Is bloggen nog wel zinvol als je nu pas begint? Absoluut. Lees maar eens dit praktijkvoorbeeld.
Vorige maand kreeg ik een leuk compliment van een van mijn cursistes. Ze vertelde tijdens de training waarom ze zich had aangemeld:
“Ik ging googelen op blogcursus en kwam toen een aantal sites tegen waaronder die van Blogkracht. Ik ben er toen een paar gaan bekijken om mijn oordeel te vormen. Het merendeel bleek niet eens zelf een blog te hebben, wat ik natuurlijk bizar vond, maar jouw blogs vielen meteen op. Je gaf al veel informatie op je site, dus wist ik dat ik ook veel zou leren in een training.”
Kijk aan.
Dit is dus precies waarom bloggen zo effectief is. Om twee redenen die ze noemt:
1) Je kunt gevonden worden op Google. Mijn pagina met blogcursussen scoorde hoog, waardoor hij gevonden werd met de juiste zoekwoorden. Dat hij hoog scoort komt onder meer doordat mijn site veel blogs heeft en daardoor levendig is. En Google houdt van levendige sites (mits ze relevante content bieden).
2) Eenmaal op mijn site raakte de bezoeker overtuigd van mijn expertise. Ze las een aantal blogs en wist daardoor wat ik in huis had en wat ik haar kon bieden. De sites zonder blogs of zonder goede blogs konden haar niet overtuigen waardoor ze die links liet liggen.
Ik zeg dit niet om op te scheppen maar om je het volgende te laten beseffen:
Dat ik dus een betalende klant kreeg vanwege mijn blogs (en ze was zeker niet eerste)
En het leuke is: ik ben ook pas vorig jaar begonnen met bloggen.
Echt?
Nou ja, wel met de blogs voor Blogkracht. Ik blog al 15 jaar voor kleine en grote bedrijven, schrijf maandelijks blogs voor onder meer Monsterboard en blogde ook een tijd lang voor Twitter, maar mijn eigen Blogkracht vulde ik pas dit jaar echt.
Dat betekent dat ik ook de blogs over een pakkende inleiding, over het plaatsen van blogs en het promoten van blogs – die allemaal op pagina 1 van Google staan! – pas in 2o16 schreef.

Als ik daarmee hoog kan scoren, dan kan jij het ook. Want ik blog in een vakgebied (online marketing) waarbij iedereen weet hoe je hoog kunt komen in Google. Mijn concurrentie is dus veel steviger dan pakweg die van een bloggende coach, masseur, boekhouder, RSI-therapeut of fotograaf die doorgaans met minder Google-kenners te maken hebben.
Cruciaal voor je geloofwaardigheid
En zelfs al scoor je niet direct hoog, dan laat het tweede punt zien dat alleen al het hebben van een blog cruciaal is voor je geloofwaardigheid. Want als potentiële klanten op een andere manier dan Google op jouw site komen (bijvoorbeeld via zaken die je zelf in de hand hebt, zoals Facebook, Twitter, een nieuwsbrief of gewoon omdat jij ze jouw visitekaartje hebt gegeven) dan kunnen ze meteen zien wat jouw expertise is.
En daar kun je vandaag al mee beginnen.
Maar iedereen blogt al? Heeft het dan nog wel zin?
Dan moet je het dus juist gaan doen. Want als jij de enige in jouw vakgebied bent zonder blog, wie denk je dan de klant kiest? Jou niet in elk geval.
Beter verhaal, beter vindbaar
En als je zorgt dat jij een beter verhaal hebt, dat beter aansluit op wat jouw klant wil weten en er ook nog voor zorgt dat jouw blogs beter gevonden worden, dan onderscheid je je juist in positieve zin.
Dat kan dus ook als je nu pas begint met bloggen.
Ik help je daar graag bij, want mijn missie is om van ondernemers beter bloggers te maken.