Over de lengte van een blog doen een hoop verhalen de ronde. De een zegt dat een korte tekst beter is, omdat lezers anders afhaken. Anderen zweren juist bij een lange tekst, omdat dat beter is voor de zoekresultaten.
Laat ik vooropstellen dat ik vind dat een tekst zo lang moet zijn als hij moet zijn.
Heb je veel woorden nodig om je verhaal te vertellen, aarzel dan niet die te gebruiken. Heb je na 200 woorden je punt wel gemaakt, waarom dan nog verder schrijven?
Maar wie bang is dat zijn tekst te lang is, wil ik nog wel even geruststellen:
Lezers houden OOK van lange teksten
Het is een misverstand om te denken dat lezers afhaken als een tekst langer wordt. Er zijn inderdaad luie internetgebruikers die het ludieke TLDR onder een lange blog zetten, waarmee ze zeggen: To Long; Didn’t Read. Maar uit onderzoek blijkt dat lang niet iedere lezer zo redeneert. Een vrij uitgebreide analyse van het schrijfplatform Medium, over al hun duizenden artikelen, wees uit dat de optimale leeslengte van een blog maar liefst zeven minuten was. Dat komt volgens hen neer op zo’n 1600 woorden!
Google is GEK op lange teksten
Ook Google is gek op lange teksten. Uit verschillende analyses blijkt dat pagina’s die het beste scoren in Google vaak de meeste woorden hebben (vaak wel rond de 2000 woorden). Daar zijn twee redenen voor te geven:
1 – Meer woorden betekent meer (natuurlijke) keywords
In een lange tekst kun je meer zoekwoorden kwijt zonder dat het op spam begint te lijken. Hoewel Google geen optimale verhouding hanteert van zoekwoorden in de tekst (keyword density is dus een fabeltje) verwacht het wel dat de woorden op een natuurlijke wijze in de tekst worden gebruikt. In een langere tekst kan dat beter omdat de woorden meer wegvallen tussen de andere woorden. En omdat keyword density niet bestaat, hoef je niet bang te zijn dat die andere woorden jouw zoekwoord verzwakken. (leestip: 10 makkelijke manieren om te scoren met je zoekwoord)
Daar komt bij dat we tegenwoordig veel langere zoekwoordenstrings gebruiken dan voorheen. Zoekopdrachten van acht woorden zijn geen uitzondering meer. De kans dat jouw tekst matcht met de zoekwoorden in die string is met een lange tekst aanzienlijk groter. (leestip: Zoekwoorden bepalen in 3 stappen)
2 – Lange teksten krijgen meer verwijzingen
Dit is een interessante observatie van onder meer Moz.com: langere teksten krijgen meer links van derden dan kortere teksten. Hetzelfde geldt voor verwijzingen vanaf Social Media. SEO-specialist Neil Patel zag dat blogs met een lengte van boven de 1500 beduidend meer verwijzingen op Facebook en Twitter kregen dan zijn blogs van minder dan 1500 woorden.
Google houdt dus van lange teksten omdat de lezer ervan houdt. Die waardeert de lange teksten met meer links en verwijzingen. En Google hecht nu eenmaal veel waarde aan content met een hoop verwijzingen. Zo is de cirkel rond en draait het dus andermaal om de lezer.
Hoe lang dan?
Hoe lang moet de tekst voor Google zijn? De SEO-plugin van Yoast suggereert dat een tekst minimaal 300 woorden moet bevatten om SEO-waarde te hebben. Van SEO-expert Alain Sadon mag het zelfs nog wel een stuk langer: hoe meer hoe beter. Dat blijkt ook uit de analyses van Moz en Palet waarbij webpagina’s van 1500 of zelfs 2000 woorden het juist erg goed doen.
Maar…schrijven is schrappen
Toch raad ik aan om kritisch te zijn op de lengte van je blog. Hoe prima een lange tekst ook wordt gevonden door lezers en Google, de regel moet zijn: als het korter kan, doe het dan korter. Tijd is kostbaar en waarom zou je een lezer onnodig opzadelen met veel tekst.
Immers: lange teksten worden niet gewaardeerd omdat ze veel woorden hebben, maar omdat ze veel relevantie informatie bevatten. Je tekst volstoppen met woorden om maar die magische grens van 300, 800, 1500 of zelfs 2000 woorden te halen, schiet zijn doel voorbij. Je zult geen links krijgen en dus ook veel minder scoren. Kwaliteit is uiteindelijk bepalender dan kwantiteit.
Schrijven is schrappen, zei Godfried Bomans ooit. Dat lijkt me een mooie zin om deze blog mee af te sluiten. Hoewel ik nog lang niet aan de 2000 woorden ben…
[…] is al een tijdje een feit dat lange blogartikelen goed scoren in Google. Je moet al snel 2000 woorden schrijven wil je op pagina 1 van Google komen. […]
[…] Ja, haha, simpel. Wil je dat ze langer blijven, dan maak je je blog toch gewoon langer. Uiteraard helpt dat, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je waarde blijft bieden in al die extra woorden. Een beetje ouwehoeren kan iedereen, het gaat erom dat je ook wat zinnigs zegt. Maar vaak gaat dat hand in hand. Want als jij een goed en volledig antwoord wilt geven op de vraag van jouw bezoeker, dan wordt jouw blog vanzelf langer dan die van iemand die zich er met een makkie vanaf brengt. (Lees ook: Hoe lang moet een… Lees verder »
[…] af. Maar dat wordt ook vaak over tekst gezegd en dat blijkt ook niet waar te zijn. Lezers zijn best geïnteresseerd in lange blogs als de inhoud interessant is. Wellicht dat dat met vlogs wel gewoon hetzelfde […]
[…] van het beste antwoord geven, is dat je blogs langer worden. En uit onderzoek blijkt ook dat lange blogs hoger scoren in Google. Je snapt nu waarom. Maar ga niet ouwehoeren om je blog expres lang te krijgen. Net als in het […]
[…] lang dan? Laten we vooropstellen dat kwaliteit belangrijker is dan lengte. Maar zelf schrijf ik nooit onder de 800 woorden. Meestal ergens tussen de 800 en 1200. Is in mijn […]