Ik hoef je vast niet uit te leggen dat we momenteel in het mobiele tijdperk leven. Voor steeds meer zaken gebruiken we onze smartphone (en een beetje onze tablet). En dat geldt ook voor het lezen van artikelen op internet, zoals bijvoorbeeld blogs. Toch zie ik nog vaak blogs die mobiel erg slecht leesbaar zijn. Doodzonde, want deze lezers ben je dus gewoon kwijt. Misschien zelfs wel voorgoed.
Ik geef je daarom 5 tips om te zorgen dat je blog goed leesbaar is op mobiel.
Het belang van mobiele blogs
Eerst nog even het belang benadrukken van een blog die goed leesbaar is op mobiel.
- Meer en meer lezers gebruiken hun smartphone voor het lezen van content. Logisch, je hebt hem altijd bij je, dus op elk onbewaakt moment kun je even de laatste berichten checken. Of het nu in de kassarij is, tijdens die saaie treinrit of even ongestoord op de wc. In 2016 las een derde (33%) de blogs op Blogkracht via mobiel of tablet en in januari 2017 was het zelfs als 42%.
- Veel bezoek loopt via Social Media. Facebook en Twitter zijn bij uitstek mobiele kanalen. Meer dan 90% van de gebruikers van Facebook doet dat via zijn mobiel. Dat betekent dat als jij je blog promoot via Facebook die lezers jouw blog óók mobiel lezen. Komen ze dat op een onleesbare blog, dan zijn ze meteen weer vertrokken.
- Ook Google wordt inmiddels vaker mobiel gebruikt dan via een desktop. Dat betekent dat als jouw blog goed gevonden wordt op Google het merendeel van die bezoekers jouw blog mobiel gaat lezen.
- Google gaat mobiele sites zelf als leidend beschouwen. Eind 2016 kondigde Google aan dat ze gaan kijken of ze de mobiele versies van websites als leidend moeten gaan beschouwen bij het bepalen van de rankings. Het duurde vervolgens nog een tijdje, maar vanaf 26 maart 2018 gaat de uitrol dan echt beginnen.
Je doet er dus om uiteenlopende redenen goed aan om je blog zo mobielvriendelijk mogelijk te maken. Ik geef je 5 punten waar je op moet letten.
1 – Zorg dat je blog mobielvriendelijk is
Dit is de allerbelangrijkste eerste stap en eigenlijk gewoon bittere noodzaak. Jouw site moet goed leesbaar zijn op mobiel. Dat betekent dat het lettertype zich automatisch aanpast aan het scherm. Responsive wordt dat genoemd.
Gebruik je een responsive theme van WordPress dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken, want dan is dat doorgaans wel goed geregeld. Maar heb je je site door iemand laten ontwerpen (en vooral als dat lang geleden is) dan doe je er goed om even te checken of hij wel mobielvriendelijk is.
Uiteraard kun je zelf gewoon even kijken of hij op je smartphone een beetje leesbaar is, maar wil je het oordeel van Google, voer je website dan even in op deze mobielvriendelijke test. Weet je meteen of hij goed genoeg is voor Google.
2 – Let op de snelheid
Je site moet niet alleen leesbaar zijn op mobiel, het moet ook niet te lang duren voordat hij geladen is. Op een desktop heb je daar doorgaans geen problemen mee, omdat bijna iedereen wel snel internet thuis heeft. Maar onderweg heeft niet iedereen snel internet op zijn mobiel. Het is wel beter geworden de afgelopen jaren, maar daarmee ook het verwachtingspatroon van de consument. Die wil echt niet langer dan 2 tellen wachten tot jouw blog geladen is.
Vanaf 1 juli wordt snelheid op mobiel zelfs een ranking-factor voor Google. Dat betekent dat mobiele sites die erg traag laden een minnetje krijgen op het rapport van Google. Het betekent ook weer niet dat je meteen keldert, want Google kijkt naar nog veel meer factoren en zal een uitstekende blog die traag laadt toch hoog in zijn resultaten zetten.
Maar wie geen enkel risico wil lopen kan maar beter even zijn snelheid checken bij Google.
Google geeft meteen een paar tips om de snelheid te verbeteren, die voor de meeste gewone blogeigenaren wat ingewikkeld kunnen ogen. Leg ze eventueel voor aan je webmaster of aan een slim neefje.
Maar de volgende tip om je site sneller te maken kun je wel zelf meteen toepassen:
3 – Maak je plaatjes niet te zwaar
Plaatjes zijn erg belangrijk in een blog. Blogs met plaatjes trekken meer lezers en scoren ook nog eens hoger in Google. Maar plaatjes kunnen je site ook trager maken. Zeker als ze te zwaar zijn.
Als je een groot plaatje toevoegt aan je blog, zal WordPress hem vanzelf voor het oog verkleinen naar de juiste afmeting voor je blogpagina. Maar op de achtergrond (op jouw server dus) is hij nog steeds erg groot. Zonde en nergens voor nodig. Als de breedte van jouw bloggedeelte maar 500 pixels is, hoeft je plaatje geen 2500 pixels te zijn.
Let daar dus op voordat je een plaatje toevoegt. Verklein hem eerst naar de juiste afmeting van je blog.
Vervolgens kun je de kwaliteit ook nog ietsjes afzwakken zonder dat de lezer het merkt. Zelf bewerk ik mijn plaatjes altijd in photoshop waarin ik ze opsla in een lagere kwaliteit (zonder dat je het echt merkt als lezer). Ik streef ernaar om mijn plaatjes altijd onder de 100kb te houden (liefst flink lager).
Heb je geen photoshop, dan kun het ook aanpassen met het programma tinypng.com. De plaatjes zien er op beeldscherm nu nog steeds prima uit, maar de zwaarte is een stuk kleiner. En dat scheelt snelheid.
4 – Maak je alinea’s niet te lang
Zoals ik al eerder zei, is het een trend dat alinea’s korter worden. Het oogt prettiger, omdat je minder tegen een blok tekst zit aan te kijken. Maar op een mobiele pagina wordt alles smaller en langgerekter, waardoor zelfs korte alinea’s toch weer als een blok tekst ogen. Wil je dat voorkomen, maak ze dan nog wat korter. Met zeven zinnen kom je ongeveer wel aan je max. Maar wissel het ook een beetje af. Check gewoon af en toe hoe het eruit ziet op je mobiel.
5 – Zorg voor links ín je blogtekst
Interne links zijn cruciaal om je lezer op je site te houden. Je moet ervan uitgaan dat veel lezers direct op jouw blog komen via bijvoorbeeld Facebook of Google. Ze zien dan niet direct dat je nog veel meer leuke blogs geschreven hebt. Links naar andere blogs zijn dus een must. Maar waar je die op een desktop goed kwijt in de kantlijn met regelateerde blogs of bestgelezen blogs, vallen die op een mobiel veel minder goed op. Daar is namelijk geen kantlijn en zullen al deze links pas helemaal onderaan je blog verschijnen.
Wil je de lezer dus eerder op andere blogs wijzen, dan doe je er goed aan om die links in je lopende blogtekst op te nemen. Niet dat je wilt dat ze meteen doorklikken (ze moeten wel je blog lezen) maar ze weten nu wel meteen dat je nog veel meer leuke blogs te bieden hebt.
Tot slot: blijf checken
Het is goed om jouw eigen blog regelmatig te lezen op je mobiel. Hoe ziet hij eruit? Zijn de alinea’s niet te lang? Laadt hij snel genoeg? Worden de plaatjes goed weergegeven. Voor je het weet zitten jouw lezers steeds naar een gekke pagina te kijken, zonder dat jij het doorhad. Als je die lezers nog hebt…
Update: deze blog verscheen voor het eerst op 14 februari 2017 en is geactualiseerd op 27 maart 2018, met onder meer de nieuwe informatie over de Mobile First Indexing van Google.
Dag Bastiaan, je moeder liet me vanochtend tijdens een pedicuresessie het nieuwe filmpje zien van je blogcursus, uitstekend! Superduidelijk, heldere spreekstem in het juiste tempo en met zeer aansprekende voorbeelden (Van Gaal). Ik heb haar ook al eens verteld dat ik het Nederlands van jouw website zo mooi vind! Zelf schrijf ik ook blogs en SEO-teksten, onze website is http://www.imtwente.nl, maar daar ben ik niet zo tevreden over… Ik zal je uitnodigen op Linkedin! Met vriendelijke groeten, Bastiaan
Ha naamgenoot :-) Dank voor je reactie en leuke complimenten. Het filmpje dat je zag is een introductie van een SEO-cursus die momenteel op de montagetafel ligt en binnenkort via deze site te koop zal zijn. Is een erg praktische videocursus om in een uur te leren hoe je je blog kunt laten scoren in Google, meer handige tips over zoektermen en linkbuilding. Nu ben jij daar waarschijnlijk al bekend mee, maar voor de gemiddelde blogger is het denk ik erg waardevol. Ik zie je uitnodiging via LinkedIn wel voorbijkomen en zal binnenkort ook eens een kijkje nemen op jouw… Lees verder »
Mooi artikel! Heeft mij erg geholpen.
Ik gebruik blogspot voor mijn koosjeschrijft.blogspot.com
Ik zie dat op mijn mobiel het submenu niet te zien is.
Geen idee wat er aan de hand is. Tips welkom!
Hi Koosje, dank voor je vraag. Ik ben niet zo thuis in blogs maken via Blogspot/Blogger. Maar als ik zo even kijk, lijkt het erop dat jouw menustructuur niet echt een officieel menustructuur is zoals je ze normaal ziet. Het is meer een overzicht van labels. Je site is wel geschikt voor mobiel (logisch, want Blogspot/Blogger is van Google) dus daar kan het niet aan liggen. Misschien even aan de helpdesk vragen?
Of toch gewoon overstappen op het gebruiksvriendelijke WordPress :-)
Succes,
Bastiaan
Dank voor je tips. Zijn inderdaad labels….
Denk na over WordPress…
Groet Koosje
Graag gedaan. Succes!
Bedankt voor de handige tips, ik kan dit eens gaan toepassen op mijn eigen blog. :)