Als ondernemer kun je niet alles zelf doen. Sommige zaken kun je daarom beter uitbesteden. Geldt dat ook voor zakelijk bloggen? Dat hangt van jouw situatie af. Om je een weloverwogen keuze te laten maken, zet ik de voordelen van zelf doen en uitbesteden even op een rijtje.
Voordelen van zelf bloggen
Zelf zakelijk bloggen heeft erg veel voordelen. Ik geef je er maar liefst zeven.
1 – Het is gratis
Dit is voor alle zaken die je zelf doet natuurlijk een logisch argument. Het is daarmee overigens niet altijd het beste argument, want tijd is ook geld en als je veel tijd kwijt bent aan andere zaken, dan kom je niet meer toe aan datgene waar je je geld mee verdient.
Toch is het bij bloggen zeker voor beginnende ondernemers wel een prettig argument. Beginnende ondernemers hebben vaak nog geen volle agenda en daardoor ook weinig inkomsten. Wel tijd dus en minder geld. Dan is zelf bloggen een slimme optie, juist ook om te zorgen dat er meer inkomsten komen.
Maar ook drukke ondernemers kunnen prima zelf bloggen. Zoveel tijd hoeft bloggen ook weer niet te kosten als je weet hoe het moet. En je hoeft ook niet vaak te bloggen om er voordeel voor je business uit te halen.
Daarbij heeft zelf bloggen nog meer voordelen:
2 – Jij kent jouw business het beste
Als er iemand weet hoe jouw business in elkaar steekt, dan ben jij het wel. Dus als er iemand is die daar de beste tips en adviezen over kan geven, ben jij het. Jij snapt jouw onderneming en vakgebied zoveel beter dan een ingehuurde tekstschrijver die zich soms eerst helemaal moet inlezen en verdiepen in jouw bedrijf.
Dat kan wel (ik blog ook voor verschillende grote bedrijven) maar dat kost wel extra tijd. En tijd is geld. Jij moet die tekstschrijver namelijk eerst briefen over het onderwerp en dikke kans dat de schrijver tussendoor ook nog met vragen komt.
En dan bestaat de kans ook nog dat hij net even een paar zaken verkeerd heeft geïnterpreteerd waardoor de nuance mist of iets feitelijk onjuist is. Ook dat is te overkomen, maar ook dat kost weer tijd. Jouw tijd en tijd voor de tekstschrijver – wat het allemaal prijzig maakt.
3 – Het is persoonlijker en authentieker
Als je zelf blogt, kun je veel beter vanuit jouw eigen expertise en ervaring praten dan wanneer iemand anders dat opschrijft. Goede tekstschrijvers kunnen wel ghostwriten, maar dan zul je wel met een vaste tekstschrijver moeten werken die echt ook jouw tone-of-voice weet over te brengen op papier.
Het moet immers wel een beetje consequent zijn en ook in lijn met wie je bent. Ben je van nature een vrolijke ondernemer die heel informeel en vlot communiceert, dan zou het gek zijn als jouw blogs ineens gortdroog zijn. En vice versa.
4 – Je wordt er (nóg) slimmer van
Uiteraard ben je al expert binnen jouw vakgebied als je serieus je vak uitoefent. Het leuke is dat je vaak toch nóg even wat slimmer wordt als je er eenmaal over gaat bloggen. Dan moet je namelijk vaak nog even wat uitzoeken, de laatste trends of onderzoeken checken en nadenken of er naast die 5 tips of redenen niet nog eigenlijk een 6e of een 7e is.
Doordat je jouw kennis toevertrouwt aan papier, wil je niets over het hoofd zien. Dus verdiep je je er nog even extra in. En zo word je al bloggende nog weer wat meer expert. Zeker als je gaat bloggen over zaken waar je al veel vanaf weet, maar nog niet alles.
Als je dat uitbesteedt aan een tekstschrijver, mis je die kans. Tenzij je echt alles vooraf voor de tekstschrijver uitzoekt en puntsgewijs al voor hem opschrijft. Maar dan kun je die blog net zo goed zelf verder afmaken en hem hooguit nog even door iemand laten controleren of pimpen.
5 – Je wordt er communicatiever van
Door zelf te bloggen, word je niet alleen slimmer, je wordt er ook communicatiever van. Doordat je jouw kennis gestructureerd op papier zet en schriftelijk onder woorden brengt, raak je hier steeds beter getraind in.
Dat helpt je ook in andere situaties met klanten en potentiële klanten. Als je met iemand op een netwerkborrel praat over jouw business, lepel je jouw kennis makkelijker op. Zeker als je over het specifieke onderwerp al eens een blog hebt gemaakt.
6 – Je krijgt meer blogonderwerpen
Wie schrijft die blijft en wie blogt blijft bloggen. Want als je eenmaal zelf gaat bloggen, kom je steeds sneller op nieuwe blogideeën. Zo werkt dat echt, is mijn ervaring en die van anderen.
Door zelf te bloggen, zit je veel meer in het onderwerp. Je brein komt in een soort blogmodus te staan, waardoor je sneller op nieuwe onderwerpen komt. En dat is prettig, want dat maakt het bloggen ook steeds makkelijker.
Als je het uitwerken uitbesteedt, profiteer je veel minder van dit effect.
7 – Je kunt sneller bijsturen
Daar komt bij dat je nu ook veel sneller kunt bijsturen. Tijdens het bloggen kom je vaak ook op extra inzichten die je dan direct kunt meenemen in je blog. Inzichten die je alleen krijgt als je er mee bezig bent. Dat heb je niet als je vooraf de blog ruwweg gaat briefen aan een tekstschrijver.
Dit zevende punt is daar het levende bewijs van. Vooraf had ik zes voordelen bedacht, maar tijdens het uitwerken, bedacht ik dat dit ook een wezenlijk voordeel is. En ik kon het meteen toevoegen.
Het werkt ook andersom. Als je bijvoorbeeld merkt dat een onderwerp toch eigenlijk niet zo geschikt is voor een blog. Dan kun je dat laten varen en je richten op een ander onderwerp. Of de insteek iets aanpassen.
Voordelen van uitbesteden
Soms kiezen bedrijven er toch voor om een blog uit te besteden. In feite zijn daar maar drie goede redenen voor.
1 – Het scheelt tijd
Een belangrijke reden om bloggen uit te besteden is dat je er zelf geen tijd voor hebt. Of denkt te hebben. Hoewel ik van mening ben dat bloggen niet veel tijd hoeft te kosten als je weet wat je doet, kan het voor veel ondernemers toch als te veel voelen.
Je kunt ook simpelweg niet alles zelf doen, zoals ik al zei. Net zoals veel ondernemers de belasting, het monteren van video’s en het schoonmaken van hun kantoor uitbesteden (om maar wat te noemen) kun je er ook voor kiezen het bloggen uit te besteden.
Bedenk wel dat het inhuren van een goede tekstschrijver niet goedkoop is. Zeker omdat het voor diegene tijd kost om zich te verdiepen in jouw business. Maar als je zelf in die uren meer kunt verdienen met je eigen werk, dan loont dat natuurlijk wel. Voor veel succesvolle ondernemers die ook geen zin in bloggen hebben (zie ook derde punt) kan dat een te verdedigen keuze zijn.
Heb je dan nog wel blogs nodig als je al het al zo druk hebt en dus al genoeg klanten? Ik denk van wel. Je moet nooit achterover gaan leunen en altijd je business scherp houden voor nieuwe klanten – of voor betere klanten!
2 – Je koopt kwaliteit
Het voordeel van het inhuren van een tekstschrijver is dat je nu zeker weet dat je ook een echt goede blog krijgt. Dat wil zeggen: als je ook echt een goede tekstschrijver inschakelt die verstand heeft van bloggen. En als je met je blog hoog wil scoren in Google ook nog eentje die echt verstand heeft van SEO.
Dat is niet altijd gezegd, dus het is wel goed om op zoek te gaan naar een goede partij die al bewezen heeft goede en succesvolle blogs te maken. Wil je iemand inhuren om goede SEO-blogs te maken, kijk dan wel of diegene dat al eens met andere blogs heeft aangetoond. Je maakt het jezelf nog makkelijker als je meteen iemand hebt die ook enige affiniteit heeft met jouw vakgebied, al is dat geen harde vereiste.
In elk geval krijg je nu wel blogs die foutloos geschreven zijn. Maar als de angst voor taalfouten de voornaamste reden is om het bloggen uit te besteden, kun je ook gewoon je blog laten checken op taalfouten door een eindredacteur. Je doet dan zelf het voorwerk en laat iemand anders er nog een plasje over doen of een sausje overheen gooien als je hem ook echt wilt laten pimpen.
3 – Het scheelt ergernis
Bloggen is makkelijk, leerzaam en hoeft niet veel tijd te kosten. Ondanks deze gunstige argumenten zijn er altijd ondernemers die er gewoon echt geen zin in hebben. Die een hekel aan schrijven hebben en er zich echt niet toe willen zetten.
Tegen deze groep zeg ik met volle overtuiging: besteed het dan maar uit.
Zolang je maar wel gaat bloggen. Want een blog blijft een waanzinnig manier om je te profileren als expert en is zelfs de beste optie om hoog te komen in Google.
Conclusie: zelf doen of uitbesteden?
Kijk vooral wat het beste bij jou past. Heb je het echt te druk of echt geen zin, besteed het dan gerust uit. Bedenk wel dat je dan de overige voordelen van zelf zakelijk bloggen (slimmer, communicatiever etc) mist.
Maar belangrijker: denk niet te snel dat je het niet kunt. Echt iedereen kan bloggen en zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. In mijn videocursus Bloggen als een Baas leer ik het je in een aantal praktische video’s.
Wat kies jij?
Wat heeft jouw voorkeur? Zelf doen of uitbesteden? Deel jouw mening in de comments hieronder en ligt het kort toe. Als dank stuur ik je een hele interessante video over het bedenken van onderwerpen voor je blog.
Voor mijn eigen website blog ik uitsluitend zelf, met een enkel gastblog voor de afwisseling. Alle blogs over mijn vakgebied doe ik echt alleen zelf. Zo heb ik alle invloed op zowel inhoud als vorm. En enkele gastblogs over mijn vakgebied die ik ooit heb ontvangen waren gewoon niet van het niveau dat ik graag zie. De gastblogs gaan dus enkel nog over aanverwante onderwerpen waar ik zelf geen expertise in heb. Zo af en toe blog ik voor een ander, maar echt alleen als ik de materie ken. Zo schrijf ik wel eens voor een hostingbedrijf, omdat zij vooral… Lees verder »
Prachtig artikel. En ik sta helemaal achter de 7 redenen om zelf te bloggen. En ook de 3 redenen om het uit te besteden. Daar kan ik nog wel aan toevoegen dat een externe schrijver vaak beter in staat is om zich te verplaatsen in de lezer. Wanneer je als ondernemer zelf blogt, schrijf je bijna automatisch ‘van binnen naar buiten’ in plaats van andersom. Het is een vorm van beroepsdeformatie die we allemaal hebben. Zelf blog ik al 7 jaar elke week, maar ook ik besteed het vaak uit. Omdat ik tijd tekort kom, maar dus ook voor die… Lees verder »
Hi Eric, dank voor je enthousiaste reactie. En goede toevoeging. Ik ga er eigenlijk altijd vanuit dat een ondernemer beter over zijn eigen vakgebied kan bloggen – als expert. Maar een externe tekstschrijver kan zeker ook wat toevoegen door fris en anders naar de zaak te kijken. Leuke en nuttige aanvulling!
Leuk artikel! Als ondernemers leuk kunnen schrijven en de benodigde SEO-kennis hebben (mits relevant) om er een succes van te maken, dan zou ik het zeker lekker zelf doen! Aan de andere kant zou ik zeggen: focus je lekker op je onderneming en laat het schrijven aan de schrijvers over ;-)
Dank voor je reactie Steef. Uitbesteden mag altijd en het is ook zeker goed om te focussen. Toch denk ik dat het niet veel tijd hoeft te kosten als ondernemer en dat iedereen kan leren bloggen. Plus: het hoeft niet eens zo vaak om succes te hebben. Maar iedereen moet kiezen wat het beste bij hem past. Belangrijkste is dat je als ondernemer een blog hebt. Of je hem nu zelf schrijft of laat schrijven.
Veel blogkracht!
Bastiaan
Ik kwam een keer de tip tegen om een hele blog van een ander, met vergelijkbare onderwerpen, op te kopen. Dat lijkt mij interessanter dan uitbesteden.
Zelf bloggen vind ik inderdaad beter. Dan moet ik alleen nog wat tijd vinden om die 25 bijna-helemaal-geschreven concepten af te ronden. Want de details moeten allemaal kloppen voordat ik ze online zet… (wordt aan gewerkt).
Opkopen is wel een heel rigoureuze methode. Dan toch liever zelf schrijven. Hoe gaat het er inmiddels mee?
Succes en veel, blogkracht!
Bastiaan (die ander :-) )