…en die bijna geen blogger doet!
Het vindbaar maken van je blog is een complex spel waar veel factoren van belang zijn die je niet zomaar even in een dag regelt (zoals de structuur van je site, het aantal inkomende links en de populariteit van je website). Toch kun je met een paar quick wins al een goede basis leggen om gevonden te woorden. En omdat het quick wins zijn, kun je er vandaag meteen al mee aan de slag!
De truc is om je zoekwoord zo slim mogelijk neer te zetten. Ik geef je 10 tips om dat slim te doen.
1 – Gebruik je zoekwoordcombinatie zo letterlijk mogelijk
In zoekwoorden bepalen in 3 stappen heb je kunnen lezen dat een lange zoekwoordcombinatie vaak het beste werkt. Wil je mensen bijvoorbeeld tips geven voor het plaatsen van vacatures op Facebook (zoals ik ooit deed voor een opdrachtgever), dan kun je bijvoorbeeld goed kiezen voor de zoekwoordcombinatie ‘vacatures plaatsen op Facebook’. Gebruik in dat geval deze zoekwoordcombinatie in je tekst zo letterlijk mogelijk.
- Dus niet: In dit artikel leg ik uit hoe je Facebook kunt gebruiken voor het plaatsen van vacatures.
- Maar bijvoorbeeld: Hoe breng je je banen extra onder de aandacht en kun je slim vacatures plaatsen op Facebook?
Opmerking: Google geeft zelf aan allang niet meer zo letterlijk naar zoekwoorden te kijken en ook variaties of zelfs synoniemen te herkennen. Dat is ook zeker waar (zo scoort dit Facebook-artikel bijvoorbeeld ook op de zoekterm ‘vacatures neerzetten op Facebook’ terwijl het woord neerzetten er niet eens in voorkomt. Maar mijn ervaring is dat het toch zeker helpt om af en toe een zoekterm letterlijk neer te zetten. Het matcht toch het beste met wat de gebruiker invoert.
2 – Zet je zoekwoord in de titel (van je artikel)
Google vindt de titel van het artikel erg belangrijk. Daar staat immers de kern van je verhaal in. Als je daar je zoekwoord in terug laat komen, zal Google begrijpen dat jouw artikel over dit onderwerp gaat en het hoger waarderen. En weer het liefst zo letterlijk mogelijk. Bijvoorbeeld:
- Vacatures plaatsen op Facebook
- Vacatures plaatsen op Facebook in 4 stappen
- Vacatures plaatsen op Facebook doe je zo
Het beste zet je het zoekwoord zo veel mogelijk vooraan in de zin. Liever ‘Vacatures plaatsen op Facebook doe je zo’ dan ‘Zo kun je vacatures plaatsen op Facebook’.
Overigens wil je ook dat je titel goed scoort bij de lezer. Lees hiervoor mijn 10 tips voor een pakkende titel.
3 – Zet je zoekwoord in de title (van je pagina)
De title van je pagina is iets anders dan de titel van je artikel. De title is wat in sommige browsers helemaal boven in je blauwe paginabalk staat en – belangrijker – wat Google als titel toont in zijn zoekresultaten. In de meeste CMS-systemen (zoals WordPress) is de titel van je artikel ook meteen de title van je pagina, maar als je zelf iets gebouwd hebt in HTML zul je het dus moeten aanpassen.
Als je voor WordPress de SEO-plugin van Yoast downloadt kun je de title zelf nog wijzigen. Daar heet de title heel toepasselijk SEO titel, wat het belang ervan nog eens onderstreept.
4 – Maak een krachtige meta-description (met zoekwoord)
Via de plugin van Yoast kun je ook de meta-description aanpassen. De meta-description is het stukje tekst dat Google (doorgaans) laat zien in de zoekresultaten en dat in het kort vertelt waar jouw blogartikel over gaat. Vul je zelf geen metadescription in, dan bedenkt Google zelf een tekst. En hoewel Google dat heel goed kan, is het nooit ideaal.

Die meta-description is vooral erg belangrijk om mensen te bewegen naar jouw artikel te gaan. Ze zoeken immers naar een bepaald artikel. Als jij in één zin kunt laten zien dat jij antwoord geeft op hun vraag, zullen ze eerder doorklikken. En daar draait het natuurlijk om. Hoog scoren in Google is leuk, maar als niemand klikt, wordt jouw artikel alsnog niet gelezen.
[maxbutton id=”2″]
Het is daarom raadzaam om jouw zoekwoord(combinatie) ook in deze meta-description op te nemen. Voor de positie in Google heeft het geen invloed, maar Google laat de zoekwoorden wel vetgedrukt zien, waardoor de lezer eerder zal klikken.
Belangrijk: als mensen klikken naar jouw artikel vanuit de resultaten, is dat voor Google een signaal dat jouw blog blijkbaar goed aansluit bij de zoekvraag van de gebruiker. Google beloont dat door jouw blog hoger te laten scoren. Zo zorgt een goede metadescription dus indirect wel voor een hogere positie in Google.
Lees hier meer over het schijven van een goede metadescription.
5 – Zet je zoekwoord in je URL
Het is eveneens belangrijk om het zoekwoord in je URL te zetten. Ook hiervoor geldt dat de meeste CMS-systemen vanzelf de titel van je blogartikel in de URL zetten, dus als je punt-2 goed hebt uitgevoerd, dan zit het hier ook wel goed.
Maar let op: je kunt in bijvoorbeeld WordPress ook instellen dat de URL een artikelcode neerzet (staat zelfs standaard ingesteld!) of de datum van plaatsing. Doe dat niet, want daar heb je SEO-matig niks aan. Sowieso zie ik het voordeel hier niet van in.
Heb je WordPress, wijzig dit dan bij Instellingen/Permalinks. Kies voor Berichtnaam. Eenmaal ingesteld hoeft je er nooit meer over na te denken.
6 – Ga niet spammen met je zoekwoord
Het is goed om je zoekwoord(combinatie) een aantal keer terug te laten komen in de tekst. Dan weet Google dat het belangrijk is. Maar overdrijf niet. Te vaak noemen wordt als spam herkend en kan je zelfs een penalty opleveren door Google waardoor je pagina in de resultaten zakt. Er bestaat geen formule voor het juiste aantal (keyword density is een fabeltje, zoals Google al eens uitlegde) maar een paar keer op een artikel van 500-1000 woorden is prima.
Belangrijker is de plek van de zoekwoorden in de tekst. Zie daarom de volgende twee punten die ik heb geleerd van SEO-guru Alain Sadon en die het zeer lezenswaardige boek SEO voor webprofessionals geschreven heeft. Een echte aanrader als je aan mijn blogs niet voldoende hebt. :-)
7 – Zet je zoekwoord in de eerste alinea
Om te benadrukken dat het zoekwoord echt relevant is voor jouw artikel zorg je dat het al in het begin genoemd wordt. Probeer het dus zo letterlijk mogelijk te noemen in de openingsalinea. Vaak is dat geen probleem, omdat je daar uitlegt waar het artikel over gaat. Kijk bijvoorbeeld hoe ik dat opgelost heb in het artikel over Facebook en vacatures:
8 – Sluit af met je zoekwoord
Wat voor de openingsalinea geldt, geldt ook voor het slot. Noem het zoekwoord nogmaals om het belang aan te tonen. Ik moest in het artikel over Facebook een beetje goochelen (nee, niet googelen) maar het lukte toch (Google kijkt niet naar de haakjes):
9 – Voeg plaatjes toe (en gebruik hier je zoekwoord)
Google houdt van rijkgevulde pagina’s, omdat lezers daar ook van houden. Dat zijn dus pagina’s die niet alleen tekst bevatten, maar ook foto’s, video’s, tabellen, infographics etc. Verrijk jouw blog dus ook met minimaal één afbeelding of video. Uit een analyse van 1 miljoen Google-resultaten van SEO-expert Brian Dean blijkt ook dat blogs met één plaatjes beter scoren dan blogs zonder plaatje.
Nog belangrijker: laat Google weten waar het plaatje over gaat. Google kan immers geen plaatjes bekijken (ze kunnen wel auto’s laten rijden zonder bestuurder, maar dit blijkbaar niet.) maar ze kunnen wel de tekst lezen die je ‘erachter’ zet. Dan gaat het om zowel de bestandsnaam (naam.jpg) van je plaatje als de ALT-tekst.
Let wel: omdat de ALT-tekst ook bedoeld is voor visueel gehandicapten moet je wel eerlijk vertellen wat er op de afbeelding staat. Maar je zoekwoord daarbij subtiel benadrukken, kan geen kwaad.
De ALT-tekst kun je in de meeste CMS-systemen makkelijk invullen als je een afbeelding toevoegt. Omdat ook die tekst onderdeel is van je pagina, en op een prominente plek (namelijk op een leuk plaatje) is het verstandig om hier ook je zoekwoordcombinatie (of een deel ervan) in terug te laten komen. En doe het meteen even in je bestandsnaam. Noem dat niet IMG_7508.jpg, maar vacatures-plaatsen-facebook.jpg. Het versterkt je SEO.
Leestip: Een afbeelding bij je blog trekt meer lezers
10 – Link zelf naar je artikel (en gebruik hier je zoekwoord)
Links naar je artikel zijn de belangrijkste factoren van SEO. Hoe meer mensen naar jouw artikel verwijzen op een positieve manier, hoe hoger je artikel zal scoren. Maar wat als je nu nog niet zo bekend bent? Begin dan met naar jezelf te verwijzen. Een stem op je zelf is ook een stem, vindt Google.
Heb je een artikel geschreven over mediteren voor beginners, verwijs daar dan naar in een ander artikel (dat bijvoorbeeld over ontspanning in het algemeen gaat). Het beste doe je dat door het zoekwoord dat bij het meditatie-artikel hoort als zogeheten ankertekst te gebruiken, dus de tekst waar je op moet klikken. In dit geval zal het zoekwoord bijvoorbeeld ‘mediteren voor beginners’ zijn. Verwijs dan zo:
- Niet: Klik hier voor mijn artikel over mediteren voor beginners
- Maar zo: Lees ook mijn artikel mediteren voor beginners
De kracht van inkomende links is groter als veel verschillende mensen linken. Maar met linkbuilding is het net als met het milieu: een goede link begint bij jezelf.
Met deze basistips doe je meer dan de gemiddelde blogger
Ik zal in het dossier SEO de komende tijd meer aandacht besteden aan het verder optimaliseren van je de structuur van je blog en creëren van inkomende links zodat je nog beter gaat scoren. Maar voor nu kun je hiermee al aan de slag. Het legt een zeer degelijke basis en bedenk: je doet meer dan de gemiddelde blogger doet. En alleen daarmee pak je alvast flink winst.
En dat dit werkt, heb ik zelf laten zien in mijn Facebook-artikel dat op mijn zoekwoordcombinatie op de hoogste plek in Google scoort!
[…] lees je waar je deze zoekterm het beste neerzet in jouw […]
Hallo Bastiaan,
Is het normaal dat je artikel vacatures-plaatsen-op-facebook een 404 Not Found geeft? Ik vind hem inderdaad op Google, maar als ik doorklik: noppes!
Beste Lien,
Dat klopt – helaas. Precies vandaag heeft Monsterboard een technisch probleem met hun blogsite. Daar wordt op dit moment hard aan gewerkt om te verhelpen. Ik geef seintje als artikel weer te lezen is.
Dank voor reageren!
Groetjes,
Bastiaan
Hi Lien,
De blog van Monsterboard doet het weer. Nu kun je het artikel wel bekijken. Sorry voor ongemak. Mocht je verder nog vragen hebben over zoektermen of SEO of bloggen, ik hoor ze graag. Je mag me ook mailen.
Veel blogkracht!
Bastiaan
[…] Tot slot nog wel even een kleine nuance op alle bovenstaande. Het is mijn stellige indruk dat het letterlijk noemen van de zoekterm nog wel verstandig is om hoog te scoren. Daarom laat ik de term ‘blog plaatsen’ ook wel op een aantal plekken in mijn blog terugkomen (hier vind je de beste plekken voor jouw zoekterm). […]