Over het schrijven voor Google doen een hoop verhalen de ronde. Het zou je tekst onleesbaar maken, je moet minimaal 2000 woorden gebruiken en je kunt je tekst later beter niet meer wijzigen. Wat is er nu waar en wat niet? Ik zet zes hardnekkige beweringen over schrijven voor Google op een rijtje en vertel wat waar is en wat niet.
1 – Schrijven voor Google maakt je tekst onleesbaar
Dit is misschien wel de hardnekkigste mythe: dat je tekst onleesbaar zou worden als je je richt op Google. Omdat de schrijver de tekst volpropt met zoekwoorden, wordt het een stilistisch zootje. ‘Je moet voor echte mensen schrijven en niet voor zoekmachines’, wordt er dan vaak bij gezegd.
Fabel: Het is absoluut onwaar dat teksten die je voor Google schrijft per definitie onleesbaar worden. Kijk maar eens naar de resultaten die je bovenaan in Google vindt op een willekeurige zoekterm. Lelijke teksten? Ik acht de kans klein.
Google kijkt namelijk óók naar de kwaliteit van een tekst. Hoe beter de tekst geschreven is, hoe groter de kans dat je lezers en links krijgt en hoe groter de kans dat je hoog scoort.
Feit: Vroeger was dit wel vaker het geval. Dan profiteerde je als je je tekst volstopte met hetzelfde zoekwoord. En daardoor werden lelijke teksten helaas nog wel beloond. En heel soms sijpelt er nog wel een zo’n lelijke tekst door de kwaliteitsmazen van de Google-robots heen. Maar je hebt het beslist niet nodig om te scoren. Eerder het omgekeerde is waar: onleesbare teksten zullen slechter scoren in Google.
2 – Je moet je zoekterm zo letterlijk mogelijk gebruiken
Als je bijvoorbeeld gevonden wilt worden op ‘leeftijdsdiscriminatie sollicitaties’ is het nodig om die zoekterm zo letterlijk mogelijk te gebruiken in je tekst. Is dat zo?
Fabel: Dit is al een hele tijd niet meer echt nodig. Google kijkt eigenlijk gewoon naar de zoekintentie van de zoekterm en kijkt vervolgens of jouw blog daar antwoord op geeft. Google let daarbij ook op andere woorden (zoals synoniemen) die in de tekst voorkomen.
Zo scoort mijn blog over het maken van een pakkende titel ook op nummer 1 in Google op de zoekterm ‘originele titel’. Terwijl ik het woord origineel of originele nul (0!) keer noem. Omdat de blog er wel over gaat. Voor Google is originele verwant aan pakkend en zo kan ik toch ook op originele titel scoren zonder de term letterlijk te noemen.

Feit: Mijn ervaring is nog altijd wel dat het je kansen vergroot als je de zoekterm waar het meest op gezocht wordt toch een paar keer letterlijk noemt. Ik adviseer dat ook altijd in mijn Google-workshops. Je helpt toch de Google-robot een extra handje, want die zal in eerste instantie toch ook wel op zoek gaan naar die letterlijke termen.
Maar staar je er niet blind op en weet dat je het dus ook kunt redden als je het niet helemaal letterlijk noemt. Vooral prettig als je op meerdere zoektermen gevonden wilt worden Belangrijker is om ervoor te zorgen dat jouw tekst gewoon op inhoud aansluit bij de gevraagde term.
Probeer de belangrijkste zoekterm wel enkele keren letterlijk te gebruiken, maar gebruik ook synoniemen en andere gerelateerde woorden.
3 – Google berekent de zoekwoorddichtheid
Dit heb ik SEO-marketeers vaak horen vertellen tijdens een workshop. Google zou tellen hoe vaak een zoekwoord voorkomt en dat aantal delen door het totaal aantal woorden. Zo meet je de dichtheid van het zoekwoord in de totale tekst. In het Engels heet dit keyword densityen er zijn zelfs hele tools op de markt om dit te berekenen. Tip van de marketeers: zorg dat je tussen de 3% en 5% komt…
Fabel: Google heeft al jaren geleden gezegd dat er niet zoiets is als een optimale formule voor keyword density. Niet dat je Google altijd op hun woord moet geloven, maar in dit geval lijkt het wel hout te snijden. En Nathan Veenstra van OptimusOnline liet ook al eens zien dat zoekwoorddichtheid onzin is en dat er geen formule te ontdekken viel toen hij een aantal resultaten analyseerde.
Feit: Het is ook weer niet zo dat Google helemaal niet let op het aantal keer dat een zoekterm genoemd wordt. Want als je het te vaak noemt, kun je zelfs een penalty krijgen omdat het dan op spam begint te lijken. Google kijkt er dus zeker wel naar en je doet er goed aan om je zoekterm meer dan één keer te gebruiken.
Maar ga niet in formules denken en kijk al helemaal uit dat je het niet overdrijft. Zolang het voor jezelf natuurlijk oogt, zal dat voor Google ook het geval zijn.
4 – Google houdt van extra lange teksten
Terwijl veel schrijvers denken dat lezers niet van lange teksten houden, zou Google het juist wel waarderen. De SEO-plugin van Yoast vereist dat blogs minimaal 300 woorden hebben om kans te maken op een hoge positie en andere experts praten zelfs over de noodzaak van 2000 of zelfs 3000 woorden voor wie op pagina 1 van Google wil komen. Houdt Google echt meer van lange dan van korte teksten?
Fabel: Lengte is geen rankingfactor. Punt uit. Dat betekent dat Google niet jouw woorden gaat zitten tellen om te bepalen hoe hoog je mag komen. Google is maar in één ding geïnteresseerd en dat is dat jouw blog het allerbeste antwoord geeft op de zoekvraag. In heel veel gevallen kan dat met een blog die minder dan 2000 woorden lang is.
De blogs waarmee ik op pagina 1 op Google sta hebben een gemiddelde van 1250 woorden en veel ervan schommelen rond de 1000. Mijn blog die bovenin rankt op de zoekterm bloggen heeft zelfs maar 835 woorden.
En ik heb zelfs blogs van 500 woorden of minder gezien die bovenaan in Google staan. Zo kwam ik deze blog tegen die op plaats 3 staat in Google op zoekwoord ‘creatieve vacaturetekst’. Heeft net meer dan 300 woorden. Ook de andere blogs op deze zoekterm op pagina 1 hebben beduidend minder dan 1000 woorden.
Feit: Onderzoeken van SEO-marketeers Neil Patel (hierboven al aangestipt) en ook Brian Dean liegen er natuurlijk niet om: pagina’s die hoog scoren hebben doorgaan wel veel woorden (Brian Dean kwam op 1890 woorden gemiddeld). Maar dat is dus niet omdat Google jouw woorden zit te tellen, maar omdat langere teksten gewoon vaak beter antwoord geven op een zoekvraag en Google dat beter kan herkennen (omdat je er veel over vertelt en veel woorden over dat onderwerp gebruikt).
Ga je blog dus niet onnodig oprekken met onzinwoorden, maar vertel gewoon het beste verhaal. Soms is dat met 700 woorden, soms heb je er 1400 nodig. Maak je er in elk geval niet te makkelijk van af. Als je maar onthoudt: het gaat om de kwaliteit en niet om de lengte.
5 – Oude teksten krijgen voorrang boven nieuwe teksten
Als je nu een blog schrijft over een onderwerp waar al veel over geschreven is, kom je nooit meer op pagina 1 van Google, denken veel ondernemers. Google zou voorrang geven aan oude teksten, omdat die er eerder waren.
Fabel: Het zou buitengewoon onnozel van Google zijn om een eerst-komt-eerst-maalt-principe te hanteren. Dat strookt niet met hun kwaliteitseisen. Vergeet niet dat Google maar in één ding geïnteresseerd is: het allerbeste antwoord geven op een bepaalde zoekvraag. En als iemand in 2018 met een beter antwoord komt dan wat er daarvoor allemaal gezegd is, dan zal Google die blog ook zeker hoog laten scoren.
Toen ik in 2016 mijn blog schreef met tips voor een pakkende inleiding bestonden er al tientallen blogs over dat onderwerp. Toch schreef ik hem, omdat ik vond dat ik een beter verhaal te vertellen had. En dat vond Google (en mijn lezers) blijkbaar ook. Daarom sta ik nu bovenaan en hoger dan blogs uit 2015 of zelfs 2012.
Feit: Google heeft wel een lichte voorkeur voor anciënniteit. Zeker voor de afzender van de blogs. Dus als jij als bedrijf al jaren blogt over een bepaald onderwerp, bouw je een zekere autoriteitspositie op die meeweegt bij het beoordelen/ranken van jouw blogs. Een goede reden om maar eens snel met bloggen te gaan beginnen!
Maar met dit soort ‘eerstgeboorterechten’ win je de oorlog niet als je geen waarde biedt. Als jij een oude blog online hebt staan die eigenlijk gedateerd is en niet de juiste informatie meer biedt, dan word je alsnog voorbijgestreefd door nieuwere, frissere en actuelere blogs. Omdat die gewoon beter zijn. Zie ook volgend punt.
6 – Je moet later niet meer gaan rommelen in je tekst
De gedachte is dat Google van slag raakt als je je tekst gaat zitten wijzigen als hij eenmaal online staat. Het zou je ranking schaden, omdat Google hem dan weer opnieuw moet indexeren en jouw blog weer als nieuw zou zien.
Fabel: Zoals gezegd is Google maar in één ding geïnteresseerd: dat blogs het beste antwoord geven. Dus als jij op een gegeven moment jouw tekst aanpast zodat hij daardoor beter wordt, dan is dat voor Google alleen maar positief. Je kunt daardoor dus zelfs hoger komen dan de vorige keer. Zeker als je hele gedateerde informatie actualiseert (zoals genoemd in punt 4).
Blogs regelmatig verversen (en als je slim bent, pas je dan ook de datum aan, zodat de lezer ook ziet dat jouw blog recent geschreven is) is dus juist verstandig om te doen.
Feit: Sta je bovenaan in Google, dan kan het wel tricky zijn om je blog aan te passen. Je weet nooit exact wat het was dat Google waardeerde in jouw blog. Als je dan ineens iets te veel wijzigt, kan je wellicht iets weghalen wat Google juist waardeerde. Rommelen in blogs die al op 1 zijn, moet je dus alleen doen als je het echt noodzakelijk vindt om de informatie te verbeteren.
Kijk daarbij wel uit voor de titel. Dat is een belangrijke rankingfactor, dus als je die gaat wijzigen kan dat wel eens verkeerd uitpakken. En blijf al helemaal van je URL af. Daarmee maak je het voor Google wel erg onoverzichtelijk.
Ik hoop dat ik met deze blog een paar hardnekkige misverstanden uit de wereld heb geholpen over schrijven voor Google en dat je zo weer wat beter weet hoe jij ook jouw blogs op pagina-1 kunt krijgen. Want zoals je in punt-5 hebt gelezen: dat kan ook als je nu pas begint!
[text-blocks id=”20664″ plain=”1″]
Met welke vragen zit jij nog?
Heb jij nog Google-fabels die rondspoken in je hoofd en waarvan je niet weet of ze nu waar zijn of niet? Zet ze hieronder in de comments en ik geef je antwoord.
Update: Deze blog werd voor het eerst geschreven op 3 juli 2018 en op 28 juli 2020 geactualiseerd met nieuwe informatie over schrijven voor Google (want zoals je nu weet is dat goed om af en toe te doen ? )
Dank je,
Inmiddels zelf ‘pijnlijk’ gemerkt dat het inderdaad niet slim is, om de tekst te bewerkt of nóg stommer; te verwijderen! Zeker niet als daar een link(building) in staat hahahaha
Bewerken is niet erg, verwijderen wel erg zonde als er linkjes naartoe lopen! Waarom had je hem verwijderd dan?
Ik vind het indrukwekkend dat u zo hoog kunt staan in google! Vooral als er zoveel grote concurrenten zijn!
Hi Alan, dank voor je complimenten. Ik ben er zelf uiteraard ook blij mee, omdat het me dagelijks veel bezoekers oplevert (en daarmee klanten). Ik denk inmiddels ook wel aardig te weten waar Google allemaal op let en hoe ik ervoor kan zorgen dat ze mijn blogs als waardevol bestempelen.
Ik zie dat jouw site in elk geval met 1 trefwoord op pagina 1 op Google staat: schoolspullen lijst. Het begin is er! Op naar meer zoektermen.
Succes!
Groet,
Bastiaan
Jep, ik zie ook dat ik best veel clicks krijg van de zoekopdracht “schoolspullen lijst 2020”, vooral nu het nieuwe schooljaar aankomt. Tja, Wel vervelend dat Hema en Bruna zoveel ruimte op een eerste pagina innemen;)
Ja, dat is vervelend, maar niet gek. Je moet het eigenlijk anders bekijken: met adwords of gewone marketing win je het nooit van hun budgetten, in het organische deel kun je wat van hun bereik afsnoepen door slimmer te zijn. Juist bij Google liggen dus kansen voor minder grote ondernemers.
Goed Nieuws: Ik sta voor “schoolspullen lijst 2020” op nummer 1 in google opeens! Direct boven hema, die is nummer 2…
Kijk eens aan! Goed bezig. Nu eens kijken of er nog andere geschikte woorden zijn waarop je je kunt richten.
Goed verhaal (van meer dan 1700 woorden ;-) ). Wat ik goed vind is dat je per onderdeel zowel een feit als een fabel benoemt. Ik had gewild dat ik dit geschreven had…
Hi Nathan,
Dank voor je complimenten. 1800 woorden zelfs. Eens kijken wat dat doet op zoekterm ‘schrijven voor Google’… :-)
Met stip op plek 4. Geen hoog zoekvolume, maar toch leuk. Wie het kleine niet eert… :-)
Ik krijg in Ahrefs nu positie 8 voor jouw blog. Hoe dan ook, in ieder geval een top 10-positie binnen een week. Dikke prima! :-)
Ik zag het toevallig vanochtend ook. Mooi signaal om nog even wat dingetjes aan te passen. En dan stijgen we vast weer :-)