Het is by far de meest gehoorde reden van ondernemers waarom ze niet bloggen: geen tijd. Ik kan er elke keer weer woest over worden. Want tijdgebrek is werkelijk de stomste smoes om niet te gaan bloggen. Laat me dat voor eens en altijd duidelijk maken in deze blog (die ik in 126 minuten schreef, handgeklokt)
De enige ondernemer die terecht mag zeggen dat hij geen tijd heeft om te bloggen, is de ondernemer die ramvol met klanten en opdrachten zit. Laten we wel wezen: die heeft het bloggen dan blijkbaar ook niet zo nodig. Als hij zonder blogs voldoende klandizie en omzet binnenhaalt, lekker doorgaan zo.
Maar als jij niet tot die ondernemers behoort die al voldoende (goed betalende) klanten hebben, dan mag gebrek aan tijd nooit een argument zijn. Dat móet je gaan bloggen. Om die klanten binnen te halen.p
En die tijd heb je. Lees maar.
1 – Je hoeft niet vaak te bloggen
Allereerst een misvatting uit de wereld helpen: je hoeft niet vaak te bloggen om succes te hebben. Ik heb het vaker gezegd, met één blog per maand, kun je al enorme impact krijgen. De voornaamste reden om te bloggen is immers om je te profileren als expert. En hoeveel blogs heb je nodig om te laten zien dat jij veel kennis hebt over jouw vakgebied? Honderd? Lijkt me overdreven en totaal onnodig.
Als jij vijf goede blogs op je site hebt staan, beginnen mensen je al te zien als expert (mijn persoonlijke ervaring) en met twintig ben je helemaal spekkoper. Als je nu begint, heb je dus na de zomervakantie deze status al bereikt en nog een jaartje later ben je onverslaanbaar. Door slechts één blog per maand te maken. Die tijd heb je toch wel?
2 – Een blog is geen boek
Soms kunnen projecten zo groot lijken dat je er niet aan durft te beginnen. Ik heb dat zelf vroeger gehad met mijn scriptie en heb dat nu (niets menselijks is mij vreemd) met het schrijven van een boek (komt echt nog dit jaar, beloofd!). Ik snap dus dat je als ondernemer soms tegen zoiets aan loopt te hikken.
Maar een blog is geen boek. En geen scriptie. Een blog is stukje tekst van 800-1200 woorden over slechts één onderwerp. Daar hoeft je dus niet eerst wekenlang research voor te doen (de kennis zit als het goed is zelfs al in je kop). Afhankelijk van je ervaring schrijf je die tussen de één uur en vijf uur. Zelfs die vijf uur heb je toch wel in de maand? Zie ook volgend punt.
3 – Een blog hoeft niet in één keer af
Vijf uur bezig met één blog? Dat is bijna een werkdag! Klinkt inderdaad veel, als je dat elke dag zou doen. Maar vijf uur in de maand is ineens veel minder. Daarbij: je hoeft die vijf uur niet achterelkaar te besteden. Verspreid het over meerdere momenten als je dat prettiger vindt. Ga gewoon beginnen, schrijf wat je wilt schrijven tot je even geen inspiratie meer hebt en ga dan een andere keer verder. Pak vijf keer een uurtje en je blog is ook af. Of drie keer anderhalf uur (ja, ik weet dat dat geen vijf is, maar je snapt het punt).
Zelf schrijf ik mijn blogs wel het liefst op één dag om dat ik dan in de flow zit. Maar zelfs dan pak ik tussen alinea twee en drie nog een kopje koffie, gooi ik na alinea vier een was in de machine en ontbijt of lunch ik nog even voor ik hem afrond. Kleine stapjes maken het leven makkelijk.
4 – Bloggen is praten op papier
Daarbij geldt: een blog is geen wetenschappelijk meesterwerk of pakkend proza. Je hoeft echt niet een half uur te zweten op elke zin die je opschrijft. Het mooie van bloggen, is dat het net als praten is. Maar dan op papier. En iedereen kan praten toch?
Als jij enthousiast over jouw vakgebied kunt vertellen (en welke gepassioneerde ondernemer kan dat niet?) dan kun je ook bloggen. Als jij eenvoudig aan iemand op een netwerkborrel de 3 voordelen van jouw business kunt oplepelen, dan kun je die 3 voordelen ook in een blog gieten (titel: 3 voordelen van lymfedrainage/wandeltherapie/hardlopen/zelfsturing/mediation/bloggen)
5 – Acquisitie kost ook tijd
Ben je het me eens dat je als ondernemer aan acquisitie moet doen? Of ga je ervan uit dat de klanten jou vanzelf vinden? Als je de eerste bewering onderschrijft, dan is het ook geen enkel punt om tijd te stoppen in een blog. Zie bloggen als een vorm van acquisitie. Zodat de klanten jou vanzelf vinden.
En dan is het ook nog een vorm van acquisitie die een lange adem heeft. Zie volgend punt:
6 – Een goede blog heeft lang profijt
De reden dat ik een hekel heb aan koken is dat je veel inspanning doet om het mooi en lekker te maken en dat het dan na een kwartiertje schransen weer allemaal weg is. Sommige mensen denken dat dit met bloggen ook zo werkt: dat je veel tijd stopt in een blog die de volgende dag alweer achterhaald is of onvindbaar.
Niet waar. Bloggen is niet iets wat je voor die ene dag doet. Blogs kunnen maandenlang en zelfs soms jarenlang bezoekers blijven trekken. Zeker als je je richt op de tijdloze onderwerpen en scoort in Google.
Hoezo is bloggen zonde van je tijd!
(Overigens kun je ook lang profijt hebben van zelf koken, want zelf koken is gezonder, waardoor je langer en prettiger leeft. Maar die mooie maaltijd is wel weg na een kwartier, terwijl je blog echt blijft!)
7 – Skip de tijdvreters
Dan nu even de knuppel in het hoenderhok: hoeveel uur per dag zit je te ouwehoeren op Facebook (Nee, nooit uren achtereen natuurlijk, maar hoe vaak per dag zit je er tien minuten te kijken naar nietszeggende statusupdates van oude schoolvrienden en collega’s die je nooit meer ziet? Tel dat eens bij elkaar op?). En hoeveel tv kijk je? Hoeveel onzinnige praatprogramma’s over de oninteressante levens van anderen of over gebeurtenissen waar je toch geen invloed op hebt?
Als je daar ontspanning uithaalt na een lange werkdag met veel goede betalende klanten, prima. Maar als het de zoveelste tijdvreter is tijdens jouw dag waarop je weinig verdiend hebt en geen klanten hebt binnengehaald, dan zou ik je toch aanraden een uurtje tv/social media te minderen per dag. In een uur kun je zoveel doen en in een paar uur heb je al een blog. Neem de verantwoordelijkheid over je eigen leven en laat die BN’ers lekker met rust en die boeren ongestoord hun vrouw uitkiezen.
8 – De tijd tikt toch wel door
Je denkt misschien: ja, maar één blog per maand schiet ook niet op. Als ik nu begin, heb ik er eind mei pas eentje op mijn site en dan een maand later nog eentje. Dat gaat zo langzaam, dat is niet echt aantrekkelijk. Dat is zo, maar als je niets doet, gaat het allemaal nog langzamer.
Bedenk dat de tijd toch wel doortikt. Ook als je niks doet. En als je mijn advies van 31 oktober 2017 had opgevolgd om één schamele blog per maand te maken, dan had je nu toch maar mooi zes blogs op je site gehad. En werd je nu al gezien als een behoorlijke expert binnen jouw vakgebied.