Waarom zou je eigenlijk bloggen over je bedrijf? Waarom zou je tijd stoppen in het schrijven van stukjes waar je geeneens geld voor krijgt? Heel simpel: omdat je er uiteindelijk wel geld voor krijgt. Omdat je klanten toenemen. En dus je omzet. Lees onderstaande 11 redenen maar waarom zakelijk bloggen goed is voor elke business.
1 – Profileren als expert
Dit is wel de allerbelangrijkste reden voor zakelijk bloggen. Zodra je informatie en tips geeft over jouw vakgebied, word je al snel als expert gezien. En mensen doen graag zaken met experts. Ga maar eens na voor jezelf. Wie huur je liever in: een ondernemer die alleen maar een website heeft met zijn contactgegevens of iemand die – met informatieve artikelen – ook nog eens laat zien dat hij verstand van zaken heeft. Ik wist het wel.
Door zakelijk te bloggen zeg je niet alleen hoe goed je bent, je laat het gewoon zien. Bijvoorbeeld door het het geven van:
- praktische tips
- voorbeelden van opdrachten die je hebt uitgevoerd,
- praktijkcases van klanten die je hebt geholpen
- informatie over de ontwikkelingen in jouw vakgebied
Jouw klanten leren je zo kennen als een geschikte en betrouwbare partij met kennis en ervaring. Bedenk: als jij niet vertelt wat je kunt, hoe kunnen mensen het dan van je weten? Alleen daarom al is zakelijk bloggen een must voor elke ondernemer.
2 – Beter vindbaar op Google
Scoren in Google is de droom van elke ondernemer die afhankelijk is van internet. Bloggen is hiervoor echt noodzakelijk. Want met blogs kun je direct inspelen op concrete zoekvragen die gesteld worden op Google.
Het is eigenlijk heel simpel: als jij geen antwoord geeft op een bepaalde zoekvraag, kan Google jouw site niet tonen als die vraag gesteld wordt. Het is dus zaak om op elke mogelijke vraag van jouw doelgroep (potentiële klanten) antwoord te geven. Hoe geef je die antwoorden? Je raadt het al: in een (zakelijke) blog.
Serieus, ik spreek vaak ondernemers die graag gevonden willen worden in Google op bepaalde zoektermen. Maar als ik dan vraag of ze ook een (blog)artikel hebben over dat onderwerp, dan kijken ze me glazig aan. Maar hoe kan Google jou dan ooit tonen in zijn resultaten als je er niks over schrijft op je site?
Bloggen is hiervoor ideaal, omdat je op elke specifieke vraag een informatief antwoord kunt geven. Zo heb ik heel gericht zakelijke blogs geschreven over deze vragen die letterlijk zo gesteld worden in Google:
- blog plaatsen
- blog promoten
- bloggen of vloggen
- bloggen voor bedrijven
- blogtips
- hoe vaak moet je bloggen
- pakkende titel
- pakkende inleiding
- plaatjes in blog
- schrijftips blog
- waarom bloggen
- waarover bloggen
Allemaal verschillende blogs op verschillende vragen. En guess what: ik sta met al die blogs op pagina-1 van Google en vaak zelfs op plek-1. (Google zelf maar op deze termen!)
Ik sta zelfs helemaal bovenaan op de zoekterm bloggen. Hoe cool is dát! Geloof me dat dit zonder zakelijke blogs nooit (maar dan ook echt nooit) gelukt was.
3 – Meer traffic naar je producten en diensten
Blogs vergroten de kans dat bezoekers op jouw site komen. Ze zoeken immers informatie (bijvoorbeeld via Google) en jij biedt die. Dat vergroot daarmee ook de kans dat ze daarna naar jouw pagina met producten of diensten gaan.
Dat kan op twee manieren:
- Je plaatst een Call To Action (CTA) in je blog. Hoewel ook zakelijke blogs altijd objectieve informatie bieden, mag je onderaan je blog natuurlijk best even iets vertellen over je business. Misschien zijn lezers zo enthousiast geworden over jouw verhaal dat ze graag met je in zee gaan. Waarom zou je ze die mogelijkheid niet aanreiken? Net zoals mijn CTA onderaan deze blog.
- Ze vinden jouw dienstverlening via je menubalk. Ook zonder CTA zullen enthousiaste lezers op zoek gaan naar wat je nog meer te bieden hebben. Zeer waarschijnlijk heb je in je menustructuur wel een tabje ‘dienstverlening’ of ‘webshop’ staan. Reken maar dat ze die weten te vinden als jij een goed (informatief of inspirerend) verhaal verteld hebt.
Blogs vormen zo een springplank naar je producten of diensten. Daar waar jouw business om draait. Je lokt ze met een goede inhoudelijke blog (een tip, een klantcase, een boeiend interview, etc) en vanuit die blog nemen ze een kijkje bij jouw diensten. Iets wat ze zonder blog vermoedelijk nooit gedaan zouden hebben. Als ze je überhaupt gevonden hadden zonder zakelijke blog.
Blogs zorgen er zelfs voor dat die dienstenpagina’s zelf ook hoger gaan scoren in Google. Zo scoort mijn pagina over workshops zelf ook weer goed in Google op trefwoord workshop bloggen of blogcursus. Blogs zorgen dus voor meer traffic naar de pagina’s waar je je geld mee verdient.
4 – Kans op PR
Experts worden ook weer sneller gevraagd om hun mening ergens te geven. Als jij een zakelijke blog hebt met veel interessante artikelen over het coachen van ondernemers, is de kans best groot dat je eens gevraagd wordt om in een tv- of radioprogramma op te treden.
Redacteuren van dit soort programma’s googelen doorgaans ook maar gewoon naar kenners over die onderwerpen en als jij dan hoog scoort met leuke blogs, willen ze je best hebben. Ook kun je zo sneller gevraagd worden voor een gastblog. Lees hier hoe een klant van mij op de radio kwam door zijn blog.
5 – Je bouwt een publiek op
Build an audience first – is de gevleugelde uitspraak van de moderne marketeer. Door informatie kosteloos te delen, bouw je een publiek op dat jou steeds meer gaat waarderen en vertrouwen. Met een beetje mazzel schrijven ze zich in voor jouw nieuwsbrief en dan heb je helemaal een mooi contact met ze.
Heb je een keer een leuke aanbieding (een training, een korting, een nieuw boek), dan kun je dat zo aan een hele grote doelgroep kenbaar maken. Eerst vertrouwen opbouwen met je blogs, dan oogsten. Van trust naar treasure!
6 – Je bouwt een netwerk op
Naast het opbouwen van een publiek, leg je met een blog ook sneller contacten met gelijkgestemden uit jouw vakgebied. Je bent immers geen anonieme dienstverlener meer, maar iemand die heel duidelijk zichtbaar is, met veel informatie en wellicht een sterke opinie over het vakgebied.
Zo’n netwerk biedt talloze openingen. Denk aan samenwerkingsverbanden, het toegeschoven krijgen van iemands klanten of de mogelijkheid voor een gastblog.
Sinds ik blog over bloggen (en dat doe ik via Blogkracht ook pas sinds 2016) is mijn netwerk enorm toegenomen. Andere ondernemers linken naar mijn site, ik krijg aanvragen voor workshops of mag spreken op events. Het kan hard gaan als je eenmaal je kennis gaat delen in blogs.
7 – Goed voor je employer branding
Met je blog kun je laten zien wat je in huis hebt als ondernemer. Op een vakinhoudelijke en toch informele manier. Dat helpt je om de juiste werknemers aan te trekken op het moment dat je die nodig hebt. Bloggen versterkt zo je werkgeversmerk, oftewel je employer brand, zonder dat je daar reclametijd voor hoeft in te kopen.
8 – Het scherpt je eigen gedachten
Het mooie bij-effect van bloggen is dat je er ook zelf slimmer van wordt. Door regelmatig te bloggen dwing je jezelf om over je vakgebied na te denken. Je profileert je immers als expert, dus kunt niet volstaan met een half antwoord. Je zult je dus moeten blijven verdiepen in je vakgebied en daar profiteer je zelf alleen maar van.
Daarnaast scherpt het je geest en kom je sneller op nieuwe ideeën en inzichten. Ideeën voor andere blogs, maar ook over je business. Misschien kun je over dat ene onderwerp waar veel vragen over zijn wel een nieuwe dienst starten.
Met bloggen help je dus niet alleen de ander, maar ook jezelf en je bedrijf. Alleen dat is al een reden waarom zakelijk bloggen goed is om te doen.
9 – Het maakt je communicatiever
Daarbij maakt het je communicatiever omdat je leert om je business goed onder woorden te brengen. Mocht je in een gesprek terechtkomen met een potentiële klant, dan kun je veel makkelijker uitleggen wat je doet en waar jouw toegevoegde waarde voor diegene ligt.
Je kunt sneller tot de kern komen, omdat je er vaker over nagedacht hebt en het al eens goed geformuleerd hebt. Als iemand mij op een event vraagt waarom zakelijk bloggen nu eigenlijk zo belangrijk is, dan lepel ik zo 11 redenen op. Omdat ik ze dus al eens heb opgeschreven :-)
10 – Je creëert een inhoudelijk visitekaartje
Tijdens dat gesprek met die potentiële klant kun je zo ook sneller inspelen op de verschillende vragen die hij stelt, omdat je daar ongetwijfeld al helder over nagedacht hebt in een blog. Sterker: je kunt vervolgens verwijzen naar je blog om het allemaal eens na te lezen.
Hoe krachtig is dat! Stuur diegene ter plekke de URL vanaf je smartphone en je hebt meteen elkaars contactgegevens. Dat emailadres raak je dus niet kwijt – in tegensteling tot die visitekaartjes die thuis in een rommella verdwijnen.
11 – Je profiteert er járen van
Wie denkt dat bloggen een te grote tijdsinvestering is, moet zich realiseren dat je met een goede blog jarenlang traffic kunt genereren. Ik heb een paar jaar geleden blogs geschreven voor klanten die nu nog dagelijks bezoekers trekken. Gratis, zonder enige extra inspanning. Die paar uurtjes in 2013 zijn dus allang terugverdiend.

En ook voor Blogkracht heb ik blogs die dankzij een goede notering maand in, maand uit bezoekers blijven trekken. Wat dacht je van mijn blog over pakkende titels, die ik al begin 2016 op de site zette. Afgelopen maand kreeg ik daar 2000 bezoekers voor. In een maand tijd, voor één blog. En als je weet dat 95% daarvan via Google kwam, dan snap je hoe belangrijk zakelijke blogs zijn in combinatie met goede vindbaarheid.
En als je weet dat ik Blogkracht pas in 2016 gestart ben, dan weet je dat jij dit ook kunt bereiken als je nu pas begint met zakelijk bloggen.
Hoi Bastiaan,
Ik heb een vraag: Hoe stuur je het beste nieuwsbrieven naar lezers?
Hi Alan, Dank voor je vraag. Je kunt daarvoor het beste een e-mailprogramma gebruiken als ActiveCampaign of MailChimp. Zij verzamelen dan alle e-mailadressen (als iemand zich via jouw site aanmeldt) en zo kun je met een simpele handeling je nieuwsbrief naar al je abonnees sturen. Plus nagaan hoe goed hij wordt gelezen. Mensen kunnen zich ook uitschrijven zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. MailChimp werkt prima als je niet te veel ingewikkelde dingen wilt en is ook gratis tot een bepaald aantal abonnees. Zelf gebruik ik ActiveCampaign omdat ik dan net even wat beter mijn mails kan… Lees verder »
[…] die bloggen, weten dat je blijvende impact kunnen hebben met je blogs. Blogs zorgen immers voor toenemende bekendheid, een langdurige band met je doelgroep en jarenlange traffic naar je […]
[…] per maand, kun je al enorme impact krijgen. De voornaamste reden om te bloggen is immers om je te profileren als expert. En hoeveel blogs heb je nodig om te laten zien dat jij veel kennis hebt over jouw vakgebied? […]
[…] ik vraag krijg als ik tegen ondernemers zeg dat ze moeten bloggen om als expert te worden gezien (wat namelijk zo is). Ben jij ook iemand die twijfelt of hij wel genoeg expert is om te bloggen? Lees dan verder. Ook […]
[…] zijn heel veel goede redenen te bedenken om een blog te maken (zo word je er zelfs slimmer van) maar ik geef je hier mijn top-3 […]
[…] Zo laat ik toch mijn expertise zien. Zoals gezegd: de belangrijkste reden om te bloggen (naast vele andere goede redenen). […]
[…] is. Want om dat laatste woord draait het namelijk bij bloggen: jij laat met jouw verhaal zien waarom jij expert bent. En dus waarom ze jou moeten inhuren. Want als je het niet vertelt, hoe moeten jouw nieuwe klanten […]