Wie Blogkracht een beetje volgt weet dat ik scoren in Google een van de belangrijkste manieren vind om meer lezers naar je blog te krijgen. Maar aan lezers alleen heb je niet zoveel. Het liefst wil je dat ze klant worden. Nu of op termijn. En dan zul je dus iets meer moeten doen dan alleen jouw Google-ranking verbeteren.
Ik ken een aantal goeroes die niet geloven in bloggen voor Google. Die vinden dat je dan geen band opbouwt met je publiek. ‘Google-bezoekers komen één keer langs, lezen je blog en weg zijn ze weer, zonder dat je wist wie ze waren’ – aldus hun redenatie.
Dat kan waar zijn, maar daarom moet je proberen deze passanten om te zetten in klanten. Of in elk geval potentiële klanten.
Dat kan op de volgende manieren:
1 – Plaats directe link naar je producten en diensten
Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende optie. Ergens in je blog verwijs je de lezer naar jouw producten of diensten als ze meer willen ontvangen/weten.
Dat kan werken, maar is niet de allerbeste manier om passanten te vangen. Mensen zijn lang niet altijd direct op zoek om iets te kopen (slechts 3% blijkt onderzoek).
Mensen hebben tijd nodig om een beslissing te nemen, ook al zijn ze in potentie wel in jouw product/dienst geïnteresseerd.
De kans dat ze alsnog weer weggaan, zonder dat je wist wie ze waren , is dan ook groot. En zonde. Daarom kun je je beter richten (of in elk geval óók) op de tweede optie:
2 – Verleid ze naar jouw mailbestand
Wil je weten wie jouw toevallige passant was die langskwam via Google, vraag dan om zijn mailadres. Dan kun je hem later nog eens benaderen.
“Yeah right, wie geeft nu zomaar even zijn mailadres?”
Niemand inderdaad als hij er niet iets waardevols voor terugkrijgt. Het liefst in lijn met waarom hij in eerste instantie naar jouw blog kwam: nuttige informatie.
Als jij de lezer vertelt dat je af en toe nog meer nuttige informatie geeft, gratis en voor niets, dan wil hij best wel even zijn mailadres achterlaten.
Ik heb wekelijks 20 tot 30 mensen die zich alleen al op die manier aanmelden voor mijn wekelijkse blogmail.
En dat is waardevol, want nu kan ik een band met ze opbouwen en sta ik voortaan top-of-mind bij ze.
Ik heb vaak cursisten die bij mij kwamen doordat ze eerst mij leerden kennen via Google, toen mijn mails gingen lezen en toen besloten om toch eens een echte persoonlijke workshop te gaan volgen bij iemand waar ze een goed gevoel over hadden.
3 – Maak een content upgrade
Dit is een waanzinnige manier om passanten aan je bedrijf te binden. Wat je nu doet is naast de gratis informatie in je blog nog iets extra’s te geven over datzelfde onderwerp, maar dan alleen als ze hun e-mailadres achterlaten.
Dit extra’s kan bijvoorbeeld zijn:
- Een checklist
- Een aanvullende video
- Een e-book over dat onderwerp
Ik heb dit bijvoorbeeld gedaan in mijn blog over pakkende titels. Daarin kunnen mensen een kant-en-klare checklist downloaden waarin alle punten overzichtelijk bij elkaar staan. Maar om die te krijgen moeten ze wel eerst hun e-mailadres achterlaten. Ook heb ik een SEO-video die ik op dezelfde manier aanbied in mijn blogs over scoren in Google.
Content upgrades zijn verrijkingen van de gratis informatie die je aanbiedt en gaan specifiek over dat onderwerp. Als mensen die content upgrade downloaden, dan weet je dus ook dat ze geïnteresseerd zijn in dat onderwerp.
Belangrijk om te benadrukken is dat je zorgvuldig met deze e-mailadressen om moet gaan. Lezers hebben zich hiermee niet ingeschreven op jouw blogmail (nieuwsbrief). Maar dat kun je simpel ondervangen door een aparte checkbox toe te voegen waar ze die optie krijgen. Of je vraagt het eenmalig als je ze de checklist toestuurt.
Hoe krachtig dit is, merk ik dagelijks als ik weer nieuwe mensen krijg die een van deze content upgrades hebben gedownload. Lezers die voornamelijk via Google (maar ook wel via Facebook) binnenkomen en zo alsnog in mijn maillijst terechtkomen.
4 – Vraag om een reactie
Een laagdrempelige manier om een band op te bouwen is door aan het einde van je blog om een reactie te vragen.
Vraag of ze nog vragen of tips hebben of hoe ze jouw informatie kunnen toepassen in hun bedrijf.
Reacties zorgen niet alleen voor een verrijking van je blog en een vorm van social proof (lezers weten dat de blog blijkbaar goed gelezen wordt) je gaat ook de directe interactie aan met je lezers – van wie je nu weet wie hij is.
Je kunt ze niet echt benaderen met je aanbieding, maar ze zijn al weer meer geworden dan een toevallige passant. En als ze een vraag hebben over iets waar jij een product of dienst voor hebt, kan het wellicht toch tot een verkoop leiden.
5 – Zet je chatbot aan
Een andere manier om het gesprek aan te gaan met jouw toevallige passanten is door het aanzetten van een chatbot. Sinds ik die op mijn site heb staan, krijg ik regelmatig vragen over bloggen van mensen die mij gevonden hebben via Google. Een deel van de vragen wordt automatisch beantwoord, maar sommige beantwoord ik zelf.
Hoe dan ook: ik heb nu ook hun gegevens en als ik een keer een leuke nieuwe blog heb of webinar, kan ik ze toch even met één druk op de knop een berichtje sturen. Via deze stappen (Google-chat-webinar-workshop) heb ik onlangs ook van passanten klanten gemaakt.
Let wel: de regels van de Facebook chatbot staan niet toe dat je mensen later gaat spammen met aanbiedingen. Maar ze wijzen op een leuke blog of nieuw webinar is wel toegestaan.
6 – Retarget via Facebook
Een laatste slimme optie is door gebruik te maken van retargeting – bijvoorbeeld via Facebook. Als je wel eens adverteert, weet je wellicht dat het ongelooflijk lastig is om jouw advertentie onder de aandacht te brengen van de juiste doelgroep. Facebook heeft daar wel allemaal mooie maniertjes voor, maar het blijft giswerk.
Hoe mooi zou het zijn als je jouw advertentie onder de aandacht kunt brengen van mensen die jouw blogs gelezen hebben. Die hebben immers bewezen interesse te hebben in jouw verhaal, jouw dienst, jouw product. De kans op conversie is zo veel groter.
Dat kan als je een Facebook-pixel op je site plaatst. Je kunt je advertentie dan laten zien aan mensen die ooit op jouw blog geweest zijn. En je kunt zelfs Facebook een look-a-like-doelgroep laten samenstellen van personen die nog nooit op jouw blog geweest zijn, maar die wel dezelfde kenmerken hebben als jouw bezoekers en dus op jouw bezoekers lijken (qua gedrag of interesses).
Zo creëer je dus een nog grotere groep van potentiële klanten. Allemaal gebaseerd op die bezoekjes van die personen die jou vonden via Google. Als dat niet handig is!
Zo zie je maar: er is niks mis met toevallige passanten. Als je ze op slimme wijze laat zien dat je nog veel meer waardevols te bieden hebt, kun je een band met ze opbouwen waardoor ze later alsnog klant worden. En hoe meer middelen je hier van inzet en hoe meer ‘passanten’ je creëert via Google, hoe meer succes.