Je wilt gaan bloggen, fantastisch! Verstandige keuze ook, want bloggen is ook in 2022 nog steeds een waanzinnige manier om zeer betrokken volgers te krijgen en jezelf zo in de kijker te spelen. Maar hoe doe je dat: een eigen blog beginnen? In deze blog laat ik zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is. In 7 stappen staat ook jouw topblog online!
Voor ik je mijn stappenplan geef, eerst even dit:
Persoonlijke of zakelijke blog beginnen?
Voor je met je blog gaat starten, is het goed om even te beseffen dat er grofweg twee soorten blogs zijn: een persoonlijke en een zakelijke blog.
Een persoonlijke blog gaat vooral over jezelf. Wat je allemaal meemaakt, leuk vindt, wilt delen. Bedenk dat het best lastig is om daar veel volgers voor te krijgen. Het kan natuurlijk, als je hele leuke verhalen te vertellen hebt, goed kunt schrijven of nu al een bekendheid bent. Maar anders hou je het gevaar dat het te weinig mensen interesseert (sorry, maar dat is nu eenmaal zo). Nog niet erg als jouw doel is om gewoon lekker een online dagboek bij te houden. Maar kijk dan niet te veel naar de bezoekersaantallen ;-)
Een zakelijke blog is in dit opzicht geschikter om de (anonieme) massa te bereiken. Tenminste de massa die in jouw onderwerp geïnteresseerd is. En dat kunnen er best veel zijn. Ben jij gewichtsconsulent, beleggingsadviseur, kindertherapeut of heb je andere interssante dienst/product dan weet je dat heel veel mensen jouw blogs willen lezen. Veel mensen willen namelijk wel iets over dat onderwerp weten. Mits jouw blogs goed gemaakt zijn natuurlijk, maar dat ga ik hieronder uitleggen.
Let’s go dus.
1 – Kies je platform
Je kunt je blog op verschillende plekken publiceren. Grofweg onderscheid ik deze drie soorten:
Kant-en-klaar blogplatform – Een voorbeeld is Blogger (ook wel bekend als Blogspot) van Google. Hiervoor hoef je alleen maar een account aan te maken en je kunt je blogs direct plaatsen. Het nadeel is wel dat je weinig aan de opmaak kunt veranderen en dat je niet een hele professionele domeinnaam hebt. Dat laatste kun je nog wel omzeilen, maar het gebrek aan controle blijft een gemis.
Social Media – Op LinkedIn kun je ook een aparte blog plaatsen. Dat heet daar ‘artikel’. Extra voordeel naast het gemak is dat je daar vaak al veel volgers hebt die nu snel ook jouw blogs zien. Het nadeel is ook weer het gebrek aan controle om de indeling aan te passen. Daarnaast laten social media je blog ook weer niet aan al jouw volgers zien. Ook doen blogs op social media het niet goed (of helemaal niet) in Google. Die bezoekers mis je dus.
En dan is er nog het grote gevaar dat je niet weet of dit onderdeel altijd blijft bestaan. Op Facebook kon je ook ooit blogs plaatsen, maar daar zijn ze een jaar geleden plots mee gestopt. Blogs kwijt! Het overkwam mij ooit al met Hyves. Liever alles in eigen beheer dus. Zie volgende punt:
Eigen site met CMS – De beste en meest gebruikte vorm is door een eigen site te beginnen waar je je blogs plaatst. Je hebt hier drie zaken nodig:
- Een domeinnaam – die kun je regelen bij de talloze hostingbedrijven, zoals mijndomein.nl. Daar kun je ook zien welke namen nog beschikbaar zijn. Groot voordeel van een eigen domeinnaam is dat niemand hem meer kan afpakken en je een mooie herkenbare naam kunt verzinnen waardoor mensen je beter onthouden en zo sneller vinden. Blogkracht bijvoorbeeld. (maar die is dus al weg sinds 2011 ;-) )
- Een hostingpakket – naast de naam moet je bij de provider ook een hostingpakket aanschaffen met ruimte om je website te kunnen plaatsen. Als je de site alleen voor blogs gebruikt, heb je geen groot pakket nodig.
- Een CMS – Om de opmaak van je site makkelijk en mooi te krijgen hoef je nu alleen nog maar een kant-en-klaar CMS aan je domein te koppelen. Het meest bekende CMS is WordPress en het is ook nog gratis.
Het plaatsen van je blogs op zo’n eigen site met bijvoorbeeld WordPress is uiteindelijk de beste optie, omdat je veel meer opties hebt om de site naar jouw hand te zetten en omdat het de beste (enige!) manier is om ook te scoren in Google met je blogs.
Het maken van zo’n site klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Ik bouw de basis in een kwartier. Desnoods besteed je dat deel uit aan een externe partij (en via bijvoorbeeld Upwork kun je dat echt al voor een paar tientjes). Als het eenmaal staat, kun je eenvoudig blogberichten plaatsen die er meteen mooi uitzien.
2 – Maak een lijst met onderwerpen
Nu je een platform hebt, kun je beginnen met bloggen. Maar voordat je aan je eerste blog begint, raad ik je aan om eerst een lijstje met onderwerpen te bedenken. Zo begin je net wat gestructureerder en heb je meteen een lijst voor de komende blogs. Met een lijstje van 5 tot 10 onderwerpen heb je al een mooie start. Meer mag altijd natuurlijk.
Onderwerpen bedenken kun je op verschillende manieren aanpakken:
- Maak eerst eens een overzicht van alle zaken die jij weet over het vakgebied waarover je wilt bloggen. Pak pen en papier en schrijf zoveel mogelijk op. Je zult versteld staan hoeveel kennis je wel niet hebt. Vanuit deze lijst kun je vervolgens kijken welke kennis geschikt zou zijn om te delen in een blog.
- Vraag aan je doelgroep wat ze willen weten. Dat is mogelijk nog krachtiger, omdat je nu echt blogs maakt waar behoefte aan is. Zet zo’n vraag bijvoorbeeld uit op social media. Of onder je klanten als je die al hebt. (lees ook: bloggen is luisteren)
- Kijk welke vragen er aan Google worden gesteld. Ook dan weet je waar de behoefte ligt. Typ eens een woord in Google in over jouw vakgebied en kijk dan welke suggesties Google geeft. De eerste suggesties zijn doorgaans de vragen die in het verleden het meest gesteld zijn.
Het voordeel van een onderwerpenlijst is dat je nu al weet waar je over moet bloggen als je gaat beginnen. Dat scheelt enorm veel energie. En je kunt per keer een onderwerp pakken waar je op dat moment veel zin in hebt.
Sowieso werkt het motiverend. Mijn handen beginnen meestal al te jeuken als ik zie over welke onderwerpen mensen iets willen lezen. Zo weet ik van Google dat veel mensen willen weten hoe ze een blog moeten beginnen. (er wordt maandelijks honderden keren letterlijk gezocht op ‘blog beginnen’ en nog eens honderden keren op varianten daarvan zoals ‘een blog beginnen’ of ‘beginnen met bloggen’). Je leest daarom nu dit resultaat ;-)

3 – Bepaal de centrale vraag
Een goede blog behandelt altijd één centrale vraag. De centrale vraag van deze blog is bijvoorbeeld: hoe begin je een blog? Door die vraag vooraf te bepalen, voorkom je dat je het te veel over andere dingen gaat hebben die te weinig met het onderwerp te maken hebben. Dat wordt dan voor de lezer verwarrend.
Een centrale vraag maakt het schrijven van een blog ook makkelijker. Je hoeft immers alleen nog maar die vraag te beantwoorden (zo goed mogelijk!) en dan weet je dat je een waardevolle blog gemaakt hebt. En aangezien jij expert/kenner bent van je vakgebied, moet het geen probleem zijn om die centrale vraag te beantwoorden.
Het kadert ook je gedachtes. Zaken die niks met die vraag te maken hebben, bewaar je voor een andere blog. Zo gaat mijn blog over pakkende titels echt alleen over titels. Inleidingen zijn ook belangrijk in een blog, maar die behandel ik dan weer in een andere blog (over pakkende inleidingen).
Over titels gesproken: je zou de centrale vraag ook als een soort werktitel kunnen zien. Soms kun je die later ook echt als titel laten staan of soms nog wat aanpassen. Zoals ik ook met deze blog heb gedaan. Omdat ik voor 7 stappen heb gekozen, wilde ik dat ook in de titel benoemen. Alleen de titel ‘hoe begin je een blog’ vond ik wat te weinig informatie geven. Ook omdat er al zoveel blog zijn die hierover gaan. Met die toevoeging wilde ik me onderscheiden en jou als lezer nog enthousiaster maken om door te klikken. Wat dus gelukt is ;-)
4 – Werk de vraag uit (liefst in een opsomming)
Nu je de centrale vraag hebt bepaald, hoef je die alleen nog maar te beantwoorden. Zoals gezegd hoeft dat voor jou geen probleem te zijn, want je heb het antwoord waarschijnlijk al in je hoofd zitten. Je bent immers kenner van jouw vakgebied.
Je moet het alleen nog even gestructureerd uit je hoofd downloaden naar papier.
De makkelijkste manier om te doen is door je antwoord op te delen in een opsomming. Dat werkt verreweg het beste. Voor jezelf, maar ook de lezer houdt ervan. Je antwoord ziet er namelijk direct overzichtelijk uit. Kijk maar naar deze blog. Dat is ook een opsomming.
Bijna elke centrale vraag valt onder te brengen in een opsomming.
- Wil je het belang van iets benadrukken? Geef een lijst met redenen of voordelen
- Wil je advies over iets geven? Geef een lijstje met tips
- Wil je uitleggen hoe iets moet? Geef een stappenplan of een lijst met manieren.
Het merendeel van mijn blogs bestaat uit een opsomming en ik krijg er veel lovende reacties op. Lezers houden er gewoon van.
5 – Voeg de rest toe (eitje!)
Met de opsomming heb je de inhoud van je blog af. Nu hoef je nog maar vier zaken eraan toe te voegen:
Een titel – zoals gezegd kun je de werktitel soms overnemen. Maar misschien wil je het wat pakkender maken. Bekijk daarvoor mijn tips voor een pakkende titel
Een inleiding – je begint niet meteen met die opsomming. Je moet de lezer eerst even kort uitleggen waar je blog over gaat en waarom de lezer hem echt moet lezen. De inleiding moet niet te lang zijn, zoals ik je ook vertel in mijn tips over een pakkende inleiding
Een afsluiter – Zo maar stoppen na je laatste tip/reden/voordeel is wat suf. Eindig je blog nog met een leuke afsluiter zoals je in deze blog leest over pakkende afsluiters
Een plaatje – Alleen maar tekst is saai en blogs met plaatjes doen het beter (ook in Google!). Voeg dus altijd een plaatje toe. Hoe je aan (gratis) plaatjes komt en waar je op moet letten, lees je in mijn blog over plaatjes
6 – Regel een meelezer
Beginnende bloggers zijn vaak wat huiverig of alles wel duidelijk geschreven is en goed overkomt. Dat kun je simpel oplossen door iemand in je omgeving te vragen om hem even te lezen voordat je hem online gooit. Het liefst iemand die affiniteit met jouw onderwerp heeft en die ook wel durft te zeggen als iets niet duidelijk is.
Als diegene ook een beetje goed met taal is, is het helemaal mooi meegenomen. Dan weet je ook dat je blog zonder ernstige taalfouten zit (als je daar zelf niet zo goed in bent). Maar ook als je zelf wel taalkundig onderlegd bent, zie je nog wel een typefout over het hoofd die een frisse tweede lezer er meteen uithaalt. Het is dus altijd handig om te doen. Zeker als je net begint met bloggen.
7 – Promoten maar!
Gefeliciteerd! Jouw eerste blog is af en staat online. Maar nu wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk lezers krijgen. We bloggen niet om het bloggen alleen. Hoe zorg je voor zoveel mogelijk lezers?
Zet hem op social media – de eerste en snelste stap is het promoten van je blog op social media. Dus gewoon in de timeline. Denk aan LinkedIn, Facebook, Twitter, wat je ook maar gebruikt. Je zult er snel je eerste lezers mee krijgen. Naast het delen op je eigen timeline, kun je soms ook je blog delen in een post van iemand anders als die over een vergelijkbaar onderwerp gaat. Kijk wel uit dat het niet te opdringerig overkomt.
Praat mee op forums – Veel vakgebieden hebben speciale forums waarin experts met elkaar van gedachten wisselen. Heeft jouw vakgebied dat ook, dan kun je daar ook je blog delen. Maar let op: ben je een nieuwkomer, praat dan eerst eens mee over andere onderwerpen, anders wordt het al snel als spam gezien.
Deel het onder blogs van anderen – Kom je een blog tegen over een vergelijkbaar onderwerp, aarzel dan niet om te reageren onder die blog met een verwijzing naar jouw blog. Leg wel duidelijk uit waarom die blog van jou goed aansluit bij het verhaal. Wederom: maak het niet te spammerig.
Leg een nieuwsbriefbestand aan – Een mooiere manier om je blog te delen is om een bestand aan te leggen van mensen die zelf aangeven op de hoogte willen blijven van jouw blogs. Als je net begint, duurt het even voor je wat mensen hebt, maar ik zou er wel nu meteen mee beginnen. Hoe eerder je een mooie lijst van betrokken lezers volgers hebt. Lees hier meer over.
Mik op Google – De allerbeste manier om veel lezers te krijgen is door je blog geschikt te maken voor Google. Hij verschijnt dan hoog als mensen zoeken op de zoekvraag die bij jouw blog hoort. Ik krijg de meeste bezoekers op die manier. Weten hoe je dat doet? In mijn masterclass Bovenaan in Google in 3 Stappen leg ik het je stap-voor-stap uit.
Ben je er klaar voor?
Ik hoop dat je nu weet dat een eigen blog beginnen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Mocht je toch nog met vragen zitten, stel ze hieronder gerust. Ik lees en beantwoord alles. Succes en…. veel blogkracht!
Goeie blog. Direct en helder.
Blij dat je hem waardeert Petra! ?