Wist je dat Facebook tienduizenden (!) factoren gebruikt om te bepalen of jouw berichtje wel of niet getoond wordt aan jouw volgers?
Dat was een van de leuke dingen die ik afgelopen week leerde tijdens de Facebook Business Update georganiseerd door de Facebook Marketing Academy en Friends Enterprise.
Erg nuttige informatie voor wie zijn blog wil promoten op Facebook en waar ik verderop meer over vertel.

Tijdens dit interessante event deelden diverse succesvolle ondernemers hun ervaringen op het gebied van groei en dan vooral in combinatie met Facebook. Zo vertelde saleskoningin Gertie Hurkens – groot geworden in de fitnessbranche – hoe zij met een kleine Facebookcampagne van 137 euro een omzet haalde van ruim 11.000 euro.
‘Zonder leads begint je niets’
Voor Gertie is Facebook dan ook een van de betere manieren voor het binnenhalen van leads. “En zonder leads begin je niets” rijmde ze zonder het volgens mij door te hebben.
Ze wist met haar inspirerende verhaal het publiek ook goed duidelijk te maken dat als je omzet wilt halen uit je business je nauwkeurig inzicht moet krijgen in je kerncijfers.
Toen zij nog als salesmanager werkte in de fitnesswereld wist ze precies hoeveel leads/prospects ze nodig had om een concrete afspraak te maken, hoeveel procent daarvan daadwerkelijk langskwam voor een rondleiding in de sportschool en hoeveel uiteindelijk klant werden. Ze wist dus zo precies hoeveel leads ze nodig had voor één klant en kon daarop gaan sturen.
Zo’n trechtersysteem was ongetwijfeld niet nieuw voor de meeste ondernemers in de zaal, maar de wijze waarop zij duidelijk maakte dat dat dé basis vormde voor haar succesvolle carrière (ze verkocht onlangs haar bedrijven en rust nu op lauweren in een mooi landhuis!) was wel erg motiverend.
Hoe meer mensen je bovenin de trechter weet te gooien, hoe meer er onderaan uitkomt. En Facebook helpt volgens haar enorm bij het vullen van die trechter. En dat hoeft niet altijd via een advertentie,
22% van de kaartverkoop via Facebook (Luxor)
Dat liet ook het Luxor Theater vervolgens zien in een leuke en leerzame praktijkcase over de promotie van hun theaterproductie De Marathon. Marketeer Jeroen de Jager vertelde hoe ze Facebook hadden ingezet om meer bekendheid te krijgen voor deze productie en vooral om een positief sentiment te krijgen in de regio Rotterdam waar aanvankelijk twijfel heerste of een theatershow (met ook nog veel Amsterdamse acteurs!) wel net zo leuk kon zijn als de succesvolle film.
Dat lukte Luxor erg goed, onder meer door de inzet van ludieke video’s. Opvallend daaraan was dat in deze videoberichten op Facebook geen echte call-to-action zat en dat ze alleen maar als doel hadden om reuring en enthousiasme te creëren. Wat uiteindelijk toch tot sales leidde.
De targeting die ze voor hun Facebookcampagne kozen was ook interessant. In totaal hadden ze negen verschillende video’s en na elke video werd de doelgroep voor de volgende video gebaseerd op de kijkers van de voorgaande video’s. Ze lieten Facebook een ‘vergelijkbare doelgroep’ maken die overeenkomsten had met deze eerdere kijkers.
Dat werkte perfect:
Het zorgde namelijk voor een steeds betere en verfijndere doelgroep en zo voor steeds meer bereik (tegen ook nog eens lagere kosten per view) voor de volgende video’s – die ook weer meer organisch gedeeld werden.
Interessant was om te horen hoe ze op deze manier – dus zonder concrete CTA in de berichten – hun doelstellingen voor de kaartverkoop ver wisten te overtreffen. Uiteindelijk haalden ze 22% van de totale verkoop uit de bezoekers van Facebook. Een omzet van 100.000 euro met slechts 2000 euro Facebook-budget (de kosten voor het maken van de filmpjes niet meegerekend).
Leuk om te zien hoe je dus een groot bereik kunt krijgen als je er maar voor zorgt dat je leuke, grappige, boeiende content toont. Dan hoef je niet met euro’s te gaan smijten.
Creëren van loyaliteit (McDonalds)
Dat Facebook niet altijd om directe sales hoeft te draaien, vertelde McDonalds-onderneemster Marloes Kamminga. Zij is de jongste McDonalds-franchiseondernemer van Nederland en heeft twee vestigingen onder haar hoede waarvoor ze een eigen Facebook-pagina heeft.
Zij gebruikt Facebook naar eigen zeggen vooral om verbinding te leggen met het publiek en om het vertrouwen en imago van de fastfoodketen te versterken. Door middel van leuke backstage-filmpjes probeert ze meer te laten zien over hoe het eraan toe gaat en wat voor een goede doelen McDonalds onder meer steunt.
Niet direct voor sales, maar voor het creëren van loyaliteit en om de conversatie aan te gaan met de klant – iets wat volgens haar via Facebook erg goed lukt.
2,5 miljoen views per week (Voor Positiviteit)
Hoe je Facebook kunt gebruiken als platform voor het delen van positieve ideeën, daar weet Mark Verhees dan weer alles van. Hij sloot de dag af met een prachtige persoonlijk en positief verhaal over zijn populaire Facebook-pagina Voor Positiviteit dat zo’n circa 360.000 likes heeft en een organisch berichtbereik van 2,5 miljoen views. Per week!
Hij begon zijn pagina met positieve spreuken niet om geld te verdienen, maar puur omdat hij iets wilde betekenen voor de maatschappij. Hij is ervan overtuigd dat positieve emoties mensen beter en gelukkiger maken en wil daar een bijdrage aan leveren. Hij zag dat als zijn levensmissie: mensen een glimlach op het gezicht toveren.

Dat dat zo’n succes zou worden, had hij nooit durven dromen en dat hij er nu zelfs (‘erg goed’) van kan leven al helemaal niet. Hij blijft benadrukken dat dat niet zijn doel was.
Hij gelooft ook dat de commerciële kant van Facebook misschien wel het beste tot stand komt door er in eerste instantie juist niet te gericht op te zijn. Net zoals Luxor geen CTA had, maar gewoon leuke filmpjes deelde, waardoor de verkopen uiteindelijk vanzelf kwamen.
Mark Verhees vertelt dat hij juist door zijn eigen volgers op het idee gebracht werd om een scheurkalender te maken van zijn spreuken. “Ik dacht nog: een scheurkalender is toch niet meer van deze tijd?” Binnen drie dagen waren ze uitverkocht.
Hij vindt dat een belangrijke les voor iedere ondernemer: als jij toegevoegde waarde levert op Facebook, als je mensen een goed gevoel geeft, dan gaan mensen vragen stellen. “Die vragen zijn goud waard, want die zijn veel beter dan je zelf had kunnen verzinnen”, zegt hij.
Zo schreef hij zijn laatste succesvolle boek De Vibe (10.000 verkocht) ook op basis van de blogs die hij eerder schreef en die de meeste vragen en interactie hadden opgeleverd. “Zo wist ik wat werkte en waar behoefte aan was.”
Het begint dus met het bieden van waard aan je doelgroep. En hoe minder commercieel je boodschap hoe beter het uiteindelijk werkt.
‘Facebook is één grote roddeltent’ (Mark Bongers)
Dat bevestigde Mark Bongers in de sessie ervoor ook al. Een sessie waarin hij uitlegde hoe het Facebook Algoritme werkt. Oftewel: hoe bepaalt Facebook wie welk bericht ziet? Iets waar wij als bloggers natuurlijk graag meer over willen weten, omdat wij onze blogs die we op Facebook promoten aan zoveel mogelijk mensen willen laten zien.
Mark begon zijn verhaal met de opmerkelijke cijfers dat we dagelijks zo’n 1500 berichten zouden zien als Facebook alle berichten van onze vrienden zou tonen, maar dat we er uiteindelijk maar circa 200 zien.
Zo’n selectie is fijn voor de lezer, maar jammer als jouw leuke blogpost bij die 1300 zit die niet (of amper) worden getoond. Hoe kunnen we de kans vergroten dat we meer bereik krijgen?
Zoals aan het begin gezegd, beoordeelt Facebook dit naar eigen zeggen aan de hand van tienduizenden factoren. Dat zijn er nogal veel, en de vraag is of dat waar is, maar het is goed om de belangrijkste punten te onthouden die Mark gaf:
- Zorg dat je berichten lijken op persoonlijke verhalen. ‘Facebook is één grote roddeltent’ zegt Mark en mensen willen dus menselijke verhalen lezen. Gebruikers zien heel snel of iets van een bedrijf afkomstig is of niet. Wil je opvallen, schrijf dan alsof je voor je vrienden schrijft.
- Zet om die reden ook geen al te professionele en geen gelikte foto’s bij je bericht. Dan gaat de advertentie-radar van de gebruiker meteen op rood.
- Langere teksten werken beter dan korte. Facebook meet namelijk hoe lang iemand op een bericht blijft staan en of mensen op ‘meer weergeven’ klikken. Dat vergroot de kans dat jouw volgende bericht ook aan die mensen getoond wordt.
- Doe niet aan click-baiting. Je mag wel een stukje van je blog plaatsen en dan aanmoedigen om door te klikken naar het hele verhaal, maar ga niet bewust informatie achterhouden met het enige doel om te klikken. En ga al helemaal geen foutieve info geven zodat mensen doorklikken naar iets wat niet waar blijkt te zijn.
- Bied dus kwaliteitscontent met eerlijke duidelijke titels. Facebook werkt met software die aan titels herkent of iets als spam bedoeld is of niet. Maar pakkende titels schreven wij natuurlijk al.
- Video scoort over het algemeen erg goed, vooral live-video. Die worden 3 keer zo vaak bekeken als een normale video.
- Zorg dat mensen ook je video uitkijken. Dat levert volgens Mark ‘hele dikke vette bonuspunten op’. Zet bij een video aan het begin een teaser neer die iets vertelt over wat later terugkomt, zodat mensen blijven kijken. Denk ook aan cliffhangers uit de tv-wereld.
- Zogeheten reactions (die ‘geweldige’, ‘verblufte’, ‘verdrietige’ en ‘boze’ gezichtjes) doen het beter dan een simpele like, omdat mensen hierbij een extra handeling moeten zetten. Stimuleer dat ze op het hartje of lachend gezichtje klikken in plaats van die eeuwige duim.

Mark Bongers besluit met de conclusie dat je van je Facebook-pagina eigenlijk gewoon een reallife soap moet maken. Met leuke berichten die van je vrienden hadden kunnen zijn.
En uit de verhalen van Luxor, Voor Positiviteit en ook McDonalds blijkt dat je dan vanzelf meer bezoekers en dus meer omzet kunt genereren. Zolang je je daar dus niet op focust (al helpt een beetje adverteren natuurlijk wel).