De meta-description is nogal het ondergeschoven kindje binnen SEO. Bijna niemand besteedt er echt aandacht aan. Als ze het al gebruiken. Doodzonde! Want met een goede metadescription verhoog je de conversie vanaf Google en zorg je dus voor meer bezoekers (klanten) naar je blog.
Eerst maar even uitleggen wat een metadescription is. Voor wie het niet weet.
Wat is een meta-description?
Ook als je denkt dat je niet weet wat een meta-description is, heb je hem ongetwijfeld wel eens gezien. Het is dat korte stukje tekst dat Google toont in de zoekresultaten (onder de groene link).
Als je zelf wilt bepalen wat daar komt te staan, dan moet je dat aangeven in de zogeheten meta-description (een stukje HTML-code) van je blogpagina. Hoe je dat doet, leg ik iets verderop uit.
Als je niet zelf een tekst opgeeft, dan bedenkt Google zelf wat. Dan halen ze een paar belangrijke zinnetjes uit je pagina en plakken die dan achterelkaar. Dat ziet er soms nog best goed uit, maar het is niet echt fraai. En je hebt er zo geen controle over. Het wordt ook altijd afgebroken door een paar puntjes en dat is ook lelijk. Daaraan herken je meteen dat er geen aandacht besteed is aan een goede meta-description.
(vul voor de grap maar eens accountant Amsterdam in op Google en je ziet dat nog veel goed scorende sites wemelen van de puntjes en dus voor verbetering vatbaar zijn)
Waarom is een goede meta-description zo belangrijk?
Als jouw blogpagina hoog in de zoekresulaten van Google verschijnt, dan is dat natuurlijk fantastisch. Maar dan ben je er uiteraard nog niet. Je wilt immers ook dat mensen op die link klikken. Het gaat om bezoekers, niet om een hoge score in Google.
Het kan dat mensen klikken op basis van de pakkende titel die je natuurlijk ook gemaakt hebt, maar met een extra uitleg in de tekst eronder, kun je ze helemaal enthousiast maken. Een goede metadescripiton verhoogt dus de kans dat men doorklikt. Helemaal als je een duidelijke call-to-action opneemt, waarin je aanspoort om verder te lezen.
Ook is het belangrijk om je belangrijkste zoekwoord in de metadescription te zetten. Er wordt weleens gezegd dat dit werkt voor SEO, maar dat is niet waar. Wat wél waar is, is dat Google dat zoekwoord vetgedrukt maakt in de metadescription als er ook op dat zoekwoord is gezocht. Het bevestigt dus dat jouw pagina daar over gaat en dat werkt conversieverhogend. (lees hier hoe je in 3 stappen je zoekwoord bepaalt)
Een goede meta-description vergroot je positie in Google
En doordat mensen nu vaker doorklikken vanuit de resultaten in Google, zal Google dat zien als een signaal dat jouw blog blijkbaar goed aansluit bij de zoekvraag. Google beloont immers blogs die goed gelezen worden. Een pakkende metadescription werkt zo dus indirect wél voor je SEO en alleen daarom moet je het zeker doen.
Dat voordeel werkt natuurlijk pas als je pagina al enigszins hoog scoort (anders zien mensen hem überhaupt niet in de resultaten) maar het is daarna wel cruciaal om even die paar stapjes extra te stijgen. Want jouw blog op pagina-1 van Google is leuk, maar het wordt pas echt leuk als je in de top-3 zit (daar klikken de meeste mensen).
Ik heb het zelf gemerkt met veel van mijn blogs. Via een paar belangrijke SEO-slimmigheden wist ik mijn blog over pakkende inleiding ergens onderaan op pagina-1 te krijgen. Maar doordat ik wel een goede metadescription had en veel van de andere blogs om pagina-1 niet zag ik daarna mijn plek stapje-voor-stapje stijgen naar zelfs de allerhoogste plek. En dat levert mij voor deze blog alleen al maandelijks een paar honderd bezoekers op. Gratis via Google.

Een meta-description maken is vrij gemakkelijk
Een metadescription ziet er op het eerste gezicht wat ingewikkeld uit, omdat het een stukje HTML-code is dat tussen de zogeheten head-tags van je webpagina wordt geplaatst.
Maar wie zijn blog via WordPress of Joomla heeft gemaakt (zoals de meeste bloggers) hoeven daar niet over na te denken. Het enige wat zij even moeten downloaden is de plugin van Yoast of het Alles-in-één SEO Pakket. Dan krijg je een kant-en-klaar veld waarin je heel eenvoudig zelf de tekst kunt intypen en hoef je je niet druk te maken over codes of HTML.
Heb je een ander CMS-systeem, dan zal daar ongetwijfeld ook een veld bestaan voor het snel aanmaken voor een metadescription. Vraag je webmaster anders even waar die zit.
Let op de lengte van de metadescription
Een metadescription moet niet te kort zijn, want dan vindt Google hem niet informatief genoeg. Maar zeker ook niet te lang, want dan breekt Google hem af en zit je alsnog met die lelijke puntjes.
Over de ideale lengte van de metadescription verschillen de meningen. Het maximum verschilt ook per keer, omdat Google niet maar karakters kijkt, maar naar pixels. Een tekst met veel (smalle) i’s neemt minder plek in dan eentje met veel (brede) w’s. Zitten er veel i’s in je metadescription, dan kun je dus meer letters kwijt.
De lengte is eind 2017 flink opgerekt en je kunt nu ongeveer 320 karakters kwijt. Toch raad ik aan om hem niet te lang te maken.
Hoe maak je een goede metadescription?
Een goede metadescription houdt dus met de volgende zaken rekening:
- Zoekwoord wordt gebruikt
- Er zit een duidelijk call-to-action in
- Lengte is in elk geval niet meer dan 150
Als je kijkt naar het metadescription-voorbeeld dat ik hierboven gegeven heb over de pakkende titel, dan zie je dat die voldoet aan al die eisen. Ik heb de site geoptimaliseerd op pakkende titel en dat zie je vetgedrukt terug in de metadescripiton. Ook zit er een duidelijke call-to action in en is de lengte binnen de perken.
Omdat deze pagina goed scoort binnen Google leidt dit ook meteen dagelijks tot traffic naar mijn site, waarvan 90% via zoekmachines komt. En dat terwijl ik het artikel al in 2014 heb geschreven en er daarna nooit meer iets aan heb gedaan. (lees ook: Hoe je jarenlang bezoekers kunt trekken met één artikel)
Metadescription werkt ook op Facebook
Overigens kan het voorkomen dat Google jouw metadescription toch niet vertoont. Bijvoorbeeld als jouw pagina in de resultatenpagina verschijnt naar aanleiding van een andere zoekopdracht die niet zozeer over jouw metadescription gaat.
Dan nog is het belangrijk om altijd aandacht te besteden aan je metadescription. Want Facebook gebruikt ook de metadescription als iemand jouw pagina als link op zijn Facebook-pagina opneemt. Dan komt de metadescription automatisch als tekst op Facebook te staan.
Altijd doen dus!
Genoeg redenen dus om altijd een goede metadescription te maken. Vooral als je graag goed wilt scoren op Google. Het zou toch zonde zijn als je veel tijd en energie steekt in het behalen van een goede Google-positie als je er vervolgens niet voor zorgt dat mensen (potentiële klanten!) ook daadwerkelijk doorklikken. Dan is eigenlijk al je SEO-inspanning voor niets geweest.
Update: Deze blog verscheen voor het eerste op 4 maart 2016 en is op 11 maart 2018 geactualiseerd met nieuwe informatie over het maken van een goede meta description.
[…] hoog wil scoren in Google heeft een goede metadescription nodig. Ik vertelde daar eerder over. Onlangs heeft Google de beschikbare lengte voor dit belangrijke stukje tekst fors opgerekt. Je […]
[…] In de metadescription […]