‘Over alles is toch al een blog geschreven? Wie zit er nu nog op mijn verhaal te wachten?’
Het is een van de meest gebruikte zinnen (of noem het excuses) die ik hoor van ondernemers die twijfelen of ze wel moeten gaan bloggen. Het is waar dat er al veel blogs zijn over veel onderwerpen. Maar dat betekent niet dat jouw verhaal niet interessant is. Integendeel. Dikke kans dat het beter is.
Ik zal je uitleggen waarom. In deze video en in de tekst eronder.
Video is uit mijn videocursus Bloggen als een Baas.
1 – Jouw visie is anders
Bloggen is niet alleen het opschrijven van algemene informatie. Het gaat meestal om de persoonlijke interpretatie van die feiten. En dat maakt jouw blog anders.
Zo kunnen de tips om burn-out te voorkomen van de ene therapeut heel anders zijn dan van een ander. En als jij als coach wilt uitleggen waarom wandelen creatief maakt, heb je daar ongetwijfeld net even een andere reden voor dan jouw collega in dit vakgebied.
Die visie maakt jou uniek.
Het onderscheidt jou van andere coaches, therapeuten, financieel adviseurs, masseurs, fotografen, weddingplanners, schrijvers, docenten, voedingsdeskundigen of wat dan ook jouw expertise is.
Want om dat laatste woord draait het namelijk bij bloggen: jij laat met jouw verhaal zien waarom jij expert bent. En dus waarom ze jou moeten inhuren. Want als je het niet vertelt, hoe moeten jouw nieuwe klanten dat anders weten?
2 – Jouw ervaring is anders
Jouw ervaring is ook vaak anders dan die van anderen. Dat betekent dat jij andere voorbeelden hebt uit de praktijk.
- Misschien zit je wel al langer in het vak waardoor je vergelijkingen kunt trekken met vroeger.
- Misschien heb je een andere opleiding gevolgd, onlangs een interessant boek gelezen over het onderwerp, een event bezocht?
- Misschien is jouw persoonlijke ervaring wel gewoon heel anders, waardoor je andere inzichten en tips hebt.
Zo is er over scoren in Google al een hoop gezegd door veel SEO-experts, maar als ik op basis van mijn eigen blogs kan aantonen waarom ik bepaalde blogs op 1 van Google heb gekregen, dan kan dat toch weer interessante aanvullende informatie bieden.
3 – Jouw klanten zijn anders
Naast de eigen ervaring, is de ervaring van jouw klanten natuurlijk ook erg waardevol om te delen met jouw publiek. Want daar kan jouw lezer weer wat van leren. Welke probleem had die klant en hoe heb jij hem geholpen? Die klantervaring is altijd weer anders dan bij jouw collega’s omdat jij andere klanten hebt.
En elke klant en elke klantsituatie is uniek.
Voor een werving- en selectiebureau van topsecretaresses maakte ik een serie interviews met management assistentes (voorbeeldje + voorbeeldje) die ze aan een leuke baan hadden geholpen. De gesprekken gaan doorgaans over hun kijk op het vakgebied en wat ervoor nodig is om een goede secretaresse te worden.
Zo’n interview is op zichzelf niet uniek, maar de inhoud is dat wel. Want iedere secretaresse vertelt weer iets anders. En daardoor leuk en leerzaam om te lezen voor de doelgroep van het bedrijf. Zeker voor wie een baan in deze business ambieert.
4 – Jouw schrijfstijl is anders
Los van de inhoud, is ook de vorm van iedere blog anders. Iedereen heeft een andere schrijfstijl en een andere manier van vertellen.
Als jij een leukere stijl hebt en een probleem beter kunt uitleggen, heb je een grote voorsprong op die bloggers die over hetzelfde onderwerp bloggen, maar op een zo’n beroerde manier dat de lezers er weinig lol aan beleven – als ze het überhaupt al begrijpen.
Jouw lezers wachten op jou
Je ziet dat er genoeg redenen zijn om toch te gaan bloggen en je te onderscheiden van jouw collega’s. Wees niet bang dat alles al gezegd is. Want dat is niet zo. En als het al verteld is, zorg dan gewoon dat jij het beter vertelt.
En bedenk dit: als jij het onderwerp op een leukere, betere, begrijpelijkere manier kunt vertellen, zou het dan niet zonde zijn als je dat allemaal voor je houdt? Zonde voor jezelf (je laat nu niet zien dat jij expert bent) maar ook zonde voor je lezer. Die heeft recht op goede, inzichtelijke blogs. Jouw lezers wachten op jou!
Leer winstgevende blogs maken
Wil je leren hoe je superkrachtige blogs schrijft die wel duizenden bezoekers per maand kunnen trekken? Blogs waar mensen niet alleen op klikken, maar die ook echt gelezen worden. Ik leer het je in mijn online cursus Bloggen als een BaasMeer informatie
"Ik ben nog niet eens halverwege, maar ik heb al een heleboel geleerd." (Annet)
"Ik krijg zoveel ideeën, waarom heb ik die niet zelf eerder bedacht?" (Ellen)
"Zit echt supervol tips, helder uitgelegd en toegankelijk." (Ivan)
"Ik bekijk iedere video met plezier en iedere keer leer ik weer iets bij." (Leo)
Update: deze blog verscheen voor het eerst op 27 juli 2017 en is op 30 oktober 2019 aangepast
Waardevol blog weer Bastiaan, en ik ben het helemaal met je eens, hoewel ik zelf ook over de drempel moest stappen dat alles al gezegd en geschreven is.
Maar je hebt gelijk, iedere professional heeft een eigen invalshoek. Daarom is het lezen van blogs over hetzelfde onderwerp nog steeds aantrekkelijk en interessant.
Dank voor je reactie Veron. Blij om te zien dat jij lekker over die drempel bent gestapt, want ik weet zeker dat jouw blogs weer iets toevoegen aan de blogs die al over het snel-schrijven van boeken geschreven zijn. Veel blogkracht!
Helemaal eens Bastiaan, ik blog over onderwerpen waar vaak al blogs over geschreven zijn. Soms misschien zelfs beter dan die van mij, maar ik vind dat mijn lezers mijn verhaal verdienen. Dus krijgen mijn blogs allemaal mijn eigen insteek. Ze lezen bij mij alles over mijn vakgebied op 1 blog. Net zo makkelijk toch? Een extra ding dat ik weleens toevoeg is na eerst mijn blog te hebben geschreven, kijken of ik iets gemist heb, wat anderen nog melden. Vind ik hun input goed, schrijf ik het weer in mijn eigen woorden op. Let wel: ik doe dit echt alleen… Lees verder »
Dank voor je uitgebreide reactie Nathan. En goed dat je er precies zo over denkt. Ik pas eigenlijk altijd de datum aan als ik iets wijzig. Ook omdat hij dan weer gezellig bovenaan komt in mijn blogarchief. :-)