Wie mijn 10 tips over Pakkende Titels wel eens heeft bekeken, weet dat ik geen groot voorstander ben van vragende titels. Die werken verwarrend en zijn daarmee in strijd met regel-1 van een blogtitel: wees concreet. Maar soms kan een vraag best werken. Bijvoorbeeld als je hem verpakt in een slim een-tweetje.
Eerst nog even over het probleem met vragende titels. Als lezer wil je graag weten waar een blog over gaat voordat je hem gaat lezen. Je wilt weten of die blog antwoord geeft op jouw (latente) zoekvraag. Maar als de blog dan zelf al een vraag in de kop zet, weet je nog niet of je daar antwoord op krijgt.
Neem deze titel: Wil jij snel rijk worden?
Geeft deze blog tips om snel rijk te worden? Je weet het niet. Misschien vertelt hij wel dat je helemaal niet zo gefocust moet zijn op geld en dat je meer aandacht moet besteden aan je geluk, je gezondheid of wat dan ook wat niet met rijk worden te maken heeft.
Of wat dacht je van deze: Heb jij al een Pinterest bedrijfsaccount?
Eh… nee, gelukkig niet.
Als je als blogger in deze blog antwoord wilt geven waarom zo’n account waardevol is voor ondernemers, kun je dat beter gewoon benoemen. De 5 voordelen van een Pinterest bedrijfsaccount bijvoorbeeld. (als je 5 voordelen weet natuurlijk…)
Vragen die wel werken
In sommige gevallen kunnen vragen trouwens wel werken. Maar vooral om het geen echte vragen zijn.
1 – Vergelijkingen
Vergelijkende vragen zijn vragen die wel kunnen werken als titel. Denk aan deze:
Hierbij is meteen duidelijk dat je gaat uitleggen wat de verschillen tussen die twee zijn. De vraag blijft niet hangen. De titel is concreet.
2 – Hoe en waarom
Ook de verkapte vragen met hoe en waarom werken om die reden. Denk aan:
- Hoe vaak moet je bloggen?
- Waarom is slapen zo gezond?
Deze vragen zijn eigenlijk geen echte vragen. Aan de vorm weet je dat je meteen antwoord gaat krijgen. Vaak zie je dat die waarom-vraag ook eerder in een stelling wordt gevat. Dat staat er Waarom slapen zo gezond is, in plaats van Waarom is slapen zo gezond? Feit is dat je in beide gevallen weet dat je antwoord krijgt over waarom slapen gezond is (en dat is het echt!).
3 – Een-tweetje
Soms is het toch wel leuk om een echte vraag te stellen. Omdat je dan in kunt spelen op mogelijke vragen die leven bij jouw doelgroep. In dat geval kun je gebruik maken van een een-tweetje, zoals ik bovenaan deze blog heb gedaan. Je geeft dan de vraag maar ook meteen een verkort antwoord.
Zo weet de lezer toch meteen dat je die vraag in de blog verder gaat uitdiepen en toelichten.
Ik deed dat zelf eerder bij deze twee blogs:
En ook een van mijn cursisten maakte er laatste gebruik van: Onvoldoende inhoud voor je boek? Pimp het met interviews!


Geef je dan niet meteen teveel weg vroeg iemand laatst tijdens een workshop? In de eerste titel uiteraard niet. In de tweede en derde titel kun je zeggen dat de lezer nu al meteen het antwoord weet.
Wat maakt dat uit?
Hij weet nog niet waarom zo’n event een waardevolle bron voor blogonderwerpen is of waarom interviews goed zijn voor een boek. Is hij daar benieuwd naar, dan zal hij toch echt die blog moeten lezen.
En dat is precies wat we willen met een titel: dat mensen enthousiast worden om door te lezen. Omdat ze weten dat deze blog hen gaat helpen. En niet omdat ze maar moet hopen dat er een antwoord in staat waar ze wat aan hebben. Want geloof me: dan klikken ze niet.
Handige checklist
Wil je in meer tips voor een pakkende titel, download hier deze handige checklist
Update: Deze blog over vragen in pakkende titels werd voor het eerst gepubliceerd op 6 november 2018
Bedankt voor de super bruikbare tips! Ik ben pas net gestart met mijn blog/website en kies mijn titels meestal intuïtief. Dankzij een schrijfcursus korte verhalen heb ik al flink geoefend met titels. Toch is een ander nieuw licht erop altijd fijn. Ik ontwikkel me graag. Fijne dag!
Dank complimenten. Daar doen we het voor! Succes en veel blogkracht!
Goed advies, want ik ben nu zeker geneigd om een vraag als titel te pakken. Dus ik ga er op letten dat niet te doen of alleen wanneer het wel kan. En het dan ook af te wisselen.
Dank voor je reactie Bernadette! Goed dat je er op gaat letten.
Veel blogkracht!
Bastiaan
Leuk die drie tips Bastiaan. Ik ga ermee spelen :-).
Dank je wel voor je link naar mijn blog.
Graag gedaan :-) En succes!