
Niet alleen de inhoud van je blog moet aantrekkelijk zijn, ook de vorm is belangrijk. Dat is immers het eerste wat jouw lezer ziet en het gebeurt maar al te vaak dat hij dan afgeschrikt wordt door een enorme lap tekst waar geen doorkomen aan lijkt (zoals in het voorbeeld hiernaast).
Om te zorgen dat je blog ook gelezen wordt, is het daarom cruciaal om voor een goede indeling te zorgen. Een structuur die rustig oogt en waarbij je min of meer meteen kunt zien waar de blog over gaat. Ik geef 8 aandachtspunten om op te letten.
1 – Zet witregels tussen de alinea’s
Uiteraard deel je je tekst op in alinea’s. Maar waar in kranten en tijdschriften de alinea’s direct onder elkaar staan, is dat in webteksten een doodzonde. Een tekst lezen op een computerscherm is minder prettig dan op papier, dus moet je het de lezer makkelijker maken. Dat kan door witregels tussen de alinea’s te zetten, zodat de lezer zich niet overdonderd voelt door die blok tekst.
2 – Hou de alinea’s kort
Vervolgens is het ook van belang om de alinea’s kort te houden. Anders kijkt de lezer alsnog tegen een aantal fikse blokken tekst aan. Op school hebben we geleerd dat elke alinea een hoofdthema bevat en dat je pas een nieuwe alinea mag beginnen bij het volgende thema. Ik zou dat niet te strikt nemen. Na vijf à zes zinnen vind ik het persoonlijk wel tijd voor een nieuwe alinea.
Bedenk ook dat een groot deel van je publiek jouw blog op een smartphone leest en dan zijn de alinea’s smaller en dus langer. Dan is er alsnog geen doorkomen aan als jouw alinea’s te groot zijn.
3 – Zet een tussenkopje boven sommige alinea’s
Het voordeel van korte alinea’s met witregels is dat je als lezer sneller door de tekst kunt springen en kunt scannen waar hij over gaat. Dat wordt nog makkelijker als je af en toe een tussenkopje plaatst boven een van de alinea’s. Dan kun je als lezer aan de hand van de titel en de tussenkopjes al een beeld vormen van de tekst.
Creëer daarom wel duidelijke tussenkopjes die prikkelen of verduidelijken. Maak niet, zoals je in een krant wel ziet, een tussenkopje van steeds één woord. Soms kan het wel, maar liever gebruik je iets meer woorden. Het moet ook weer geen ellenlange zin worden, want dan kun je het weer niet snel scannen en verliest het zijn functie.
4 – Gebruik bullet points
Als je binnen je tekst een korte opsomming geeft, dan is het handig om dat in bullet points te doen. Bijvoorbeeld bij een:
- overzicht van interessante websites
- lijstje met voordelen
- opsomming als deze :-)
5 – Gebruik genummerde lijsten
De ultieme heldere indeling is die van de genummerde lijst. Zoals ik in deze tekst heb gedaan. Dan kun je als lezer meteen zien waar het over gaat en de hoofdpunten eruit halen. Hij kan zelfs besluiten om eerst punt 3 te lezen en dan pas punt 1 – zo makkelijk wordt het hem gemaakt.
Heb je opsommingen die vrij lang zijn, dan kun je die weer onderverdelen in meerdere alinea’s en bij veel alinea’s kun je weer voor tussenkopjes kiezen.
6 – Voeg plaatjes toe
Om te voorkomen dat je blogtekst als een blok tekst oogt, helpt het helemaal om plaatjes toe te voegen. Het verlevendigt het uiterlijk van je blog. Ook kan de lezer hierdoor weer sneller zien of jouw blog voor hem geschikt is. Zeker bij een lange tekst zijn een of twee plaatjes aan te raden. Zet er ook weer niet te veel plaatjes in, omdat dat de blog weer onnodig lang maakt. En voor je het weet zit je tegen een blok plaatjes aan te kijken. Lees hier hoe je omgaat met plaatjes in je blog en zorgt voor originele afbeeldingen
Ook pullquotes kunnen de tekst aantrekkelijker maken. Je vestigt meteen de aandacht op een belangrijk aspect.
7 -Gebruik pullquotes
Ook zogeheten pullquotes (zoals hierboven) kunnen een tekst overzichtelijk maken. Met een pullquote benadruk je een belangrijke zin uit je tekst. Net zoals een plaatje verlevendigt het je blog en onderbreekt het een blok tekst. Daarnaast trekt het de aandacht en werkt het als een soort tussenkopje of tweede titel, waardoor de lezer direct uitgenodigd wordt om verder te lezen.
Persoonlijk zou ik een pullquote niet snel gebruiken in een tekst met opsommingen (alleen in deze om als voorbeeld te dienen) omdat zo’n tekst al een overzichtelijke structuur heeft en anders weer wat te druk en rommelig wordt.
8 – Kies prettige regelafstand
Zelf ben ik ook voorstander van een iets ruimere regelafstand dan vaak wordt gebruikt. Zodat er ook net even wat meer wit tussen de regels zelf staat. In mijn huidige Genesis-theme was ik wel tevreden, maar in mijn vorige WordPress-theme (Twenty Thirteen) vind ik hem te krap. In stylesheet.css heb ik de line-height toen aangepast naar 1.9.
Maar kijk uit:
Ga niet te veel rommelen in de stylesheet, want bij een foutje kan jouw blog vastlopen.
Beter gebruik je de gratis plugin Custom CSS Manager waarbij je aanpassingen kunt doen zonder dat je de rest van de code kunt beschadigen.
9 – Kijk uit met de kantlijn (sidebars)
Als je een lezer op je blog hebt, wil je die natuurlijk zoveel mogelijk extra informatie geven. Over jouw bedrijf bijvoorbeeld, jouw dienstverlening, jouw workshop. Of over andere blogs die je hebt geschreven, over die leuke nieuwsbrief die je hebt, over jouw e-book. Het is verleidelijk om die allemaal in de kantlijn te proppen, want hé, je hebt die lezer niet voor niks op je site. Straks is hij weer weg.
Het gevaar is dat jouw gehele blogpagina nu alsnog als een blok tekst oogt. Dan kun je wel jouw blogartikel mooi hebben opgemaakt met witregels, al die linkjes eromheen maken het toch ook wel een beetje tot een drukke kermis.
Ik zeg niet dat je het niet moet doen – je wilt immers ook dat die lezer iets meer gaat doen dan alleen dat gratis artikel lezen – maar wees er wel voorzichtig mee. Ik heb er sinds kort zelfs voor gekozen om de content van mijn blog centraal te stellen en daarom helemaal geen kantlijn meer te gebruiken.
Ik verwerk mijn CTA in de lopende tekst. En als die tekst informatief genoeg is, komen ze daar vanzelf bij terecht. En als ze de tekst waardevol vinden, zullen ze ook sneller op een van die CTA-links klikken.
Zo ver hoef je niet te gaan, maar zorg er weel voor dat je je pagina niet helemaal volpropt.
Laat inhoud tot zijn recht komen
Tot slot: schrijf je je blog eerst in een tekstverwerkingsprogramma als Word (wat sowieso verstandig is) dan kun je je tekst na afloop even op 75% zetten om te kijken hoe hij er in één oogopslag uit ziet. Zie je grote blokken tekst, dan moet je wat structuur toevoegen.
Te korte alinea’s vind ik overigens ook niet wenselijk. Je ziet tegenwoordig wel vaker dat er om de zin een witregel wordt geplaatst. Ik vind dat je de lezer daarmee geen dienst bewijst, omdat de tekst dan alsnog structuur mist en eerder als los zand aan elkaar hangt.
Alles moet erop gericht zijn om het de lezer makkelijk te maken. Door je tekst logisch in te delen en als zodanig te presenteren, help je hem jouw tekst te begrijpen en wordt het lezen als prettig ervaren. En dan komt jouw inhoud ook veel beter tot zijn recht. En daar draait het toch om.
Update: dit blogartikel over de vorm van je blog is geschreven op 25 april 2016 en geactualiseerd op 2 mei 2017.
[…] Meer tips in mijn blog Maak van je blogtekst geen blok tekst […]
[…] is tekst en woorden zien er in de basis hetzelfde uit. Met een paar eenvoudige schrijftips en structuurtips ziet jouw blog er al professioneel uit. Een camera is veel meedogenlozer en registreert elke […]
[…] woorden op mij af komen. Ik ben dan meteen weer vertrokken en ik ben waarschijnlijk niet de enige. Maak van je blogtekst dus geen blok tekst en gebruik […]
[…] een prettige structuur bedoel ik dat mijn blog een heldere opbouw heeft (een opsomming) die uitgewerkt is met korte alinea’s, tussnkopjes en vooral ook een korte […]
[…] Net als lezers houdt Google van een overzichtelijke structuur. Dat wil zeggen: een structuur die scanbaar is en niet als een muur van woorden op je af komt. Om niet in herhaling te vervallen en mijn content uniek te houden (zie punt hierboven J) ga ik hier niet nog een keer zeggen hoe een goede structuur eruitziet. Je leest het in mijn blog Maak van je blogtekst geen blok tekst. […]
[…] Net als lezers houdt Google van een overzichtelijke structuur. Dat wil zeggen: een structuur die scanbaar is en niet als een muur van woorden op je af komt. Om niet in herhaling te vervallen en mijn content uniek te houden (zie punt hierboven :-) ) ga ik hier niet nog een keer zeggen hoe een goede structuur eruitziet. Je leest het in mijn blog Maak van je blogtekst geen blok tekst. […]