In 2019 deed ik een experiment voor de cursisten van mijn programma Boost Your Blog: ik zou een nieuwe blog maken en kijken hoe snel ik die hoog in Google kon krijgen. Ik zou exact de stappen volgen die ik ze geleerd had in mijn Masterclass Bovenaan in Google. Het gevolg: de blog staat inmiddels stijf bovenaan in Google en heeft al meer dan 50.000 bezoekers gekregen.
Weten welke stappen ik zette?
Lees verder, want jij kunt dit ook.
Stap-1: Kies de juiste zoekterm
Uiteraard begint scoren in Google met het vinden van de juiste zoekterm. Nu scoorde ik in 2019 al op heel veel termen, dus ik moest op zoek naar eentje waar ik nog geen blog over had gemaakt.
Ik gebruikte de (min of meer) gratis zoektermenhulp Ubersuggest en ging kijken welke vragen er over ‘blog’ en ‘bloggen’ werden gesteld aan Google en hoe vaak die vraag gesteld werd.
Nu ben ik niet vies van lage aantallen, want ik vind dat als er maar 10 keer per maand gezocht wordt op een bepaalde term dat het dan nog steeds de moeite loont om er een blog aan te wijden. In de praktijk liggen de echte bezoekersaantallen dan nog een stuk hoger, want er wordt ook op varianten gezocht.
Daarnaast hoef je die blog maar een keer te schrijven en kun je daarna jaren lang profiteren. Dat tikt toch aan. En uiteindelijk kan elke bezoeker een klant worden, ook al liggen de aantallen lager.
Maar voor dit experiment wilde ik iets meer uitdaging en vond ik er eentje met 1000+ zoekopdrachten per maand. Mijn oog viel op de zoekterm: ‘wat is een blog’ (gek genoeg had ik daar dus nog geen blog over)

Stap-2: Check de concurrentie
Met een zoekterm waar veel op gezocht wordt, weet je bijna zeker dat er ook veel concurrentie is. Er zijn vast meer bloggers die op die zoekterm mikken.
Dat is iets om rekening mee te houden, maar ook weer niet iets om je volledig door te laten afschrikken. Durf immers uit te gaan van je eigen kracht: als jij een beter antwoord hebt dan de concurrentie kun je het nog steeds winnen.
Maar dan moet die ruimte er wel zijn.
Stel dat er al 10 hele goede blogs over het onderwerp op pagina-1 van Google staan. Dan wordt het wel een stukje lastiger om ertussen te komen. Immers: die andere blogs zijn toch ook goed, waarom zou Google jou dan hoger inschalen? Het kan ook dan nog steeds, zeker als je kijkt naar de volgende tips, maar het helpt wel als er nog wat meer ruimte ligt.
Ik lees dan altijd gewoon de top-10 even door. Als blijkt dat er ook maar eentje tussen zit die weinig waardevol is, dan weet ik dat er serieuze kansen liggen. Want als Google die niet echt goede blog al in de top-10 zet, dan kan ik deze zeker van de troon stoten.
Dat was in dit geval ook zo, dus besloot ik door te gaan met mijn experiment.
Stap-3: Geef het beste antwoord
Dit klinkt misschien als een open deur, maar is het beslist niet. Weet dat Google de blogs bovenaan zet die het beste antwoord geven. En daarmee bedoel ik: die volledig zijn en soms net even wat extra informatie geven.
Kijk goed naar de vraag die gesteld wordt (in dit geval: ‘wat is een blog’) en probeer die dan zo goed mogelijk te beantwoorden. Dus niet alleen even een korte uitleg, maar bijvoorbeeld ook:
- Waar komt de naam ‘blog’ vandaan?
- Verschil tussen persoonlijke en zakelijke blogs
- Voordelen van een blog
- Verschil tussen blogs en vlogs
Zo bied je de lezer net even wat extra informatie en dat zal Google belonen.
Stap-4: Verwerk de zoekterm in je blog
Veel bloggers beginnen met deze stap. Die denken dat scoren in Google een kwestie is van zoektermen spuien. Maar ik doe dit pas nadat ik mijn blog geschreven heb. Het beste antwoord moet namelijk voorop staan.
Het helpt nog altijd wel als naast het goede antwoord Google ook extra goed snapt dat jouw blog aansluit bij die zoekvraag en daarom noem ik de zoekterm nog wel een paar keer. Niet overdreven veel, maar wel strategisch op een paar plekken. Een daarvan is in elk geval in de titel.
Stap-5: Zorg voor lezers
Google zal blogs die goed gelezen worden als extra waardevol zien. Ze worden niet voor niets goed gelezen. Stimuleer daarom in het begin meteen het leesgedrag door de blog veel te delen. Op social media, in je nieuwsbrief en op je site. Hoe meer mensen hem zien, hoe meer kans je maakt.

Stap-6: Zorg voor linkjes
Op basis van de eerst vijf stappen kwam ik al snel op pagina-1 van Google te staan. Maar ik wilde meer. Dus was het zaak om nog een belangrijk laatste stapje te zetten: zorgen voor linkjes naar mijn blog.
Met een link bedoel ik dat een andere website naar die ene blog van mij gaat verwijzen. Voor Google is dat een extra krachtig signaal dat mijn blog waarschijnlijk waardevol is. Want waarom zou iemand er anders naar verwijzen?
Het werkte, want op het moment dat ik mijn eerste link kreeg, sprong ik al meteen naar plek-2 in Google.
Inmiddels sta ik zelfs fier op plaats 1. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat mijn blog al die tijd goed gelezen werd, waardoor hij in de ogen van Google steeds waardevoller werd. Maar ook dit allerlaatste tipje zal mogelijk geholpen hebben:
Spap-7: Stimuleer reacties
Wil je een levendige blog, bied dan sowieso de mogelijkheid dat mensen kunnen reageren op je blog. En als je helemaal verstandig bent, stimuleer je die interactie ook.
Niet alleen krijg je zo meer contact met je doelgroep, voor Google is het ook een signaal dat jouw blog leeft en aantrekkelijk is. En dus waardevol. Het zal je kansen op een goede positie alleen maar vergroten.
Nu jij!
Zo, dat waren 7 belangrijke stappen waarvan ik zeker weet dat ze nodig waren om hoog te komen in Google (zelfs op nummer 1). Uiteraard zijn er nog wel een paar gedetailleerde stappen te zetten die de kans nog even een zetje geven en die leg ik graag uit in mijn Masterclass Bovenaan in Google (en daarin geef ik je ook supertips om die cruciale links te krijgen).
Maar neem van mij aan dat je met deze 7 stappen al meer doet dan 95% van de bloggers en zo dus al een grote kans maakt. Begin dus met deze basis.
Daarbij ben ik benieuwd waar jij op zou willen scoren? Op welke zoekterm zou jij graag bovenaan in Google staan? Vertel het in de comments en als dank stuur je mijn ebook over Scoren in Google met nog wat extra informatie en tips.
Wat een handige tips! Ik ben sinds kort ook begonnen met online marketing voor mijn bedrijf en ik merk al grote verschillen. Ik zal hier ook zeker mee bezig blijven. Bedankt voor het delen.
Met vriendelijke groet,
Felix
Dank je Felix en wat goed dat je al verschillen merkt. Ook door blogs al? Zou mooi zijn.
Keep top the good work en veel blogkracht!
Bastiaan