De jaarwisseling staat voor de deur. Dus komen de lijstjes en blogs met aanstaande veranderingen. Wat wordt er anders met marketing? Met social media? Welke technologische trends komen er. Welke mega-doorbraak. En uiteraard … wat gaat Google doen. Hoe kunnen we in 2020 zorgen dat we bovenaan komen?
Om die laatste vraag maar meteen te beantwoorden: hetzelfde als in 2019. Klinkt misschien flauw, maar is het niet. Lees vooral verder als je ook hoog wilt komen.
Zo extreem verandert Google doorgaans niet. Er verschuift wel eens wat in het algoritme. Maar in de basis draait het nog steeds om die ene wet: geef het allerbeste antwoord op de vraag die aan Google wordt gesteld.
En daar gaat het dus meestal al mis.
Zelfs die basale oerwet die al bestaat zolang Google bestaat, wordt door de meeste ondernemers genegeerd of slecht uitgevoerd. Dan focussen ze zich op de nieuwste SEO-trucjes die ze links en rechts horen van SEO-experts, en dan zijn ze verbaasd dat ze niet scoren.
Als ze al überhaupt actie ondernemen. Want de meeste ondernemers die ik spreek en die graag hoog in Google komen, doen eigenlijk helemaal niks. Die dromen maar een beetje van hoge posities, hebben een halfdode website en mopperen dan voortdurend dat ‘SEO toch niet werkt voor kleine bedrijven’.
Zonder het ooit te proberen.
Het gaat er dus niet om hoe Google verandert in 2020, maar dat jij verandert in 2020. Ga eindelijk eens echt werk maken van SEO. Ga eindelijk eens echt aan de slag met het geven van het beste antwoord. Je zult versteld staan wat je dat op kan leveren. Ook als kleine ondernemer die misschien pas net begonnen is.
Ik krijg 90% van mijn bezoekers via Google. En ik blog ook pas een paar jaar voor Blogkracht. Als ik het kan, kan jij het ook.
Om je op weg te helpen, geef ik je de 6 belangrijkste stappen die je moet zetten.
1 – Begin met bloggen
Ik heb het vaker gezegd: bloggen is de beste manier om hoog te komen in Google. Waarom? Omdat je met een blog exact in kunt spelen op de zoekvragen die gesteld worden aan Google. Googelt iemand op ‘is hardlopen gezond’ dan schrijf je daar een blog over. Stelt iemand de vraag ‘hoe kan ik beter slapen’ dan geef jij daar antwoord over in je blog.
Voor elke specifieke vraag binnen jouw vakgebied, maak jij een passende blog.
Meer dan de helft van de vragen aan Google is een vraag om informatie. Als jij daar geen antwoord op geeft, hoe kan Google jou dan ooit hoog laten scoren?
2 – Geef het allerbeste antwoord
Bloggen en antwoord geven op een vraag is meestal niet voldoende. Want Google is niet geïnteresseerd in zomaar een simpel antwoord: Google wil het allerbeste antwoord. Die blog zet hij bovenaan, want daarmee helpt Google zijn gebruikers het best.
Wat het allerbeste antwoord is, weet jij als expert natuurlijk het beste. Ik kan dat niet beoordelen. Maar waar het om gaat is dat je je er niet te makkelijk vanaf moet maken. Als je op de zoekvraag ‘is hardlopen gezond’ alleen maar schrijft ‘ja, hardlopen is supergezond!’, dan is wat aan de magere kant (hoewel het wel waar is). Leg uit waarom dat zo is en geef dan alle argumenten die daarvoor gelden, inclusief dat laatste onderzoek.
Pas als je echt alle nodige informatie geeft over een onderwerp, kun je winnen.
Want goede blogs trekken veel lezers. En Google is op de hand van de lezers. Hoe beter jouw blog gelezen wordt, hoe beter hij blijkbaar is in de ogen van Google. En terecht.
Weet je hoe je ook veel lezers krijgt:
3 – Maak een prettig leesbare blog
Informatie is belangrijk, maar als je het slecht ordent dan werkt het alsnog niet. Zorg dat je je blog dus goed opbouwt, met een heldere structuur, een goede titel en een goede inleiding. Dan komen de lezers en gaan ze je blog ook echt lezen.
En het maken van een prettig leesbare blog is helemaal niet zo moeilijk. Ik leer het je in een paar video’s voor een paar tientjes.
Nog meer lezers krijg je ook zo:
4 – Delen, delen, delen
Is je blog af, biedt hij voldoende informatie en is hij prettig opgebouwd. Dan is het tijd om het de wereld te laten weten. Zoals gezegd: hoe meer mensen enthousiast zijn, hoe beter Google hem laat scoren.
Ga het dus van de daken schreeuwen dat je een nieuwe blog hebt.
Stuur hem naar je nieuwsbriefabonnees, deel het op social media, plak hem eens in een forum of onder een andere blog. Verwijs ernaar vanaf je eerdere blogs. Delen, delen, delen. Hoe kunnen ze hem anders vinden, als je nog niet hoog staat in Google?
5 – Links, links, links
Lezers zijn leuk, maar het wordt pas echt interessant als die lezers besluiten om een linkje naar jouw blog op te nemen. Dat waardeert Google helemaal. Want niemand plaatst een link op zijn eigen site als hij niet enthousiast is over die andere blog. De andere blog zal dus wel waardevol zijn, redeneert Google. En terecht.
Ga dus actief op zoek naar links. In mijn workshop Bovenaan in Google in Een Dag geef ik daar een handig stappenplan voor dat werkt als een tierelier.
6 – Zorg voor kwaliteit
Kwaliteit wint altijd. Want Google houdt van kwaliteit. Zorg dus dat jouw blogs altijd up-to-date zijn. Zorg dat ze goed leesbaar zij op mobiel. Zorg dat je pagina een beetje snel laadt. Zorg dat hij niet helemaal volstaat met irritante banners of nietszeggende foto’s.
Zorg dat de informatie voorop staat. Dat de lezer die makkelijk tot zich kan nemen. Als je daarvoor zorgt, heb je de belangrijkste stap gezet.
En die zoekwoorden dan?
Ik hoor het je denken? ‘Moet ik niet juist de zoekwoorden allemaal terug laten komen in de tekst? Daar draait het toch vooral om bij SEO?’
Tuurlijk, maar dat doet iedereen al. Daarmee maak je het verschil niet.
Bedenk dat die zoekwoorden vanzelf wel terugkomen in je tekst als jij het allerbeste antwoord geeft (geloof me). Uiteraard helpt het om ze op een paar strategische plekken te zetten (leg ik ook uit in mijn workshop) maar als je je alleen daar mee bezighoudt, win je niet. Zonder bovenstaande 6 stappen, hebben die zoekwoorden nul effect.
En dit zijn dus geen nieuwe stappen. Ze golden ook al in 2019, 2018 en 2017. Ik weet dat, want in die periode schreef ik talloze informatieve blogs die daarom hoog kwamen in Google (heel veel op nummer 1).
Het werkt dus. Ook in 2020. Maar jij bent wel degene die die stappen moet zetten. Anders werkt het dus niet. Dromen of je verliezen in de nieuwste SEO-trucjes werkt ook niet.
Doe je bovenstaande 6 stappen nu nog niet, dan ben JIJ dus degene die moet veranderen in 2020. Ga echt aan de slag met Google, geef echt het beste antwoord en maak echt leesbare blogs. Ik garandeer je dat het dan jouw beste jaar ooit wordt.
Succes!