Bij bloggen draait het voornamelijk om de inhoud. Maar de vorm helpt wel degelijk om de lezer mee te nemen in je verhaal. Ritme is daarbij belangrijk. Oftewel: voldoende afwisseling in leestempo en blogbeeld. Hoe je daarvoor zorgt, leg ik in deze blog uit. Het vergt wat meer aandacht, maar vergroot wel de kans dat de lezer jouw blog tot het einde uitleest.
Bloggen is net als praten, ik zeg het zo vaak. Daarom kan iedereen bloggen. Maar net als goede sprekers voor afwisseling en ritme zorgen in hun betoog, moet je dat als blogger ook doen. Zodat het geen saaie, monotone tekst wordt. Maar dat het al muziek in de oren klinkt.
Ik geef hiervoor 8 punten om meer ritme in je blog te brengen.
1 – Wissel lange en korte zinnen af
Op school leerde je misschien dat lezers niet van lange zinnen houden. Maar dat is onzin. Er is niks mis met lange zinnen, zolang ze niet te ingewikkeld worden en je ze niet te vaak gebruikt. Want het tegenovergestelde is net zo vervelend: een blog met alleen maar korte zinnen. Dan lijkt het net alsof je een kleuterboek leest (Jip is in de tuin. Janneke ook. Ze spelen. Takkie slaapt.)
Wie ritme in zijn zinnen wil aanbrengen, zorgt voor een mooie balans tussen korte en lange(re) zinnen. Kijk maar eens hoe de korte zin ‘Maar dat is onzin’ hierboven tussen twee langere zinnen staat. Daardoor wordt je blog niet langdradig en ook niet staccato.
2 – Wissel lange en korte alinea’s af
Hetzelfde geldt voor alinea’s. Door de komst van smartphones zijn die een stuk korter geworden en dat is op zich goed. Maar het wordt er wel saai en eentonig op als je nu alleen nog maar korte alinea’s gebruikt. Wissel daar dus ook mee af.
Na een alinea van zes regels zet je er een keertje een van drie regels. Daarna weer eentje van vier. Het is geen wet hoe je het precies doet, maar laat je gevoel spreken. Als de alinea’s maar niet allemaal even lang of even kort worden.
Een mooie manier om het ritme van de alinea’s te doorbreken is door gebruik te maken van een brugzin:
3 – Verras met brugzinnen en opschudwoorden
Een brugzin is een losse zin die tussen twee alinea’s in staat. Eigenlijk is het gewoon een alinea van één zin. Zo’n zin kan op twee manieren voor een positief effect zorgen:
- De zin springt eruit en valt daardoor op (je kunt zo iets belangrijks extra benadrukken)
- De zin schudt de lezer wakker en geeft hem een extra duwtje om verder te lezen. Denk aan zinnetjes als: Hoe is dit mogelijk? Wil je weten hoe dit kan? Maar het wordt nog mooier. Let op:. Ik noem dit ook wel opschudwoorden.)
4 – Plaats kopzinnen
Om het saaie beeld van allemaal alinea’s te doorbreken, doe je er verstandig aan om af en toe een tussenkopje te plaatsen. Doe dat ongeveer om de drie a vier alinea’s. Liever doe je trouwens geen klein tussenkopje, maar een volledige kopzin waarmee je de lezer prikkelt om verder te lezen. Dus niet het tussenkopje ‘Goede plaatjes’ maar: ‘Zo kom je aan goede plaatjes’.
5 – Verrijk met plaatjes
Over plaatjes gesproken: die zorgen natuurlijk ook voor een welkome onderbreking van de lap tekst die je blog anders wordt. Sowieso doe je er goed aan om minimaal één plaatje in je blog te zetten, maar als je blog erg lang wordt, kan het soms geen kwaad om een tweede plaatje toe te voegen.
Ik vind wel dat zo’n tweede plaatje altijd een toegevoegde waarde moet hebben. Denk in dit geval aan een screenshot of een grafiekje dat jouw verhaal ondersteunt. Een embedded video is in dit geval ook erg mooi.
Kun je geen geschikt plaatje bedenken of heb je geen video, dan kun je de woordenbrij ook doorbreken met een kader:
6 – Doorbreek met kaders
Kaders zijn een waanzinnig mooie manier om het beeld van jouw tekst aantrekkelijker te maken zonder dat je daar een plaatje voor nodig hebt. Ik gebruik ze zelf vaak voor het promoten van andere blogs die gerelateerd zijn aan mijn verhaal en dus voor de lezer van toegevoegde waarde zijn.
Je kunt zo’n interne link in je lopende tekst opnemen, maar door ze in een kader te plaatsen, vallen ze meer op en doorbreek je meteen ook het saaie ritme van te veel alinea’s.
Bijvoorbeeld met dit kader, waarin ik meteen uitleg waarom interne links zo verstandig zijn:
Wil je weten hoe ik deze kaders maak in WordPress? Laat een berichtje achter in de comments en ik mail je de uitleg.
7 – Doorbreek met bullets
Korte lijstje doorbreken ook het monotone beeld van je blog. Heb je een keer een kleine opsomming, zet hem dan met bullets onder elkaar. Zoals ik hierboven ook gedaan heb bij de brugzin.
[text-blocks id=”20707″ plain=”1″]
8 – Gebruik eens een quote
WordPress heeft ook de optie voor het invoegen van een quote. Een leuke visuele presentatie van een losstaande zin. Zelf maak ik er niet zoveel gebruik van. Alleen als ik iemand anders quoot in mijn blog. (zie voorbeeld in deze blog).
Ik gebruik deze optie in elk geval niet om stukken tekst uit mijn eigen blog nog een keer te noemen. Je ziet dit soort ‘pullquotes’ wel in krantencolumns en in interviews, maar ik vind het in blogs lelijk en vooral verwarrend. Ga er dus selectief mee om.
Wees voorzichtig
Sowieso is voorzichtigheid geboden in het toepassen van bovenstaande voorbeelden. Voor alles geldt dat overdaad schaadt. Bedenk dat deze tips bedoeld zijn om het saaie beeld in je blog te doorbreken en te zorgen voor wat ritme en afwisseling. Als je je blog nu volstopt met plaatjes, grafieken, quotes en kaders, wordt het alsnog een drukke rommelige bende.
Inspanning oogt professioneel
Maar als je het goed, geeft het je blog een professionele uitstraling. Ja, het is wat meer werk, maar de lezer zal dat waarderen. Je laat zien dat je niet even snel een tekstje op je site geknald hebt, maar dat je er aandacht aan besteed hebt.
En dat vergroot de kans dat mensen jouw blog ook echt willen lezen. Want iemand die aandacht besteedt aan de vorm, zal ook wel aandacht besteed hebben aan de inhoud.
Hoe is het met jouw blog?
Welke manieren voor het creëren van ritme spreken jou het meeste aan? Gebruik je ze zelf al in jouw blog? Ik ben benieuwd. Deel gerust ook je blog hieronder. Ik lees hem graag. En als dank stuur ik je mijn video over het maken van die opvallende kaders.
Update: deze blog over ritme in je blog verscheen voor het eerst op 24 juli 2018 en is op 11 augustus 2020 geactualiseerd.
Hé Bastiaan, hoe leerrijk weer. Ik ben nog niet zo lang aan het bloggen (www.nickysleefenbeleefblog.be), maar ik geniet er al enorm van. Ik heb al geleerd om kopteksten te gebruiken, er zitten plaatjes in mijn berichten en ik probeer ook mijn alinea’s niet te lang te maken. Nu zou ik ook nog graag zo’n kader in WordPress gebruiken. Ik kijk alvast uit naar de uitleg hiervoor en naar je volgende tips. Groetjes, Nicole
Hi Nicole, dank voor je leuke reactie. Top om te zien dat je al goed bezig bent. De video over kaders komt naar je toe!
Hi,
Ik wil graag leren hoe je kaders maakt. Ik gebruik Avada in WordPress.
Alvast bedankt!
Hi Femke, dank voor je reactie. Video komt eraan!
Jaaa! Ik wil ook graag weten hoe je kaders maakt. Deze blog vond ik overigens erg goed!
Hi Alan, thanks! Video komt vandaag jouw kant op!
Ik vind punt 6 -Doorbreek met Kaders- een goed idee. Een link naar een ander artikel apart in een kader zetten in plaats van midden in een tekst. Dat geeft er ook extra aandacht aan.
Natuurlijk kun je ook een spellvaud in de tekst zetten zoals “alleemaal” hierboven onder punt 2. Kijken wie er reageert…
Wat vind jij ervan om woorden in de tekst vet te maken? Als je dat goed doseert (niet te veel dus) kan dat ook de leesbaarheid vergroten (zeg ik als oud grafisch ontwerper)
Hi Bastiaan, ik vind af en toe een woord vet wel kunnen om een zin eruit te laten springen. Ik doe het zelfs heel soms ook. Maar je moet dat echt doseren (zoals je zelf ook al aangeeft). Anders wordt het alsnog erg druk. En: als je veel zinnen wil laten opvallen, valt niks meer op.
Goed verhaal weer. Zelf schrijf ik voornamelijk alinea’s met boven iedere alinea een tussenkop. En inderdaad, dat is dan een kort zinnetje, waarmee ik mensen zo goed mogelijk laat weten wat ze in de alinea eronder kunnen lezen. Die brugzinnen gebruik ik nu ook zo af en toe. Ik houd sowieso maximaal 6 regels aan per alinea. Liefst minder, maar bij blogs vind ik iets langere alinea’s wel kunnen, als er maar de juiste informatie in staat. Daarnaast maak ik bij de meeste alinea’s een paar woorden of een (deel van een) zin vetgedrukt om het te benadrukken en mensen… Lees verder »
Hi Nathan, dank voor je reactie. Eens dat bij blogs een alinea van 6 regels of iets langer soms wel kan. Maar niet veel langer en zeker niet te vaak achterelkaar. Dan wordt het in mijn ogen toch weer te veel een muur van woorden. Afwisseling is key.
Af en toe iets vet maken, kan ook zeker werken. Deed ik ook in deze blog. Maar ik ben daar wel spaarzamer in dan jij denk ik. Als je te vaak iets benadrukt, benadruk je uiteindelijk niets meer, is mijn mening.
Cheers,
Bastiaan
Interessant blog. Ik gebruik altijd minimaal 1 afbeelding + tussenkopjes.
Die tekst in zo’n kadertje wil ik ook leren. Dat vind ik een mooie manier om de tekst te onderbreken + handig voor de interne links.
Hi Veron, met een afbeelding en tussenkopjes doe je al veel meer dan de gemiddelde blogger. Heel goed. Hoop dat ik je met deze blog aan meer ideeën heb geholpen. Ik stuur je vandaag in elk geval een uitleg voor de kaders.
Groetjes en veel blogkracht!
Bastiaan
He Bastiaan,
Ik zou heel graag weten hoe je een kader maakt in WordPress.
En daarnaast zou ik ook graag willen weten of je al nieuwe data hebt staan voor jouw workshop ‘bloggen voor ondernemers’ en/of ‘bloggen voor google’. De data die nu nog open staan dan kan ik helaas niet.
Ik ben onlangs voor mijzelf begonnen en om er vol bloggend in te duiken, zou het fijn zijn eerst eens een workshop van jou te volgen :-).
Hopelijk tot snel en groeten,
Jantina (oud Monster collega van heeeeeeeeeeeeel lang geleden)
Hi Jantina,
Leuk om van je te horen! En goed dat je als nieuwe zelfstandige ondernemer meteen in het bloggen bent gedoken. Erg verstandig. Ik moet nog even kijken naar nieuwe data voor workshops. Zodra ze bekend zijn, geef ik je een seintje. En ik stuur je vandaag ook de mail voor het maken van die kaders.
Groetjes en veel blogkracht!
Bastiaan