Kijk je nog wel eens naar je oude blogs? Pas je ze wel eens aan? Nee? Misschien toch overwegen. Want het updaten van je blogs heeft verschillende voordelen. Ik noem er zes, waarvan er twee met Google te maken hebben.
1 – Gedateerde informatie updaten
Het ligt natuurlijk aan de business waarin je werkzaam bent, maar in heel veel gevallen raakt informatie gedateerd. Zeker in het werkveld van SEO, waar ik veel over blog, vinden regelmatig aanpassingen plaats, waardoor oude informatie niet meer klopt. Vandaar dat ik regelmatig wat moet aanpassen.
Zo moest ik deze blog over de lengte van een meta-description alweer na een half jaar aanpassen.
Maar ook bepaalde cijfers kunnen achterhaald raken. Zo paste ik deze week nog mijn blog over blog promoten aan, omdat die oude cijfers over social media bevatte.
2 – Nieuwe inzichten toevoegen
Naast het verwijderen en aanpassen van gedateerde informatie, kan het soms ook nodig zijn om je blog aan te passen met totaal nieuwe informatie. Denk aan nieuwe onderzoeken die jouw verhaal ondersteunen of aan nieuwe inzichten die je zelf hebt opgedaan. Ondernemen is een continu proces en je zult als het goed is steeds weer bijleren.
Zo kwam ik onlangs een mooie directory tegen van plekken op internet waar je rechtenvrije plaatjes kunt vinden. Die moest ik natuurlijk wel even toevoegen aan mijn oude blog over plaatjes.
3 – Google houdt van aanpassingen
Vaak wordt mij gevraagd of je nog wel in oude blogs moet gaan rommelen en of dat niet slecht is voor Google. Integendeel. Google houdt namelijk van blogs die van goede kwaliteit zijn.
Dus als jij regelmatig jouw blogs aanpast en verbetert met nieuwe inzichten en actuele informatie, dan ziet Google dat alleen maar als positief. Het baat jouw positie in de rankings eerder dan dat dit het schaadt.
4 – Mensen zoeken op recente blogs
Vergeet ook niet dat mensen in Google heel vaak zoeken op recente blogs. Ik doe dat zelf ook vaak, zeker bij zoekvragen die heel periodegevoelig zijn. Als ik bijvoorbeeld wil weten wat de gewenste afmetingen zijn voor een Facebook-plaatje. Dat soort informatie verandert regelmatig, dus dan zet ik het zoekfilter in Google op ‘Afgelopen jaar’ of soms zelfs op ‘Afgelopen maand’.
Het is om die reden dan ook verstandig om de datum van je blog aan te passen, nadat je hem geactualiseerd hebt. Google ziet hem dan weer als een fris nieuw artikel waardoor hij ook getoond wordt als mensen op recente datum zoeken.
5 – Jouw blog valt meer op
Als je je datum aanpast, zal niet alleen Google hem weer als vers beoordelen, ook in jouw eigen blogoverzicht komt hij weer bovenaan te staan (als die op datum is geordend, maar dat is doorgaans het geval).
Je brengt die blog ook daardoor weer extra onder de aandacht van je bezoekers die op jouw blogoverzicht kijken. Zeker bij nieuwe bezoekers is de kans groot dat ze hem nog niet eerder gezien hadden.
6 – Nieuwe links plaatsen
Over de waarde van interne links heb ik al het nodige geschreven. Die maken jouw hele site een stuk krachtiger. Maar vooral bij oude blogs had je destijds vaak nog niet veel andere blogs om naar te verwijzen. Omdat die er simpelweg nog niet waren. Wellicht dat je ná het publiceren van die oude blog inmiddels wel nieuwe blogs gemaakt hebt die een verwijzing hadden kunnen krijgen vanuit die blog.
Ook om die reden is het dus slim om af en toe naar je oude blogs te kijken. Dan kun je die links alsnog toevoegen, waardoor zowel die oude blog als die nieuwe blog extra waarde krijgen.
Wat doe je met de oude datum?
Zoals gezegd is het slim om de publicatiedatum van je blog op het heden te zetten als je je blog actualiseert. Zelf vind ik het dan altijd wel jammer dat het dan lijkt alsof ik die blog pas net geschreven heb. Ik wil ook niet de indruk wekken dat ik pas nu voor het eerst over dit onderwerp blog. Lezers mochten denken dat ik een beetje achter de ontwikkelingen aanhobbel. Dat wil ik natuurlijk niet! :-)
Daarom zet ik altijd onderaan mijn blog dat ik deze blog al eerder geschreven heb en later geactualiseerd. Ik zeg dan vaak iets in de trant van:
Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 25 maart 2016 en werd op 4 september 2018 geactualiseerd met nieuwe informatie over het plaatsen van een plaatje in je blog.
Het leuke bijkomende voordeel hiervan is dat je nog een keer aan het einde van je blog je belangrijkste zoekterm (in dit geval ‘plaatje blog’) kunt laten vallen op een logische en niet gekunstelde manier. Als de blog aansluit bij een geschikte zoekvraag.
Zo maak je je blog weer net even een tikkie geschikter voor een hogere plek in Google. Al moet je daar de waarde niet van overschatten. Het belangrijkste is dat je gewoon meer waarde biedt aan de lezer. En dat waardeert Google wel degelijk.
Update: deze blog verscheen voor het eerst op 17 september 2018 en werd op 11 februari 2020 geactualiseerd.
Een jaar of 3 geleden ben ik al begonnen met het updaten van mijn blogs. Eerst met mondjesmaat, nu wat regelmatiger. Vooral om inderdaad de blogs te actualiseren en te verbeteren. Ik begon met mijn artikel over zoektermenonderzoek, niet voor de vindbaarheid, want dat artikel staat al jaren op 1 op allerlei varianten van de zoekterm ‘zoektermenonderzoek’ en ‘zoekwoordenonderzoek’. Onlangs heb ik ook enkele blogs samengevoegd, omdat de onderwerpen eigenlijk te dicht tegen elkaar aan schuurden. Dat is voor zowel de lezer verwarrend als voor de zoekmachine. En beter 1 heel goed blog dan 2 redelijke blogs met een stuk… Lees verder »
Hi Nathan. dat verwijderen kan inderdaad ook een goede beslissing zijn. Is de uiterste consequentie van een blog aanpassen aan de tijd. Soms is updaten niet meer genoeg en moet ie gewoon weg. Kan soms jammer zijn van het werk, maar kwaliteit moet inderdaad voorop staan zoals je zegt.
Dank voor je goede inhoudelijke reactie!
Bastiaan
Een hoop goeie redenen om eens kritisch te kijken naar je oude blogs! Het schiet er zo vaak bij in omdat je makkelijk focust op nieuwe dingen en het al druk genoeg hebt. Maar dit is weer een goede motivatie om toch eens aan de slag te gaan met oude blogartikelen ??!
Dank voor je reactie Michiel. Succes met updaten! :-)
Wat doe je met reacties onder een artikel als die gedateerd raken? Bijvoorbeeld als deze bij een alinea horen die je hebt vervangen omdat deze niet meer actueel was. Laat je die dan staan? Haal je die weg? Of maak je daar ook een opmerking over in de update?
Een van mijn eigen artikelen waar ik dit voorzie is een artikel over Apple updates dat ik geschreven heb. In principe moet ik dat elk jaar bijwerken of er een nieuw artikel aan wijden als de nieuwe Apple updates (iPhone, Mac) uit zijn.
Hi Bastiaan, interessante vraag. Ik denk niet dat het een veelvoorkomend geval zal zijn, maar ik aarzel altijd om reacties te deleten. Ik zou er eerder een toelichting bijzetten inderdaad, zoals jij ook suggereert. Toch wat netter.