Hik jij tegen het schrijven van een blog aan? Weet je niet hoe je moet beginnen? Dan is dit stappenplan voor jou. In 10 simpele stappen heb je in een mum van tijd je volgende blog klaar.
1 – Bedenk je onderwerp
Dit is het punt waar de meeste blogbeloftes al stranden. Je wilt bloggen, maar weet niet waarover.
Wanhoop niet. Een onderwerp bedenken is makkelijker dan je denkt.
Ondernemers realiseren zich namelijk vaak niet op wat voor een goudmijn aan informatie ze zitten voor een blog.

In de eerste plaats is er je eigen kennis en expertise die waardevol is voor je (potentiële) klanten. Alleen daar al vallen veel blogs over te schrijven. Probeer te achterhalen welke vragen er leven bij je doelgroep en help ze met jouw kennis.
Waar je klanten mee zitten, kun je zo ontdekken:
- Vraag het ze gewoon: organiseer een borrel of bijeenkomt, hou een survey of vraag het ze op de man af als je ze spreekt.
- Google de thema’s uit jouw werkveld: de onderwerpen waar nu al veel over wordt geschreven is blijkbaar vraag naar. Gebruik deze onderwerpen als input en schrijf betere blogs!
- Gebruik Google Suggest: een nog handigere manier om te weten waar vraag naar is. Check deze korte uitleg over hoe je met Google Suggest blogonderwerpen kunt bedenken.
Vind snel blogonderwerpen met Google Suggest
Daarnaast heeft iedere ondernemer altijd wel een boeiende klant voor wie hij een interessante opdracht heeft gedaan. Deel die business cases zodat anderen er ook van kunnen leren. Of kijk eens of je onderzoeken op de plank hebt liggen of ander cijfermateriaal. Boor je goudmijn aan en smeed er mooie bling-bling-blogs van! (Lees hier meer manieren om aan onderwerpen te komen)
2 – Bepaal je belangrijkste zoekwoord
Heb je een onderwerp gevonden? Top! Probeer nu scherp te krijgen wat het belangrijkste zoekwoord is dat daarbij hoort. Wat zullen jouw klanten invullen om jouw blog te vinden?
Heb je Google Suggest gebruikt voor het bedenken van een onderwerp, dan heb je meteen een zoekwoord te pakken waar veel op gezocht wordt.
Heb je op een andere manier een onderwerp bepaald voor je blog, verplaats je dan in jouw klant. Hoe zal hij zoeken om dit te vinden? Denk daarbij zo breed mogelijk. Mensen tikken tegenwoordig hele zinnen in om iets te vinden op Google. Zo weet ik uit mijn eigen analyse dat er mensen zijn die in Google deze hele zin invullen: op welke zoekwoorden wordt mijn site gevonden
Wil je precies weten hoe vaak er op een bepaald zoekwoord gezocht wordt, maak dan gebruik van de zoekwoordplanner van Google. In mijn artikel Zoekwoorden bepalen in 3 stappen staat dit precies uitgelegd.
Hou het uiteindelijk gevonden zoekwoord in je achterhoofd bij het schrijven van een blog.
3 – Zet je informatie onder elkaar
Nu je je onderwerp hebt bepaald en weet op welke zoekwoord(combinatie) je gevonden wilt worden, is het tijd om alle belangrijkste informatie over jouw onderwerp onder elkaar te zetten.
Zelf pak ik altijd gewoon een papier en pen en ga ik brainstormen vanuit deze vragen:
- Welk probleem van mijn klant los ik op met mijn blog?
- Hoe los ik dit op?
- Wat wil hij weten?
- Wat wil hij nog meer weten?
- Heb ik nu écht alles gezegd?
Hierbij verplaats ik me in de klant en vraag me eigenlijk wat ik zelf zou willen weten als ik in zijn schoenen zou staan. Dat werkt meestal het krachtigst.
Tiplijstje
Heb je een onderwerp waarvoor een aantal antwoorden/oplossingen te geven zijn, zet dan die oplossingen onder elkaar in een tiplijst. Je hoeft die oplossingen alleen nog maar puntsgewijs uit te werken en je hebt een blog met ‘X tips voor…’.. Precies zoals deze blog tot stand is gekomen. Dit zijn veruit de makkelijkste blogs om te schrijven en worden vaak ook goed gelezen.
4 – Maak een duidelijke openingszin
Bij het schrijven van een blog besteed ik altijd extra veel tijd voor het bedenken van een goede openingszin. Een goede opening (die soms uit een paar zinnen bestaat) legt uit waar de blog over gaat en prikkelt de lezer om verder te lezen. Het is eigenlijk de hele reden dat je die blog schrijft.
Voorbeelden van openingszinnen uit mijn eigen praktijk:
- Wie wil scoren met zijn blog, heeft links naar zijn blog nodig. Zo simpel is het. (uit: Hoe krijg je meer links naar je blog?)
- Als je nu pas begint met bloggen, denk je misschien dat je nooit meer bovenaan kunt komen bij Google. Er zijn immers al zoveel concurrerende sites die al langer bezig zijn. Wanhoop niet. (uit: Hoe je als beginnende blogger toch hoog kunt komen bij Google)
- Iedereen kan bloggen. Heus. (uit: 11 schrijftips voor je blog)
Als je je openingszin(en) helder hebt, weet je ook dat je blog zin heeft. En dat maakt het verder schrijven van je blog een stuk makkelijker.
Die opening hoeft niet perfect te zijn en je mag hem later zeker nog aanscherpen. Maar als hij (min of meer) staat, hoef je daarna alleen nog maar een blog te schrijven die inhaakt of antwoord geeft op die eerste zinnen. Dan gaat het bloggen bijna vanzelf.
Lees hier mijn 8 tips voor het maken van een pakkende inleiding.
5 – Schrijf zonder te aarzelen
Hoewel je bij de openingszin even wat langer stilstaat, moet je verder lekker vrijuit gaan bloggen. Ga niet over elke zin te lang nadenken en schrijf wat in je opkomt.
Ongeremd schrijven is de beste manier om te zorgen dat alle informatie ook daadwerkelijk in je blog komt. En dat het zo goed mogelijk past bij jouw visie en mening. En soms kom je al schrijvend nog op ideeën waar je vooraf niet nagedacht had. Schrijf die ook op.
Ordenen kan later nog. Sterker nog: dat is je volgende stap.
6 – Orden je blog
Heb je alles op papier gezet, dan is het een kwestie van ordenen. Voeg alinea’s samen als ze kort zijn of deel ze in tweeën als ze te lang zijn. Maak gebruik van opsommingen als je ergens een lijstje met voordelen noemt en zet tussenkopjes boven sommige alinea’s. In Maak van je blogtekst geen blok tekst lees je waar je allemaal rekening mee moet houden als je je blog leesbaar wilt maken.
Kijk ook waar je afbeeldingen toevoegt om je blog te verfraaien.
7 – Check de basic schrijftips
Nu is het tijd om je zinnen nog wat te verfijnen. Lees je blog door en kijk of zinnen korter kunnen of duidelijker. En als je een bepaald woord te vaak achter elkaar noemt, vervang het dan door een synoniem. Lees ook mijn 10 schrijftips voor een blog.
8 – Tweak hem voor Google
Na de aandacht voor de lezer is eindelijk Google aan de beurt. Je wist al wat je zoekwoord was en hebt die als het goed is vanzelf een paar keer gebruikt tijdens het schrijven van je blog. Nu is het zaak om te kijken of dat vaak genoeg is en of je het zoekwoord er niet nog een paar keer extra in kunt verwerken zonder dat het onnatuurlijk wordt.
9 – Maak een pakkende titel
Het enige wat nu nog ontbreekt, is een pakkende titel. Hierbij hou je zowel rekening met je lezer als met Google. Bedenk hierbij wat voor deze specifieke blog het belangrijkste is. Wil je graag hoog scoren, zet dan in elk geval je zoekwoord erin. Is Google iets minder cruciaal, maar wil je je lezer vooral prikkelen, kies dan een van de andere voorbeelden voor een pakkende titel
10 – Klaar en delen maar!
Bam. Jouw blog is klaar. En hoe! Ga maar na:
- Je onderwerp sluit aan bij je doelgroep
- Je tekst bevat alle informatie
- Je blog is prettig leesbaar
- En Google weet hem ook nog goed te vinden.
Nu hoef je hem alleen nog maar even te verder te promoten via social media en je nieuwsbrief en de bezoekers kunnen binnenstromen.
Makkie toch?