Een periodieke blogmail (we noemen het liever geen nieuwsbrief) is een mooie manier om lezers te krijgen voor je blog en om top-of-mind te blijven bij je publiek. Jammer alleen dat lang niet iedere abonnee ook echt jouw mail opent en leest. Gemiddeld vaak minder dan de helft. Hoe kun je jouw open rate omhoog krikken? Ik geef je 5 handige tips.
1 – Kies een vaste dag
Mensen hebben een hekel aan spam. Maar mensen zijn dol op informatie. Je moet er dus allereerst voor zorgen dat jouw nuttige informatie niet als spam wordt gezien. Dat wil zeggen dat de ontvanger niet het gevoel heeft dat je hem de hele tijd maar lastigvalt met jouw mails.
In mijn ogen helpt het als je vooraf duidelijkheid verschaft. Als je een vaste dag afspreekt waarop je jouw mail verstuurt, dan zal de ontvanger het minder als spam ervaren, omdat het klopt met wat je beloofd hebt.
Voorbeeld: als je altijd op dinsdag een mail stuurt, dan komt dat minder over als overkill dan wanneer je het de ene week op woensdag doet en de andere week op donderdag. Dan lijkt er geen peil op te trekken en zal het eerder als spam worden gezien. Terwijl je net zo vaak mailt.
Bij een vaste dag kan diegene tenminste niet denken: alweer een mail van dat bedrijf? Nee, want het is gewoon weer dinsdag, dus het klopt.
Hooguit kan diegene denken dat de weken voorbij vliegen. Maar dat is niet jouw fout :-)
Overigens hoef je zeker niet wekelijks te mailen. Een vaste dag kan ook eens per twee weken zijn, of de laatste donderdag van de maand.
2 – Kies een vast tijdstip
Om voor nog meer helderheid te zorgen, kies je ook voor een vast tijdstip. Stuur je mail er bijvoorbeeld altijd om 11:00 ’s ochtends uit. Of om 15:30 ’s middags.
Niet voor niets verstuur ik mijn mail met blogtips altijd standaard op dinsdagochtend 10:00 uur. Zonder uitzondering.
Over wat het beste tijdstip is, daar verschillen de meningen over. Hangt ook van je doelgroep af. Belangrijker is dat je een vast moment kiest en je daaraan houdt.
Je zou ook eerst wat kunnen testen met verschillende tijdstippen en dan kijken welke tijd het beste werkt om dat tijdstip er vervolgens in te houden.
3 – Maak een pakkende titel
Bedenk dat jouw blogmail terechtkomt in een bomvolle inbox van de onvanger en moet concurreren met nog eens tientallen of soms wel honderden mailtjes die die dag voorbijkomen. Wil je opvallen, dan móet jouw titel ook opvallen.
Het belangrijkste is dat je de lezer direct overtuigt dat jouw mail waardevol is. Maak de titel dus het liefst zo concreet mogelijk. Liever ‘5 tips om rijk te worden’ dan ‘Rijk worden’ of ‘Een rijk leven’. Die laatste twee spreken totaal niet aan, maar vergelijkbare droge titels kom ik erg vaak tegen.
Je kunt ook opvallen met iets prikkelends, maar dan moet het wel echt prikkelen. Een mail met als titel ‘Dit is stom!’ kan sommige mensen nieuwsgierig maken maar lang niet iedereen. Stel jezelf de vraag: zou ik zelf op deze titel klikken als hij voorbijkwam in mijn bomvolle inbox?
In feite werken mijn 10 tips voor het maken van een pakkende blogtitel ook voor de titel van een blogmail, met dit verschil dat een titel van een mail echt niet te lang moet zijn (want dan breekt het mailprogramma hem af). Let daar dus extra op.
Ga in elk geval zeker niet van die neutrale titels maken als ‘Nieuwsbrief #18’ of ‘Nieuwsbrief maart’. Dat is echt een gemiste kans om de lezer enthousiast te maken.
4 – Verwijder inactieve abonnees
Dit is een van de meest gevoelige tips: als abonnees structureel jouw mail niet openen (en dus niet lezen) dan wordt het tijd om afscheid van ze te nemen. Gooi deze inactieve abonnees gewoon uit je maillijst. Dat klinkt misschien hard en tegennatuurlijk, maar is wel noodzakelijk als je beter gelezen wilt worden.
Mailprogramma’s kijken namelijk ook naar de reputatie van de verzender. Als je mails stuurt die weinig worden geopend (of die bouncen op een inmiddels niet meer bestaand e-mailadres) dan wordt die afzender eerder als spammer gebrandmerkt. Ook als de ontvanger jou niet zelf als spam aanmerkt, maar gewoon al jouw mails negeert.
Erger wordt het als hij dat laatste ook nog gaat doen. Dus dat hij jouw mails ook nog als spam aanmerkt!
Nu denk je dat abonnees dat niet snel doen (ze hebben zich immers ooit bewust aangemeld) maar als iemand al maanden lang jouw mails links laat liggen, dan kan dat negeren ook wel eens omslaan in irriteren. Voor je het weet staat een bepaalde mail hem niet aan en klikt hij wel op de Dit Is Spam-button. Met alle negatieve reputatie van dien. Wat dus ook weer de kans verkleint dat andere (wel actieve) lezers jouw mail netjes in hun inbox krijgen. Die wordt dan door het mailprogramma wellicht ook wel in direct naar de spam-folder gestuurd.
Daarnaast kosten inactieve gebruikers alleen maar geld. Want de programma’s waarmee jij je mails verstuurt (denk aan ActiveCampaign en Mailchimp) rekenen doorgaans in aantallen abonnees. Inactieve abonnees jagen jou alleen maar op kosten.
Nu zou ik niet iedere lezer die een paar keer iets niet leest meteen verwijderen. Want het kan nu eenmaal voorkomen dat die paar mails niet interessant voor hem waren. (Je kunt niet iedereen met elke mail aanspreken.) Of wie weet was diegene op vakantie of met zwangerschapsverlof.
Maar iemand die in het afgelopen half jaar echt nul keer een mail heeft geopend, die mag je toch echt wel als inactief bestempelen. De kans dat zo’n iemand ooit klant wordt, lijkt mij toch erg klein.
Schoon dus af en toe je lijst op en stuur diegene daarover nog een laatste mail. Bijvoorbeeld met de vraag of hij jouw mails wil blijven ontvangen en dat je (bij geen reactie) hem uit de lijst verwijdert.
5 – Stuur reminders
Om de open rate te vergroten kun je natuurlijk ook een mail twee keer sturen. Dit schuurt wel een beetje tegen het spammen aan, maar als iemand op dinsdag jouw mail gewoon niet heeft opgemerkt door de drukte van die dag, dan zal hij het echt niet heel erg vinden als je hem vrijdag nog eens stuurt.
Wees daar wel zuinig mee en maak dan ook wel duidelijk dat het om een ‘vriendelijke reminder’ gaat. Ik doe het zelf alleen bij bepaalde mails waarvan ik het echt superzonde vind als mensen die zouden missen. Mijn ervaring is dat op zo’n moment toch nog een hoop mensen hem alsnog lezen.
Wat is jouw open rate op dit moment?
Ik hoop dat je met deze tips jouw open rate flink een boost kunt geven en lees graag of het gelukt is. Sowieso goed om eerst eens te kijken hoe hoog die nu is. Ben ik ook wel benieuwd naar. Deel ze gerust in de comments hieronder.
We mailen!
Update: deze mail verscheen voor het eerst op 29 mei 2019 en is op 20 juli 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie over het vergroten van je open rate.
Hoi hoi mijn open rate zit meestal tussen de 52 en 65%. Geen idee of dat goed is.
Hi Diana, dank voor je reactie. Dat is zeker niet slecht. Kijk maar eens wat MailChimp geeft als gemidddelde uit eigen analyses: https://mailchimp.com/resources/email-marketing-benchmarks/
Bedenk wel dat MailChimp alleen keek naar campagnes die naar 1000+ mensen ging. Bij grotere aantallen is de open rate doorgaans lager, omdat er dan vaker wat minder betrokken abonnees tussenzitten.
Maar goed bezig dus jij!
69% highly engaged op Mailchimp overzicht. Ik stuur de nieuwsbrieven naar zo ongeveer 700 mensen.
Dat uitzoeken welke eruit moeten die amper openen is best een klus. Is daar nog een snellere route voor ipv 1 voor 1 bekijken?? :-)
Je blog zet me wel weer even aan het denken en in beweging! Thanxx
Goeie engagement hoor. Ik zou me niet zo druk maken voorlopig. Pas als open rate erg zou teruglopen wellicht. Hoe je dat goed binnen Mailchimp kunt fiksen (zonder echt de verkeerde mensen weg te gooien) weet ik niet. Ik gebruik ActiveCampaign.