Social Media zijn een mooie plek om je blogs te promoten. Maar hoe ga je daar slim mee om? Wat zeg je wel, wat niet en hoe verleid je mensen om door te klikken naar jouw blog? Ik interview hiervoor vier verschillende experts van Facebook, Linked, Twitter en Google Plus.
Vandaag deel-1: Bas Westland over promoten van blogs op LinkedIn
Highlights uit het interview:
- Content op een bedrijfsprofiel van LinkedIn wordt geïndexeerd door Google
- Het is verstandiger om je blog aan te kondigen in pulse dan in een statusupdate
- Geef altijd enige waarde in je bericht. Plaats dus niet alleen een link naar je blog.
- Tag in je bericht de personen op wie jouw blog betrekking heeft.
- Stel gerichte vragen om reacties te krijgen onder je bericht – zodat je meer bereik krijgt.
- Gebruik naast je tekst ook beeld om beide hersenhelften aan te spreken.
- Ga eerst luisteren in een groep, voordat je daar je content deelt. (en begin zeker geen eigen groep!)
- Het voordeel van LinkedIn boven Facebook is dat je kunt zien wie er op jouw pagina is geweest en wat de functie van diegene is.
- Maar onthoud: LinkedIn is een middel, geen doel. Controleer dus altijd of jouw doelgroep er nog wel zit!
Bekijk hier het interview (17.31 minuten).
Of lees hier het volledige transcript eronder (bevat ook uitspraken die niet in montage zitten):
Interview Bas Westland over promoten blogs op LinkedIn (herschreven transcriptie)
Bas Westland is IT-recruiter en oprichter van e-People, een werving- en selectiebureau voor IT-professionals. Daarnaast is hij LinkedIn-trainer.
Ik ken Bas al meer dat tien jaar omdat hij mij destijds als ICT-expert van nuttige informatie voorzag toen ik op Monsterboard de ICT-community oprichtte, een platform met tips voor IT’ers om te groeien in hun carrière (soort bloggen avant-la-lettre). Nu ondervraag ik hem over LinkedIn en hoe je dat platform kunt gebruiken om lezers naar je blog te krijgen.

Je bent een LinkedIn-gebruiker van het eerste uur. Hoe lang eigenlijk al?
Als je naar je instellingenpagina kijkt, kun je zien, wanneer je je account hebt aangemaakt op LinkedIn. Dat is bij mij 27 januari 2004, dat is ongeveer twee maanden nadat ze gestart zijn. Als je toen keek naar de LinkedIn-leden in Nederland dan kon je ze op een pagina zien, zonder te scrollen. Dus ja, ik zit er vrij lang op, ja.
Wat was destijds de reden dat je daarnaar toeging? Dacht je gelijk leuk?
Nou ja, om een referentie naar Monsterboard te maken, daar moest ik natuurlijk dik betalen voor de database. Bij LinkedIn hoef je niet te betalen voor de database. Het is een database met professionals die actueel is, ook nog eens, want ze vullen zelf de content. En vrij toegankelijk.
Alleen op dat moment waren er niet zo heel veel nog, maar je dacht wel dit is de toekomst?
Ja. En ik ben sowieso iemand die, als er wat nieuws opkomt, dan probeer ik dat uit. Ik heb ook sinds 2007 een Twitteraccount, dus dat is ook vrij vroeg. Ik ben toch iemand die de dingen graag uitprobeert en test en kijkt wat ik er mee kan.
Had je snel door wat voor waarde het platform kon hebben voor bedrijven en ondernemers?
Nou ja, de insteek van mij was natuurlijk primair voor recruitment. Omdat ik daarin in onderneem met die titel naar werk- en selectiebureau. Maar gaandeweg ben ik het ook gaan gebruiken om business en om opdrachten binnen te halen. Dus die waarde heb ik secundair ontdekt, zeg maar.
Inmiddels is LinkedIn niet meer weg te denken op de arbeidsmarkt. Het is, inderdaad wat je zei, een enorme database waarin bedrijven en werkzoekenden elkaar kunnen vinden. Maar het kan ook interessant zijn voor ondernemers, en ZZP-ers voor het vinden van opdrachten van klanten. Kun je daar iets meer over vertellen, in hoeverre LinkedIn daartoe kan bijdragen?
Nou, ik denk dat dat op twee manieren interessant kan zijn. Je kunt met de geavanceerde zoekmachine van LinkedIn heel erg actief op zoek gaan naar de juiste personen met wie jij als ondernemer in contact wil komen.
Stel je bent actief als tekstschrijver, ik noem maar wat Bastiaan, nou dan wil je in contact komen met mensen die verantwoordelijk zijn voor PR, marketing, communicatie binnen bedrijven. Met de geavanceerde zoekopdracht van LinkedIn kun je zoeken op dat soort functietitels binnen een bepaalde regio, binnen een bepaalde branche, waar je actief zou willen zijn. En vind je dan de juiste decisionmakers dan kun je ook zien waar ze in jouw netwerk zitten. Als ze in je tweede lijn zitten, kun je door iemand uit je eerste lijn of met wie je direct verbonden bent geïntroduceerd worden. Dus ik denk dat dat voor een hele hoop ondernemers en mensen die in de commercie zitten, heel interessant kan zijn. Want als je geïntroduceerd wordt door iemand die jou al kent, is het makkelijker om binnen te komen dan wanneer je aan cold calling of e-mailing of wat dan ook doet. Dat is één.
Ten tweede is het natuurlijk ook een platform waarop je een goeie content kunt delen, waardoor je publiek naar je toetrekt. Waardoor je bezoekers naar je toetrekt, dus naar je artikelen, naar je updates, naar je profiel toe. En het leuke van LinkedIn is, je kunt het zien wanneer er iemand in je winkeltje is geweest. Dus als iemand bijvoorbeeld op je profiel is geweest, dan kun je zien, hé die is op mijn profiel geweest. En dan kun je naar aanleiding daarvan weer actie nemen. Dan kun je zeggen: ‘hé leuk dat je in mijn winkeltje was.’
Dus twee dingen; je kunt actief zoeken naar mensen die in je netwerk en daarmee contacten leggen én je kunt goeie content delen waardoor je dus traffic of bezoek naar je profiel trekt.
Zowel je individuele profiel als je bedrijfsprofiel. Want er zijn natuurlijk twee profielen op LinkedIn. Enerzijds als individu en anderzijds als bedrijf. En ik weet dat jouw doelgroep uit veel zelfstandige ondernemers bestaat. Een van de belangrijkste vragen die je moet stellen is moet ik nou ook een bedrijfspagina hebben? Dat is zijn van die twijfels die ze hebben. Dat is natuurlijk een tweede plek die je moet onderhouden, waar je je content neer moet zetten en content moet delen. Dus ja, daar moet je wel goed over nadenken, wil je dat?
Wat zou je adviseren?
Ja, alles hangt af van wat je doel is. Als je even objectief naar de informatie kijkt dan is het grote voordeel van een bedrijfsprofiel – inclusief de berichten of de updates die je daar plaatst – dat ze publiekelijk geïndexeerd worden door Google. En dat geldt niet voor jouw persoonlijke profiel. Dus, als jij een update plaatst, dan blijft dat binnen de login van LinkedIn. Op het moment dat jij een update plaatst op je bedrijfsprofiel dan is dat indexeerbaar voor Google. Dus dan is het wat beter vindbaar voor mensen die buiten LinkedIn zoeken naar dat soort informatie of dat soort content. Dus ja, dat is wel een extra reden om het te doen.
Aan de andere kant, ik weet dat zelfstandige ondernemers altijd druk, druk, druk, druk zijn en eigenlijk alleen maar leven van ‘oh god, ik heb geen opdracht, ik moet acquisitie doen’. Tot het moment dat ze vol op een opdracht zitten en geen tijd hebben. En dan content op twee plaatsen bijhouden, zowel op je bedrijfsprofiel als op je persoonlijke profiel, ja, dat kost wel veel tijd.
En met een update op je profiel, bedoel je dus een statusupdate plaatsen?
Ja, een statusupdate plaatsen.
Die wordt in je bedrijfspagina wel geïndexeerd en in je gewone profiel niet?
Nee. Niet door de publieke zoekmachine. Je wordt wel geïndexeerd binnen LinkedIn, maar niet binnen Google.
Oké. Want ja, daar wilde ik het ook over hebben. Over die content-updates zeg maar. Blogs zijn op zich ook een krachtige manier om klanten aan je te binden. Je kunt vertellen wat je kan en ze wijzen op je expertise. Daar ben je het mee eens, met blogs?
Nou, niet helemaal op de manier waarop je het zegt. Als ik ergens zeg maar, onpasselijk van word is het van al die zelfstandige ondernemers die alleen maar lopen te zenden op LinkedIn. Die zeggen alleen maar waar ze goed in zijn, plaatsen twee zinnetjes en dan een linkje naar een blog. In feite gebruiken ze LinkedIn alleen maar als trafficgenerator naar hun blogs toe. En ik zou zeggen, kijk vooral naar de statistieken van die updates en dan zie je in hoeverre het werkt, ja of nee.
Kijk, het is natuurlijk een sociaal medium, LinkedIn. Dat betekent dat het twee kanten op is. Dus het is interactie.
Heel veel mensen communiceren op LinkedIn inside-out. Ze zenden vanuit hun eigen perspectief naar hun omgeving. Ik denk dat je heel erg ouside-in moet communiceren, dus dat je heel goed moet nadenken voor wie schrijf je dit nu? Wat zijn voor hem of haar belangrijke dingen? Daar op aanhaken en daar tips voor geven.
De insteek zou veel meer moeten zijn om kennis en tips te delen, dan om heel erg te vertellen, kijk eens hoe goed ik ben. En dat doen helaas wel heel veel mensen.
Mijn idee van een blog is, dat je in je blog al je kennis en tips deelt. Je biedt informatie en door het bieden van informatie laat je iedereen echt zien dat jij die kennis in huis hebt. Het primaire doel van een blog is, zo leer ze ook aan mensen op Blogkracht, is dat je je verdiept in de klant. Wat wil diegene horen, tegen welke problemen loopt hij aan en hoe kun je hem daarbij helpen, zeg maar. Daar schrijf je dan je blogs over. Ben je het daar wel mee eens, dat dat soort blogs wel effect hebben?
Ja, die hebben wel effect. Ik bedoel, wat jij vaak doet, is de ‘7 tips om…’, of ‘3 tips…’ , de ‘5 tips…’. Of dat je een herkenbaar probleem alleen voor je doelgroep schetst. Of dat je een cliffhanger gebruikt. Dat zijn allemaal technieken waarmee je mensen kunt verleiden om naar jouw content te kijken. Maar het moet altijd geschreven zijn vanuit het belang van die ander. Want anders ga je er geen traffic mee krijgen.
En je ziet eigenlijk heel snel, als je de statistieken erg goed bijhoudt van je updates, van je artikelen, of dat werkt ja of nee.
Want er zijn natuurlijk heel veel plekken waar je content kunt delen en heel veel mensen denken daar niet goed over na over die dingen. Als ik ze even kort mag noemen:
1 – Je kunt een update op je eigen profielpagina, of tenminste op je eigen startpagina maken en dan kun je kiezen of je hem deelt met je connecties, of dat je hem deelt met de public dat is iedereen op LinkedIn. En als je je Twitteraccount koppelt, kun je het eventueel ook doorplaatsen naar Twitter met een linkje dat ze uiteindelijk weer de content op LinkedIn kunnen lezen. Dat is één manier.
2 – Tweede is, je kunt natuurlijk lid worden van een relevante LinkedIn groep en daar een discussie starten rondom het thema waar je blog ook over gaat. Dus dat is twee.
3 – Je kunt een artikel schrijven. Je kunt letterlijk bloggen op LinkedIn. En dan kom je in de news feed, in Pulse, kom je uit. En dat is heel aantrekkelijk én heel gevaarlijk.
(Overigens heel veel mensen zeggen, ik kan niet zo’n artikel schrijven. Die hebben op hun startpagina alleen maar, schrijf een update en upload een foto. Oplossing is simpel. Verander je taalinstelling naar Engels en voilá, je hebt ineens de derde kolom en je kunt een artikel schrijven op LinkedIn. Dat probleem is dan nu bij de meest gestelde vragen over content plaatsen is daarmee dan opgelost.)
Het grote voordeel van zo’n artikel schrijven is, dat de opmaakmogelijkheden fantastisch zijn. Je kunt er video’s aan toevoegen, je kunt het opmaken in Bold, Italic, type fonds, grote headers… je kunt helemaal los. Je kunt het echt heel mooi maken. Het tweede voordeel is dat iedereen binnen jouw netwerk krijgt een notificatie op LinkedIn in zo’n rood vlak, van hé Bastiaan heeft weer een blog geschreven.
(Overigens heb ik gehoord dat LinkedIn dat nu aan het modelleren is en dat het niet meer voor iedereen zo laat werken. Dat betekent dat LinkedIn kijkt naar hoeveel interactie hebt op jouw artikelen Als daar veel op gereageerd wordt, het wordt veel gedeeld, veel geliked, dan zetten ze notificatie eerder aan dan wanneer dat niet zo is. Want heel veel mensen hebben dat ontdekt. Als ze van iedereen in je netwerk een notificatie zou krijgen, zou je daar een hele dag dat rooie vlaggetje hebben.)
Ik zeg zelf altijd, kijk heel goed hoe het bij een ander aankomt. Dus kijk zelf ook hoe zo’n notificatie binnenkomt. Als je daar op klikt dan staat er Bastiaan wrote an article en dan staan daar de eerste paar regels van jouw onderwerp. Kijk hoe lang dat is. Want dat stukje informatie moet op dat moment iets aantrekkelijks communiceren, waardoor ik doorklik. Kijk hoeveel van je titel overblijft in die notificatie. Heel belangrijk. En doe dat niet alleen op desktop, doe dat ook op mobiel, want inmiddels is 40% van de LinkedIn koppelingen mobiel. Dus kijk naar hoe die informatie binnenkomt op mobiel en hoe die informatie binnenkomt op desktop of laptop. En kijk in de hoek. Daar staat een kruisje. Dat betekent dat jij mij irriteert, dat je alleen maar aan het zenden bent en alleen maar probeert jezelf te verkopen, klikken mensen op dat kruisje en dan staat er unsubscribe. En dat betekent dat jij vier niveaus dieper in mijn instellingen verdwijnt en dat ik nooit meer een update, artikel van jou, een publicatie van jou zal zien, met een notificatie.
Zowel de updates als pulse?
Nee, alleen pulse. Dus daarmee verdwijnt die notificatie. Overigens heb je die mogelijkheid ook binnen updates. Dus stel dat er nog mensen zijn die naar hun startpagina op LinkedIn kijken, ik denk niet dat dat er nog veel zijn. Die strook kun je zelf niet cureren. Het enige wat je kunt doen is als jij een update ziet van iemand die jou irriteert, kun je naar rechts gaan met mouse over en kun je de update van die persoon uitzetten, zonder dat je connectie met die persoon verbreekt. Ook dat weten veel mensen niet.
Maar ik denk ook dat heel weinig mensen nog naar die update-stroom kijken. Omdat het een ongecureerde hoeveelheid informatie is. En je moet je afvragen, hebben jouw klanten, de tijd om daar naar te kijken. Ik denk, dat als jouw klanten drukbezette mensen zijn, die jij kunt helpen, die hebben meestal niet de tijd om daarnaar te kijken. Wat je vaak ziet is dat de mensen die daarop reageren, mensen zijn die teveel tijd hebben. Zijn dat de mensen die jij als klant wil? Hebben die wat te besteden?
Daar komen we straks even op over die updates, hoe je daar mee om gaat. Maar dan die pulse nog even. Want, ik zeg altijd je moet je blog op je eigen site plaatsen en niet op een Facebook of een LinkedIn. Hoewel die misschien wel mooi opgemaakt zijn, maar je kunt het in WordPress ook heel mooi opmaken en dan hou je het veel meer in eigen beheer.
Dan weet je in ieder geval wat er gebeurt. Je kunt er ook nog omheen je hele look-and-feel maken met nieuwsbriefaccounts, formulieren en je plug-ins, je kunt het mooi opmaken en je bent niet afhankelijk van wat LinkedIn straks misschien wel gaat doen met jouw blog. In hoeverre ben je het er mee eens? Of vind je dat je je hele blog op pulse zou moeten zetten?
Ja, dat is een goeie vraag. LinkedIn is heel onbetrouwbaar als het gaat om de functionaliteit. Dat betekent dat ze het ene moment de functionaliteit bieden, maar op het andere moment de functionaliteit weghalen. Ze hebben bijvoorbeeld de bedrijfspagina twee jaar geleden substantieel veranderd. Dus dat betekent dat je alle content die je had staan, eventuele reviews van mensen dat was je allemaal kwijt. Zo boem, van de een op de andere dag.
Dus in die zin geef ik je gelijk omdat je eigen blog dat je daar meer controle over. Aan de andere kant, zorg wel dat je op het platform waar je die blog deelt ook iets weggeeft van de content. Want anders ben je alleen maar mensen aan het irriteren, van zie je wel, hij wil hier eigenlijk niet interacteren. Terwijl dat wel het doel van het platform is. Dat is namelijk een sociaal netwerk. Dus deel daar alvast wat content maar zeg als je deep dive en je wil alle details weten, kijk dan verder op mijn blog.
Deel alvast wat, cureer je eigen blog, benoem een aantal belangrijke dingen die daarin te vinden zijn. Geef alvast wat tips. Ik geef er drie van de tien weg, nou als de andere zeven wilt lezen, die staan op mijn blog. Ik noem maar wat.
Is dat ook niet irriterend? Dat je maar een tipje weggeeft?
Ja, maar dan deel je in ieder geval alvast wat. Heel veel mensen zeggen, lees in mijn blog. Maar dat vind ik, dan is dit al een stuk beter.
Geef waarde, geef al waarde in je update.
Ja, zou ik zeker doen.
Daar zou je pulse goed voor kunnen gebruiken, omdat je daar veel meer op kwijt kan?
Ja.
Dus liever pulse, dan in je update als je blogt?
Ik denk dat dat meer effect heeft ja.
Want, je zei net, mensen lezen de hele statusupdates niet?
Dat doen ze natuurlijk wel, want afhankelijk van hoeveel mensen erop reageren wordt het dominanter in je timeline in je netwerk. Dus er zijn altijd mensen die wel tijd hebben, die reageren. Wat natuurlijk vaak werkt is, dat je andere mensen en bedrijven gaat taggen in jouw bericht. Je kunt, als je een naam van een bedrijf of van een persoon typt in jouw update, dan wordt aanklikbaar en krijgt die ander ook een notificatie. Dus dat is ook een manier om traffic te trekken om anderen te betrekken in je update.
Is dat done?
Dat hangt er weer vanaf. Als dat ook in het belang van die ander is, ja. Dus als jij een blog schrijft waarbij je zegt dat een deel van die dingen geleerd hebt van een bepaald iemand, dan kun je die naam er wel in zetten. Dus als je die benoemd als bron, dan denk ik dat ze dat waarderen. Dat zijn ook vaak mensen met een grote footprint dus dat trekt dan ook weer mensen daarnaar toe.
Komen ze dan alleen maar in hun timeline te staan of ook nog in het netwerk van die mensen?
Het komt in principe in hun timeline te staan. Als je het dan liken, dan snap je, dan werkt het ook weer op die manier door.
Heb je nog andere tips om eventuele reacties te vergroten? Want als mensen reageren, komt die ook weer in hun timeline te staan toch?
Basisregels communicatie hè. Hoe breng je een gesprek op gang? Door iets te stellen of door een vraag te stellen? Jij stelt mij nu vragen. Daarom krijg jij nou reactie. Als jij tegenover mij zou zitten en zeggen van ‘de tien belangrijkste blogtips van LinkedIn zijn….1 t/m 10’. Ja, dan denk ik, oké klaarblijkelijk weet hij het al. Dan reageer ik niet. Dus op het moment dat jij een vraag stelt, denk ik dat je eerder reactie krijgt dan wanneer je alleen maar stelt dat. Dus mijn advies is sowieso, stel een vraag.
En stel die vraag vanuit het perspectief van die ander. De spiegelneuronen zijn heel belangrijk. De spiegelneuronen is als iemand zich herkent in datgene wat jij communiceert dan zal hij gaan reageren.
Gebruik daarbij ook beeld. Jij neemt nu ook mijn video op terwijl je een blog hebt. Wat mensen in principe associëren met tekst. Wat gebleken is dat met tekst spreek je de ene hersenhelft aan, met beeld de andere hersenhelft. Als je die beide hersenhelften aanspreekt, blijft de boodschap gewoon beter hangen. Als je kijkt naar de traffic op Facebook, en je kijkt naar de traffic met video, traffic met afbeelding, traffic zonder tekst of zonder beeld of video, dan kun je zelf wel zien, waar de meeste reactie op komt.
Dus gebruik ook beeld, gebruik een teaser, geef het belang van die ander weer. Dat zijn een beetje de dingen waarvan ik heb gemerkt dat dat werkt.
En heeft het ook zin om mensen direct aan te spreken eventueel? Je kunt bijvoorbeeld mensen in je netwerk een direct message sturen, met de vraag wil je mijn blog lezen? Is dat voor een blog interessant?
Ja, dat kun je doen. Maar ik zou er heel selectief mee zijn. En ik zou dat niet heel erg aselectief doen. Dat betekent dus dat je echt moet delen met mensen van wie je zeker weet dat het voor hen relevant is en nieuw. Dus dat als ik sourcing tips ga delen met Glen Cathey, dan lacht iedereen me uit. ‘Hé Glen, ken je deze sourcing tips al?’ Ja. duh. Ik denk dat je daar wel heel goed moet over nadenken.
Waar je ook heel goed over moet nadenken is het sturen van een bericht aan meerdere mensen tegelijk op LinkedIn. Het vervelende is dat als mensen daar dan op gaan reageren, dan krijgen al die andere mensen ook al die reactie van die anderen te zien en raken ze geïrriteerd. Dus daar maak ik eigenlijk bijna geen gebruik meer van. Maar het kan wel.
Als je het doet, doe het dan naar één iemand tegelijk, per keer.
Ja, dat zou mijn advies zijn. Waar we het ook nog niet over hebben gehad is updates op je bedrijfspagina. Als je een bedrijfspagina hebt, kun je een updates targetten naar een bepaalde audience. Stel dat je al zo’n groot publiek hebt, ook op je bedrijfspagina en ik hoop dat voor mensen, want zo druk is het daar niet op LinkedIn. Maar dan kun je ook zeggen, ik wil deze update alleen maar tonen aan mensen in die doelgroep, in die regio en in die branche. Dat kan. Dus je kunt targeted updates doen.
Is het raadzaam om een bedrijfspagina te starten als je blog wil promoten?
Als je de tijd hebt om hem te onderhouden, ja. En als er significant verschil is tussen jouw persoonlijke pagina en jouw bedrijfspagina, ja. Kijk, zodra jij nog de me, myself and I show aan het doen bent, dan voegt die bedrijfspagina natuurlijk niet zoveel toe. Denk ook een beetje na over het feit of je al zo’n grote broek aan kunt trekken en dat jouw bedrijf meer is dan jij. Op dat moment dat dat zo is, op het moment dat je al een groep van mensen aan het werk hebt, dus je hebt personeel in dienst. Ja, dan kun je een bedrijfspagina maken, dan heeft het ook body, zeg maar. Dan gaat het om meer dan alleen jij zelf.
En dan had je wat je noemde nog de groepen waar je natuurlijk in kan plaatsen. Is dat een mooie plek om je blog te promoten.
Ja, het probleem van de groepen op LinkedIn is dat ze een beetje zo dood zijn als een pier, als je het mij vraagt. Er zijn enkele groepen waar echt wel interactie gepleegd wordt. Sowieso hebben we in Nederland de neiging om voor elke scheet een groep te starten. Ik geloof dat wij een paar procent van de LinkedIn bevolking hebben hier in Nederland, maar dat we de meeste groepen hebben per hoofd van de bevolking van heel de wereld, als het gaat om LinkedIn. Het heeft waarschijnlijk te maken met ons verzuilingsverleden. We hebben een katholieke voetbalclub, een protestantse voetbalclub, een islamitische voetbalclub. Nou dat virus hebben we klaarblijkelijk goed te pakken. Dat is op LinkedIn ook.
Groepsdenken en hokjes denken.
Ja. Mijn advies is start alsjeblieft niet een nieuwe LinkedIn groep. En ga heel goed kijken wat is nou een LinkedIn groep. In feite moet je in twee groepen actief zijn, denk ik. De groep waar echt interactie zit, waar je vakgenoten zitten zodat je kunt leren en blijven leren en scherp kunt blijven en nieuwe content kunt vergaren, nieuwe kennis op kunt doen. En de groep waar jouw klanten rondhangen. En dat zijn er misschien niet een of twee, en waar ook veel interactie is. Ik zou zeggen, pak daar de uitdaging op en ga groepen zoeken waar echt nog veel interactie is, want die kun je met een lampje zoeken.
En hoe ga je daar dan, als je ze wel vindt. Hoe ga je daar dan mee om?
Ik maak altijd de analogie naar het dorpsplein in Portugal. Stel je voor je gaat op vakantie en je komt dan aan op dat dorpspleintje in Portugal en je doet de kofferbak open, je pakt je megafoon en roept:’ Yo, Bastiaan hier, valt hier nog wat te bloggen?’ Dat doe je toch ook niet? Want zo’n dorpsplein in Portugal is een gesloten gemeenschap waar mensen al langer met elkaar omgaan. Dat is met LinkedIn-groepen ook. Mensen gaan al langer met elkaar om, hebben met elkaar groepsregels afgesproken, over welke content deel je wel, welke content deel je niet.
Maar wat heel veel mensen doen: die zien een groep, denken hé dat is mijn doelgroep, worden lid, worden toegelaten en meteen waf…zenden. En dan denk ik, als je dat in het echte leven doet, lacht iedereen je uit en waarom doe je het dan wel op LinkedIn?
Dus mijn advies is, word lid van die groep, ga eerst een kijken welke mensen zijn daar actief, welke mensen delen veel content, wat wordt geapprecieerd in die groep, wat wordt niet geapprecieerd in die groep. Dus ga eerst luisteren, ga dan reageren op plaatsen waar je ziet dat ze een probleem aan het bediscussiëren zijn en de invalshoek die jij in kunt brengen wordt daar nog niet gebracht. Dan zeg je van nou leuk, ik doe veel van jullie ideeën op, maar in mijn ervaring werkt dit ook heel goed. En dan gaan mensen positief reageren en vervolgens zou ik echt contact leggen met de moderator van de groep dat is degene die dat administreert, coördineert. Ik merk dat mijn content wordt gewaardeerd. Kijk maar naar deze en deze discussie. Vind je het ook goed dat ik mijn blogs hier deel en mijn kennis deel? Dat is een hele slimme manier om het te doen. Alleen ja, dan moet je geduld hebben. Dan moet je geen instant bevrediging willen. En dat willen we allemaal op internet, dus ja.
Je moet een lange adem hebben?
Lange adem. Als ik heel eerlijk ben, en het gaat natuurlijk over LinkedIn, als ik in mijn vakgebied kijk, dat gaat dan over recruitment en sourcing. De meest actieve groepen zijn Facebook groepen. Dat zijn niet meer LinkedIn groepen. Het heeft heel simpel te maken met het engagement level en de hoeveelheid dagelijkse bezoekers. Ik geloof dat LinkedIn in Nederland bijna zes miljoen leden heeft, maar het aantal dagelijkse bezoekers is maar 1,3 miljoen. Nog minder zelfs. Dus het engagementniveau is laag. Het is dus geen platform waar mensen de hele dag rondhangen. Terwijl Facebook is van 10 miljoen en bijna 7 miljoen hangen daar de hele dag rond. Dus de mensen zijn er toch al de hele tijd.
Het is hetzelfde als ik ga op een zeepkist staan in een weiland in de Flevopolder of ik ga op een zeepkist staan in de Kalverstraat.
Heel veel mensen zeggen dan moet ik dan Facebook-vrienden worden met mijn klanten? Nee, wat je wel kunt doen is kijken naar de Facebookgroepen waar mijn klanten heel veel rondhangen, waar veel interactie is. En daar kun je gewoon lid van worden zonder dat je met al die mensen daarbinnen vriend hoeft te zijn. Dat hoeft helemaal niet. Dus mijn advies is, kijk ook of er een hele actieve Facebook-groep is.
Over Facebook gaan we in een ander interview bespreken. Maar LinkedIn kan nog wel werken?
Maar wees selectief met die groepen. Zoek echt een groep op waar nog dingen. Kijk, een groep die goed is, die wordt beheerd door Perry van Beek, een bekende LinkedIn-trainer, die met name in social selling heel veel doet. Het is de groep Linkedtips. Die heeft nu net 15.000 leden en het leuke is, daar wordt niet alleen maar over de technische aspecten van LinkedIn gesproken van welk knopje doet wat. Maar ook wat werkt nou wel en wat werkt nou niet op LinkedIn.
Daar hangen heel veel zelfbenoemde experts rond, zoals ik zei de gek. En altje Vincent als het gaat om loopbaanvraagstukken. En daar wordt heel veel goede content gedeeld. Dus als je wilt zien hoe een goeie groep werkt en je wilt meteen wat leren over LinkedIn, nou dat is een groep waar je een beetje de kunst af kunt kijken.
Je noemde even Facebook als mogelijke concurrent of soms een beter dorpsplein dan LinkedIn. Wat is dan toch nog de toegevoegde waarde van LinkedIn?
Nou, omdat je op Facebook niet altijd kunt zien wat iemands professionele achtergrond is. Want heel veel mensen vermelden niet waar ze werken en welke functie ze hebben. En dat is op LinkedIn al wel altijd zichtbaar. En op LinkedIn kun je zien als iemand op je profiel is geweest naar aanleiding van.
Tot slot nog even over het aangaan van connecties op LinkedIn. Want je wilt natuurlijk aan de ene kant dat je connecties zo groot mogelijk zijn. Je wilt dat je update, en je pulse-bericht door zoveel mogelijk mensen gelezen worden. Aan de andere kant, heb ik jou volgens mij ook wel eens horen zeggen, moet je niet met die mensen bevriend zijn op LinkedIn die je niet kent.
Dat is mijn keus. Er zijn heel veel mensen die daar andere keuzes in maken. Een ding wat ik je kan adviseren is, zorg dat je een deurbeleid hebt. Dus wanneer accepteer je iemand wel en wanneer niet. Want op een gegeven moment weet je van jezelf niet meer waarom je het wel of niet doet. En zorg dat beleid consistent is.
Maar je moet natuurlijk wel omgaan met al die standaarduitnodigingen die je van mensen krijgt. Wat ik mensen altijd adviseer is, negeer ze niet, maar druk altijd op de reply knop. Dus je kunt reageren op een uitnodiging, die vaak standaard is, want mensen zetten er dan niet bij waarom ze je eventueel willen uitnodigen. Schrijf terug: ‘Goh, leuk dat je me uitnodigt, zou je me kunnen vertellen waarom je me wilde uitnodigen, want ik kan me niet herinneren dat we mekaar ontmoet hebben, maar misschien dat ik het vergeten ben. Nou de onderwerpen waar ik graag met je over spreek…’ Dan benoem je de paar vormen die je hebt. ‘Als je daar vragen over hebt, dan hoor ik het graag’, en dan geef je je contactgegevens. Want vaak nodigen mensen je uit, omdat ze je contactgegevens willen. Maar dat doe ik dus eigenlijk standaard. En dan krijg je van mensen over het algemeen wel een reactie.
Wat ik verder wel interessant vind is dat als je eenmaal een netwerk hebt, is dat je binnen LinkedIn je netwerk kunt taggen of labellen. De meeste mensen kennen die functie alleen maar omdat LinkedIn een aantal standaardteksten heeft, die correspondeert met het type uitnodiging wat je stuurt: het is een vriend van me, klasgenoot, oud-collega of iemand met wie ik zaken doe. Die tags kun je zelf beheren en uitbreiden. Dat betekent dus dat je je netwerk kunt gaan segmenteren. En dat je dus in één klap binnen je lijst met contacten de mensen kunt selecteren van ‘klanten bij wie ik al eens een keer op bezoek ben geweest, had toen geen behoefte, maar had wel een positief gevoel’. Een hele lange tag, maar je snapt wat ik bedoel. Klant met wie ik al een keer zaken heb gedaan, klant waarmee ik al meerder keren zaken heb gedaan. Dat soort tags aanbrengen en eventueel segmenteren naar regio of branche als dat voor jouw business relevant is, zorgt ervoor dat je heel makkelijk je netwerk kunt segmenteren en daar overzicht in kunt houden.
(Die tagging functie is LinkedIn overigens aan het beperken nu. Dus kijk even nu of hij voor jou beschikbaar is. Ook hiervoor geldt weer, switch naar Engels, want in het Engels is vaak meer beschikbaar dan in het Nederlands.)
Oké. Als allerlaatste de toekomst van LinkedIn. Je noemde net eerder al Facebook dat het eigenlijk groter wordt en meer. Zie je nog wel toekomst voor LinkedIn als sociaal platform?
Ja, dat is een goeie vraag. Ik kan alleen maar zeggen wat ik zie binnen mijn eigen segment en markt. Wat ik zie is dat de mensen die echt de interactie zoeken, LinkedIn aan het verlaten zijn. Misschien niet hun account verwijderen, maar zeg maar interactie ergens anders doen. Wat ik net al zei van dat Facebook.
En ik zie dat er in schaarste segmenten waarin mensen heel graag contact willen hebben met bepaalde doelgroepen, dat die doelgroepen zich aan het terugtrekken zijn in zeg maar walled communities, zeg maar ommuurde vestigingen. Wat je ziet in de wereld van software developpers die verplaatsen zich naar GitHub en StagOverflow.
Kijk dus heel goed of er geen andere digitale hangplek in opkomst is binnen jouw doelgroep. En zorg dat je daar ook aanwezig bent. Want voordat je het weet, zit jij in je eentje nog op LinkedIn en zit jouw doelgroep vervolgens al ergens anders.
We weten allemaal de geschiedenis van Hyves en Twitter heeft het ook moeilijk nu. Sociale netwerken komen op en verdwijnen weer. Jij moet zorgen dat je altijd de plek kent waar je doelgroep rondhangt.
Want LinkedIn blijft een middel en geen doel. Het doel blijft om in contact te komen met je doelgroep en dus je moet altijd weten wat de beste digitale hangplek is. Dus vraag het je klanten ook. Waar zitten de jongeren? Als je een evaluatiegesprek heb met je klant, een intakegesprek met je klant, of whatever ‘Goh, mag ik u wat vragen? Op welke sociale media ben jij nou actief? En waar haal jij je kennis en content vandaan?’ Want dat is misschien de plek waar je content zou kunnen delen. En dat ik misschien een hele andere plek dan je denkt.
Maar als je ze het niet vraagt, kom je er nooit achter.
Heel leerzaam artikel. Ik ben blij het te lezen.
Hi Roberto, dank voor je reactie. Blij dat je er blij mee bent. Daar doen we het voor.
Veel blogkracht!
Bastiaan