Iedereen kan bloggen. Heus. De een zal van nature wellicht wat meer gevoel voor taal, stijl en structuur hebben dan de ander, maar dat hoeft niemand te weerhouden om een blog te schrijven. Wel helpt het om op een aantal zaken te letten, zodat je boodschap het beste overkomt. Daarom geef ik hier 11 schrijftips voor bloggers die veel te vertellen hebben, maar nog niet zo goed weten hoe.
Als je deze basisregels onthoudt, heb je gewoon een hele goede blog. Goed genoeg om te publiceren en jezelf als expert te profileren. Je bent (waarschijnlijk) geen schrijver, dus het hoeft ook weer geen literair meesterwerk te worden.
Lees de schrijftips, print ze, leg ze naast je computer en ga lekker beginnen met schrijven. Schroom niet. Het is net praten, maar dan op papier (kijk maar naar de eerste schrijftip). Ook jij kunt het.
1 – Schrijf (ongeveer) zoals je praat
Dit is de allerbelangrijkste schrijftip voor een blog die ik je kan geven: schrijf zoals je praat. Heel veel mensen hebben de neiging om ineens totaal andere woorden te gebruiken als ze hun mening of kennis op papier zetten. Alsof geschreven tekst deftig moet zijn. Fout. Tekst moet begrijpelijk zijn. Gebruik daarom gewone woorden en gewone zinnen. Deftige schrijvers (onder advocaten zie je ze veel, maar ook veel ambtenaren doen het) herken je bijvoorbeeld aan het gebruik van ‘welke’ in de zin:
- De brochure welke je kunt downloaden
Waarom ‘welke’ als je normaal altijd ‘die’ gebruikt? Vermijd ook wollige en oubollige woorden als inzake, te allen tijde, hiermede en thans. Onze Taal heeft een mooie lijst met alternatieven voor ouderwets taalgebruik.
Het betekent niet dat je onverzorgd moet schrijven. Vandaar dat ik ook het woordje ‘ongeveer’ heb toegevoegd. Aandacht voor de taalregels en structuur is wel van belang. Lees daarom beslist ook de onderstaande regels.
2 – Verplaats je in de onwetende lezer
Een tweede fout die veel gemaakt wordt door beginnende bloggers is dat de lezer te veel moet raden wat er wordt bedoeld in de blog. Er wordt dan bijvoorbeeld een oplossing voor een kwestie gegeven zonder dat eerst uitgelegd wordt wat die kwestie is en waarom die zo problematisch is.
Of er worden vaktermen gebruikt die alleen insiders begrijpen (jargon). Verplaats je in de onwetende lezer en vraag je voortdurend af of je duidelijk genoeg bent. Want vakgenoten zullen je misschien wel begrijpen, maar je wilt vaak ook dat je blog door meer mensen wordt gelezen. Potentiële klanten bijvoorbeeld.
Wat helpt is om je blog aan iemand anders te laten lezen voordat je hem publiceert. Onduidelijke verbanden of overdreven jargon zal diegene er dan sneller uitvissen.
Ook helpt het om zelf even afstand te nemen van je tekst door iets anders te gaan doen. Een wandelingetje, de was opvouwen, keihard muziek draaien, lunchen. Kom je daarna terug bij je tekst, dan lees je hem met een frisse blik en zul je sneller zien of de verbanden logisch zijn.Ook haal je nu sneller mogelijke type- en taalfouten eruit (zie ook punt-7).
3 – Kort is goed, maar geen dogma
Het staat in bijna elk schrijfadvies: schrijf kort en bondig. Op zich is het goed om je hiervan bewust te zijn en overbodige informatie inderdaad te schrappen. Maar maak er geen dogma van. Een extra verduidelijking of een herhaling kan de lezer soms helpen in het begrijpen van je tekst. Plus: lange teksten kunnen heel goed werken.

4 – Wissel korte en lange zinnen af
Hetzelfde geldt voor het wel of niet gebruiken van lange zinnen in je blog. Veel taalpuristen gruwen ervan en vinden dat elke lange zin in stukjes gehakt moet worden, omdat het daardoor beter leesbaar zou zijn. Zoals voorgaande zin bijvoorbeeld.
Mijn advies is: zolang de zin nog goed leesbaar is (en dat is die voorgaande zin wat mij betreft) is het niet nodig. En teveel korte zinnen maken een tekst ook niet echt leesbaar. Dan wordt het zo’n leesboekje voor de kleuterschool. Wissel liever een beetje af. Dan krijg je een prettig ritme.
5 – Gebruik niet steeds hetzelfde woord
Twee keer hetzelfde woord vlak achterelkaar komt wat houterig over. Probeer in het tweede geval een synoniem te bedenken of verwijs er op een ander manier naar. Voorbeeld:
- Zalm is erg gezond door de omega-3-vetten die in zalm zitten. Maar niet elke zalm is gezond. Vooral zalm die in de supermarkt ligt, is niet heel erg gezond. Dat komt doordat deze zalm vaak gekweekt is.
Wat opvalt is dat in deze zinnen veel de woordjes ‘zalm’ en ‘gezond’ terugkomen. Dat maakt de tekst wat saai en stijf. Vervang het liever eens door een ander woord of door een verwijswoord:
- Zalm is erg gezond door de omega 3-vetten die erin zitten. Maar dat geldt niet voor elke zalm. Vooral die in de supermarkt ligt, is niet heel erg gezond. Dat komt doordat deze vissen vaak gekweekt zijn.
Is zalm een trefwoord waar je graag op gevonden wilt worden in Google, dan kan het natuurlijk wel raadzaam zijn om het woord wat vaker dan normaal te noemen. Maar overdrijf niet (en ga zeker niet spammen). Je schrijft niet alleen voor Google! Sterker: Google houdt ook van synoniemen

Download hier de Checklist Schrijftips (alles op 1 A4’tje)
6 – Wees zuinig met uitroeptekens!
Nu doe ik het zelf ook: twee zinnen achter elkaar met uitroeptekens. Dat kan inderdaad niet. Een uitroepteken is een teken waar je heel spaarzaam mee om moet gaan. Je wilt immers iets extra benadrukken, en hoe vaker je dat doet, hoe minder krachtig het wordt. Bovendien komt het wat schreeuwerig over. Het mag wel, maar beperk je tot hoogstens twee uitroeptekens in één blog. En eigenlijk is dat al te veel.
7 – Voorkom taalfouten
Dit spreekt voor zich, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Een blog met taalfouten wordt minder snel serieus genomen door je lezers en dus door je (potentiële) klanten. Nu zal niet iedereen de taalfout zien, maar reken erop dat je genoeg mensen tegen het hoofd stoot. Het is toch alsof je in een pak met een koffievlek naar een klantgesprek gaat.
Terwijl het zo makkelijk te voorkomen is. Spellingsfouten vermijden is sowieso geen probleem, omdat elke tekstverwerker die er over het algemeen meteen uithaalt. Twijfel je, zoek het woord dan gewoon op. Ik doe dat zelf heel vaak via www.onzetaal.nl dat fantastische taaladviezen geeft. Even googelen op “er van uit gaan onze taal” en ik weet in een oogopslag dat het ‘ervan uitgaan’ is. Ook op wikipedia heb je een mooie lijst met veelvoorkomende spelfouten.
Lastiger is het grammaticale onderscheid tussen woorden als ‘gebeurd’ en ‘gebeurt’. Daarvoor moet je de taalregels gewoon snappen. Beheers je die niet, neem dan eens kijkje bij een van de taaltrainingen van Onze Taal. Daarin behandelen ze de meest voorkomende grammaticale blunders. Met name op het gebied van d’s en t’s. Een kleine investering van een paar uur en je doet het nooit meer fout.
8 – Zorg voor een pakkende titel
Een titel is het eerste wat een lezer ziet en bepaalt of hij wil doorlezen of niet. Je kunt dus nog zo’n leuke blog geschreven hebben, als er geen goede kop op zit, bestaat de kans dat ze nooit verder zullen lezen. Zorg daarom voor een pakkende titel. Enkele tips:
- Wees zo concreet mogelijk
- Gebruik lijstjes met getallen
- Doe een aantrekkelijke belofte
- Gebruik woorden als gemakkelijk, snel of eenvoudig
- Titels die met hoe, wat en waarom beginnen, doen het altijd goed.
- Maak een vraag liever stellend dan vragend
- Maak de titel niet te lang
- Prikkel met een gewaagde uitspraak
- Wissel af
9 – Maak een duidelijke (en korte!) inleiding
Minstens zo belangrijk als een pakkende titel is een pakkende inleiding. Want als je inleiding niet aantrekkelijk of duidelijk is, haakt de lezer alsnog af. Maak dus aan het begin van je blog meteen duidelijk waar hij over gaat. Ga niet eerst een te lange anekdote beschrijven, want dan zijn de meeste lezers al weg. Binnen de eerste vijf zinnen moet toch wel genoemd worden wat de kern van je blog is. Die leuke anekdote kan altijd later nog. Lees hier meer tips over het maken van een pakkende inleiding.
10 – Gebruik een overzichtelijke structuur
Een heldere structuur maakt een tekst leesbaarder. Enkele aandachtspunten:
- Deel je tekst op in alinea’s
- Maak gebruik van opsommingen
- Zet witregels tussen de alinea’s en de opsommingen
- Zet boven sommige alinea’s een extra (pakkend) tussenkopje (ik doe dat meestal om de twee à drie alinea’s)
Lees hier meer over het maken van een goede structuur voor je blog
11 – Sluit goed af
Een blog die abrupt eindigt, laat de lezer wat beduusd achter. Probeer altijd af te sluiten met een mooie slotzin waaruit duidelijk blijkt dat de blog is afgelopen. Dat kan in de vorm van een (de links verwijzen naar voorbeelden van blogs die ik ooit schreef):
Meer schrijftips voor je blog niet nodig
Taalkundigen kunnen nog veel meer tips geven over hoe je je stijl kunt verbeteren (er zijn boeken vol over geschreven en er worden zelfs hele universitaire opleidingen over aangeboden – been there, done that), maar dat is allemaal niet zo nodig. Met deze elf schrijftips in de hand schrijf ook jij een hele goede blog.
Effectief bloggen = meer klanten
Wil je leren hoe je superkrachtige blogs schrijft die wel duizenden bezoekers per maand kunnen trekken? Blogs waar mensen niet alleen op klikken, maar die ook echt gelezen worden. Ik leer het je in mijn online cursus Bloggen als een Baas
“Ik ben nog niet eens halverwege, maar ik heb al een heleboel geleerd.” (Annet)
“Ik krijg zoveel ideeën, waarom heb ik die niet zelf eerder bedacht?” (Ellen)
“Zit echt supervol tips, helder uitgelegd en toegankelijk.” (Ivan)
“Ik bekijk iedere video met plezier en iedere keer leer ik weer iets bij.” (Leo)
Update: dit artikel verscheen voor het eerst op 15 januari 2016 en is op 8 mei 2018 geactualiseerd met meer voorbeelden voor het succesvol schrijven van je blog.
Hoi bedankt voor de tips, ik ga er na kijken. Staat er trouwens een foutje in de jouw tekst? zie onderstaande zin, volgens mij mist het woordje andere ? veel succes met je bedrijf. Groet Caroline
Hierin leer je hoe je onder een werkbare blogstrategie opstelt,
Hi Caroline,
Dank voor je leuke reactie. En je hebt helemaal gelijk van die slordigheid. Meteen aangepast.
Groetjes,
Bastiaan
Zalm is erg gezond door de omega 3-vetten die erin Maar dat geldt niet voor elke zalm. Vooral die in de supermarkt ligt, is niet heel erg gezond. Dat komt doordat deze vissen vaak gekweekt zijn.
bovenstaande zin klopt ook niet helemaal volgens mij
Zalm is erg gezond door de omega 3-vetten die erin Maar dat geldt niet voor elke
die erin zitten moet dat denk ik zijn :)
Hi Rico, ai typefoutje. Bij overzetten in WordPress iets is blijkbaar ooit iets misgegaan. En vervolgens zelf altijd overheen gelezen. Zo zie je maarL altijd goed om je blog even te laten lezen voor je publiceert ;-)
Dank voor doorgeven.
[…] willen bijvoorbeeld weten hoe ze een pakkende titel maken, waar ze hun blog plaatsen of zoeken schrijftips voor een blog. Allemaal gerichte zoektermen die maandelijks letterlijk worden ingevoerd en waarop ik onder meer […]
Leuk artikel, bedankt voor het delen!
Hi John, graag gedaan. Succes met je blogs!
[…] weet je zelf even niet hoe? Volg dan deze 11 schrijftips voor je blog van blogexpert Bastiaan […]
[…] Iedere ondernemer kan bloggen. Daar ben ik van overtuigd. Bloggen is immers net als praten en als jij enthousiast over jouw vakgebied kunt vertellen, dan kun je er ook over bloggen. […]
[…] mensen bijvoorbeeld op mijn blog met 11 schrijftips komen (die scoort namelijk goed in Google) dan vinden ze als een van die […]
Ik ga jouw beeld van de koffievlek op je hemd onthouden…
Merci alweer voor deze verfrissende blog!
Lien
Dank voor je reactie Lien. En tot volgende week bij de workshop Bloggen voor Google. Wordt ook weer erg verfrissend! :-)
Bedankt voor het delen van de schrijftips, kan het goed gebruiken voor mijn blog, top!
Graag gedaan! Succes en veel blogkracht!
Leuk geschreven. Ik ben ook zeker van mening dat de content van je blog van uiterst belang is.
Dank je!
Om ons blog naar een hoger niveau te tillen ben ik gaan zoeken naar extra tips en deze tips zijn allemaal 100% waar, ook een paar jaar na het publiceren van je artikel nog!
Hi Charlotte, dank voor je leuke reactie. Succes met jullie blog. Oftewel: veel blogkracht!
Mocht je nog vragen hebben, ik help je graag.
Bastiaan
Bedankt voor het delen van alle handige schrijftips. Ik ben sinds kort zelf een tekstschrijver geworden en had het nog wel een beetje onderschat.
Anne
Hi Anne, dank voor je reactie. Je moet het schrijven ook weer niet overschatten. Zeker niet bij blogs. Het draait eigenlijk maar om twee zaken die je op orde moet hebben. Ik heb ze zojuist beschreven in mijn nieuwste bog. Je leest hem hier: Als je dit doet, lees ik jouw blog
Veel blogkracht!
Bastiaan
Hallo, bedankt voor dit super handig artikeltje ! Ik maak er direct mijn werk van !
Leuk om te horen. Succes en veel blogkracht!