Moet je nog wel bloggen? Kun je niet beter vloggen? Het ligt er een beetje aan. Om je te helpen zet ik de voor- en nadelen van bloggen en vloggen voor je onder elkaar. In een blog én een vlog!
Eigenlijk vind ik de vraag niet helemaal juist. Een keuze tussen bloggen en vloggen lijkt te betekenen dat je maar een van de twee kunt doen. Maar het een sluit het ander niet uit. Je kunt het prima allebei doen. Toch zal ik even de voor- en nadelen bespreken, zodat je kunt kijken wat het beste bij jou past.
Eerst maar eens even kort over wat ik onder bloggen en onder vloggen versta.
Wat is bloggen?
Bloggen is voor mij niets anders dan het bieden van waarde aan je doelgroep in de vorm van een online artikel (mag ook interview of opsommingslijstje zijn). Jouw klanten of potentiële klanten willen iets weten over jouw vakgebied en jij geeft daar vanuit jouw expertise antwoord op.
Let wel: ik praat hier dus over een zakelijke blog en niet over reisblogs, babyblogs of andere persoonlijke blogs. Het gaat niet om jou maar om jouw vakgebied. Dat ook zakelijke blogs een persoonlijk element hebben, is waar (en dat maakt het ook zo leuk om te doen) maar dat komt meer omdat jij jouw kijk op de zaak geeft vanuit jouw persoonlijk expertise. Het bieden van waarde aan je doelgroep staat centraal.
Wat is vloggen?
Vloggen is niets anders dan de videoversie van een blog. Niet voor niets is het woord ervan afgeleid. En omdat ik hier weer over zakelijke vlogs praat – en niet over filmpjes over hoe je gevaarlijk meesurft op een trein of laat zien hoe je vandaag je make-up hebt gedaan – geef je ook in een vlog waarde aan je doelgroep. Alleen nu met beeld.
Dat kan door zelf voor de camera te gaan staan en iets te vertellen, maar ook door iemand anders te interviewen of zelfs door een animatie te maken.
Eigenlijk hou ik niet zo van de term vloggen. Liever praat ik gewoon over een videoblog of nog korter over een video.
Bloggen of vloggen?
Wat de precieze verschillen zijn, vertel ik je in deze korte blog. Ja, een blog, maar ik heb er ook een vlog over gemaakt. Ik kon niet kiezen namelijk. Je beklijkt hem hier:
Wil jij wel per se een keuze maken, dan geef ik je hier de belangrijkste verschillen tussen vloggen en bloggen. Kun je zelf bepalen wat het beste bij jou past.
Voordelen vloggen versus bloggen:
- Niet iedereen heeft zin om tekst te lezen. Veel mensen zijn visueel ingesteld en vinden het prettiger om naar iemand te kijken die de tekst vertelt. Dan kunnen ze lekker achteroverleunen en hoeven ze zich minder in te spannen. Met een vlog spreek je zo een andere doelgroep aan.
- In vlogs kun je makkelijker dan in een blog visuele elementen toevoegen (denk aan animaties) die jouw verhaal ondersteunen. Je verhaal wordt zo nog duidelijker voor jouw doelgroep.
- Met een vlog wordt jouw verhaal nog persoonlijker. Mensen kunnen nu echt zien wie de afzender is. Jouw blog krijgt letterlijk een gezicht.
- Vlogs kun je delen op YouTube, waardoor je een extra kanaal krijgt voor het verspreiden van jouw boodschap.
- Vlogs kun je omzetten naar een podcast, waardoor je nog een extra kanaal hebt. Het voordeel van een podcast is weer dat mensen nu jouw boodschap kunnen luisteren terwijl ze iets heel anders doen (de afwas, autorijden, sporten)
Voordelen van bloggen versus vloggen:
- Het grote voordeel van een blog is dat hij geluidloos is. Niet altijd ben je als gebruiker in de gelegenheid om een vlog te beluisteren of heb je daar zin in. Bijvoorbeeld omdat je in de trein zit of op je werk. Of omdat je in bed ligt, terwijl je partner al bijna slaapt. Even een filmpje bekijken kan dan alleen met koptelefoon en wie heeft die altijd bij de hand of zin om te pakken?
- Veel mensen vinden het ook prettiger om een tekst rustig tot zich te nemen. In hun eigen tempo. Bij een vlog dicteert de opname jouw snelheid. Even iets gemist of onduidelijk? Dan moet je weer terugspoelen. Vindt niet iedereen leuk.
- Hoewel een vlog erg persoonlijk is, kan dat ook averechts werken als je een beroerde videopresentatie hebt. Niet iedereen staat vlot voor de camera en zo kun je mensen eerder afschrikken dan enthousiast maken.
- Natuurlijk: net als een beroerde videopresentatie kunt je ook een beroerde tekst maken. Maar het is allemaal net wat minder pijnlijk dan een slome presentatie. Tekst is tekst en woorden zien er in de basis hetzelfde uit. Met een paar eenvoudige schrijftips en structuurtips ziet jouw blog er al professioneel uit. Een camera is veel meedogenlozer en registreert elke oneffenheid.
- Daarbij geldt dat je een tekst veel makkelijker kunt editen, aanpassen, herschrijven, omgooien, deleten of weer wat toevoegen (vooral handig bij een bloginterview). Bij video kun je wel knippen in je verhaal, maar dat valt altijd veel meer op. En van een stotterende zin maak je echt geen vlot verhaal in de motagestudio. Terwijl je met tekst alle kanten op kan.
- Je kunt je tekst zelfs laten schrijven of herschrijven door een professional zonder dat iemand het merkt. Dat kan met een video-opname niet. Daar kun je je niet verschuilen achter de woorden van iemand anders.
- Vanuit blogs kun je makkelijker linkjes maken naar andere blogs (of naar vlogs!) op je site. Linken vanuit vlogs is minder handig.
- Goede blogs zorgen ervoor dat jouw hele site hoger kan gaan scoren in Google. Niet onbelangrijk!
Lengte?
Een ander bezwaar van vloggen zou kunnen zijn dat je minder tijd hebt om je verhaal te vertellen. Vlogs mogen immers niet te lang duren, anders haakt de kijker af. Maar dat wordt ook vaak over tekst gezegd en dat blijkt ook niet waar te zijn. Lezers zijn best geïnteresseerd in lange blogs als de inhoud interessant is. Wellicht dat dat met vlogs wel gewoon hetzelfde werkt.
Tijd om te maken?
Kost het maken van een vlog meer tijd dan een blog? Ook dat is maar de vraag. Tuurlijk, editen is een hoop werk en als je een opname een paar keer moet overdoen, ben je wel even bezig. Maar ik ken ook ervaren vloggers die alles in één take opnemen en amper editen. Die zijn dus sneller klaar dan als ze hadden moeten schrijven.
Daarnaast zijn er weer schrijvers (ik bijvoorbeeld) die sneller iets tikken dan dat ze het voor een camera zeggen. Het hangt er hier dus een beetje van af.
Materiaal?
Dan nog even over het materiaal. Is vlogs maken niet veel kostbaarder omdat je goede apparatuur moet aanschaffen? Goede camera, lampen, microfoon, statief, achtergrond? Wie het superprofessioneel wil aanpakken, heeft gelijk. Maar ook hier geldt weer dat veel goede vlogs gemaakt zijn met simpele middelen. Smartphones leveren prima beeldkwaliteit en met een simpele lichtbron (of de gratis zon) heb je voldoende belichting. Zorg wel voor een externe microfoon, maar ook die hoeven niet veel te kosten.
Bloggen én vloggen!
Zoals ik aan het begin al zei: waarom zou je eigenlijk kiezen? Je kunt heel goed beide vormen combineren. Bloggen én vloggen dus. Dan kun je de voordelen van beide middelen pakken. Maak – als je tijd en zin hebt – gerust eens een vlogje van jouw blogje en plak die (embedded) in de tekst. Zoals ik hier heb gedaan.
Dat heeft een paar prettige voordelen:
- Jouw lezer kan nu kiezen uit de tekst of de video. Net wat hij op dat moment prettig vindt.
- Je bereikt nu ook mensen via YouTube (waar jouw vlog natuurlijk staat).
- Google waardeert blogs die verrijkt zijn met multimedia. Dat is een signaal van kwaliteit. Ook voor SEO is een blog met een vlog dus verstandig.
- Dat aspect wordt nog eens versterkt doordat lezers die ook jouw vlog gaan bekijken nu langer op jouw blogpagina rondhangen, wat ook weer goed is voor SEO. Want Google beloont blogs die goed gelezen worden.
Wat kies jij?
Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Vertel het hieronder in de reacties. En als je al een vlog hebt, deel dan graag de link.
Update: deze blog over bloggen of vloggen verscheen voor het eerst op 27 juni 2017 en is op 10 november 2020 nog iets aangepast.
Dankje waardevolle tips! Ben voor andere kleine ondernemers aan het bloggen en vloggen, maar moet nog een hoop leren zo te zien :-) ach ik ben in ieder geval begonnen. Keep up good work.
PS In een van je kopjes staat n tikfout, ‘voordelen van bloggen versus bloggen’
Leuk dat je ruim aandacht besteed aan de verschillen tussen bloggen versus vloggen. Ook al helpen wij bedrijven om zelfstandig te kunnen vloggen, ik gum het bloggen ook zeker niet uit. Elk medium heeft zo z’n voordelen. Het grote voordeel van vloggen vind ik dat het veel persoonlijker is. Je kunt als bedrijf je authenticiteit veel beter overbrengen. Maar doe je het niet goed, dan kan het eerdere kwaad doen dan goed. Wat ik prettig vind aan bloggen, is dat de content scanbaar wordt. Lezers kunnen datgene selecteren wat zij interessant vinden. Een groot gebrek bij video. Persoonlijk denk ik… Lees verder »
Hi Alex, dank voor je reactie. Ben het met je eens dat je vloggen en bloggen beste allebei kunt doen. Zo bedien je ook beide dolgroepen. Maar je moet het wel goed doen. Geldt zowel voor vloggen als voor bloggen. Groetjes en succes!
Roos v.d.Boogaard
Uitleg was kort, krachtig en duidelijk!! Dank.
Graag gedaan Roos. Veel blogkracht en/of vlogkracht! :-)
Bastiaan
Mijn voorkeur gaat uit naar een blog, omdat ik visueel ben ingesteld. Als echter blijkt dat het grootste deel van mijn doelgroepen auditief is ingesteld en een vlog veel leuker vinden zou ik mijn aversie tegen een vlog opzij moeten zetten. En steengoede vlogs maken of een combinatie van beiden. Overigens ben ik het niet met je eens dat je een vlog perse moet beluisteren. Als je rekening houdt met webtoegankelijkheid zorg je ervoor dat je vlog altijd ondertiteld is. Of in ieder geval met een eenvoudige tool (zoals ik die op mijn website heb voor het voorlezen van tekst… Lees verder »
Hi Marjolein. dank voor je reactie. Ben het met je eens dat je een vlog tegenwoordig gelukkig ook vaak kunt lezen. Niet iedereen ondertitelt zijn vlog, maar wel steeds meer, en dat is inderdaad prettig. Goede reden om te doen, omdat je zo meer mensen bereikt.
Overigens is een vlog natuurlijk ook best (juist?) geschikt voor mensen die visueel ingesteld zijn. In een blog kun je je verhaal namelijk ook heel beelden vertellen met veel meer visuele ondersteuning dan je vaak in een blog stopt.
Laten we het erop houden dat een combi gewoon beste werkt :-)
Ik vind dat jij beter kan vloggen dan bloggen. Ik vind je blogs veel mooier en duidelijker
Moet ik nu juist vloggen of bloggen? ;-)
Bloggen, vloggen, social media, het is me allemaal wat maar iig al weer heel wat inspiratie opgedaan om voor onze site https://www.limousine.nl/hummer-limousine/ ook maar weer eens aan de slag te gaan met wat leuke vlogs, thanks for inspiration!
Graag gedaan! En vergeet ook niet af en toe te bloggen ;-)
Dank je wel voor je heldere uitleg! Ik hab zitten kijken , luisteren en lezen tegelijk. Volgende stap is vlogs gaan plaatsen. Bloggen vind ik veel gemakkelijker.
Dank voor je leuke reactie Sanja. Vloggen is een kwestie van veel oefenen, dan gaat het vanzelf makkelijker. En als het je echt iet bevalt, kun je het altijd gewoon bij bloggen houden. Ook prima!