Bloggen doen we om bekendheid te creëren en zo meer klanten te krijgen. Maar bloggen om het bloggen voelt voor velen als vervelend en is ook niet de juiste weg. Dan wordt het huiswerk en – zoals altijd met huiswerk – dat proberen we meestal te vermijden. Het gevolg is dat veel ondernemers stoppen met bloggen (als ze al waren begonnen).
Geen nood: als je anders omgaat met je blogs, wordt het (weer) veel leuker.
De crux is om jouw blog te zien als een antwoord op de vragen die leven bij jouw doelgroep. Iets waarmee je mensen blij maakt en verder helpt. Het is de reden dat je vermoedelijk ook ondernemer bent geworden. Als je het zo insteekt, bied je echt waarde met jouw verhaal en wordt elke blog een inhoudelijk verhaal.
Ga dus op zoek naar de vragen die leven bij jouw doelgroep en geef daar jouw (authentieke!) antwoord op. Vragen kun je op de volgende manieren achterhalen.
1 – Stuur een mail
Een snelle en simpele manier die je vandaag al kunt uitvoeren is door een mail te sturen naar jouw doelgroep waar je de mailadressen van hebt. Dat kan een e-maillijst van nieuwsbriefabonnees zijn die je hebt opgebouwd (Heb je die nog niet? Begin daar dan razendsnel mee!) of gewoon een lijst met klantcontacten.
Noem je mail ‘Waar kan ik je mee helpen?’ en leg uit dat je je dienstverlening wilt verbeteren en je jouw klanten graag verder wilt helpen. Vraag ze waar ze tegenaanlopen en dat alle antwoorden goed zijn.
Ik doe dit minimaal één keer per jaar en het levert altijd een schat aan antwoorden op. Nee, niet iedereen reageert, maar de reacties die je krijgt zijn goud waard.
Let op: reageer altijd op de mail die je terugkrijgt en geef diegene alvast persoonlijk antwoord op zijn vraag. Later kun je het verder uitwerken in een blog voor iedereen.
2 – Hou een onderzoek
Heb je nog geen grote lijst met e-mailadressen, dan kun je ook een algemeen onderzoek maken dat je deelt op social media. Trek het dan wel iets breder en stel ook een paar andere vragen. Noem dit het Het Grote [jouw vakgebied]- Onderzoek [jaartal] en verwerk er in elk geval de vraag in “wat zou jij nog meer willen leren over” of “waar loop jij tegenaan bij…”
Het leuke van een breder onderzoek is dat je daar alleen al weer een leuke blog over kunt maken met de uitkomsten.
Ik maak mijn onderzoeken altijd met Typeform [geen sponsorlink] een geweldige tool waarmee je heel professionele onderzoeken kunt maken (inclusief vertakkingen). Typeform heeft een gratis versie met wat beperkingen, maar als je serieus aan de slag wilt, kun je natuurlijk ook tijdelijk de betaalde versie nemen. Is je onderzoek klaar, dan beëindig je weer je abonnement. Of je houdt hem als je merkt dat je business een boost begint te krijgen.
3 – Stimuleer reacties onder je blog
Reacties onder je blog zijn extreem waardevol om meerdere redenen. Ik heb daar eerder een blog over geschreven. Een van de redenen is dat het inzichten geeft in de vragen die leven onder jouw doelgroep.
Zet je reacties dus altijd aan en stimuleer het geven van een reactie. Niet iedereen zal reageren, maar elk antwoord is weer eentje.
4 – Geef een webinar
De meeste antwoorden van mijn doelgroep, krijg ik dankzij mijn webinars. Dat werkt op twee manieren.
Allereerst stuur ik alle deelnemers aan het webinar vooraf een vragenlijst met een paar voorbereidingsvragen. Daarin zit standaard de open vraag: ‘wat wil je leren tijdens dit webinar’ of ‘wat wil je nog meer leren over bloggen’? Niet alleen kan ik die antwoorden nog meenemen om mijn webinar scherper te krijgen, het geeft mij ook weer inzicht in de pijnpunten van mijn doelgroep, waar ik dus weer later over kan bloggen.

Ook tijdens het webinar zelf, worden vaak weer vragen gesteld, die aanvullend weer voor een schat aan blogonderwerpen zorgen. Dubbel waardevol dus zo’n webinar
5 – Bied een persoonlijk consult aan
Wil je het echt gericht aanpakken, bied dan de mogelijkheid voor een persoonlijk consult. Daarin bied je jouw volger/klant de mogelijkheid om een-op-een met jou te sparren in een online gesprek. Het is een geweldige service om goodwill te creëren onder jouw doelgroep, maar ook een mooie manier om eens echt te achterhalen waar ze tegenaanlopen. Je kunt immers doorvragen.
Ja, het is een vrij tijdsintensieve manier, maar als je de tijd hebt (omdat je bijvoorbeeld te weinig werk hebt of omdat je juist genoeg inkomsten hebt) is het wel een gouden manier om je business verder op weg te helpen. Blok een paar uur per week en hou gesprekjes van circa 20 minuten. Dan kun je een mooi aantal mensen per week spreken.
Tip: Via Calendly [geen sponsorlink] kun je de afspraken makkelijk inplannen op de tijden die jou uitkomen.
6 – Luister goed
Tot slot is het van belang om altijd goed te kijken en te luisteren naar je doelgroep en klanten, want in elke situatie of opmerking kan een pijnpunt verscholen zitten.
Als ik merk dat een cursist moeite heeft om een tekst in te korten, dan is dat voor mij een aanleiding om eens een blog te maken over het inkorten van een tekst (al kreeg ik die vraag ook al eens concreet per mail van een andere cursist, waardoor ik zeker wist dat er behoefte was aan dit onderwerp).
Of als ik merk dat cursisten veel taalfouten of typefouten maken, dan kan ik daar weer een blog over maken. En als ik iemand iets op social media hoor beweren over Google dat pertinent onwaar is, is dat ook weer een mooie aanleiding.
Wees dus altijd scherp en zet je luister-antenne altijd aan. Hoe beter jij de vragen en pijnpunten kunt opvangen, hoe beter jij je doelgroep kunt helpen met waardevolle blogs.
Antwoorden is leuk
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het dus heerlijk om mensen te helpen met mijn kennis. En als ik dan weet dat er een bepaalde vraag leeft waar ik nog geen blog over heb gemaakt, dan beginnen mijn handen vanzelf te jeuken.
Ook deze blog is weer het gevolg van een impliciet pijnpunt dat ik de afgelopen tijd heb opgemerkt bij veel volgers: dat ze bloggen te veel als huiswerk zien.
Dat is dus echt de verkeerde gedachte.
Je moet niet bloggen omdat ik zeg dat het goed is, of omdat je denkt dat je dan vanzelf veel volgers krijgt. Dat is niet de volgorde. Blog om de reden waarom je ondernemer bent geworden: om mensen te helpen. Ik ben ervan overtuigd dat jij ook graag jouw kennis deelt.
En als je eenmaal de vragen weet, hoef je ze alleen nog maar te beantwoorden. Vanuit jouw expertise moet dat een koud kunstje zijn. En anders doe je het samen met ChatGPT!
Heb je er zin in gekregen?
Nu ben ik benieuwd: heb je er (weer) zin in gekregen om te gaan bloggen? Welke van deze 6 tips ga je toepassen om de vragen te achterhalen? Of zijn er nog er toch nog belemmerende factorem waardoor je moeite blijft houden om te bloggen. Laat het hieronder weten. Ik hoor het graag. Als dank ontvang je mijn tutorial Vragen maken met Typeform.