Goede tekstschrijvers maken gebruik van synoniemen. Want synoniemen zorgen voor variatie in je tekst, waardoor deze minder stijf en saai oogt. Prettig voor de lezer, maar niet alleen voor hem. Ook Google waardeert teksten met synoniemen (heel belangrijk voor SEO). En niet alleen synoniemen, ook andere gerelateerde woorden.
Bovenstaande inleiding bevat vier keer hetzelfde woord: synoniemen. Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar ik vind dat al niet meteen lekker lopen. De nadruk wordt erg op dat woord gelegd en dat maakt de tekst vrij staccato. Bovendien vind ik het ook armoedig ogen. Alsof mijn woordenschat te beperkt is om de tekst wat afwisselender en dus rijker te maken.
Het nadeel alleen van het woord synoniem is… dat het geen echt goed synoniem heeft. :-)
De website synoniemen.net geeft als suggesties ‘tweelingwoord’, maar dat vind ik zo gekunsteld dat ik dat maar niet gebruik. Een synoniem moet wel een gangbaar woord zijn, vind ik.
Synoniemen zijn prettig voor jouw lezer
Maar als je wel een gangbaar synoniem kunt bedenken voor een woord (Synoniemen.net is daarvoor wel een handig hulpmiddel) zou ik dat zeker doen. Zoals gezegd maakt het je tekst levendiger en afwisselender.
Zo gaat het in deze blog voor een groot deel over het beginnen van een blog. Ik noem dat woord maar liefst negen keer in die context. Om dat aantal niet nog verder te laten oplopen heb ik ook af en toe gekozen voor de term starten en aan de slag gaan. Betekent min of meer hetzelfde, maar zorgt daarmee wel voor afwisseling.
(let op: ik koos bewust niet voor ‘aanvangen’. Dat woord is weer zo ouderwets en stijf dat het compleet zou misstaan in de tekst en hem juist alleen maar weer stijver zou maken)
Ook gaat die blog over het maken van een van een blog. Maar om niet steeds dat woord te gebruiken, heb ik het hier ook over het bouwen van je blog.
Maar als ik nu graag in Google gevonden wil worden op de zoekterm ‘blog maken’ of ‘blog beginnen’ (waar inderdaad veel op gezocht wordt) moet ik dan niet die termen juist wat vaker noemen?
Nee.
Integendeel.
Want:
Synoniemen zijn ook prettig om te scoren in Google
De tijd dat we onze tekst of blog vol moest stoppen met hetzelfde zoekwoord om daarmee hoog te komen, ligt ver achter ons. Sterker: als Google merkt dat een tekst onnatuurlijk vaak hetzelfde woord bevat, zal het spam-alarm afgaan bij Google en zullen ze denken dat je de boel aan het manipuleren bent.
Met als gevolg dat ze je eerder lager laten scoren dan hoger.
De kern zit hem hierbij in het woordje ‘onnatuurlijk’. Als jij meer dan logisch hetzelfde woord gebruikt, wordt jouw tekst minder goed leesbaar. Een normale tekstschrijver wisselt dan af om het aantrekkelijker te maken voor jouw lezer. Bijvoorbeeld met synoniemen. Om die reden vindt Google zo’n tekst ook natuurlijker ogen.
Schrijvers die dat niet doen, worden zo als onnatuurlijk gezien.
Je doet er daarom goed aan om zo natuurlijk mogelijk te schrijven. Prettig voor je lezer en prettig om niet in het verdachtenbankje van Google terecht te komen.
Google herkent synoniemen
Het mooie is dat Google zo slim is dat ze ook synoniemen herkennen. Kijk maar eens naar dit voorbeeld:
Als ik Google op ‘vacatures neerzetten op Facebook’ komt een blog bovenaan te staan die ik ooit voor Monsterboard schreef en die gaat over vacatures plaatsen op Facebook. De grap is dat het woordje neerzetten helemaal niet in de tekst voorkomt (ik was toen nog niet zo van de synoniemen). En toch begrijpt Google dat neerzetten en plaatsen min of meer hetzelfde is, en rankt hij niet alleen op nummer 1 op de zoekterm ‘vacatures plaatsen op Facebook’, maar ook op ‘vacatures neerzetten op Facebook’.
(Dat de toevoeging plaatsen/neerzetten hier cruciaal is, kun je testen door het woordje weg te laten in de zoekopdracht. Als ik namelijk zoek op ‘vacatures op Facebook’ dan staat de blog niet op 1.)
Het gaat er voor Google om dat de boodschap van jouw blog aansluit bij de zoekvraag. En of iemand nu ‘neerzetten’ of ‘plaatsen’ gebruikt, voor Google blijft die boodschap hetzelfde.
Google herkent gerelateerde zoekwoorden
Google kijkt hierbij verder dan alleen synoniemen. Eigenlijk kijkt Google of de hele tekst woorden gebruikt die deze boodschap ondersteunen. Dat hoeven niet per se letterlijke synoniemen te zijn, maar kunnen ook woorden zijn die eraan gerelateerd zijn.
Neem het volgende voorbeeld:
Als ik zoek op ‘rsi verhelpen’, dan zie ik op nummer 4 deze blog staan die over dit onderwerp gaat, maar die helemaal niet het woord ‘verhelpen’ gebruikt. Ook kom ik niet echt een direct synoniem van verhelpen tegen.
Hoe weet Google dan wel dat het over het verhelpen van rsi gaat?
Omdat er wel veel aanverwante termen staan die erop duiden dat deze blog over het verhelpen van rsi gaat. Zo staat er (naast uiteraard veelvuldig het woord rsi en rsi-klachten):
- ‘dus hier deel ik met jullie wat mij heeft geholpen’
- ‘Ik kan je nu al zeggen dat ik je niet kan genezen’
- ‘hoe ik mijn RSI-klachten zélf kon behandelen’
- ‘na ongeveer drie maanden begon te pijn inderdaad een stuk minder te worden!’
- ‘nadat ik resultaten begon te merken’
- ‘ik heb hier gewoon erg veel baat bij gehad’
Voor Google een signaal dat deze blog blijkbaar gaat over het verhelpen van rsi hoewel het woord verhelpen er niet letterlijk in staat.
Je kunt dit zelfs nog een stapje verder trekken.
Google herkent andere signaalwoorden (LSI-woorden)
Google kijkt namelijk niet alleen naar de woorden die direct met verhelpen te maken hebben, maar ook die er indirect op wijzen dat deze blog gaat over ‘rsi verhelpen’. Dat komt doordat er ook andere signaalwoorden instaan als bijvoorbeeld ‘oefeningen’. Ook ziet Google woorden als muisarm, schouder, nek als woorden die passen bij een blog over rsi verhelpen.
Dit soort woorden worden LSI-woorden genoemd (niet te verwarren met rsi ;-) ). LSI staat voor Latent Semantic Indexing, oftewel woorden die semantisch verband houden met de zoekterm. Welke dat zijn kun je eenvoudig achterhalen door onderaan de zoekresultaten van Google te kijken.
Kijk nog eens naar het voorbeeld ‘rsi verhelpen’. Als je nu naar beneden scrolt, zie je deze suggesties staan:
Google associeert deze termen met de zoekterm ‘rsi verhelpen’. Dat betekent dat als deze woorden ook enigszins in jouw tekst staan, dat de kans dan groot is dat jouw blog over rsi verhelpen gaat. Je ziet onder meer de gerelateerde woorden ‘genezen’ en ‘behandeling’ terugkomen, maar ook andere signaalwoorden als ‘oefeningen’ en ‘symptomen’. Een aantal ervan vind je ook terug in die tekst.
LSI in de praktijk
Geen wonder dat mijn blog over de beste plek om jouw blog te plaatsen op nummer 1 scoort op het zoekwoord ‘blog plaatsen’.
Kijk maar eens welke LSI-woorden Google geeft:
Bijna al deze woorden komen terug in mijn blog.
Wees voorzichtig met de LSI-woorden
Moet je nu al deze woorden er letterlijk in knallen? Nee, dat zou Google wellicht snel als spam herkennen. SEO blijft een kat-en-muisspel en Google gaat op een gegeven moment ook wel weer doorhebben dat tekstschrijvers deze woorden massaal gaan verwerken in hun tekst.
Maar het kan geen kwaad om er naar te kijken als je een tekst maakt of hebt gemaakt. Laat je inspireren door wat hier staat en weet dat Google dit soort termen associeert met de zoekterm. Verwerk enkele ervan subtiel in je tekst als dat logisch is en – daar is het woord weer – natuurlijk oogt.
Want de lezer moet voorop blijven staan. Het mooie is dat dit op deze manier ook steeds beter kan. Doordat we eigenlijk gedwongen worden om synoniemen en gerelateerde worden te gebruiken, wordt onze tekst vanzelf rijker en gevarieerder.
Letterlijke zoektermen blijven wel belangrijk
Tot slot nog wel even een kleine nuance op alle bovenstaande. Het is mijn stellige indruk dat het letterlijk noemen van de zoekterm nog wel verstandig is om hoog te scoren. Daarom laat ik de term ‘blog plaatsen’ ook wel op een aantal plekken in mijn blog terugkomen (hier vind je de beste plekken voor jouw zoekterm).
Ik denk ook dat als de schrijfster van de blog over ‘rsi verhelpen’ nog eens letterlijk ‘rsi verhelpen’ in haar titel en blog had gezet dat ze nog wel eens een plekje of twee zou kunnen stijgen.
Maar je hoeft je tekst er dus niet mee vol te plempen. En dat is voor iedereen wel zo prettig.
Interessant artikel. Ik kom weleens van die sites tegen waarvan je duidelijk kunt zien dat de bedoeling is dat een bepaald woord wordt opgepikt. Soort van woord spam. Zo lelijk. Je verhaal klinkt logisch, dus ik ga je tips toepassen. Bedankt!
Hi Martijn, dank voor je reactie. Ja, die blogs en artikelen ken ik ook. Vreselijk inderdaad en gelukkig dat Google dat steeds meer afstraft. Een paar keer noemen is altijd goed, maar daarnaast afwisselen met synoniemen en andere gerelateerde woorden nog beter. Succes!