Met een blog speel je je niet alleen in de kijker van jouw potentiële klant, ook kun je er pr-waarde mee genereren. Zelfs jaren later. Het overkwam een klant van me vandaag. Door zijn blog uit 2013 praat hij vanavond op BNR.
Ik weet het nog goed. Ik was destijds met deze klant – een werving- en selectiebureau – op zoek naar een leuk onderwerp voor een blog en las toen in het nieuws het pleidooi van de VVD om anoniem solliciteren te onderzoeken om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat leek me een mooi haakje om de visie van de klant op dit gebied op te schrijven.
We bespraken zijn standpunt – dat open kaart spelen zinvoller is en dat hij liever de werkgever met argumenten overtuigt dat een kandidaat gewoon geschikt is voor een bepaalde functie – en stelden de blog op.
De blog was bedoeld voor op de site en de nieuwsbrief aan hun duizenden contacten en leverde leuke reacties op van hen. Niet veel later wilde een radio-programma verder op het onderwerp ingaan en besloot enkele ‘experts’ over het onderwerp te ondervragen. Zo kwamen ze via de blog bij mijn klant uit. Het leverde een leuke radiogesprek op met mooie pr. Dat was allemaal in 2013.

Maar dat zoiets veel langer kan doorwerken, bleek vandaag. Want BNR wilde deze week weer eens aandacht besteden aan het onderwerp en vroeg mijn klant weer om feedback. En zo mag hij 3,5 jaar na dato opnieuw aanschuiven in de radiostudio om zijn expert-positie te claimen. Niet slecht toch?
Dit laat een paar interessante dingen zien:
- Dat een blog ook heel goed pr-waarde kan genereren. Zeker als je met je blog inspeelt op een actueel onderwerp (in dit geval een terugkerend actueel onderwerp).
- Je hoeft geen grote bekendheid te zijn om benaderd te worden. Redacteuren googelen ook als ze op zoek gaan naar geschikte sprekers.
- Als jouw blog dan hoog scoort in Google, word je een stuk sneller als expert gezien dan wanneer jouw blog lager staat.
- Een prikkelende mening helpt om uitgenodigd te worden. Aangezien deze blog inging tegen de politieke voorstellen, viel hij extra op.
- Zelfs na jaren kun je nog profiteren van een blog (zoals ik eerder ook al liet zien bij een blog van Monsterboard die na jaren nog honderden bezoekers per maand trekt.)
Pr is natuurlijk geen doel op zich. Maar pr is wel een mooi middel om breder onder de aandacht te komen van je doelgroep. En als een radioprogramma jou uitnodigt vanwege jouw blog, geeft dat jouw blog ook weer extra waarde. Mochten ze op hun site een link naar jouw blog opnemen, dan ben je helemaal spekkoper.
Je hoeft niet eens vaak te bloggen!
Deze case laat nog iets interessants zien: je hoeft niet eens vaak te bloggen om op te vallen. Van der Houwen Recruitment blogt namelijk best weinig, vergeleken met andere bedrijven. Doel is een blog per maand te schrijven, maar door omstandigheden wordt zelfs dat niet eens altijd gehaald. Toch lukt het ze dus om op te vallen bij BNR. Simpelweg doordat deze blog hoog scoort in Google. Niet eens op trefwoord ‘anoniem solliciteren’, maar wel bijvoorbeeld op ‘anoniem solliciteren argumenten’ waarmee ze op pagina 1 van Google staan.
Ik gok dan ook dat de redacteur deze zoekterm heeft gebruikt, aangezien het een vrij veel gebruikte zoekopdracht is – zoals blijkt uit analyse van Google Suggest en Google Adwords:
Zo zie je maar: je hoeft niet eens vaak te bloggen, zolang je het maar slim doet!
Leren hoe je krachtige blog schrijft?
Wil jij ook slimme krachtige blogs schrijven waarmee je onder de aandacht komt van jouw doelgroep? Kom dan naar mijn blogtraining Bloggen voor Ondernemers