Als je deze zin leest, betekent het dat je de titel interessant genoeg vond om verder te lezen. Dat is zeker niet altijd het geval bij titels. In de meeste gevallen haakt de lezer direct af. Soms terecht, omdat de informatie niet op hem van toepassing is, maar heel vaak onterecht. De informatie is wel degelijk interessant, maar hij voelt zich toch niet aangetrokken om verder te lezen. Een pakkende titel is daarom cruciaal om bezoekers te trekken.
Het blijkt zelfs dat in 80% van de gevallen de lezer niet verder komt dan de titel. Slechts 20% leest door. En volgens Upworthy-oprichter Peter Koechley kan het verschil tussen een goede en slechte titel wel tot 500% aan traffic schelen. “Een voortreffelijke titel kan ervoor zorgen dat een artikel viraal gaat.”
Niet voor niets wordt de kop in de krant vaak door iemand anders gemaakt dan de schrijver van het artikel. Het maken van een pakkende kop is immers een vak apart.
Maar waar in de krant nog wel eens een speelse, poëtische of mysterieuze titel kan volstaan, is dat voor een blog absoluut af te raden. De lezer van een krant heeft immers een ander doel dan een lezer van een blog. Krantenlezers hebben meestal al besloten om die krant te gaan lezen en daardoor heb je als krant al meer hun aandacht.
(De voorpagina is een ander verhaal, daar moet de kop ook de losse verkoop stimuleren. Zeker de Britse tabloids zijn beroemd geworden om hun vaak prikkelende headlines – zie ook de foto boven deze blog).
Bloglezers zijn anders dan krantenlezers
Bloglezers zijn anders dan traditionele krantenlezers. Een bloglezer is bijna altijd een toevallige voorbijganger die het internet afstruint en snel op zoek is naar informatie. En daarbij heeft hij ook nog eens de keuze heeft uit tientallen andere artikelen over hetzelfde onderwerp en nog een duizenden andere artikelen.
In één oogopslag moet hij beslissen of jouw artikel geschikt is. En die eerste opslag is eigenlijk altijd de kop.
Videoles Pakkende Titel (gratis)
Wil je mijn videoles bekijken over het maken van een Pakkende Titel? Daar staan nog een paar aanvullende tips in. Hij is uit een betaalde videocursus, maar jij mag hem hier gratis bekijken. Klik op de button om hem te ontvangen.
Wie deze toevallige voorbijganger wil vangen en vasthouden, moet dus een pakkende titel voor zijn blog schijven. Hiervoor geef ik tien bruikbare tips (met voorbeelden):
1 – Wees zo concreet mogelijk
Waar je boven een verhaal of krantenartikel nog wel eens een raadselachtige titel kunt zetten, zul je bij een blog meteen duidelijk moeten maken waar het over gaat.
Dus niet:
Het mobiele monster
Maar:
De eerste kop heeft een mooie alliteratie en is ook spannend, maar daar zit meteen het probleem. Want waar gaat het artikel over? Over de kat van de buren? Over vervuilende SUV’s? Of toch gewoon over de gezondheidsschade van een mobiele telefoon?
De lezer weet het pas als hij klikt en vooral daardoor klikken minder mensen. Vooral jammer voor die lezer die wel geïnteresseerd is in een artikel over schadelijkheid van smartphones maar het nu niet leest, omdat hij niet doorhad dat het daar over ging.
2 – Gebruik lijstjes met getallen
Om het concreter maken, werken lijstjes met getallen nog beter. De titel die hierboven wordt genoemd, wint aan kracht als hij als volgt wordt geformuleerd:
Dit sluit ook aan bij de uitkomsten van een onderzoek dat Conductor deed en waaruit bleek dat titels met een getal het meest aansprekend zijn. Ruim een derde (36%) van de ondervraagde lezers gaf de voorkeur aan zo’n titel.
Het zijn de titels die je misschien wel kent van sites als Buzzfeed en waar het wemelt van de getallen. Ook hier schijnen ze goed te werken bij het schrijven van je blog.

Schrijf de getallen in de titel overigens in cijfers en niet in letters. Dan valt het beter op.
3 – Doe een aantrekkelijke belofte
Mensen willen altijd graag iets krijgen. Een smallere taille, een betere conditie, meer klanten, een hogere omzet. Door deze belofte in de titel van je blog te doen, prikkel je ze om verder te lezen:
Bijvoorbeeld:
Maar doe geen valse beloftes. Het kan prikkelend werken, maar als je in het artikel niet met een voorbeeld kunt staven dat de omzet ook echt verdubbelt door een pakkende titel, noem het dan niet. Je wilt lezers ook weer niet teleurstellen. Daarom heb ik deze titel ook niet gebruikt. Hoewel ik zeker weet dat je omzet erdoor omhoog gaat!
4 – Maak het makkelijk
Het helpt om de belofte zo makkelijk mogelijk te maken. Door woorden als gemakkelijk, snel of eenvoudig toe te voegen, zorg je dat de belofte nog beter binnen handbereik komt. Bijvoorbeeld:
5 – Hoe, wat en waarom
Titels die met hoe, wat en waarom beginnen, doen het altijd goed.
Het hoeven niet altijd vragen te zijn, het kunnen ook stellingen zijn. Liever zelfs – zie ook volgende punt:
6 – Liever stellend dan vragend
Veel experts adviseren om titels vragend te maken – en hierboven staan ook enkele voorbeelden – maar ik zou het tot een minimum beperken. Hoewel een vraag wel prikkelend kan werken, is een stellige titel toch concreter. Vergelijk deze twee voorbeelden:
Bij de eerste titel moet je als lezer nog maar afwachten of dat antwoord ook in de tekst staat (misschien vertelt de tekst jou wel dat je juist tevreden moet zijn met wat je hebt). Bij de tweede weet je het zeker.
7 – Maak de pakkende titel niet te lang
Een korte titel van een of twee woorden zondigt meestal tegen regel-1, want is vaak niet concreet. Maar te lang is ook weer niet wenselijk. De lezer moet namelijk nog steeds wel in één oogopslag die beslissing kunnen nemen. En als de titel op zich al weer een heel verhaal wordt, dan begint hij daar niet eens aan. Hou bij het schijven van een titel voor je blog als richtlijn tussen de drie en tien woorden aan. Wl je verder prikkelen, dan kun je die informatie ook in je pakkende inleiding kwijt.
8 – Prikkel met een gewaagde uitspraak
Omdat veel van bovenstaande tips al door zoveel bloggers worden gebruikt, kan het geen kwaad om ook eens op te vallen met een meer prikkelende titel. Bijvoorbeeld een zin die angst inboezemt of de lezer aan het denken zet.
9 – Wissel af
Sowieso is het raadzaam om niet steeds dezelfde soort titels te gebruiken. Alleen maar opsommingen of alleen maar titels die met ‘hoe’ beginnen wordt een beetje saai. Wissel af met de verschillende opties die hierboven zijn genoemd. En vooruit, stop er gerust af en toen een vragende tussen.
10 – Vergeet Google niet!
Een goede titel is ook belangrijk om hoog te scoren in Google. Helaas staan de regels voor een pakkende titel op gespannen voet met de SEO-regels voor Google. Google houdt namelijk erg van titels waarbij het zoekwoord zoveel mogelijk vooraan staat. ‘Pakkende titel maken’ zou voor Google daarom een betere optie zijn dan ‘Tien tips voor een pakkende titel’. Zeker omdat ik hoog wil scoren op dat trefwoord. Maar omdat ik voor de lezer zo’n korte titel weer minder geschikt acht, heb ik bij het schrijven van deze blog voor de langere variant gekozen.
Toch heb ik wel degelijk ook met Google rekening gehouden. Zo heb ik bewust niet voor deze titel gekozen:
Hoewel ik dat voor de lezer wel iets duidelijker vind, wil ik ‘pakkende titel’ toch wat meer vooraan hebben staan en dus niet onderbroken door het op zich overbodige ‘het schrijven van’
Ook heb ik bewust niet gekozen voor:
Omdat uit de resultaten van Google blijkt dat er vier keer zo vaak op ‘pakkende titel’ wordt gezocht als op ‘goede titel’. (leestip: ontdek welk zoekwoord het beste scoort)
Het is dus een kwestie van een balans zoeken tussen wat pakkend is voor de lezer pakkend voor Google. Hoewel de lezer ook weer bepaalt hoe hoog je in Google scoort. Tevreden lezers zullen eerder linken naar je artikel en dat werkt weer gunstig voor de zoekresultaten in Google. (leestip: zo krijg je meer links naar je blog)
Wat voor de lezer werkt, is ook weer afhankelijk van jouw doelgroep. De ene doelgroep valt wat beter te prikkelen met een gewaagde titel dan de ander. Ik hoop dat er in dit artikel in elk geval genoeg opties en voorbeelden in staan om een pakkende titel te verzinnen en jouw lezer te verleiden verder te lezen.
Handige checklist
Wil je in één oogopslag alle opties voor een pakkende titel zien, download hier deze handige checklist
Update: Dit artikel verscheen voor het eerst op 14 april 2014 en is op 3 mei 2017 geactualiseerd met nieuwe informatie over het schrijven van pakkende titels.
Handige tips, goed uitgelegd. Voorbeelden maken het helemaal duidelijk.
Dank voor je leuke reactie Jeanette!
[…] zoekintentie. Daarvoor komen mensen immers naar Google. Mensen willen bijvoorbeeld weten hoe ze een pakkende titel maken, waar ze hun blog plaatsen of zoeken schrijftips voor een blog. Allemaal gerichte zoektermen […]
[…] Lees hier meer tips voor een pakkende titel […]
[…] goed gelezen blog over pakkende titels die ook helemaal bovenaan in Google […]
[…] Er wordt krampachtig vastgehouden aan zoveel mogelijk zoektermen in de titel en kopteksten. Een goede, pakkende titel is echter minstens zo belangrijk om lezers te […]
[…] ook hoe vaak er vanuit de zoekresultaten geklikt wordt naar een blog. Hoe vaker, hoe beter. Een pakkende titel is daarbij cruciaal. Maar beslist niet voldoende. Want als de lezer vervolgens jouw blog maar niks […]
[…] geef in de training een voorbeeld van mijn blog over het maken van een pakkende titel. Die staat op 1 in Google op de zoekterm ‘pakkende titel’ en dat levert mij 1500 […]
[…] 10 Tips Voor Een Pakkende Titel […]
[…] me duidelijk dat me dat veel extra bezoekers oplevert. Zo krijg ik voor mijn blog over het schijven van een pakkende titel ruim 1500 bezoekers per maand. Elke maand! Daarvan komt bijna alles binnen via Google – […]
[…] Leestip: Zo maak je een pakkende titel […]
[…] een goede notering maand in, maand uit bezoekers blijven trekken. Wat dacht je van mijn blog over pakkende titels, die ik al begin 2016 op de site zette. Afgelopen maand kreeg ik daar 2000 bezoekers voor. In een […]
Een hele goede duidelijke en interessante webinar! Er moet flink gewerkt worden aan de goede titels in mijn blog en ik kwam er gelijk achter dat ik mijn permalinks niet goed ingesteld heb. Wordt aan gewerkt. Bedankt
Dank voor je reactie. Dinsdag geef ik weer een nieuw webinar. Om meer lezers te krijgen. Registreer je hier: https://www.blogkracht.nl/10x
Groetjes en wie weet tot op het webinar!
Bastiaan