Het is een publiek geheim dat Google met een schuin oog kijkt naar de tijd die lezers spenderen aan jouw blog. Hoe langer lezers blijven, hoe beter jouw blog blijkbaar antwoord geeft op hun zoekvraag. En dat waardeert Google. Waardoor jij hoger komt in de rankings. Ik geef je daarom 9 tips om ervoor te zorgen dat lezers langer op jouw blog blijven.
1 – Schrijf waardevolle blogs
Uiteraard begint het met het schrijven van goede, waardevolle blogs. Dat is de beste garantie dat lezers aan jouw digitale lippen hangen en blijven lezen tot het eind. Maak je er dus niet te makkelijk vanaf en geef echt de allerbeste informatie over het het onderwerp dat je beschrijft in jouw blogs. Tips nodig voor het maken van een goede blog? Je vindt ze in blog maken – de complete handleiding.
2 – Schrijf lange blogs
Ja, haha, simpel. Wil je dat ze langer blijven, dan maak je je blog toch gewoon langer. Uiteraard helpt dat, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je waarde blijft bieden in al die extra woorden. Een beetje ouwehoeren kan iedereen, het gaat erom dat je ook wat zinnigs zegt. Maar vaak gaat dat hand in hand. Want als jij een goed en volledig antwoord wilt geven op de vraag van jouw bezoeker, dan wordt jouw blog vanzelf langer dan die van iemand die zich er met een makkie vanaf brengt. (Lees ook: Hoe lang moet een blog zijn?)
Maar onthoud wel: het gaat niet om de lengte maar om de kwaliteit
3 – Maak je tekst scanbaar
Ik zie ze nog zo vaak: blogs die op me af komen als een muur van woorden. Geen alinea’s geen witregels, geen tussenkopjes. Ik ben dan meteen weer weg, hoe waardevol die blog misschien zou zijn. Wil jij dat voorkomen, zorg dan dat jouw tekst prettig oogt. Dat hij goed leesbaar en vooral scanbaar is. Dit doe je dus door:
- Korte alinea’s die niet langer zijn dan 7 regels (liever korter vanwege de mobiele lezer)
- Witregels tussen de alinea’s
- Tussenkopjes om de 3 à 4 alinea’s
- Opsommingen als het kan (dit is nu zelfs een opsomming over opsommingen in een opsomming!)
4 – Maak een korte inleiding
Lezers willen best lange blogs lezen, maar dan moeten ze wel snel zeker weten dat die blog voor hen interessant is. Dat leg je in de inleiding uit en daar moet je dan ook niet te veel woorden aan vuil maken. Een pakkende inleiding hanteert de High Five Formule en bestaat uit maximaal vijf zinnen.
5 – Voeg video toe
Heb je een filmpje over het onderwerp gemaakt: toevoegen. Als de lezer die gaat bekijken, is hij zo een paar minuutjes verder en zit hij dus langer op jouw pagina.
Check bijvoorbeeld deze blog met filmpje. De leestijd van deze blog bedraagt mede hierdoor meer dan 4:30 minuut en niet voor niets scoor ik met deze blog hoog in Google. Sterker: ik sta met deze op nummer-1 op de populaire zoekterm bloggen!
6 – Voeg infographics en andere zoekplaatjes toe
Wat voor video geldt, geldt natuurlijk ook voor plaatjes waar de lezer even een tijdje naar blijft kijken. Denk aan infographics of andere zoekplaatjes als grafieken, tabellen, screenshots. Sowieso maken ze jouw tekst aantrekkelijker en duidelijker wat weer de waarde en de leestijd ten goede komt.
Maar het kan nog slimmer:
7 – Gebruik opschudwoorden
Hoe mooi, levendig en interessant jouw blog ook is, mensen kunnen na een aantal alinea’s toch een beetje indommelen. Wil je ze wakker schudden en weer bij de les krijgen, maak dan gebruik van opschudwoorden. Dit zijn woordjes of zinnetjes die je tussendoor neerzet om de rest van de content extra aan te prijzen. Denk aan zinnetjes als:
- Hoe is dit mogelijk?
- Wil je weten hoe dit kan?
- Maar het wordt nog mooier:
- Let op:
- Nu wordt het echt interessant:
Of zoals ik boven deze bullet schreef: maar het kan nog slimmer. Zeg eerlijk: was je getriggerd toen je het las?
8 – Vraag om reacties
Vraag aan het einde (of tussentijds) aan bezoekers om een reactie achter te laten (een opmerking, een vraag). Hoe meer tijd ze daaraan besteden, hoe langer ze op jouw site blijven. Zie ook mijn vraag onderaan.
Sowieso waardeert Google reacties onder blogs, omdat die iets zeggen over de interactie, de leeswaardigheid en dus de waarde van jouw blog.
9 – Gebruik interne links
Dit klinkt een beetje gek in een blog die als doel heeft om je lezer langer vast te houden. Want links zorgen er toch juist voor dat lezers wegklikken?
Klopt, maar het werkt toch. Voor Google.
Je moet namelijk weten dat Google niet zozeer kijkt naar de tijd dat iemand op jouw blog zit, maar naar de tijd dat iemand wegblijft van de zoekresultaten.
Als iemand jouw blog vindt in Google en daarop klikt, dan wil Google weten of jouw blog geschikt is. Klikt die bezoeker snel weer op de back-toets om verder te zoeken in Google, dan is dat voor Google een signaal dat jouw blog niet interessant is. (Dat wordt pogosticking genoemd, en moet je zien te voorkomen.)
Maar blijft diegene lang hangen of komt hij überhaupt niet meer terug, dan was jouw blog waarschijnlijk waardevol. Dit wordt dwell time genoemd (lees ook de duidelijke uitleg hierover op Wordstream)
Als mensen na of tijdens het lezen van jouw blog verder klikken op jouw site, dan keren ze dus ook niet terug naar Google en blijven ze nog langer weg. Ze zitten misschien niet meer op jouw blog, maar zoeken ook niet verder. Tadaa… jouw blog bleek dus waardevol in de ogen van Google.
Nu zorgen interne links voor nog meer voordelen, dus altijd doen!
Deze laatste link linkt naar een blog die weer een video heeft. En zo hoop ik dat jij lekker lang op mijn blog blijft. :-)
Wat is jouw best gelezen blog?
Hoe lang lezers op jouw blog blijven, kun je meten in Google Analytics. Achter elke pagina staat immers de Gemiddelde Tijd Op Pagina.

Dit is niet hetzelfde als de dwell time (de tijd dat iemand wegblijft van de zoekresultaten) maar is wel een aardige indicatie. (dwell time kunnen wij zelf immers niet meten).
Kijk eens wat jouw best gelezen blog is en deel hem in de resultaten. Ga ik hem ook lezen. Uitgebreid!
Update: deze blog werd geschreven op 7 november 2017 en op 27 juni 2018 geactualiseerd met extra tips om een langere leestijd te krijgen voor jouw blogs.
Mijn beste is 25 sexy berichtjes om je partner mee te verrassen.
http://liefdeskruiden.nl/blog/mannen/sexy-berichtjes/
Bedankt voor de tips
Goed en waardevol artikel Bastiaan. Dat Google echt kijkt naar hoeveel tijd iemand spendeert op een pagina, zoals je in je intro zegt, ben ik het echter niet mee eens. Tenzij je daarmee het ‘pogosticking’ bedoelt, zoals ik het in mijn artikel beschreef: https://letterzaken.nl/waarom-bounce-rate-geen-seo-factor/ En dan nog hangen ook daar de nodige haken en ogen aan. Bij een zoekresultaat waar maar weinig in geklikt wordt, vallen maar weinig conclusies te trekken en gaat de vlieger niet op. Populariteit is zeker een belangrijk aspect en pogosticking kan daarin een signaal zijn. Ik zie daarin alleen wel een enorme nuance, zeker ook… Lees verder »
Hi Nathan, dank voor je reactie. Ik weet dat we het oneens zijn over het belang dat Google wel/niet hecht aan leestijd/leesgedrag. Toch denk ik echt dat Google serieus kijkt naar lezerssignalen. Zeker als het gaat om ‘pogosticking’, maar ik denk ook dat ze nog wel vaker over de schouder van de lezer meekijken. Uiteindelijk zijn echte lezers natuurlijk een enorm betrouwbaar signaal of een blog/pagina van waarde is. Minstens zo waardevol als links. Kan dat makkelijk gemanipuleerd worden? Vast, maar dat kan ook met linkbuilding gebeuren en daar zit Google er ook best goed bovenop. Zeker weten doen we… Lees verder »
Ik heb een ietwat aparte niche.
Ik schrijf blogs over destructieve relaties en het geblunder van justitie, oa. bij narcisten, psychopaten en/of seksueel misbruik.
Mijn meest succesvolle blog had binnen de drie weken meer dan 12.000 pageviews, het was ook één van mijn allereerste blogs.
https://yoo.rs/mieke.van.liefde/blog/opa-sterft-na-verkrachting-kleinkind-1499872341.html?Ysid=65153
Hi Mieke, dank voor het delen. Bijzondere niche inderdaad en bijzonder verhaal dat je beschrijft. Vroeg me wel af of die stockfoto bovenaan het bericht niet wat verwarrend is. Is toch een ander kind? Misschien even bij vermelden. Ook is mij niet helemaal duidelijk wat jouw bron en betrokkenheid is bij deze case. Het zou voor het begrip van de situatie voor de neutrale lezer beter te begrijpen zijn (vooral omdat je nadrukkelijk één kant vertelt). Maar dat is een inhoudelijk dingetje – het ging hier om bestgelezen blogs en dat is met 12000 pageviews natuurlijk erg goed. Succes en… Lees verder »
Tips Like Sugar is een inspiratieblog voor mama’s waarop ik tijdbesparende tips post over alledaagse dingen. Zo hoop ik hen extra tijd te geven om dat te doen wat er voor hen écht toe doet. Ik schrijf 1 artikel per week en bereik zo’n 3000 mensen per maand. Ik wil graag een verdienmodel opzetten, maar hoe ik dat precies aanpak, moet ik nog uitzoeken. Met jouw tips hoop ik alvast een aantal dingen op te steken. :-) Mijn best gelezen blogartikel is https://www.tipslikesugar.be/2018/02/16/snel-leuke-dieren-tekenen/ Het is tot dusver 4000 keren gedeeld en scoort goed in Google. Alvast bedankt voor jouw waardevolle… Lees verder »
Hi Annick, dank voor je reactie. 3000 bezoekers per maand is al een heel mooi aantal! Hopelijk ga je er met mijn tips nog meer bij krijgen. Succes en veel blogkracht!
Bastiaan
Waar kan ik dat bekijken op google analytics? Kan ik mijn blogtitel daar ergens intypen om te zien hoe vaak deze is gelezen en hoelang? Ik zie niet waar ik dat kan vinden?
Hi Karlijn, je moet in Analytics kijken bij Gedrag / Site-content / Alle pagina’s. Daar vind je al jouw pagina’s met stats.
Succes!
Bastiaan