Bij het schrijven van een blog hoef je niet altijd zelf aan het woord te zijn, je kunt ook iemand anders interviewen. Het is niet alleen een leuke afwisseling in je blogs, het biedt ook nieuwe inzichten. En is nog makkelijk, krachtig en effectief ook. Ik geef je vijf redenen voor het houden van een blog-interview.
1 – Makkelijk: jouw blog op een presenteerblaadje
Misschien is een blog-interview wel de makkelijkste manier van bloggen. Je krijgt namelijk je blog op een presenteerblaadje. Je hoeft alleen maar de vragen te bedenken en de antwoorden uit te werken. De verdere inhoud wordt volledig verzorgd door degene die jij interviewt.
2 – Krachtig: nieuwe inzichten
Hoewel jij natuurlijk dé expert bent binnen jouw vakgebied, kan het interviewen van andere experts of betrokkenen toch tot nieuwe kennis en inzichten leiden. Meestal interview je namelijk iemand die net even iets anders weet dan jij weet. Het verrijkt daarmee niet alleen jouw blog, maar ook nog jouw eigen expertise.
3 – Win-win: mensen werken graag mee
Mijn ervaring is dat mensen graag meewerken aan een interview. Voor hen is het namelijk ook een makkelijke vorm om hun kennis te delen. In hun ogen hoeven ze alleen maar 10 tot 20 minuten te babbelen en mag jij het allemaal opschrijven. Win-win voor beide partijen.
Voor Monsterboard interviewde ik ooit David de Kock die als schrijver, spreker en oprichter van 365 Dagen Succesvol een drukke agenda heeft. Toch wilde hij best even 20 minuutjes vrij maken voor wat een heel boeiend interview werd.
Ook Willem Vermeend had maar 10 minuutjes voor een gesprek op een event. Maar met zijn praatsnelheid kon ik er toch nog een hoop antwoorden uit krijgen :-)
4 – Kansen: een expert in je netwerk
Door het interview laat je aan diegene zien dat ook jij expert bent binnen jouw vakgebied. Jij stelt immers slimme inhoudelijke vragen en laat daarmee zien verstand van zaken te hebben. Misschien kende diegene jou en jouw blog nog niet, maar nu dus wel. Dat biedt weer extra kansen. Je zit nu immers in het netwerk van diegene.

5 – Effectief: groter bereik bij nieuw publiek
Degene die je interviewt is ook blij met deze extra aandacht en zal daarom bijna altijd wel de link naar het blog-interview delen met zijn of haar netwerk. Een fantastische manier om je bereik te vergroten en meer bekendheid te krijgen bij een nieuw publiek. Zeker omdat jouw naam nu in één adem genoemd wordt met deze persoon.
Wie kun je interviewen?
Wie kun je allemaal interviewen? Ik geef je een paar ideeën:
- Een expert binnen jouw vakgebied – dit hoeven geen mensen te zijn die exact hetzelfde doen als jij. Denk aan mensen die veel verstand hebben van een deelgebied waar jij minder specifieke kennis van hebt, maar dat voor jouw doelgroep wel razend interessant is.
- Een schrijver van een vakboek – dit is niet alleen een expert, maar ook nog eentje met een concreet boek op zijn naam. Een mooie aanleiding om iemand te spreken.
- Een spreker op een event – bezoek je een event in jouw vakgebied, probeer dan eens of je een van de sprekers kunt interviewen. Vooraf contact leggen is het slimste, maar als dat niet lukt, kun je diegene misschien ook kort aanspreken op het event zelf. Al zal je dan wel minder tijd hebben. Zo interviewde ik ooit Ben Tiggelaar naar aanleiding van een lezing die hij gaf. Groot voordeel want hij was er toch en had wel even kwartiertje extra.
- Een tevreden klant – vergeet ook je eigen klanten niet. Als je ze geholpen hebt met een bepaalde opdracht, kan dat een inhoudelijk interessant blog-interview opleveren. Laat de klant vertellen waar hij tegenaan liep en hoe jij het opgelost hebt. Zorg wel dat het verhaal vanuit de klant verteld wordt en authentiek is. En dat de inzichten waardevol zijn voor andere lezers.
Wie wil JIJ interviewen?
Is een blog-interview iets wat voor jouw business interessant kan zijn? Heb je het al wel eens gedaan? Of wie zou jij wel eens willen spreken voor jouw blogs (een klant, een auteur, een andere expert?). Vertel het hieronder in de comments. Ik ben benieuwd naar je antwoorden.
Deze blog verscheen voor het eerst op 18 augustus 2016 en werd op 13 oktober 2020 geactualiseerd met nieuwe informatie over het houden van een blog-interview.
Momenteel lijkt het me goed om bv m’n proefcliënt te interviewen die uiteindelijk heel tevreden was en ook een recensie op FB achterliet. Door een interview kan transparanter en concreter gemaakt worden hoe hij zich benaderd voelde tijdes de gesprekken en welke aha-momenten hij had door de gesprekken en wat hem vooruit hielp. Ook zou ik wel een expert willen interviewen, Dolly van Bureau Dolly. Enkele dagen geleden ontvang ik weer een nieuwsbrief die qua onderwerp overeenkomsten heeft met waar ik momenteel over blog en ik proef gewoon heel goed haar ervaring erin en haar wil om te helpen en… Lees verder »
Hi Cherryl,
Wat een goede ideeën allemaal! Ik zou beginnen met die klant en alvast een balletje opgooien bij Dolly.
En graag gedaan voor die andere tips.
Groet,
Bastiaan
Goede punten heb je!
Dank je Annika. Welke spreekt je het meest aan?
Een zeer nuttige blog!
Dank Maartje.
Interessant blog Bastiaan en ja, deskundigen interviewen past heel goed bij mij. Ik heb zelfs een boek geschreven waarin ik 8 succesvolle vrouwen aan het woord laat over hun online marketing business.
Nu ik mijn business volledig richt op het helpen van ondernemers bij het schrijven van hun boek, spoor ik mijn klanten aan om voor hun eigen boek interessante mensen te interviewen.
Zelf heb ik een aantal auteurs geïnterviewd over de waarde van een eigen boek voor je bedrijf. Het zijn video-opnames en met jouw blog spoor jij me weer aan om er een blog van te maken.
Hi Veron,
Dank voor je leuke en inhoudelijke reactie. Goed idee om die video’s om te zetten in een geschreven blog. Wellicht combineren: tekst en video bij elkaar. Of als het lange video’s zijn: een blog maken, met wat korte video-fragmenten en dan aanbieden dat je ze de hele video kunt toesturen (heb je weer een contactmoment). Opties te over. :-)
Benieuwd naar die blogs. Laat je het hier weten als er eentje live staat?
Succes,
Bastiaan