Het internet wemelt van de blogs. Persoonlijke blogs, zakelijke blogs, reisblogs, foodblogs, beautyblogs. Maar wat is een blog nu eigenlijk precies en waarom bloggen zoveel mensen en bedrijven? In deze blog (jawel!) leg ik je precies uit wat bloggen nu is en wat de voordelen zijn. En hoe jij er ook simpel eentje maakt.
Wat is een blog
Om te beginnen geef ik je mijn definitie van een blog.
Ik leg de vetgedrukte punten even kort voor je uit.
Informatief of inspirerend
In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij wat aan heeft. Heel vaak is dat iets informatiefs (hoe je snel kunt afvallen, waarom slapen gezond is) maar het kan ook inspirerend zijn (een persoonlijk verhaal over hoe je omgaat met lastige pubers).
Bedenk wel: hoe meer waarde je biedt met jouw blog, hoe makkelijker je lezers kunt krijgen. Dagboek-verhaaltjes over hoe je het eten liet aanbranden moeten wel heel erg leuk geschreven zijn, willen ze een breed publiek trekken.
Online
Uiteraard staat een blog altijd online. Anders noemen we het een artikel of een column. Qua inhoud maakt het niet zo’n verschil en ik heb ook wel blogs geschreven die later in een vakblad kwamen. Maar om het onderscheid helder te hebben noemen we een blog alleen een blog als hij online staat. Lees verderop waar je hem het beste kunt plaatsen.
Regelmatig
Eén ei is geen ei en één blog is geen blog. Als mensen een blog zien, verwachten ze er altijd meer. Hoe vaak je moet bloggen hangt een beetje van jezelf af en wat je ermee wilt bereiken (zie ook het onderdeel Geld verdienen met je blog). Maar één blog per maand is wel het minimum.
Persoonlijk
Het leuke van een blog is dat het altijd iets persoonlijks heeft. Bij een persoonlijke blog spreekt dat voor zich, maar ook bij zakelijke blogs is er vaak een persoonlijk element aanwezig. Al is het maar omdat elke ondernemer een andere kijk heeft op de zaak. De tips die bedrijf a geeft over een bepaald onderwerp, kunnen heel anders zijn dan die van bedrijf b.
Informeel
Bij een blog hoort ook altijd een losse en informele schrijfstijl. Dat maakt bloggen ook zo makkelijk en leuk om te doen. Je hoeft je niet te houden aan saaie stijlregels die je wellicht op school geleerd hebt. Schrijf gewoon zoals je praat. En omdat iedereen kan praten, kan ook iedereen bloggen.
Tuurlijk helpen een paar schrijftips, maar je hebt er echt niet veel nodig. Hier vind je de 11 belangrijkste schrijftips voor bloggen.
Reageren
Ook dit is iets wat een blog onderscheidt van de meeste andere artikelen: de mogelijkheid voor de lezer om te reageren. Ik zou deze optie altijd aanzetten, want het zorgt voor directe interactie met je publiek. Daarnaast zorgt het voor social proof: als lezers zien dat er gereageerd is door andere lezers, dan voelen ze zich gesterkt om jouw blog te lezen. Ze zijn immers niet de enigen, blijkbaar is de blog waardevol. Bang dat niemand reageert? Zo vergroot je je reacties.
Waar komt de naam ‘blog’ vandaan?
De term blog is al bijna zo oud als het internet zelf, al noemde men het eerst een weblog. Oftewel een log (soort dagboek) op het web (oude naam van het internet). Weblogs waren dus een eigenlijk gewoon online dagboekjes. Het was de Amerikaan Jorn Barger die in 1994 voor het eerst deze term gebruikte.

Vijf jaar later maakte een andere Amerikaan Peter Merholz daar een grapje van. In plaats van weblog schreef hij op zijn site we blog.
Zo las het ineens als een werkwoord: we blog, wij bloggen (of bedoelde hij wee blog, een kleine blog?).
Sindsdien werd blog de gangbare term, ook in Nederland, en spreekt ook bijna niemand meer over weblogs, maar gewoon over blogs.
Verschil tussen persoonlijke en zakelijke blogs
Grofweg bestaan er twee soorten blogs: persoonlijke en zakelijke blogs. En dan is er nog zoiets als een combinatie van die twee. Ik zal de verschillen toelichten.
Persoonlijke blogs
Dit soort blogs lijken het meest op de blogs zoals die oorspronkelijk bedoeld waren. Als weblogs, online dagboeken. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
Enkele voorbeelden van persoonlijke blogs:
Zakelijke blogs
Toen blogs steeds populairder werden, begonnen ook bedrijven te bloggen. Zo werd de zakelijke blog geboren. In een zakelijke blog gaat het meer over het vakgebied waar het bedrijf in opereert. Een zakelijke blog geeft daar tips en adviezen over. Zo kan een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt bijvoorbeeld een blog maken met tips om blessures te voorkomen.
Bedrijven met dit soort informatieve blogs laten zien dat ze veel verstand van hun vakgebied hebben. Ze profileren zich als expert en hopen zo meer klanten te trekken.
Enkele voorbeelden van zakelijke blogs van grote en kleine Nederlandse bedrijven
- nn.nl/blog
- capgemini.com/nl-nl/blogs
- monsterboardblog.nl
- markbongers.nl/facebook-marketing-blog
- midz.nl/blog
- webinargeek.com/blog
- socialmediaondernemer.nl/blog-pagina
- debloggendedeurwaarder.nl
- debloggendeadvocaat.nl
Voordelen van een zakelijke blog
Een blog heeft vooral voor bedrijven veel voordelen. De belangrijkste op een rijtje:
Profileren als expert – Zoals hiervoor al genoemd kan een bedrijf zich met een blog profileren als expert. En mensen doen graag zaken met experts. Als jij in jouw blog laat zien dat je verstand van zaken hebt, kun je sneller klanten krijgen.
Beter scoren in Google – Blogs zijn ook erg geschikt om bezoekers te trekken via Google. Als een potentiële klant een informatieve vraag heeft over jouw product of dienst en die aan Google stelt, toont Google jouw blog als deze het juiste antwoord geeft.
Je bouwt een band op – Door regelmatig iets van je te laten horen, bouw je een band op met jouw publiek. Niet iedereen wordt altijd meteen klant, maar als ze ooit besluiten jouw product of dienst aan te schaffen denken ze wel het eerste aan jou. Omdat ze jou nu goed kennen.
Lees hier alle 11 redenen waarom een zakelijke blog goed is voor je business
Geld verdienen met je persoonlijke blog?
Zakelijke blogs hebben dus als doel om meer bekendheid te creëren voor het bedrijf en om zo meer omzet te genereren. Persoonlijke blogs hebben dat doel in principe niet.
Toch zijn er ook bloggers die met hun persoonlijke ontboezemingen geld proberen te verdienen. Die hopen dan op zoveel lezer dat ze er adverteerders mee kunnen trekken. Denk aan de mamablogs, de travelblogs, de foodblogs en de beautyblogs.
Het verschil met een zakelijke blog is dat deze bloggers van hun blog hun business willen maken, terwijl bedrijven met een zakelijke blog al een business hebben en daarover bloggen
Dit heeft vooral gevolgen voor hoe vaak je moet bloggen.
Een bedrijf hoeft maar een paar goede zakelijke blogs te hebben om al interessant te zijn voor potentiële klanten (die zien dan al wel dat diegene expert is)
Maar iemand die van bloggen zijn business wil maken, zal voortdurend moeten bloggen. Je moet immers een flink publiek opbouwen om interessant te zijn voor investeerders. Geeft natuurlijk niet, want bloggen is nu je business, dus moet je er ook tijd in stoppen, maar het is wel hard werken. Vraag maar aan Cynthia Schultz die ik ooit sprak en die destijds als Miss Lipgloss minimaal elke dag blogde om haar publiek tevreden te houden.
Razendsnel Bloggen (in een uur)
Wil je leren hoe je in no-time superkrachtige blogs schrijft die ook nog hoog in Google kunnen komen? In een uur leg ik je mijn strategie uit aan de hand van het OSB-model. Dit maakt van bloggen echt een makkie.
“Duidelijk uitgelegd, duidelijke voorbeelden, goede tips.” – Tamar
“Inspirerend, praktijkgericht en informeel.” – Corine
“Wederom weer erg waardevol en enthousiast gebracht.” – Mayke
Blogs of vlogs?
Naast blogs zie je tegenwoordig ook steeds meer vlogs. Vlogs zijn in feite de visuele tegenhanger van blogs. De v staat voor video. Video-blogs dus. (Of eigenlijk video-logs, is het woordje log toch weer terug van weggeweest)
Ik hoor dan ook vaak zeggen dat bloggen dood is en dat je beter kunt gaan vloggen. Mensen zouden liever naar filmpjes kijken dan naar geschreven tekst. Hoewel ik een groot voorstander ben van vlogs en heilig geloof in de toegevoegde waarde, zal ik blogs nog zeker niet afschrijven. En heus niet omdat ik blogkracht ben. :-)
Ik denk namelijk dat je twee soorten publiek hebt: mensen die graag filmpjes kijken en mensen die liever lezen. Of eigenlijk twee soorten situaties. Als ik in een trein zit of met mensen om me heen, ga ik geen vlogs bekijken. Dan lees ik liever een berichtje. Op andere momenten kijk ik wel weer liever een filmpje.
Het best is misschien we de combinatie zoals ik ook uitleg in deze blog/vlog over de verschillen tussen bloggen en vloggen.
Of podcasts?
En dan heb je ook nog de podcast. Dat is eigenlijk de audioversie van een blog. Weer een andere tak van sport met weer andere regels en voordelen (zo kun je een podcast weer goed beluisteren in de auto of tijdens wandelen of hardlopen).
In theorie kun je één blog in drie varianten maken: een geschreven tekst, een video en een audio. Zo kan iedereen kiezen welke vorm hem het beste aanspreekt. Maar als blogger moet je er wel zin in hebben om dat allemaal te doen.
Hoe maak je een blog: een simpel stappenplan
Een blog maken is niet zo moeilijk. Met deze 5 stappen maak je al een heel goede blog:
1 – Kies je onderwerp
Als je een blog wil maken die goed gelezen wordt, moet je vooral zorgen voor een goed onderwerp. Daar begint het dus mee. Het liefst natuurlijk een onderwerp waar veel mensen in geïnteresseerd zijn.
Voor zakelijke blogs is Ubersuggest een mooie tool om mee te beginnen. Hier kun je zien hoe vaak er op een bepaald onderwerp gegoogeld wordt. Een mooie indicatie dus voor wat mensen willen weten.
Voor persoonlijke blogs is het vooral belangrijk dat je je eigen doelgroep kent. Waar worden zij enthousiast van? Wat zijn issues waar ze wellicht mee worstelen. Als je al een tijdje blogt kun je ook terugkijken: welk soort blogs werden goed gelezen. Dan weet je ook wat werkt.
2 – Schrijf zoals je praat
Zoals eerder gezegd is de stijl van een blog net alsof je praat. Ga dus gewoon lekker vrijuit opschrijven wat je anders ook tegen iemand had gezegd. Heb je een bepaalde vraag waar mensen mee zitten en waar jij antwoord op wilt geven (bijvoorbeeld in de vorm van een paar tips), werk die dan gewoon zo goed mogelijk uit en vertel alles wat je weet.
Het leuke van bloggen is dat er niet echt een goed of fout is. Het is jouw blog, jouw verhaal, jouw kijk op de zaak. En het is jouw schrijfstijl. Wel helpen de volgende twee punten om meer lezers te krijgen.
3 – Maak een korte inleiding
Lezers willen best lange blogs lezen (en als jij tot hier bent gekomen, is dat het bewijs, want ik ben al over de 1000 woorden). Maar in het begin zijn ze ongedudlig en willen ze weten waar jouw blog over gaat. Maak je inleiding daarom kort en krachtig. Ik geef je in de blog 5 handige tips met de High Five Formule.
4 – Maak een pakkende titel
Lezers zien de hele dag honderden blogs voorbijkomen in hun timeline, op Google, in hun mail of waar dan ook. Op basis van de titel moeten ze beslissen of ze die gaan lezen of niet. Wil je dat ze voor jouw blog kiezen, maak je titel dan niet warrig of abstract. Een pakkende titel is een duidelijke titel, zodat de lezer meteen weet of hij verder moet klikken. Lees hier 10 tips voor een pakkende titel.
5 – Kies voor korte alinea’s
Blogs zijn voor beeldscherm geschreven en dat betekent dat ze makkelijk leesbaar moeten zijn met veel witregels en tussenkopjes. Lezers vinden het prettig als ze een tekst snel kunnen scannen en dat de tekst niet als een muur van woorden op hen afkomt. Maak je alinea’s dus kort en werk waar je kunt met bullet points.
Als je deze 5 stappen zet heb je al een hele goede blog gemaakt: hij sluit aan bij wat je lezer wil weten, is geschreven vanuit jouw hart en expertise, heeft een pakkende kop en leest ook prettig door een overzichtelijke structuur en korte inleiding. Niks kan meer misgaan.
De beste plek om je blog te plaatsen
Wat is nu de beste plek om te bloggen? Dat kan op verschillende manieren, elk met een hun voor- en nadelen. Ik geef je enkele opties:
1 – Een eigen site
Heb je al een site (als bedrijf bijvoorbeeld) dan is het eenvoudig om je blog daar onder te brengen. Maak een apart gedeelte en noem die blog (of tips). Het voordeel is dat de bloglezers nu al direct op jouw site zitten – daar waar je meestal ook je producten en diensten verkoopt.
2 – Een losse blogsite
Je kunt ook kiezen om een aparte blogwebsite te maken. Zeker als je een persoonlijke blog start, kan dat een optie zijn. Je maakt een blogsite eenvoudig en gratis met WordPress. Jouw blogs komen nu steeds in anti-chronologische volgorde op je blogsite te staan. Dus steeds de nieuwste bovenaan.
Je moet nu wel zelf voor je bezoekers gaan zorgen. Zeker in het begin (als lang niet iedereen jou kent) kan dat nog wel even duren.
(Overigens kun je met WordPress ook gewone websites bouwen en daar dan alsnog een onderdeel blog aan toevoegen.)
3 – Op social media
Je kunt je blogs ook direct plaatsen op social media, bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn. Voordeel is dat je nu niks hoeft te bouwen en dat je vaak al volgers (en dus lezers) hebt. Nadeel is dat je weinig controle hebt in de opmaak en dat je ook niet weet aan wie Facebook of LinkedIn jouw blog laat zien – ze laten namelijk niet alles aan iedereen zien.
4 – Op een site/blog van iemand anders
Je kunt ook aanhaken bij bestaande blogwebsites. Dat wordt een gastblog genoemd. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde mamablogs of travelblogs waar jij dan af en toe een bijdrage voor maakt. Of bij zakelijke blogs aan een HR-blog als HR-Base of marketingblog als Marketingfacts.
Voordeel is dat die blogs vaak al een flink groot publiek hebben waar je op meelift. Nadeel is dat je minder zeggenschap hebt, vaak aan redactionele richtlijnen gebonden bent en minder makkelijk je producten/diensten kunt verkopen.
Lezers krijgen
Wie blogt wil ook gelezen worden natuurlijk. Maar hoe krijg je die? Het helpt als je aanhaakt bij een bestaande blog zoals ik hiervoor al zei. Maar als je je eigen blog start, wil je ook wel gevonden worden. Hoe zorg je daarvoor? Paar tips:
Delen, delen, delen! – Hoe meer jij jouw blog verspreidt, hoe groter de kans op lezers. Deel je blog dus zeker op je eigen social media-kanalen als Facebook, Twitter en LinkedIn. Maar vergeet ook niet bepaalde forums uit jouw vakgebied niet. Of denk aan de reactie onder blogs van anderen. Maak het wel relevant en dump niet alleen maar je linkje zonder toelichting.
Leg een mailbestand aan – Ook al vinden jouw lezers jouw blogs nog zo leuk, je kunt niet van ze verwachten dat ze uit zichzelf elke dag op jouw site gaan kijken of je weer iets geplaatst hebt. Geef ze de optie om zich in te schrijven voor jouw blogmail (ik noem het liever geen nieuwsbrief). Zo kun je ze een mail sturen als je een nieuwe blog hebt.
Word vindbaar in Google – Zorg dat je blogs aansluiten bij vragen die gesteld worden in Google. Zo kun je elke dag bezoekers krijgen die jouw blog op die manier vinden. Zonder dat je er omkijken naar hebt. Je moet wel zorgen dat die blog hoog komt in Google, maar dat leer ik je in een dag.
Schrijf goede blogs – Maar het allerbelangrijkste is door gewoon goede en leuke blogs te maken. Blogs die waarde bieden aan de lezer. Want dan krijg je niet alleen blije lezers, die lezers zullen hem ook weer delen onder hun vrienden en dan kan het hard gaan.
Wat wil jij nog meer weten over bloggen?
Ik hoop dat je nu weet wat een blog is en wat je ermee kunt. Maar ik kon natuurlijk niet alles vertellen. Mocht je nog iets willen weten over bloggen, stel je vraag gerust in de comments. Je mag me alles vragen. Ik beantwoord alles!
Als dank stuur ik je een leuke video met meer tips over bloggen.
Zitten er gevaren aan bloggen voor de blogger zelf?
Hi Ina, dank voor je reactie. Aan welke gevaren zat je te denken? Ik kan er namelijk geen bedenken, anders dan dat het wellicht verslavend werkt als je er eenmaal aan begint ;-) Ik ken wel ondernemers die als gevaar zien dat ze nu al hun kennis gratis weggeven en dus geen klanten meer krijgen, maar dat is iets waar je niet bang voor hoeft te zijn, zoals ik ook in deze blog uitleg: Waarom blogs met gratis advies toch geld opleveren. Mocht ik nog een gevaar over het hoofd zien, dan hoor ik het graag! Groetjes en veel blogkracht!… Lees verder »
Er zitten denk ik WEL gevaren aan voor bloggers als ze het op de foute manier doen. En dan met name wanneer minder ervaren ondernemers in de beginfase foute keuzes maken uit onwetendheid… Bloggen moet je op de juiste manier leren en dit kost studie; tijd; experimenteren en blijvend jouw resultaten analyseren! Doe je dit niet? Dan is de kans niet geweldig groot dat jij goede resultaten gaat behalen. Een ander voorbeeld van een absolute beginnersfout is om een fout platform te kiezen waarmee je geen zoekmachine optimalisatie kunt toepassen; of in een mate die niet kan concurreren met een… Lees verder »
Daarom is het belangrijk dat ALS je overweegt te gaan bloggen, jij dit serieus neemt en zoiezo een investering in een online cursus doet zoals die van Bastiaan!
Je kunt met bloggen mooie resultaten bereiken, maar door te kiezen voor een serieuze aanpak en iemand waar je vragen aan kunt stellen kun je het jezelf heel veel makkelijker (en sneller) maken…
Dag Bastiaan! Ik speel al enkele maanden met het idee om een blog te beginnen. Ik wil eerst zoveel mogelijk informeren en inlezen vooraleer ik er aan begin, maar wellicht is dat vooral uitstelgedrag door plankenkoorts :). Jouw blog is een ontzettend grote schat aan informatie, dankjewel!
Wat ik nog wil vragen: moet je een dikke huid hebben als je een persoonlijke blog start? Krijg je makkelijk te maken met negatieve of vervelende reacties? Is het daarom ook verstandig niet teveel van je privéleven bloot te geven? Bedankt alvast voor jouw advies!
Hi Joke, Dank voor je positieve reactie. Als je een persoonlijke blog start, moet je wel beseffen dat je alles open en bloot gooit. Tenzij je je blog afschermt met een wachtwoord. Maar dan is de vraag waarom je dan zou gaan bloggen. Maar het is ook wel niet zo dat meteen de hele wereld meeleest. Mensen moeten je blog wel weten te vinden én hem dusdanig leuk vinden dat ze hem ook echt gaan lezen. Negatieve reacties zul je alleen krijgen als jouw blog daartoe uitnodigt (geen idee wat je allemaal gaat schrijven :-) ) maar ik zou er… Lees verder »
Bedankt voor alle info.
Dus alles wat je schrijft is in principe altijd op het net terug te vinden?
Hi Juci,
Ja, alles wat je op internet schrijft is op internet te vinden. Maar je kunt het wel verbergen voor zoekmachines (dat moet je dan aangeven op je site) als je dat zou willen. Dan zullen mensen jouw blogs niet snel tegenkomen – in elk geval niet via Google. Tenzij ze jouw URL weten.
Beantwoordt dit jouw vraag?
Groetjes en veel blogkracht!
Bastiaan
Graag nog iets meer uitleg. Als je een blog maakt met WordPress, laat ons zeggen, met een form die best geschikt is voor WP, als iemand dan reageert, komt dat automatisch onder je artikel of moet je dat er dan zelf onder plaatsen? Moet je dan toegang hebben tot je site, ook als iemand anders ze voor jou gemaakt heeft?
Graag je reply.
En misschien nog een vraag, wat is het verschil tussen ‘Posts’ en ‘Comments’? Graag uw reply.
Een post is het (blog)bericht dat jij plaatst. De comment is de reactie van de ander. Blijkbaar staat jouw WordPress op Engelstalig. Kun je ook aanpassen naar Nederlands. Dan krijg je alle Nederlandse termen in je dashboard.
Hi Luc, de reacties/comments komen in principe met WordPress vanzelf onder je blog te staan. Wel kun je een aantal zaken instellen: 1) Je moet wel vooraf even checken of het plaatsen van reacties is toegestaan binnen jouw site/template. Dat is een kwestie van 1 keer controleren onder instellingen/discussie. Je kunt daar aangeven of je reacties wilt toestaan onder je blogberichten (berichten/posts) en/of je paginaberichten (pagina’s/pages). 2) Je kunt daar ook instellen of reacties direct worden geplaatst of dat jij ze als beheerder eerst goedkeurt. Ik heb voor dat laatste gekozen, waardoor dee reactie van jou pas getoond wordt als… Lees verder »
bedankt voor je uitleg, alles duidelijk nu!!!
Beste,
Dank voor de heldere uitleg! Ik heb echter nog een vraag over bloggen en dan met name de dienst aanbieden dat andere bloggers backlinks in mijn blog kunnen plaatsen. (uiteraard tegen betaling)
Kan dit mijn eigen blog schade aanbrengen? Vooral SEO technisch? Wat vindt Google hiervan?
Hi, betalen voor backlinks is iets wat Google afwijst. As ze erachter komen, zal dat zeker schade opleveren. Liever zorg je voor eerlijke backlinks, op basis van waarde. Lees ook: Hoe krijg je meer links naar je blog?
ik vind dit heel goed voor als je effe wilt weten wat een blog is
Goed om te horen. Dat was het voor bedoeld! ?
Dag Bastiaan , kan je ook foto’ s plaatsen als een onderdeel van het bloggen?
Hi Bozenna, je kunt absoluut foto’s toevoegen aan je blog. Zeker als ze echt jouw verhaal ondersteunen. Bij sommige bedrijven is dat noodzakelijker dan bij anderen. Denk aan interieurwinkels of iemand die styletips geeft. Daarbij zijn foto’s wel belangrijk bij het verhaal. Meer dan bij mijn blogs. Ik zou wel ook altijd zorgen dat de blog tekst bevat en niet alleen maar een fotoverslag maken. Probeer ook echt iets over de foto’s te zeggen. En overdrijf niet met het aantal foto’s – het maakt je pagina/site trager.
Meer over plaatjes in blogs vind je hier: https://www.blogkracht.nl/plaatje-blog
Veel blogkracht!
Bastiaan
Hallo Bastiaan,
Hartelijk bedankt voor jouw antwoord en waardevolle informatie .Moet je echt strikt volgen de regels van opbouw van blog ?
met vriendelijke groet
Bozenna
Hi Bozenna, niks is verplicht natuurlijk, maar ik denk wel dat het helpt om een beetje een goede structuur aan te houden. Sowieso zou ik kiezen voor een pakkende (lees: concrete) titel, een korte duidelijke inleiding en pakkende tussenkopjes om de paar alinea’s (eventueel in de vorm van een opsomming). Daarmee bewijs je de leer echt een dienst.
Succes!
Interessant en duidelijk artikel. Nu nog leren mijn boterham ermee te verdienen ;)
Waar zou je over willen bloggen?
hoi
ik moet een blog schrijven over een healthy lifestyle maar weet niet hoe ik het moet maken
Hi Don, Dank voor je vraag. Het is goed om vooraf te bepalen wat de centrale boodschap is van je blog. Wat wil je dat de lezer na afloop moet weten. Bijv:” ‘de voordelen van een healthy lifestyle’ of ‘manieren om een healthy lifestyle te creëren’. Als je dat bepaald hebt, raad ik je aan om je blog in een opsomming te gieten. Dan zet je dus bijv de 5 voordelen op een rijtje (of meer/minder) of de 6 manieren. Per punt licht je kort toe wat je ermee bedoelt. Dan nog alleen een inleiding, een korte afluister en een… Lees verder »
Bedankt voor deze mooie artikel.
Graag gedaan!