Je zult het vast (niet?) gemerkt hebben, maar de afgelopen weken ben ik even tijdje uit de lucht geweest. Een houten moestuinbak sloeg tijdens tuinwerk een steekwagen sloeg tijdens het verhuizen heel hard tegen mijn hoofd (update 2020) waardoor ik met een hersenschudding meer op bed lag dan achter mijn computer zat. Geen blogs, geen facebookberichten, geen nieuwsbrieven… maar wel: duizenden bezoekers! En aanmeldingen voor mijn online trainingen.
Wow, dat was weer eens een eye-opener.
Inderdaad. Want toen ik na een paar weken van afwezigheid weer eens voorzichtig naar mijn statistieken keek, bleek dat ik maar weinig lezers was verloren. Uiteraard lag het aantal lager dan de weken ervoor, maar nog steeds had ik duizenden bezoekers gekregen.
Hoe?
Uiteraard via Google. Het almachtige netwerk dat altijd doorgaat. Of je nu slaapt, op vakantie bent, druk met andere werkzaamheden of met een bult op je kop in een donkere kamer ligt.
Google slaapt nooit.
De afgelopen weken kwam inderdaad meer dan 90% via Google naar mijn blogs. Vooral naar de blogs die al hoog stonden in Google. Maar ook een nieuwe blog die ik vlak voor mijn hersenschudding schreef (en waarop meer dan 1000 keer per maand gezocht wordt) belandde tijdens mijn afwezigheid op pagina-1 van Google en trok zo ook de eerste bulk bezoekers.
En niet alleen dat: ook kreeg ik verschillende aanmeldingen voor mijn workshops. De inkomsten liepen dus ook gewoon door! (ok, niet zo goed als wanneer ik werk, maar toch niet slecht voor als je niks doet)
Het was andermaal een bevestiging dat mikken op Google verreweg de beste strategie is die je als (bloggende) ondernemer kunt doen. Facebook is leuk, maar kost tijd of geld, nieuwsbrieven zijn absoluut waardevol, maar lopen niet door als je er geen energie in stopt. Terwijl Google je gewoon tijd en geld bespaart. Erg prettig voor drukke ondernemers met weinig of geen marketingbudget.
En het is echt allemaal niet zo moeilijk. En je kunt ook nu nog hoog komen. Zoals gezegd maakte ik in maart nog een nieuwe blog die nu al op plek 5 van Google staat.

En dan heb ik er nog niet eens alle tactieken op toegepast die ik had willen doen (vanwege die hersenschudding).
Google in een notendop
Scoren in Google is een kwestie van de belangrijkste stappen goed uitvoeren. In de basis zijn dat deze:
1 – Zoek de juiste zoekvraag
Je kunt alleen scoren in Google op vragen die aan Google worden gesteld. Logisch, maar wordt door veel mensen vergeten. Ga dus eerst op zoek naar de vragen die mensen uit jouw doelgroep stellen aan Google. Zodat je weet waar je over moet bloggen
2 – Geef het beste antwoord
Als je de vraag weet, hoef je alleen nog maar een goed antwoord te geven. Nee, niet zomaar een antwoord: het allerbeste antwoord. Google beloont de blogs die het allerbeste antwoord geven. Als jij expert bent, is dat niet zo moeilijk om te doen, lijkt me.
3 – Zet zoektermen op juiste plek
Naast het geven van het beste antwoord, helpt het om de zoekterm op de juiste plekken te zetten in je blog. De titel en de URL zijn daarbij de belangrijkste plekken die ik altijd zou doen. Daarnaast is het verstandig om ook naar gerelateerde termen te kijken en die te verwerken in je blog.
4 – Zorg voor echte lezers
Hoe meer lezers je krijgt die jouw blog ook echt gaan lezen, hoe beter Google snapt dat jouw blog inderdaad het allerbeste antwoord geeft. Zorg er daarom voor dat je echte lezers krijgt die jouw blog ook het liefst uitlezen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je blog prettig leesbaar is en door hem in eerste instantie flink te delen.
5 – Zorg voor links
Als andere websites naar jouw blog verwijzen, is dat voor Google een signaal dat jouw blog waardevol is. Hij zal hem daardoor extra belonen. Zorg daarom dat je links krijgt van serieuze en waardevolle partijen.
6 – Hou de kwaliteit hoog
Google houdt van kwaliteit. Zowel van de inhoud en opbouw van je als de technische kwaliteit van je site. Denk hierbij aan snelheid, mobiele leesbaarheid en of de blog een beetje makkelijk te vinden is. Hoe beter je hiervoor zorgt, hoe beter Google jou zal belonen.
Beter dan je concurrenten (+ no-brainer)
Dit is het in een notendop. Uiteraard moet je al deze punten beter doen dan je concurrenten, want er kan er maar eentje op plek 1 staan en maar 10 op pagina 1 van Google.
Maar bedenk dat veel van jouw concurrenten hier helemaal niet zo goed mee bezig zijn en de ins en outs niet snappen. Als jij dus de juiste stappen zet, dan kun je ze echt verslaan. Ook als je nu pas begint. Zelfs ik kan het in een vrij concurrerend vakgebied (online marketing en tekst schrijven).
Weten hoe je dat succesvol doet? Ik leer het je in de leerzame online training Bovenaan in Google in 3 Stappen. Binnenkort (vanaf oktober 2020) plan ik weert nieuwe data in. Wil je als eerste horen wanneer die zijn en dan ook profiteren van de exclusieve vroegboekkorting, zet je dan vast op de wachtlijst. Je verplicht je tot niks en betaalt nu nog niks. Maar je hebt wel de voordelen van korting én gegarandeerd plek.
Een no-brainer noemen we dat. Komt waarschijnlijk door mijn hersenschudding :-)
Zet je dus vast op de wachtlijst als je dit jaar ook nog bovenaan in Google wilt komen.
p.s. deze workshop werd tot nu toe met een 9 beoordeeld. Lees hier de reviews.
Update: deze blog werd voor het eerst geschreven op 30 april 2019 en op 1 september 2020 geactualiseerd nadat ik weer een hersenschudding op had gelopen. Andere klap, zelfde consequenties: niet werken, niet bloggen, maar toch bezoekers en online verkopen.
1 – Zoek de juiste zoekvraag.
Goede tip. Mijn blog zal gaan over veel onderwerpen met een brede doekgroep. Hoe vind ik die zoek vraag waarop ik dan antwoord kan geven?
Beterschap!
Dank je Alan!