Heeft het nog zin om te bloggen? Zoveel bedrijven bloggen tegenwoordig. Moet je er nog wel aan beginnen? Je valt toch nooit meer op tussen al die miljoenen blogs die er dagelijks worden geschreven.
Juist wel.
Ook in 2023 is het verstandig om te bloggen. Sterker: het is misschien noodzakelijker dan ooit. En makkelijker. Ook als startende blogger kun je nu snel resultaat boeken. Ik geef je 3 redenen waarom je juist nu een blog moet hebben en een golden oldie bonus-reden.
1 – Wát, een website zonder blog???
Het is absoluut waar dat er nog steeds veel content bijkomt. Er zijn wereldwijd meer dan 1,7 miljard websites en dat aantal neemt alleen maar toe (hoewel het lang niet alleen maar actieve websites zijn). Volgens Google zou het hierbij inmiddels gaan om een duizelingwekkend aantal van 130 biljoen webpagina’s, waarvan 1,6 miljard Nederlandse.

Maar moet je daarom maar geen blog starten? Moet je iets niet doen omdat iedereen het al doet? Dat zou een verkeerd uitgangspunt zijn. (Waarom überhaupt een bedrijf beginnen, er zijn toch al zoveel bedrijven…)
Het is ook een verkeerde gedachte. Want juist nu er zoveel blogs zijn, val je eerder in negatieve zin op als je géén blog hebt. Wát, een website zonder blog???
Als ik nu een website bezoek van een bedrijf en ik zie geen blog, dan beschouw ik dat als een gemis. Niet omdat ik een blogtrainer ben, maar omdat ik gewoon informatie mis. Ik kan nu niet goed beoordelen of diegene veel verstand heeft van zijn vakgebied en word ook niet verrast met een waardevolle tip.
De kans dat ik klant word is nu een stuk kleiner. Zeker als de concurrent wel een blog heeft. Je kunt simpelweg niet meer achterblijven.
Begin daarom sowieso. Met één blog per maand kun je je al ontzettend goed profileren en zo profiteren. Zoals je ik in deze video uitleg:
2 – Veel meer zoekopdrachten per dag
Er mogen dan veel meer blogs bijgekomen zijn, er wordt ook veel meer gezocht dan voorheen. Google geeft zijn cijfers niet tot in detail meer prijs, maar de aanname is dat het aantal zoekopdrachten minimaal twee keer hoger ligt dan vijf jaar terug.
We praten dan over 2 triljoen zoekopdrachten per maand, oftewel 63.000 per seconde. Krankzinnige getallen die je meteen weer kunt vergeten, want je hebt er niet zoveel aan. Zolang je maar onthoudt dat het aantal Google-zoekopdrachten blijft toenemen.
Mensen zijn blijkbaar nog steeds niet informatie-moe. Integendeel.
Een van de redenen van de enorme stijging is natuurlijk de opkomst van de smartphone. Het wordt steeds makkelijker om content te lezen waar je ook bent. Onderweg, in de trein of op de wc tijdens dat veel te saaie verjaardagsfeestje.
Met een goede blog kun jij dus ook opvallen.
3 – Scoren in Google wordt makkelijker
OK, dat is een wat al te boude bewering misschien. Maar ik durf de stelling wel aan dat scoren in Google eerlijker wordt. En dat je als eerlijke blogger zo meer kans maakt.
Ik zal dat uitleggen.
Al vanaf zijn oprichting is Google bezig met het zo eerlijk mogelijk maken van de match tussen zoekvraag en zoekresultaten. En dat is als Google-consument ook wel zo prettig.
Google wil dat de beste pagina’s boven komen drijven als iemand iets zoekt of wil weten en niet degene die de beste trucjes toepast.
Het is een eeuwig kat-en-muisspel tussen mensen die de Google-regels proberen te omzeilen en Google die zijn regels daarom weer aanpast (en de misbruikers bestraft).
Google wordt hierin steeds slimmer en gebruikt steeds meer kunstmatige intelligentie om de resultaten te beoordelen. Dat betekent dat de Google-robots steeds meer als een mens beginnen te denken. En dat komt de resultaten ten goede.
Helpful Content Update
En dat is zeker nu Google een belangrijke update heeft uitgerold die in 2023 ook voor Nederland zal gelden: de Helpful Content Update. Google zegt daarover dat ze nu nog meer op de inhoud van artikelen (en dus ook blogs) gaan letten. De mensen staan centraal (‘people first’) en niet Google-robots.
Eerlijke, waardevolle content zal nu nog beter scoren dan in het verleden, is mijn verwachting. En dat is maar goed ook.
Wie zich in 2023 richt op het schrijven van waardevolle content (en dan bedoel ik écht waardevolle content, dus niet de zoveelste paar tips of manieren die iedereen al noemt) kan weleens makkelijker gaan scoren en zo een prominente plek verdienen in de Google-resultaten.
Ook als je nu pas begint.
Dat is goed nieuws voor iedereen die geen zin heeft in Google-trucjes maar gewoon een goed verhaal te vertellen heeft. Al helpt het natuurlijk als je weet hoe je dat verhaal het beste neerschrijft. Je moet het lot wel een handje blijven helpen.
Bovenaan in Google in 2023 (masterclass)
Wil je leren hoe je je blogs zo maakt dat ze voor de nieuwe regels van Google geschikt zijn? Meld je dan aan voor mijn speciale LIVE Masterclass Bovenaan in Google in 2023. Ik geef hem alleen nog op:
- 9 december (9:00 – 11:30)
- 15 december (19:30 – 22:00)
Voor beide dagen is nu nog plek.
Zelf sta ik al met tientallen blogs bovenaan in Google en in deze masterclass vertel ik je precies hoe ik dat heb gedaan.
En je hoeft echt niet vaak te bloggen om succes te hebben. Met een uurtje per week bereik je al makkelijk tienduizenden nieuwe bezoekers per jaar.
4 – Bloggen blijft waardevol voor jezelf
Wat vóór dit jaar gold, geldt in 2020 natuurlijk nog steeds: bloggen is ook goed voor jezelf. Van bloggen word je namelijk slimmer en communicatiever.
Door te bloggen dwing je jezelf om over je vakgebied na te denken. Het scherpt je geest en je komt daardoor sneller op nieuwe ideeën en inzichten. Met bloggen help je dus niet alleen de ander, maar ook jezelf en je bedrijf.
Daarbij maakt het je communicatiever omdat je leert om je business goed onder woorden te brengen. Mocht je in een gesprek terechtkomen met een potentiële klant, dan kun je veel makkelijker uitleggen wat je doet en wat jouw toegevoegde waarde voor diegene ligt.
Helemaal eens Bastiaan. Zelf stelde ik in 2015 al (https://letterzaken.nl/5-redenen-waarom-nu-beginnen-met-bloggen/) dat je zelf alleen maar beter wordt van bloggen. En als jij de partij bent die consistent waardevolle blogs levert over jouw kennisgebied, komen de mensen echt naar je toe.
Daar komt bij dat er veel branches zijn waar het nog verre van gebruikelijk is om te bloggen. Echt.
En dan maak je dus het verschil.
Yep, je wordt alleen maar beter van bloggen. Ik schreef lang geleden ook al eens deze 11 voordelen van een zakelijke blog. Zo jammer dat nog zo veel ondernemers er niks mee doen omdat ze denken dat het teveel tijd kost, te moeilijk is of niks oplevert. Allemaal niet waar :-)
Wat een leuke blog.
Leuk dat je er een filmpje erin hebt gedaan!
Het is ook erg interessant om te lezen.
Bedankt!
Dank voor je aardige reactie. Groet en veel blogkracht!
Filmpje vond ik super + leerrijk. Dank u
Dank je Bart. Hier komen de komende tijd meer filmpjes: https://www.youtube.com/channel/UCk_lKRAlaLqyHXxsTma2vSg. Abonneer je en je ontvangt ze als eerste.
Groetjes en veel Blogkracht!
Bastiaan
Leuk artikel, ik ben zelf ook een blogger, het is fijn om te zien dat je mensen kunt helpen door middel van informatie geven!
Dank voor je leuke reactie Kevin. En succes met jouw blog!
Helemaal mee eens, het gaat om de inhoud en kwaliteit en niet om de kwantiteit.
Mooi motiverend blog! Ik zal ook mijn best doen om vaker te bloggen in 2020. De afbeelding onder punt 3, hebben jullie die zelf getekend? Echt gaaf :).
Thanks Marc! En ja, die afbeelding hebben we zelf gemaakt. Ik jat niks ;-)
Veel blogkracht in 2020!
Bastiaan
Zou ik mogen vragen wat volgens u op dit moment, in 2020, de populairste lay-out is voor een blog. Ik heb gelezen dat de “magazine look” best populair is maar ik kan de postdatum van dit artikel niet vinden op de post en weet dus niet of die nog relevant is. Ik zet de link naar het artikel hieronder.
https://www.bloggenenloggen.nl/weblog/
vriendelijke groeten
Steve Husson
Hi Steve, dank voor je reactie en vraag. Ik weet niet wat de populairste lay-out is en ook niet wat per se de meest wenselijke is. Het heeft ook een beetje te maken met het doel van je blog. De magazine-look is erg overzichtelijk en geschikt voor bloggers die echt veel gaan bloggen. Ik zou hem minder snel gebruiken als je weinig blogt en blogs vooral ter ondersteuning van je business gebruikt (de zakelijke blog). Dan blog je te weinig en ziet het magazin er nogal lang hetzelfde uit. Liever leg je dan ook wat meer de nadruk op je… Lees verder »
beste meneer Vercouteren
bedankt voor u uitleg, zelf ben ik op dit moment niet van plan om te bloggen. Ik ben bezig met mijn bachelorproef met als onderwerp: Welke content/ content marketing willen Limburgse bedrijven voor hun jubileumevenement creëren? Omdat een blog een vorm van content is, was ik er wat onderzoek naar aan het doen. Op die manier ben ik ook op u artikel gekomen en aangezien dat het artikel redelijk recent was leek het me een goed idee om u mijn vraag te stellen.
vriendelijke groeten
Steve Husson
Hi Steve, dank voor je reactie. Wat is precies je vraag voor mij?
Gave post en helemaal mee eens. Het is om meerdere redenen een heel goed idee om te beginnen met bloggen. Lang niet alle organisaties zijn nog zo ver dus je kunt nog steeds snel iets waardevols opzetten. Bovendien leent een blog zich voor veel verschillende content vormen, dat maakt het ook zo interessant. Thnx!
Ja, er zijn talloze redenen te noemen om te gaan bloggen. Vind het nog steeds gek dat zoveel ondernemers het niet doen. Ze weten niet wat ze mislopen aan traffic en klanten. Goed om te lezen dat jij er wel serieus mee bezig bent.
Veel blogkracht!
Bloggen is inderdaad waardevol voor jezelf, want je blijft op de hoogte en kijkt vaak ook goed om je heen naar waar andere ondernemers in jouw vakgebied mee bezig zijn… Wanneer jij via tools voor Data Analyse werkt krijg je ook inzicht in welke content mensen het vaakste opzoeken, en als je een inschatting kunt maken WAAROM ze dat doen, zijn er ook sales mogelijk… Persoonlijk vind ik 1 blog per week wat weinig en vraag ik me ook af of het daadwerkelijk makkelijker is om te ranken. Niet alleen omdat concurrentie sterk is, maar ook omdat je veel achterstand… Lees verder »
Wat direct opvalt is hoe lekker luchtig dit stuk leest. Het eerst dat ik zag was het lettertype en de kleur lichtgrijs. Die kleur komt wat rustiger over dan zwart. Tussenregels zijn logisch en de afstand tussen tekst en afbeeldingen zijn prettig. Een blog schrijven is echt een studie geworden, maar wel enorm interessant. Het valt mij ook op dat je alleen van H1 gebruik maakt, misschien strooi ik wat te veel met H2 en H3 of hecht ik er te veel waarde aan. In de tussenregels verwijs je naar andere blogs of website. Ik vind dit in mijn eigen… Lees verder »
Hi Daniel, Dank voor je uitgebreide reactie en sorry voor de late reactie van mij (over hoofd gezien door zomervakantie). Even wat directe respons op jouw punten: – Ik heb inderdaad veel aangepast aan lettertype en zelfs de regelafstand, om het zo prettig/rustig mogelijk te maken. Leuk dat het je opvalt! – Ik gebruik alleen H1 in de titel, de tussenkopjes staan in H2, al zijn ze wel aan de ruime kant. ook dat heb ik aangepast in het systeem. Ik hou van tussenkopjes die eruit springen. Dat helpt de lezer, in mijn ogen. – Verwijzen naar andere blogs vind… Lees verder »