Hik jij ook vaak tegen bloggen aan? Zoals zoveel ondernemers die ik spreek? Dan heb ik hier de oplossing die jouw schrijfleven een stuk aangenamer gaat maken. Nee, we besteden het niet uit aan een computer. Met de OSB-methode schrijf je bijna net zoals snel als ChatGPT. En het is nog leuker en leerzamer ook.
De voornaamste reden dat ondernemers niet bloggen is dat ze er als een berg tegenop zien. Al is een blog maar een relatief kort stukje tekst, toch voelt het voor veel ondernemers als iets groots en overweldigends.
De truc?
Het nog kleiner maken.
Dat wil zeggen dat we de bloglengte wel intact laten, maar dat we het schrijfproces kleiner maken. Ophakken in behapbare stukjes, waardoor schrijven gewoon weer leuk wordt.

Is schrijven leuk dan? Ik hoor het je denken. Als het zo leuk en makkelijk was, dan las je deze blog mogelijk niet en zat je nu gewoon zelf lekker te schrijven.
Voordat ik je mijn OSB-methode ga uitleggen – waardoor schrijven echt een makkie wordt – wil ik je toch even overtuigen van het feit dat zelf schrijven inderdaad ook leuk is. En leerzaam voor jezelf.
Kennisdelen is fun (en leerzaam voor jezelf)
Als het goed is, ben je ondernemer geworden om mensen te helpen. Dat is doorgaans het bestaansrecht van elke business, iets wat we tegenwoordig dan je why moeten noemen.
Ben je therapeut, dan help je mensen blijer worden, als advocaat zorg je dat de rechten van jouw klanten gewaarborgd worden en wie kledingfabrikant is, heeft mogelijk de missie om mensen er leuker uit te laten zien. Of iets dergelijks.
Voor elke business valt wel zo’n missie, why of hulpgedachte te bedenken.
Als jij het leuk, zinvol, waardevol vindt om mensen te helpen (en daarvan ben ik overtuigd) dan is het toch ook waanzinnig als je dat ook al kunt doen in het stadium voordat ze klanten worden?
Onder meer met informatieve en inspirerende blogs die ze vinden op jouw site (of via Google) zodat je ze alvast een beetje op weg helpt. En zodat ze jou alvast leren kennen als die ondernemer die inderdaad veel verstand van zaken heeft én graag mensen helpt?
Jouw hoofd barst van de kennis om te delen.
Downloaden naar tekst
Het enige wat je moet doen is een deel daarvan downloaden naar tekst. Zodat je de wereld deelgenoot kunt laten maken van jouw kennis en ideeën. Dat is toch geweldig?
Het interessante bijeffect van dit downloaden is dat jouw hersenen aan het werk gaan en zo weer even met een nieuwe kijk naar die bak kennis kijken en zo vanzelf nieuwe verbanden gaan leggen waar je vooraf mogelijk niet eens aan gedacht had.
Bloggen maakt slimmer zoals ik in 2016 al blogde en wat in deze tijd van ChatGPT belangrijker is dan ooit.
Juist door zelf te bloggen, zet je je brein aan het werk, gaat je kennis stromen en kom je op nieuwe inzichten. En je wordt er nog communicatiever van ook – een vaardigheid die elke ondernemer van pas komt.
Het enige obstakel is: hoe haal je die kennis op een makkelijke manier uit je hoofd?
Ik heb daarvoor een methode bedacht die inmiddels door veel ondernemers wordt gebruikt en het schrijven echt makkelijker maakt.
Het is de OSB-methode, waarbij de letters staan voor:
O = Onderwerp bedenken
S = Structuur opzetten (en eventueel nog wat Studie doen)
B = Bloggen maar!
Niet alles op één dag!
Waar het bij de meeste ondernemers fout gaat, is dat ze OSB allemaal op één dag willen doen. Dat werkt niet. Tenminste, niet als je geen doorgewinterde schrijver bent.
Ik zal dat uitleggen.
Als je wilt gaan bloggen en op dát moment nog moet besluiten waarover je wilt gaan bloggen, dan verlies je al zoveel denkkracht dat je aan het bloggen zelf niet eens meer toekomt. Of in elk geval geen zin meer hebt. Zeker als je ook nog moet nadenken wat je allemaal in die blog wilt gaan zeggen.
Terwijl het omgekeerde juist erg bevrijdend werkt.
Omdat bloggen voor veel ondernemers als iets lastigs wordt beschouwd, helpt het enorm als je begint met bloggen zónder te bloggen! Of in elk geval zonder het bloggen te noemen.
Bij de eerste twee stappen ben je namelijk alleen nog maar aan het nadenken over je blog. Je bent bezig met het bedenken van een onderwerp (O) en de structuur (S). Daarvoor hoef je niet eens achter je computer te zitten. Dat kan met pen en papier in een luie stoel (doe ik meestal) of zelfs wandelend (doe ik ook vaak).
Dit is iets wat veel ondernemers juist heel leuk vinden om te doen. Nadenken óver je blog.
De truc is dat als je het goed doet, het daadwerkelijke bloggen ook een makkie wordt. Sterker: je staat te popelen om het uit te werken.
Ik zal dat toelichten aan de hand van een voorbeeld met wat aanvullende tips.
1 – Onderwerp(en) bedenken
Als je net begint met bloggen, is het raadzaam om eerst eens goed na te denken over een aantal onderwerpen.
In mijn videocursus Bloggen als een Baas vind je daar 10 slimme strategieën voor, maar een goed vertrekpunt is om allereerst eens op te schrijven wat je allemaal weet over jouw vakgebied. Ik noem dat de kennis-download en je zult versteld staan tot welke inzichten dat leidt.
Pak een pen en papier en begin alles op te schrijven wat je weet. Dat mag van alles zijn en hoeft niet per se een blogonderwerp te zijn (dat komt later). Ratel maar raak. Ik raad je aan om niet te stoppen tot je bij de twintig punten bent. Daarmee dwing je jezelf om echt even verder te denken dan de voor de hand liggende punten.
Klaar?
Bekijk je lijst en sta versteld van de kennis die je hebt. Hoe gaaf is het om (een deel) van die kennis te delen in je blogs? Zitten er al leuke blogonderwerpen tussen? Vast wel. Pak de allerleukste eruit, waar je echt graag iets over wilt vertellen en maak daarvan je eerste blog. De rest komt later wel.
Denk niet: maar over dit onderwerp zijn toch al zoveel blogs geschreven, wie zit er nu nog op mij te wachten?
Meer dan je denkt. Jouw kijk op het onderwerp is anders, jouw ervaring is anders, jouw schrijfstijl is anders. Plus: potentiële klanten willen ook van jou weten hoe je er tegenaan kijkt. Het niet delen van jouw kennis is gewoon geen optie.
(Je stopt toch ook niet met jouw bedrijf omdat er al zoveel anderen zijn? Nou dan!)
Het enige wat je nu nog even moet doen is van jouw onderwerp een concrete centrale vraag maken. Dan weet je echt dat je een onderwerp hebt dat je goed kunt behandelen.
Een centrale vraag is bijvoorbeeld:
- Waarom is bloggen zo belangrijk om te doen als ondernemer? (hierom)
- Hoe maak je een pakkende inleiding? (zo dus)
- Wat is het nut van externe links naar andere blogs? (lees maar)
- Waarom zijn reacties onder je blog zo waardevol? (meer dan je denkt)
Met een centrale vraag baken je je onderwerp scherp af. Dat maakt het voor jezelf makkelijker om uit te werken, maar ook voor je lezer helderder om te begrijpen.
2 – Structuur (en eventueel Studie)
Heb je eenmaal een onderwerp en centrale vraag, dan is het tijd om daar nu eerst een structuur voor te bedenken. Ook dat kun je gewoon lekker vanuit je luie stoel doen.
Verreweg de prettigste manier is de structuur van de opsomming. Die is voor jou het makkelijkste om uit te werken en voor de lezer het makkelijkst om te lezen. Win-win.
Het enige wat je hoeft te doen is in je luie stoel na te denken over de punten die helpen om jouw centrale vraag te beantwoorden.
Voorbeeld: als ik een blog maak over ‘waarom reacties onder je blog zo waardevol zijn’, dan ga ik eerst in mijn luie stoel brainstormen over de redenen. Die schrijf ik dan op. In dit geval zijn die:
1 – Je komt in gesprek met je potentiële klant
2 – Je krijgt nieuwe business-ideeën
3 – Je krijgt onderwerpen voor nieuwe blogs
4 – Je creëert ‘social proof’
5 – Je vergroot je kans om te scoren in Google
Misschien kan ik nog wel een 6e bedenken en dan voeg ik die toe. Blijf net zo lang brainstormen tot je alle redenen hebt. Desnoods laat je het rusten, ga je wandelen en kom je nog op meer redenen.
Denk niet: opsommingen zijn toch saai…
Ben je mal. Opsommingen zijn de bestgelezen blogs van het internet. Juist omdat ze zo prettig voor de lezer zijn en je ze in talloze varianten kunt maken. Hier lees je meer over de waarde van opsommingen. Bijna alle blogs op Blogkracht zijn opsommingen en die scoren niet alleen goed in Google, ze worden met een gemiddelde leestijd van 4 minuten ook nog erg goed gelezen.
Bonustip: de populaire carrousels op LinkedIn zijn ook gewoon opsommingen. Je kunt de kern van jouw opsomming-blog daar dus heel makkelijk doorplaatsen.
Je bent nu nog steeds niet aan het bloggen. Heerlijk toch!
Doordat je deze punten nu aan het opschrijven bent, triggert dat jouw behulpzame ondernemersbrein. Want nu je die punten bedacht hebt, wil je ze toch ook delen met de wereld? Top. Dan mag je nu eindelijk naar de B van Bloggen.
(Mogelijk wil je eerst nog wat uitzoeken over enkele van die punten. Ook dat kun je in dit voorstadium doen. Lekker lezen hoe dat ook alweer zat met social proof of een van die andere punten. Zo word je zelf ook weer wijzer. Ik zei toch al dat je slimmer wordt van bloggen!)
3 – Bloggen
Het daadwerkelijke bloggen is nu eigenlijk nog maar een simpele invuloefening geworden. Je hoeft nu namelijk alleen nog maar de lijst uit je structuur toe te lichten.
Juist dat maakt het zo makkelijk omdat je dat punt voor punt kunt doen.
Pak gewoon de eerste reden (of tip, manier, oorzaak, etc) en vertel in één, twee of drie alinea’s waarom dat zo’n goede reden is.
Dat is makkelijk om te doen, omdat jezelf het antwoord al weet en het feitelijk een hele korte vraag is die je nu hoeft te beantwoorden. Heel overzichtelijk.
Daarna ga je door naar de tweede reden.
Dat kun je meteen doen, maar je kunt er ook even een tijd tussen laten. Bijvoorbeeld om even een nieuw kopje koffie te pakken, de was uit de machine te halen of wat dan ook. Je kunt het zelfs uitsmeren over een paar dagen. Werk elke ochtend één reden uit en na een week is je blog af, zonder enige inspanning.
Dat is de kracht van OSB in combinatie met een goede structuur. Je maakt alles behapbaar in kleine brokjes, waardoor uitwerken een eitje wordt.
Was deze blog leerzaam? Laat hieronder een reactie achter. Als dank stuur ik je een leuke bonusvideo met tips om meer reacties te krijgen onder je blog. Zoals je nu weet: erg belangrijk. 😀