‘Ik heb geen zin om al mijn blogs geschikt te maken voor Google’, kreeg ik laatst te horen van een klant. Het goede nieuws dat ik voor haar had: hoeft ook niet. Maar ik voegde daaraan toe: je moet er wel een paar vindbaar maken. Ik noem deze blogs Pillar Blogs en ze zijn cruciaal om te zorgen dat jouw blog als een huis staat.
En om duizenden bezoekers per maand te krijgen zonder dat je er omkijken naar hebt!
Waarom niet alle blogs vindbaar op Google hoeven te zijn
Hoog scoren in Google is leuk en belangrijk (daarover later meer) maar het is niet de allerbelangrijkste reden waarom je gaat bloggen.
De allerbelangrijkste reden om te bloggen is namelijk om je te profileren als expert. Mensen doen graag zaken met experts en in jouw blogs kun jij laten zien dat jij verstand van zaken hebt. Anders gezegd: als jij het ze niet vertelt, hoe moeten ze het dan weten?
Als klanten of potentiële klanten op jouw site komen, is het dus van groot belang dat daar blogs staan die jouw expertise aantonen.
Dat is het primaire doel van bloggen. Maar dat wist je waarschijnlijk al.
Natuurlijk is het leuk als die blogs óók goed gevonden worden in Google (dat leidt immers tot meer lezers die jouw expertise zien) maar dat zal simpelweg niet altijd mogelijk zijn.
Ik zal uitleggen waarom dat zo is.
Blogs die goed scoren in Google moeten aansluiten bij een bepaalde zoekvraag of zoekintentie. Daarvoor komen mensen immers naar Google. Mensen willen bijvoorbeeld weten hoe ze een pakkende titel maken, waar ze hun blog plaatsen of zoeken schrijftips voor een blog. Allemaal gerichte zoektermen die maandelijks letterlijk worden ingevoerd en waarop ik onder meer scoor met mijn blogs die hierop antwoord geven.
Maar niet alle blogs geven antwoord op een zoekvraag.
Soms wil je iets uitleggen aan jouw doelgroep zonder dat dit aansluit bij een concrete vraag die iemand had. Deze blog die je nu leest is daar een voorbeeld van. Ik weet namelijk bijna zeker dat niemand (op dit moment) zoekt op ‘Pillar Blogs’ of op ‘het wel of niet vindbaar maken van je blogs in Google’.
Hooguit zoeken mensen op ‘vindbaarheid Google’, maar dan is hun zoekintentie zeer waarschijnlijk anders dan waar ik antwoord op geef. (die mensen willen weten hoe ze hun blog vindbaar maken en omdat ik daar in deze blog geen echt antwoord op geef, zal mijn blog ook niet hoog gaan scoren).
Is dat erg?
Nee, want als een blog geen antwoord geeft op een specifieke zoekvraag, betekent dat niet dat hij geen waarde biedt.
Ik heb heel veel blogs op deze site staan die niet specifiek voor Google gemaakt zijn, maar die toch veel geïnteresseerde lezers trekken via:
- Nieuwsbrief
- Andere blogs op mijn site die naar die blog verwijzen
Zo laat ik toch mijn expertise zien. Zoals gezegd: de belangrijkste reden om te bloggen (naast vele andere goede redenen).
Waarom sommige blogs wél vindbaar op Google moeten zijn
Toch is het verstandig om een aantal blogs op je site wél vindbaar te maken. Omdat blogs via Google niet alleen veel lezers maar vooral ook nieuw publiek aantrekken in een constante stroom.
Nog even op een rij:
- Veel lezers – Hoewel ik ook veel lezers krijg voor de blogs waarin alleen mijn expertise toon, haalt dit het niet bij de blogs die ook nog eens goed scoren in Google. Dat zijn verreweg mijn best gelezen blogs. Meer dan de helft van mijn bezoekers komt binnen via Google – lezers die ik dus anders niet had gehad.
- Nieuw publiek – Waar je via social media en je nieuwsbrieven je blogs doorgaans promoot onder mensen die jou al kennen, bereik je met Google een compleet nieuw publiek. En als je slim bent, maak je van deze passanten blijvende bezoekers (of klanten!).
- Constante stroom – Blogs die hoog scoren in Google, zorgen voor een constante stroom van bezoekers. Als je je blog promoot via jouw nieuwsbrief of social media krijg je één piek in bezoekers. Maar als je op pagina 1 van Google staat, kun je jarenlang bezoekers krijgen omdat constant de vraag gesteld wordt waar jij in jouw blog antwoord op geeft.
BONUS: je wordt meer expert
Het leuke bij-effect is dat je meer als een expert wordt gezien als jouw blogs hoog staan in Google. Zo is de cirkel weer helemaal rond.
In elke business is het mogelijk om een paar blogs te maken die goed vindbaar zijn in Google, omdat elke business wel een aantal vragen heeft die spelen bij het publiek en waar dus op gezocht wordt.
Zorg dat je op zoek gaat naar die vragen en beantwoord ze in een goede, uitgebreide en allesomvattende blog.
Ik noem deze blog Pillar Blogs. Omdat ze de bouwstenen, de pilaren van jouw site zijn.
Denk aan een huis (of een Romeinse tempel aangezien we het over pilaren hebben).
De zuilen dragen je huis. Zij vormen het fundament. Zonder die pilaren stort de boel in. Die zuilen zijn jouw blogs die vindbaar zijn in Google en die zorgen voor een constante stroom van bezoekers. Het hele jaar door. Zonder die constante stroom stort jouw site namelijk ook in, want zal er gewoon te weinig nieuw bloed binnenkomen.
Eenmaal in jouw huis zullen deze bezoekers gaan rondkijken naar andere blogs. Of zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief (die we geen nieuwsbrief noemen) of Facebook-pagina waardoor ze ook die andere blogs gaan lezen. Dat is jouw interieur. Minstens zo belangrijk in een huis. Want in een huis met alleen maar muren is het slecht wonen.
Maar een huis met alleen maar stoelen en geen muren is ook geen pretje. En bovendien wat wankel.
Cursus Bloggen (ZZP-Actie)
Wil jij leren hoe je meer klanten kunt krijgen met je blog? Ik help je graag persoonlijk in mijn workshop Bloggen voor Ondernemers. Dit keer heb ik een speciale actieprijs voor (beginnende) ZZP’ers die staan te springen om meer bereik en meer klanten. Voor slechts 97 euro leer je in één dag hoe je een krachtige blog schrijft die écht gelezen wordt en écht klanten oplevert.
Ik kan het weten: ik was ooit ook een beginnende ZZP’er met weinig bekendheid. Tot ik ging bloggen! Nu krijg ik voor sommige blogs duizenden bezoekers per maand. Per maand! Wil jij dat ook? Meld je dan snel aan voor deze tijdelijke actieprijs (inclusief lunch en cursusmateriaal).
Update: deze blog verscheen voor het eerst op 29 augustus 2017 en is op 21 januari 2019 geactualiseerd
Reageer op dit artikel