‘Geef ik niet te veel van mijn waarde gratis weg door te bloggen?’ Het is een vraag die ik vaak krijg van ondernemers. ‘Waarom zouden ze nog iets van me kopen als ik het allemaal al voor niets verklap?’ De gedachte is begrijpelijk en daarom zal ik er in deze (gratis!) blog mijn kijk op geven. Tipje van de sluier: wees niet al te bezorgd.
Laten we eerst eens kijken waarom we eigenlijk gratis content in de vorm van blogs weggeven.
De redenen lijken me evident:
- Gratis content stelt potentiële klanten in staat om jou te leren kennen voordat ze de portemonnee trekken
- Daarmee kun je aan zoveel mogelijk mensen laten zien wat je waard bent
- Hoe meer (gratis) content je biedt, hoe beter je een expert-positie kunt opbouwen
- Content die openbaar is, nodigt uit om naar te verwijzen, waardoor je positie in Google flink kan stijgen
- Als je alles betaald maakt, zullen jouw klanten naar de concurrent gaan die wél gratis content biedt. (Die content hoeft niet beter te zijn, maar dat kan die klant niet weten als hij jou op voorhand negeert)
Maar waar trek je de grens? Hoeveel informatie geef je weg voordat er niks meer overblijft om voor te betalen?
Uiteraard is dit per onderneming verschillend. Maar het volgende is belangrijk om te realiseren:
Mensen betalen graag voor persoonlijk advies
Ben jij advocaat, verzuimexpert, gewichtscoach of pr-adviseur dan kun je al niet snel te veel informatie weggeven. Immers: bijna alles waar jij over blogt bestaat uit algemene informatie. Mensen horen dan alsnog graag wat het voor hun persoonlijke situatie betekent en hoe je hén kunt helpen. Ze willen maatwerk. En als jij met jouw blogs hebt laten zien dat jij daar veel kijk op hebt, zullen ze sneller jou om raad vragen.
In mijn geval: ik kan veel gratis tips geven over hoe je hoog kunt scoren in Google, maar toch werd ik onlangs nog benaderd door een ondernemer die vroeg of ik hem kon helpen met zijn website. Of ik zijn blogs hoger kon laten scoren.
Mensen betalen graag voor ervaring
Een blog is doorgaans maar een klein deel van je business. En in die blog kun je hooguit vertellen wat je doet en waarom iets goed is. Vaak is het de ervaring die belangrijker is. Geef je massages, yogalessen, speltherapie of stiltewandelingen, dan kun je die waarde natuurlijk nooit weggeven in je blog. Je kunt mensen hooguit inspireren en laten zien wat de toegevoegde waarde is van jouw dienst die ze vervolgens moeten ervaren.
In mijn geval: hoewel ik in mijn blogcursussen veel kennis deel die ook gewoon gratis op mijn site staat, is de ervaring toch anders. De (schrijf)oefeningen, de mogelijkheid om te participeren en direct vragen te stellen en het delen van ervaringen met andere ondernemers is een absolute meerwaarde van een training en in een blog bijna niet na te bootsen. En dus ook niet snel gratis weg te geven.
Mensen betalen graag voor overzicht
De informatie die je deelt in blogs is doorgaans versnipperd toegankelijk. Dat wil zeggen dat het verspreid staat over meerdere blogs. Ben jij een coach of trainer die al deze informatie in een overzichtelijke sessie aanbiedt, dan biedt dat absolute meerwaarde. Mensen hebben geen tijd om alles uit te zoeken en zelf de verbanden te leggen. Als jij dat versneld kan, betalen mensen graag voor deze tijdswinst.
In mijn geval: door mijn blogs in kant-en-klare online training te gieten, is hij voor mijn klanten veel sneller en eenvoudiger te verwerken.
Mensen betalen graag voor een systeem
Give away ideas, sell the system. Deze uitspraak van Sean D’Souza is een handige om te onthouden. In je blogs geef je slechts ideeën weg, inspiratie en natuurlijk enkele tips. Maar het systeem hou je achter de hand en geef je alleen weg als mensen ervoor willen betalen. Heb jij een manier bedacht om in een maand 5 kilo af te vallen of om binnen 10 weken klaar te stomen voor een marathon, dan geef je zo’n systeem niet geheel gratis weg. Tipjes van de sluier licht je uiteraard wel op, maar de concrete stap-voor-stap-aanpak is voor de betalende klant.
Het voorkomt ook dat anderen jouw content kopiëren. Zoals D’Souza zegt: “A copy is a copy. They still need to know HOW to do the stuff.”
In mijn geval: Ik wil best uitleggen waarom het goed is om nieuwsbrieven te versturen en wil ik ook best wat tips weggeven over het schrijven van een pakkende subject-titel of het vergroten van het aantal lezers. Maar als ik een heel systeem opzet om in korte tijd 500 nieuwsbriefabonnees te krijgen die ook nog eens echt jouw nieuwsbrief lezen en klikken op je links, dan doe ik dat alleen in een betaalde training.
Mensen betalen graag voor het laatste stukje van de puzzel
Hoe meer kennis je hebt, hoe meer je gratis kunt weggeven. Er blijft zo immers altijd nog wat over wat ze niet weten. Zolang jij overtuigend kunt duidelijk maken dat je nog meer waardevolle informatie hebt in de vorm van een boek, een (video-)cursus of een betaald deel van je site, dan zullen veel klanten daar alsnog voor willen betalen. Mensen die aan jouw expertlippen hangen, willen graag ook dat laatste stukje van de puzzel.
In mijn geval: ik heb nog lang niet alles prijsgegeven op Blogkracht.nl. Hoewel ik wekelijks tips en inspiratie zal blijven geven, zal ik ook onderdelen bewaren voor mijn trainingen en videocursussen. Voor wie de hele puzzel wil.
Blogs die niet snel iets weggeven
Twijfel je nog over wat je wel of niet kunt weggeven? Begin dan met onderstaande blogs, Daarmee zul je niet snel iets cruciaals verklappen.
- Klantcases – Een blog over hoe je een bepaalde klant geholpen hebt, biedt altijd veel waarde aan andere (potentiële) klanten. Maar het is doorgaans te specifiek om er als andere klant volledig mee aan de slag te kunnen. Zoals gezegd: mensen willen maatwerk.
- Verslag van een event – Heb je een event gehouden of bezocht, schrijf er een blog over. Het verklapt niks van jouw business, maar geeft wel waarde en bouwt aan je expert-positie
- Interview met andere experts – Interview iemand die verstand heeft van een deelgebied binnen jouw business waar jij niet de echte expert van bent, maar dat wel waardevol is voor jouw klanten. Je geeft zo wel waarde, maar verklapt niet het geheim van je eigen bedrijf.
- Onderzoekjes – Peil de mening van jouw doelgroep. Inspirerend, informatief, maar niet schadelijk voor jouw werkelijke business, zolang onderzoek niet jouw core-business is.
- Waarom-blogs – Het is altijd inspirerend om uit te leggen waarom iets goed is om te doen. 10 redenen, voordelen, gevaren, etc. Zolang je de hoe-doe-je-dat-dan-blogs summier houdt of bewaart voor je betalende business, heb je nog lang niet alles weggegeven.
Tot slot: wees gewoon niet te bang om te veel weg te geven. Ik ben ervan overtuigd dat gulle gevers altijd beloond worden. Wie goed doet, goed ontmoet. Of om het anders te zeggen: wie goed blogt, wordt veel bezocht (en krijgt veel verkocht). :-)
En jij?
Ik ben benieuwd: ben jij wel eens bang om te veel prijs te geven? Laat het weten in de comments. Een mooie manier ook om te delen wat jouw business is.
Update: deze blog verscheen voor het eerst op 26 september 2016 en is op 10 december 2019 geactualiseerd.
Goed verhaal Bastiaan. En terecht ook. Ik merk dat het werkt, krijg regelmatig aanvragen vanwege mijn blogs. Dus kan het alleen maar met je eens zijn.
Ik ben niet echt bang om iets weg te geven in mijn blogs. Blog me suf over mijn vakgebied. Wel twijfel ik over een bijzonder waardevolle lijst met online bedrijvengidsen, die super relevant is voor je lokale vindbaarheid. Daar zit veel tijd in en het is heel wat waard, dus ga ik dat gratis weggeven, verkopen of… ?
Hi Bastiaan,
Helder verhaal. Zonder de rest van het verhaal tekort te doen, vond ik vooral het laatste zinnetje interessant. Geschreven in 2016….Volgens mij wordt het nu toch echt tijd dat ik mijn content eens in een blog ga gieten.
Met vriendelijke groet
Rolf Meijers
Hi Rolf, dank voor je reactie. Lijkt me altijd goed om je content in blogs te gieten. :-) Het hoeft niet in een keer allemaal tegelijk. Doe het gewoon in stapjes. Om 2016 als aanknopingspunt te gebruiken. Als je toen was begonnen met 1 blog per maand, had je er nu al zo’n 25 gehad. Moeiteloos.
Dat is de truc van de kleine stapjes. Maar dan moet je wel beginnen met die stapjes. Kijk anders naar mijn webinar op 11 december. Daar vertel ik je hoe je met weinig blogs toch flink bereik kunt krijgen.
Succes en veel blogkracht!