Wie wil scoren met zijn blog, heeft links naar zijn blog nodig. Zo simpel is het. Niet alleen zorgen links voor directe lezers (via die links) ze zorgen er ook voor dat Google je blog beter waardeert en dus hoger plaatst in de zoekresultaten. En dat zorgt ook weer voor meer lezers.
Links dus. Maar hoe komen we er aan? Dat ga ik in deze blog uitleggen. Maar eerst even kort iets over de theorie van de links. Want dat is belangrijk om te begrijpen waarom je er straks mee aan de slag moet. En hoe je dat het slimste doet.
Links zijn stemmen op je blog
Google is als zoekmachine groot geworden doordat ze sites gingen indelen op basis van links. De gedachte was eigenlijk vrij logisch: als iemand naar jouw site verwijst, dan zal dat wel een interessant site zijn. Een link is dus eigenlijk een stem op jouw site. En hoe meer links hoe interessanter, want meeste stemmen gelden.
Inmiddels heeft Google nog veel meer redenen bedacht om een site te waarderen, gevat in een geheim algoritme, waar gelukkig wel wat SEO-tips uit te halen zijn, maar links blijven nog steeds erg belangrijk. Volgens sommige experts maken links immers nog steeds zo’n 40% van het Google-algoritme uit. Zonder links mis je dus een hoop.
Interne links tellen ook
Net zoals Lodewijk Asscher op zichzelf mag stemmen bij de volgende verkiezingen, mag jij ook op jezelf stemmen door middel van een interne link.
Linkbuilding begint dus met het plaatsen van links binnen je eigen site. Lekker jezelf schouderklopjes geven. Maar waar de stem van Asscher op zichzelf even zwaar telt als een stem van een andere kiezer, geldt dat voor interne links niet zo.
Een interne link telt minder zwaar dan een externe link. En dan weegt het ook nog mee van welke site die externe link komt. Zie volgend punt.
Links geven waarde door
Om George Orwell uit Animal Farm te parafraseren: all links are equal, but some links are more equal than others. Want een link geeft de waarde door van de website waar hij vandaan komt. Een link vanaf een populaire website heeft dus meer waarde dan een link vanaf een onbeduidende websiteje. Dit heeft te maken met PageRank waar ik nog wel eens op terugkom, maar voor nu is het belangrijk om te weten dat de ene link de andere niet is. Liever een link op de Volkskrant dan op de site van je oom (tenzij die oom dus Philippe Remarque is…)
Maar… niet álle links geven waarde door
Toen SEO-slimmeriken wisten dat links cruciaal waren voor een hoge positie in Google, ontstonden er complete linkwebsites waarbij je tegen betaling een belangrijk linkje kon kopen. De website startpagina.nl heeft zo jarenlang veel geld verdiend en was zo succesvol dat VNU het kocht voor nog meer geld.
Deze trucjes waren tegen het zere been van Google, want ze strookten niet met hun uitgangspunt: dat links iets zeiden over de populariteit en dus kwaliteit van de site. Stemmen kopen is in een normale democratie verboden en ook Google dacht daar zo over.
Om hier een einde aan te maken bedacht Google een slimme oplossing: betaalde links werden niet verboden, maar de desbetreffende linkbuilding-website moest wel bij elke link een stukje code (“rel=nofollow”) toevoegen die ervoor zorgde dat er geen (PageRank)-waarde werd doorgegeven aan de andere site.
Wie de code niet plaatste, werd door Google gestraft in zijn resultaten, waardoor de site zelf slecht ging scoren en er helemaal geen waarde meer werd doorgegeven. De startpagina’s van deze wereld werden daarmee weer wat ze in de kern zouden moeten zijn: een verzameling links om ideeën op te doen voor leuke sites. Maar niet om een site extra veel stemmen te geven.
Betalen voor links levert dus geen direct SEO-effect op
Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar de conclusie is simpel: betalen voor links wordt door Google niet getolereerd en levert (als de site zich aan de regels van Google houdt) ook geen direct SEO-voordeel op. Indirect kan dat natuurlijk wel, omdat de link voor meer bezoekers kan zorgen die de link wellicht daarna zelf ergens vrijwillig (en dus onbetaald) op hun eigen site zetten. Zo pak je toch wat voordeel. Dit bespreek ik straks ook hieronder in mijn tips voor meer links naar je blog.
Ook links vanaf de bekende social media-sies (Facebook, Twitter, LinkedIn) geven geen waarde door, al is dat hun eigen keuze. Hetzelfde geldt doorgaan voor de commentaarboxen onder artikelen of blogs. Links die je daar plaatst verhogen je ‘verkiezingsuitslag’ van Google dus niet, al schaadt het je natuurlijk ook niet.
De reden dat er geen SEO-waarde wordt doorgegeven is enerzijds omdat Facebook en dergelijke niet gebruikt willen worden als linkdumpplek, anderzijds omdat verwijzingen naar moreel verwerpelijke sites (denk aan kinderpornografie) negatief terugslaat op degene die de link plaatst. Social media-sites kunnen dat onmogelijk allemaal gaan controleren.
Hetzelfde geldt voor het commentaarveld in blogs. Daarom staat standaard in WordPress dat de link geen waarde doorgeeft. Mijn advies is om dat zo te houden.
Penguin-penalty
Dat betaalde links geen waarde mogen doorgeven, was overigens moeilijk overal te controleren. Vandaar dat Google de bewijslast omdraaide. Als ze de indruk kregen dat jouw bedrijf allemaal gekke links kreeg van schimmige sites die niks met jouw business te maken had (denk aan sites van vage bedrijven uit vage landen) dan verdachten ze jou van oneigenlijke linkbuilding en werd je gestraft. Deze aanpassing in hun algoritme, de Penguin-update, werd in 2012 uitgevoerd en zorgde ervoor dat veel websites die tot dan toe hoog scoorden ineens kilometers naar beneden denderden in de zoekresultaten.
En nog steeds wordt dit gecontroleerd. Laat dit een laatste waarschuwing zijn over linkbuilding: hou het zo eerlijk mogelijk. Uiteindelijk wil jij als Google-bezoeker ook dat het zoekresultaat aansluit bij jouw zoekopdracht. Daar gaat Google om. Alles draait om kwaliteit voor de gebruiker.
Wat mag dan nog wel?
Gelukkig een hoop. Je kunt nog steeds actief op zoek gaan naar links om je site meer waarde te geven. Maar hou het natuurlijk. Je mag hierbij best de grenzen van Google opzoeken, zolang je er maar niet overheen gaat. Je voorkomt daarmee dat je straks een Penguin-pingel aan je broek krijgt.
Dik duizend woorden verder komen we dan eindelijk uit bij de tips waarvoor je dit artikel opende (goed dat je tot zover bent gekomen!).
6 tips voor meer links naar je blog:
1- Schrijf goede blogs
Beetje flauw natuurlijk, maar daar begint het wel mee. Wie eerlijke links wil krijgen (en die zijn het krachtigst) moet gewoon waardevolle informatie bieden.
2 – Maak nieuwswaardige artikelen
Probeer ook eens een artikel te schrijven met een nieuwswaardig element. Bijvoorbeeld op basis van een onderzoek dat je hebt gehouden. Nieuws wordt sneller gedeeld. Misschien zelfs wel op een belangrijke nieuwssite met veel waarde (die van oom Philippe misschien!). Al besteden ze er maar een kort stuk aan, als er een link in zit is, is het goud waard.
3 – Verwijs eens naar anderen
Als je in je blog een verwijzing opneemt naar een site van een andere expert uit jouw vakgebied, dan zal diegene dat zeker zien. Daarmee is jouw site ook meteen bij diegene onder de aandacht. Wellicht verwijst hij wel terug en heb jij er een mooie link bij.
4 – Schrijf gastblogs
Naast je eigen blog, is het ook slim om af en toe een gastblog op de site van iemand anders te plaatsen. Je creëert hiermee niet alleen bekendheid bij andere experts (zie hierboven) maar kunt ook in de lopende tekst van die gastblog een verwijzing opnemen naar een artikel dat op je eigen blog staat. Zo creëer je een soort interne link, maar dan vanaf een externe plek.
5 – Vraag het gewoon
Wees niet te bescheiden en vraag klanten, partners of collega’s uit je vakgebied gewoon om een link. Voor de mamaverwenbon heb ik de aangesloten bedrijven gevraagd of ze een link op hun site wilden opnemen. Om ze te helpen gaf ik zelfs een suggestie voor een stuk tekst, met een sterke ankertekst. Het leverde links op vanaf tientallen websites (en dat is doorgaans meer waard dan tientallen links vanaf één website!) en liet de pagina meteen goed scoren in Google.
6 – Reageer op andere blogs (zeker als de no-follow ontbreekt)
Zoals hierboven gezegd, geven comments op blogs doorgaans geen waarde door. Maar dan nog kunnen ze indirect voor nieuwe links zorgen, omdat lezers misschien weer naar jouw artikel gaan verwijzen. Het is helemaal handig om even te checken of de no-follow-code er eigenlijk wel bij staat. Als dat niet het geval is, pik je de SEO-waarde ook nog even mee. Zoek gewoon even in de broncode van de site en kijk hoe de links zijn opgebouwd.
Google Search Console
Wil je weten of er inkomende links zijn vanaf andere websites, dan kan dat met Google Search Console. Even een stukje code op je site plakken en Google geeft je een schat aan informatie, waaronder de inkomende links. (maar ook zoekwoorden waarop je site wordt gevonden)
Happy linkbuilding!
[…] Omdat zo’n volledig artikel vaak waardevoller wordt gevonden door lezers dan kortere blogs en daardoor vaker een link zal krijgen. En we weten dat veel links leiden tot een hogere positie. […]
[…] gastblog is daarentegen wel krachtig voor linkbuilding en is daarom sowiesi verstandig om af en toe te doen. Maar dan liever in combinatie met een blog op […]
[…] zorgen interne links voor nog meer voordelen, dus altijd […]
Bedankt voor bovenstaande tips! Toch is me iets nog niet helemaal duidelijk: is het ook zinvol om zelf links in je blog te zetten? Als verwijzing naar de eigen website van de plek waarover de blog gaat? Of heeft dat geen zin? Ben benieuwd!
Hi Kitty, dank voor je vraag. Jazeker heeft het zin om naar jezelf te linken. Zo’n link werkt minder krachtig dan een link die je van iemand anders krijgt, maar het heeft nog zeker voordelen. Ik heb daar ook een aparte blog over geschreven: https://www.blogkracht.nl/interne-links-seo-lezer
Ik hoop dat hier wat aan hebt.
Succes en veel blogkracht!
Bastiaan
Bedankt!
Hallo,
Het gaat er dus aan de ene kant om dat jouw link vast op hun site staat. Maar ik zie toch vaak dat mensen dat niet meer willen. Ik heb het tot nog toe niet gehad, ook niet aan gedacht. Dus blij met deze tip.
Anderzijds wil je dus ook graag met een link genoemd worden in verhalen van anderen. Ik heb er nu nog geen beeld van hoe ik anderen zo ver kan krijgen iets over mij te schijven. Heb je hier ook nog tips voor?
Hartelijke groeten, Ida.
http://www.embracetheworld.nl
Hi Ida, dank voor je reactie. Andere sites hoeven niet iets over jou te schijven om een link te krijgen. Wat wel handig is als ze over min of meer hetzelfde vakgebied/aandachtsgebied bloggen als waar jij over blogt. Als jij dan een blog hebt die extra aanvulling/verdieping geeft op hun blog dan kan het voor die andere website relevant/interessant zijn om naar jou te verwijzen. Zo zijn er bedrijven die over online marketing bloggen die een link hebben naar Blogkracht. Omdat mijn blogs wat toevoegen aan de informatie die zij bieden op hun site. Hoop dat dit het iets verduidelijkt.… Lees verder »
[…] Om te bepalen welke blogs waardevoller zijn andere, laat Google het oordeel over aan de gebruiker. Of denk je dat ze zelf al die blogs gaan lezen! :-) Google kijkt bijvoorbeeld naar het aantal links dat een blog krijgt van andere sites. Google redeneert: als mensen uit zichzelf naar een blog gaan verwijzen, dan zal die blog wel waardevol zijn. Wil je ook waardevol worden in de ogen van Google, zorg dan ook voor voldoende links. […]
[…] Toegegeven, het zijn er niet veel. Maar toch liggen er linkjes vanaf een andere website naar deze blog. En elk linkje kan het verschil maken. […]
[…] niet naar onbelangrijke artikelen). Dat geldt vooral van linkjes die je van andere websites krijgt (lees hier hoe je meer van dit soort backlinks krijgt) maar ook van jouw eigen […]
[…] je er mooi mee onderscheiden van de andere bloggers die alleen maar focussen op die zoekwoorden of backlinks. En ondertussen help je er gewoon je lezer mee. Want daar draait het natuurlijk in de eerste plaats […]
Hi Bastiaan,
Bedankt voor deze zeer nuttige en duidelijke tips. Ik ben sinds een maandje (eindelijk) met een blog begonnen en ben ik blij dat ik zo snel op deze tips gekomen ben!
Groetjes uit België
Geert
Hi Geert,
Dank voor je aardige reactie. Hel veel succes met je blog. Deel hem hier gerust eens, dan kijk ik ernaar.
Veel Blogkracht!
Bastiaan
Mooi om te lezen!
Ga er zeker mee aan de slag.
mijn site is: https://judithsblog.jouwweb.nl/
ik wil graag weten hoe de webste woodstock-vloeren.nl/betonvloer/ meer kijkers zou kunnen krijgen.hier staat veel informatie op over de betonvloer.
Gr Bart Strooper
Hi Bart, dank voor je vraag. Ik zie dat je nog geen blog hebt op je site. Ik zou daarmee beginnen. Dat is de beste en meest logische manier om links van derden te krijgen. Kijk gerust eens rond op mijn blog, je vindt er genoeg tips ;-)
Succes en veel blogkracht!
Bastiaan
Wow, ik wist niet dat je op Google Search Console links naar je site kon bekijken! Weer iets geleerd;)
Perfecte en duidelijke blog die ik ga toepassen op mijn site fotografie Roermond!
Goed om te horen. Succes!