Is ChatGPT echt het ei van Columbus? Kan het jou als ondernemer helpen bij het maken van je blogs? En zijn ze dan nog wel authentiek? In deze blog geef ik je 7 redenen waarom ChatGPT prima is om blogs te laten maken, waarbij je ook nog echt jouw verhaal vertelt.
1 – Je bespaart tijd (duh…)
Met ChatGPT bespaar je als ondernemer natuurlijk aanzienlijk veel tijd bij het schrijven van blogs. Een nogal cruciale factor, want ondernemers die willen bloggen over hun bedrijf ervaren vaak een gebrek aan tijd als struikelblok. Het gevolg is dat ze uiteindelijk geen blog publiceren!
Als blogtrainer zie ik dit probleem regelmatig bij ondernemers die ik begeleid. Ze willen graag snel, gemakkelijk en efficiënt bloggen, maar het blijft vaak onderaan hun prioriteitenlijst staan vanwege andere verplichtingen.
Hoewel ChatGPT niet perfect is in het maken van blogs, is het beter dan niets. Het alternatief is namelijk dat je anders helemaal geen blog hebt.
2 – Je kunt best authentiek zijn
Mensen denken vaak dat je met ChatGPT geen eigen, authentieke blog kunt maken en dat het alleen maar kopieën zijn van bestaande blogs op het internet. Dit hoeft niet zo te zijn.
Met de juiste aanpak is het wel degelijk mogelijk om een eigen originele blog te laten maken door ChatGPT. Je moet er gewoon voor zorgen dat je de juiste input geeft op de juiste manier. Door ChatGPT slim in te zetten en te voorzien van jouw eigen originele input, kun je van de blog echt jouw verhaal maken.
Jij bepaalt immers wat erin komt en als je dat goed aan ChatGPT duidelijk maakt, kan het simpelweg jouw ideeën en stijl opschrijven. Het wordt zo echt jouw blog die jouw visie reflecteert.
Over stijl gesproken:
3 – Je kunt zelfs in jouw stijl laten schrijven
Met ChatGPT kun je ook echt in jouw eigen stijl schrijven. Je kunt ChatGPT namelijk vragen om een aantal van jouw eerdere blogs te beoordelen en vervolgens in dezelfde stijl te schrijven.
Hoewel het resultaat nooit helemaal perfect is, zal het toch redelijk in de buurt komen van jouw kenmerkende schrijfstijl. Op die manier wordt het een redelijk goede weergave van wie jij bent en hoe je schrijft.
Niet helemaal tevreden, dan geldt ook nog het belangrijke punt 4:
4 – Je kunt je tekst altijd nog tweaken
Een bijkomend voordeel van ChatGPT is dat je de gegenereerde tekst altijd nog kunt aanpassen, ook wel ‘tweaken’ genoemd. Nadat ChatGPT de blog heeft geschreven in jouw stijl, kun je deze nog steeds naar wens bijwerken. Je hebt de vrijheid om bepaalde zinnen aan te passen, woorden te veranderen en zelfs hele stukken te verwijderen.
Het basisraamwerk staat al klaar, waardoor het slechts een kwestie is van lichte aanpassingen. Je kunt bijvoorbeeld een zin schrappen die niet helemaal naar wens is of een paar details inkorten. Dit fine-tunen kost aanzienlijk minder tijd en minder moeite dan het schrijven van een volledige blog vanaf nul.
5 – Je hoeft geen copywriter te zijn (of te worden)
Ondernemers zijn meestal geen tekstschrijvers (en niet alle tekstschrijvers zijn goede ondernemers 😀). En dat is helemaal prima. We hebben immers allemaal onze eigen expertise en kunnen niet overal evenveel verstand van hebben. We hoeven dus ook geen tekstuele meesterwerken te produceren.
Het belangrijkste is dat de boodschap goed overkomt.
Als blogtrainer heb ik altijd een pragmatische kijk op tekst gehad: je hoeft geen stilistisch wonder als Sheila Sitalsing, Bert Wagendorp of Sylvia Witteman te zijn, als het jou lukt om je kennis op een acceptabele manier te downloaden naar tekst zodat de lezer het begrijpt, heb je een goede blog gemaakt. Met ChatGPT wordt dat echt een stuk makkelijker.
Vergeet de wens om een perfecte taalkundige tekst te maken, focus op de waarde van de inhoud en de impact die het kan hebben.
6 – Bloggen blijft belangrijk
Waarom moeten we eigenlijk nog onze kennis in geschreven blogs zetten? Omdat een blog nog altijd de meest ideale vorm om je expertise te delen en vele voordelen biedt ten opzichte video en teksten op social media.
Hoewel het ook prima werkt om je kennis te delen in LinkedIn-berichten, zijn deze vaak vluchtig. Ze verschijnen slechts één keer in de tijdlijn van je volgers en verdwijnen daarna vaak in de vergetelheid. Het is lastig om ze later terug te vinden of op te zoeken.
In tegenstelling tot social media bieden blogs een duurzaam platform.
Door je kennis in een blog te delen, creëer je waardevolle visiedocumenten die als visitekaartje op je website fungeren. Hiermee kun je laten zien hoe je denkt over een bepaald onderwerp. Bovendien worden blogs beter geïndexeerd door zoekmachines zoals Google, waardoor ze makkelijker vindbaar zijn.
Video’s kunnen ook goed werken, maar het nadeel van video is weer dat niet iedereen altijd de tijd, interesse of mogelijkheid heeft om video’s te bekijken. Bovendien vergt het maken van video’s meer inspanning en middelen dan het schrijven van tekst. En er is een groter afbreukrisico, omdat een slecht opgenomen video sneller negatieve gevolgen kan hebben voor je imago.
Kortom, bloggen blijft essentieel. Het is een manier om je expertise te presenteren, je visie te delen en jezelf te positioneren als autoriteit in jouw vakgebied. En je kunt het dus met ChatGPT vrij eenvoudig laten uitvoeren.
7 – Je kunt pratend schrijven
Tot slot: door ChatGPT kun je ook heel goed pratend schrijven. Je kunt simpelweg hardop brainstormen en de audiotekst laten uitwerken door AI naar een blog. Op die manier ontstaat er een echt authentiek verhaal in jouw eigen stijl.
Momenteel ben ik zelf ook pratend aan het schrijven terwijl ik met mijn auto in de file sta!
Ik brainstorm en denk hardop over mijn blog en de onderwerpen die ik wil bespreken. Het komt misschien nog niet helemaal vloeiend uit mijn mond, maar dat is geen probleem, want straks laat ik het uitschrijven door een schrijfprogramma.
Dit programma zal mijn gesproken tekst omzetten naar geschreven tekst en vervolgens kan ik die tekst gebruiken om een blog te creëren met behulp van ChatGPT. Hoewel de output niet perfect zal zijn, kan ik het nog wat finetunen (zie punt 4). De ruwe versie zal echter wel gewoon zijn zoals ik het heb uitgesproken, met als voordeel dat het zo vrij nauwkeurig mijn persoonlijkheid en praatstijl weerspiegelt.
Op deze manier kun je dus al brainstormend een blog maken, zelfs terwijl je onderweg bent. Dit bespaart enorm veel tijd en geeft je toch een redelijk authentieke tekst.
Zijn er ook nadelen?
Is het allemaal hosanna en maneschijn? Natuurlijk niet. Er zijn nog even twee nadelen die ik je niet wil onthouden (maar ik sluit nog af net een bonusvoordeel)
- ChatGPT verliest het van de echte tekstschrijvers – Als je zelf een getalenteerde schrijver bent met een eigen stijl én plezier hebt in het creëren van mooie teksten, zou ik niet snel ChatGPT gebruiken. Het zal namelijk de tekst op een net wat andere manier formuleren dan jij had bedacht, wat tot frustratie kan leiden. Als je gevoelig bent voor taal en graag zelf de controle wilt behouden over je schrijfwerk, is het beter om zelf te blijven schrijven.
- Zelf schrijven maakt je slimmer – Een belangrijk nadeel van het volledig vertrouwen op ChatGPT is dat je de mogelijkheid misloopt om al schrijvend slimmer te worden. Door zelf teksten te schrijven, moet je nadenken over wat je wilt zeggen, je gedachten verwoorden en kauwen op de tekst. Onderzoek toont aan dat dit proces je creativiteit en kennis stimuleert. Je leert meer over je onderwerp en ontdekt nieuwe verbanden terwijl je aan het schrijven bent. Dit voordeel van zelf schrijven wordt beaamd door veel ervaren bloggers. Als je ervan wilt profiteren om jezelf te ontwikkelen en nieuwe inzichten op te doen, is het beter om zelf actief te blijven schrijven in plaats van alles door ChatGPT te laten uitwerken.
Combiknaller: sparren met anderen
Een extra leuke bonustip is om jezelf te laten interviewen door iemand anders over jouw vakgebied. Door samen te sparren en te praten over je onderwerp word je gedwongen om dieper na te denken en je gedachten te scherpen. Dit heeft een vergelijkbaar effect als zelf schrijven.
Het mooie is dat je het gesprek kunt opnemen en vervolgens kunt laten uitwerken door ChatGPT.
Hoewel het misschien niet direct in de vorm van een blog is, kun je wel een overzicht krijgen van de belangrijkste punten die zijn besproken. Deze punten kun je dan verwerken in een blog. Het interviewen en uitwerken van gesprekken is een leuke toevoeging aan de voordelen die eerder zijn genoemd. Dus of je nu zelf schrijft of in gesprek gaat met anderen, beide methoden helpen je om slimmer te worden en je kennis te verdiepen.
Het alternatief is: geen blog
Zoals gezegd is ChatGPT niet perfect en om die reden zal ik zelf ChatGPT niet snel gebruiken om mijn blogs te laten schrijven. Omdat ik als ervaren tekstschrijver het bijna net zo snel kan en beter. Ook vind ik schrijven geen straf.
Maar veel ondernemers vinden schrijven dus wel als een straf. Of ze zien het op zijn minst als vervelend huiswerk waar ze dus het liefst voor wegrennen en waarbij altijd iets anders net even wat belangrijker is. (de vaat, de was, stofzuigen, dat ene mailtje naar die klant… herkenbaar?)
Zelfs de ondernemers die zeggen dat ze wel graag zelf schrijven, zie ik het in de praktijk toch vaak niet doen. Mogelijk omdat perfectionisme dan weer in de weg zit.
Het inzetten van ChatGPT maakt het schrijven in een klap makkelijker en mogelijk ook leuker om te doen. Je hoeft die machine alleen maar te voeden met jouw ideeën en dan rolt de tekst er vrij aardig ut. Beetje tweaken en klaar.
Misschien niet 100% perfect, maar het alternatief is dat je geen blog maakt. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
DISCLAIMER: deze blog is voor 85% geschreven door ChatGPT en geeft toch 100% van mijn visie weer. Binnen een uur was hij helemaal af. Weten hoe je dat doet? Kom naar mijn online training Authentiek Bloggen mét ChatGPT
“Heldere uitleg en ook lekker interactief”
“Doorspekt met duidelijke voorbeelden.”
“Helder en ChatGPT goed toegespitst op bloggen.”
“Twijfel niet, maar haak gewoon aan. Super leerzaam.”
Knap werk van ChatGTP, maar jouw unieke stijl van schrijven herken ik zeker niet in deze blog. Ik mis een spanningsboog, het kabbelt m.i. allemaal een beetje door. Ongetwijfeld gaan de ontwikkelingen de komende tijd hard, maar tot dat moment geniet ik van jouw bezielde schrijfkunst.
Dank voor je reactie én complimenten Irene. Zoals ik (en Chat :-) ) al schreven: ChatGPT verliest het van de echte tekstschrijvers. Maar ik denk dat menig ondernemer (de doelgroep van Blogkracht) blij is als hij zijn kennis op deze manier kan verwoorden. Ten eerste zie ik vaak dat veel warriger wordt als ze (ten tweede) überhaupt aan schrijven beginnen. Want dat is nog wel het grootste probleem: dat ze niet durven omdat ze denken dat ze niet kunnen schrijven, of niet weten hoe te beginnen. Ik denk dat ChatGPT – mits goed gebruikt – voor veel kennisondernemers een uitkomst… Lees verder »