Een blog is een uitermate krachtig middel om nieuwe klanten te krijgen. Maar dan moet je het wel goed doen. Ik geef je de 7 grootste blogfouten die ik ondernemers vaak zie maken, waardoor hun boodschap niet goed aankomt en hun inspanningen eigenlijk voor niets zijn. Zonde, want met een paar simpele aanpassingen werkt zo’n blog ineens wel heel erg effectief. (check ook de allerlaatste alinea).
Welke blogfouten maken ze dan…
1 – Ze bloggen niet over wat hun klanten willen lezen
Bloggers willen graag vertellen wat ze allemaal weten of kunnen. En dat is goed. Tot op zekere hoogte. Een blog is immers een fantastische manier om jouw expertise te tonen aan jouw (potentiële) klanten.
Maar in een blog gaat het er niet om wat jij wilt vertellen, maar wat jouw doelgroep wil weten.
Probeer dus altijd te achterhalen met welke issues jij je klant kan helpen. Een van de krachtigste manieren is door het gewoon te vragen. Dat kan in een persoonlijk contact, maar ook via een mailtje, een mini-onderzoek of een gerichte vraag in een blog. Vraag ze: “Waar loop je tegenaan en hoe zou ik jou kunnen helpen?”
2 – Ze jagen lezers weg met een stuntelige titel
Wist je dat 80% van de lezers al afhaakt bij de titel? Soms is dat terecht omdat ze door de titel erachter komen dat de blog niet voor hen bedoeld is. Maar heel vaak is het onterecht. Dan zou de blog wel degelijk waardevol kunnen zijn, maar dat blijkt op geen enkele manier uit de titel. Waardoor de lezer niet verder leest.
Een gemiste kans voor beide partijen.
Zorg dus altijd voor een pakkende titel die uitnodigt om verder te lezen. Stelregel: hoe concreter hoe beter.
Videoles Pakkende Titel (gratis)
Wil je mijn videoles bekijken over het maken van een Pakkende Titel? Daar staan nog een paar aanvullende tips in. Hij is uit een betaalde videocursus, maar jij mag hem hier gratis bekijken. Klik op de button om hem te ontvangen.
3 – Ze beginnen hun blog niet krachtig genoeg
Met een pakkende titel ben je er nog niet. Als een lezer in de eerste paar zinnen niet het gevoel heeft dat hij in die blog gaat vinden wat hij zoekt, haakt hij alsnog af. Dan heb je misschien wel een leuke pageview voor je statistieken, maar daar draait het natuurlijk niet om.
Kliks voor niks, noem ik dat.
Je wilt immers dat je lezer ook echt jouw blog gaat lezen tot jouw call-to-action aan het eind (zie volgend punt). Een korte, krachtige en vooral duidelijke inleiding is daarbij cruciaal. Vertel in maximaal vijf zinnen waar jouw blog overgaat en hoe jij ze kunt helpen met hun mogelijke vraag of probleem.
4 – Ze hebben geen call-to-action in hun blog
Met een blog wil je mensen niet alleen informeren, je wilt ze ook inspireren en aanzetten tot actie. Anders heeft de blog niet zo heel veel waarde en verdwijnt de lezer weer net zo snel als hij is gekomen. Met een beetje informatie, maar toch met een wat leeg gevoel. In elk geval ben jij hem kwijt zonder dat je het gevoel hebt hem echt geholpen te hebben – en zonder dat hij jou onthoudt.
Een concrete call-to-action helpt de lezer om die vervolgstap te zetten.
Dat kan van alles zijn: van het aansporen tot het implementeren van jouw tips tot het vragen om een reactie (waarin hij bijvoorbeeld deelt wat hij nu anders gaat doen). En van het laten inschrijven op je nieuwsbrief tot het aanbieden van een programma waarin je jouw klant nog weer verder kan helpen. Check vooral de speciale call-to-action onderaan deze blog!
5 – Ze houden hun lezers niet vast tot het eind
Als je wilt dat de lezer het maximale uit jouw blog haalt, dan wil je wel dat ze tot het einde doorlezen. Bouw je blog dus zo op dat ze blijven doorlezen. Een opsomming zoals deze helpt daarbij, omdat je zo al een overzichtelijke structuur biedt.
Heb je geen opsomming, zorg dan in elk geval voor korte alinea’s en prikkelende tussenkopjes. Kondig ook soms tussentijds aan wat je verder nog gaat bespreken, zodat de lezer geboeid blijft.
Je lezer tot het einde vasthouden is belangrijk omdat ze anders nooit bij je call-to-action komen. Daarnaast kan een langere leestijd op een indirecte manier jouw positie in Google verstevigen.
6 – Ze bouwen geen band op met hun lezers
Het mooie van een blog is dat je er een warme band mee kunt opbouwen met jouw doelgroep. Maar dan moet je het wel goed doen. Veel bloggers plaatsen een blog op hun site en denken dat hun lezers dan vanzelf langskomen. Maar die hebben echt wel wat beters te doen dan elke dag of week kijken of er weer iets nieuws staat.
Wil je ze op de hoogte brengen van je laatste blogs, stuur deze dan gewoon toe in de vorm van een e-mail (noem het geen nieuwsbrief!). Uiteraard nadat je toestemming daarvoor hebt.
Begin dus meteen met het aanleggen van een e-maillijst vanaf het moment dat je je eerste blog publiceert. Stap-1: zet een inschrijfformulier op élke pagina van je site.
7 – Ze zijn onvindbaar in Google
Via bovenstaande tips bereik je doorgaans alleen de klanten die jou al kennen of in (de nabijheid van) je netwerk zitten. Maar je wilt ook compleet nieuwe klanten aantrekken. Toch?
Dan is het cruciaal om een hoge positie in Google te hebben.
Potentiële klanten die nog nooit van jou gehoord hebben, kunnen zo op jouw blog terechtkomen als ze een bepaalde zoekvraag intypen. Met een beetje mazzel schrijven ze zich in voor jouw wekelijkse of maandelijkse e-mailberichten (daarom dus op elke blogpagina jouw formulier) en dan zitten ze ineens wél in jouw netwerk.
Probleem is dat veel bloggers helemaal geen rekening houden met Google. Ze denken dat ze toch geen kans maken tussen de miljoenen blogs. Terwijl je zelf als beginnende blogger hoog kunt scoren in Google. En ik kan het weten: ik blog op Blogkracht pas sinds 2016 en krijg duizenden nieuwe bezoekers per maand via Google. Hoe cool is dat!
Effectief leren bloggen = meer klanten
Wil je leren hoe je superkrachtige blogs schrijft die wel duizenden bezoekers per maand kunnen trekken? Blogs waar mensen niet alleen op klikken, maar die ook echt gelezen worden. Ik leer het je in mijn online cursus Bloggen als een BaasMeer informatie
"Ik ben nog niet eens halverwege, maar ik heb al een heleboel geleerd." (Annet)
"Ik krijg zoveel ideeën, waarom heb ik die niet zelf eerder bedacht?" (Ellen)
"Zit echt supervol tips, helder uitgelegd en toegankelijk." (Ivan)
"Ik bekijk iedere video met plezier en iedere keer leer ik weer iets bij." (Leo)
Deze blog verscheen eerder op 19 juni 2018 en is op 6 mei 2022 geactualiseerd. De fouten worden helaas nog steeds te veel gemaakt…
Mooi verwoord en informatief!
Dank je FatimaZohra!
Wat fijn dat jij de grootste fouten even op een rijtje hebt gezet Bastiaan. Dank daarvoor, altijd weer leerzaam!
Graag gedaan Veron. Doe er je voordeel mee. Veel blogkracht!
Hoe kan je lange lijsten (dus zoals deze post, maar dan met 50 headings) leesbaarder maken? Als ik zelf mijn posts doorlees, merk ik dat ik niet alles nauwkeurig lees, maar meer gewoon erdoorheen scroll. https://tipsvoorschool.nl
Hi Alan, leesbaar maken is een kwestie van alinea’s, witregels, tussenkopjes en afwisselen met wat plaatjes of kaders. Lees ook: Zo krijg je meer ritme in je blog
Maar als een blog echt lang wordt met wel 50 headings zoals schrijft, dan denk ik dat je het niet nog makkelijker kunt maken. Je moet je afvragen of het ook nodig, want als het interessant is, lezen mensen hem wel. Maa je moet ook uitkijken dat de blog niet gewoon te lang is. Overweeg dan om hem op te delen.