“Ik weet niet hoe ik moet beginnen. Hoe zorg ik dat het de informatie goed geordend is?” Het zijn veelgehoorde klachten van ondernemers die wel willen gaan bloggen, maar niet zo goed weten hoe ze hun schat aan kennis aan het papier moeten toevertrouwen. Mijn tip: begin met simpele opsommingen.
Iedere ondernemer kan bloggen. Daar ben ik van overtuigd. Bloggen is immers net als praten en als jij enthousiast over jouw vakgebied kunt vertellen, dan kun je er ook over bloggen.
Overwin je schrijfkramp
Toch schieten veel ondernemers in een schrijfkramp als ze hun kennis ineens op papier moet zetten. Ze weten wel waarover ze moeten bloggen, maar zien allemaal angsten.
- Waar begin ik?
- Hoe zorg ik voor een logische structuur?
- Welke volgorde hanteer ik?
Het advies dat ik altijd in mijn trainingen geef is om te beginnen met het maken van een opsomming. Je kent ze vast wel:
- 10 Tips Voor Een Pakkende Titel
- 5 redenen om hoog te scoren in Google
- De 22 belangrijkste vragen over bloggen
Et cetera…
Opsommingen hebben vier grote voordelen:
1 – Je hebt een kant-en-klare structuur
Het allergrootste voordeel van een opsomming is dat je nu niet meer over de structuur hoeft na te denken. De punten die je noemt (de 5 tips, 3 redenen, 7 voordelen) bepalen vanzelf de structuur. Er hoeft nu alleen nog maar een pakkende inleiding voor en een korte afluiter en jouw blog is klaar.
2 – Het is makkelijk om te schrijven
Een tweede voordeel is dat het uitwerken van je blog nu een koud kunstje is. Je schrijft eerst de tips/redenen/voordelen op die je kunt bedenken en vervolgens licht je ze kort toe. Kijk hoe ik dat bijvoorveeld gedaan heb in deze blog over 11 schrijftips.
Dat kun je heel eenvoudig in stapjes doen. Werk eerst tip-1 uit, pak een kopje koffie en werk dan tip-2 uit. Omdat het losse onderdelen zijn (van een geheel) is dat veel eenvoudiger dan een blogartikel met alinea’s en verbanden.
3 – Je kunt zoveel tips noemen als nodig is
Je hoeft echt niet precies 10 tips/redenen/voordelen te bedenken voor iets. Als jij maar 9 tips weet, dan noem te er toch gewoon 9. Is nog geloofwaardiger ook, omdat je nu niet de indruk wekt tips verzonnen te hebben om op een rond getal uit te komen.
4 – Lezers zijn gek op opsommingen
Lezers zijn gek op opsommingen. Want niet alleen voor jou is het makkelijk om te maken, het is voor de lezer eenvoudig om te lezen. De titel (5 tips om…) is super-concreet waardoor ze precies weten waar ze aan toe zijn en ze kunnen de tekst vervolgens ook makkelijk scannen. Bijvoorbeeld door eerst tip-4 te lezen.
Het hoeven niet alleen tips te zijn
Je hoeft naturlijk niet alleen maar in tips, redenen en voordelen te denken. Opsommingen kun je met nog veel meer zaken maken. Wat dacht je van deze:
- 3 manieren om stress te voorkomen
- In 5 stappen je blog online
- 12 eigenschappen van een goede secretaresse
- 4 veelgemaakte fouten bij een warming up
- 3 blunders tijdens het schilderen
- 5 zaken die je moet weten over mobiel bankieren
- 3 tekenen dat je een burn-out hebt
- 7 signalen dat je vrouw je bedriegt
- 3 trends voor 2018 (kun je in elk vakgebied doen)
Let op: zet niet het getal in de URL neer. Want als je later nog eens een tip/manier/voordeel/signaal wilt toevoegen (of verwijderen) dan moet je de URL ook aanpassen, en dat is om heel veel redenen vervelend. Onder meer voor Google. Terwijl je voor SEO dat getal toch niet nodig hebt, want niemand googelt op ‘10 tips voor een pakkende titel’
Is dat niet saai al die titels met opsommingen?
Het is indeerdaad wat saai als al jouw blogs er in de titel uitzien als een opsomming. Maar je hoeft boven een opsomming helemaal niet een titel met een getal te zetten. Ik doe dat ook zeker niet altijd. Kijk maar eens naar deze recente blogs:
- Hoe ik op nummer 1 in Google kwam met het trefwoord ‘bloggen’
- Meer lezers voor je blog in 2018
- Bye bye Facebook?
- Waarom je in 2018 juist moet bloggen
- Hou je lezers langer op je blog (en stijg in Google)
In de kern bestaan al deze blogs uit opsommingen. Maar dat blijkt niet uit de titel. Zo heb je toch afwisseling in je titels, maar kun je stiekem wel lekker schrijven in opsommingen.
Zelfs deze blog bestaat in de basis uit een opsomming (4 voordelen van een opsomming). Daarnaast heb ik nog wat extra informatie genoemd, waardoor het meer een artikel wordt. Maar het vertrekpunt waren die voordelen. En dat maakte het schrijven van deze blog voor mij echt een eitje.
Bloggen met blokkades?
Hoe zit het met jou? Heb jij blokkades bij het bloggen? Last van writer’s block, drempelvrees of schrijfkramp? Waar loop jij tegen aan? Deel je blokkades in de comments. Dan kan ik je helpen. Je ontvangt 5 blogcoins voor je openheid!
Dank Bastiaan voor je inspirerende blogartikel! Tja…writersblock…Tell me about it?! Nou ja dat heb je dus net gedaan. Nu ik nog. Als journalist schrijf ik artikelen, blogs (en 2 boeken) voor van alles en nog wat en het writersblock speelt mij nog steeds vaak parten. Nu ik mijn eigen blog heb wordt het wel minder. De blokkade ontstond domweg omdat ik teveel bezig was met het resultaat en het artikel direct pérfect wilde schrijven. Maar wat is ‘perfect’? De mogelijkheden zijn immers talloos. Het is wat je zegt: gewoon beginnen met het eerste woord! Dan volgt het volgende woord vanzelf.… Lees verder »