De cijfers liegen niet: de afgelopen maand kreeg ik maar liefst 4000 bezoekers voor één blog. De maand ervoor ook al trouwens. Het opvallende: ik schreef die blog al in 2014. Hoe zit dit? En wat kunnen we daarvan leren? Want jij kan exact hetzelfde doen.
Het gaat om deze blog die ik dus al in 2014 schreef. Dat was een van de eerste blogs die ik maakte voor Blogkracht. In het begin kreeg ik er overigens helemaal niet zoveel bezoekers voor. Nog geen 100 per maand.
Het verschil begon toen ik hem ook geschikt maakte voor…. Google. Toen stegen de bezoekers en schoten ze op een gegeven moment door het dak met inmiddels zo’n 50x meer bezoekers dan voordat hij goed door Google werd gevonden.
Waarom scoort deze blog zo goed? Ik zal er een paar zaken uitlichten waar jij ook je voordeel mee kunt doen.
1 – De blog… speelt in op een populaire zoekvraag
Uiteraard speelt de blog in op een vraag waar letterlijk naar gezocht wordt in Google. Dat spreekt voor zich, maar is het niet. Gisteren nog had ik een gesprek op LinkedIn met iemand die dacht te willen scoren op een zoekterm waar helemaal niet op gezocht wordt. Tja, dan kun je geen hoge aantallen via Google verwachten natuurlijk…
2 – De blog… geeft een goed antwoord
Als je weet wat de zoekvraag is, heb je als bloggende ondernemer maar één taak: zorgen dat je het allerbeste antwoord geeft. Dat wil zeggen dat je al jouw kennis als expert aanwendt om de beste informatie over die zoekvraag te geven.
Maak je er niet te makkelijk vanaf.
Denk niet: zo is het ook wel goed. Nee, denk nog even harder na: heb ik echt al het belangrijke verteld?
3 – De blog… vertelt nog meer
Naast de 10 tips die ik in die blog geef, begin ik de blog met nog wat achtergrond-informatie. Ook dat verrijkt de blog en ook dat draagt bij aan de hogere positie.
Dat heeft onder meer te maken met het creëren van de juiste context dat Google steeds belangrijker vindt. In mijn workshop Bovenaan in Google in Een Dag geef ik je daar een praktisch stappenplan voor.
4 – De blog… gebruikt de zoekterm
Vanzelfsprekend wordt de zoekterm ook gebruikt in de blog. Dat helpt de Google-robot om te bepalen dat jouw blog aansluit op de zoekvraag. Ik heb het in dit geval niet eens bewust gedaan. En dat hoef jij in eerste instantie ook niet te doen.
Immers: als je een goed antwoord geeft vanuit jouw expertise, dan gebruik je vanzelf wel een keer de zoekterm. Toch kan het achteraf geen kwaad om het nog eens te checken.
5 – De blog… heeft een goede lengte
Lange blogs scoren beter dan korte blogs. Niet omdat Google woorden telt, maar wel omdat de kans een stuk groter is dat lange blogs een goed antwoord geven (+ nog meer vertellen). Dat lukt bijna nooit in een korte blog.
De blogs van mij die bovenaan staan (en dat zijn er heel wat inmiddels) hebben een gemiddelde lengte van zo’n 1100 woorden. Korter kan, maar als je echt onder 600 uitkomt, wordt het wel lastiger om nog te scoren. Schrijven is schrappen, maar als je waarde gaat schrappen, dan verlies je de kans op een hoge positie.
6 – De blog… wordt goed gelezen
Als je naar de gemiddelde leestijd kijkt van de blog dan valt op dat die ook erg hoog is. Bijna 4 minuten. Als je weet dat mensen gemiddeld 250 woorden per minuut lezen, dan kun je ervan uitgaan dat heel veel mensen de blog uitlezen of bijna uitlezen. Dat is een extreem belangrijk signaal voor Google dat een blog waarde biedt.
Het helpt om je blog een goed opbouw mee te geven, zodat hij prettig leest. Hoe je dat doet leer je stap-voor-stap in mijn online cursus Bloggen als een Baas. Serieus: scoren in Google begint met goed bloggen. Veel belangrijker dan welk SEO-trucje dan ook.
7 – De blog… heeft links
Het is nog steeds cruciaal om links te krijgen naar jouw blog. Dat wil zeggen dat andere website-eigenaren naar jouw blog verwijzen met een linkje. Waarom is dat zo belangrijk? Omdat Google hieruit opmaakt dat jouw blog blijkbaar waardevol is. Want wie gaat er nu naar een slechte blog verwijzen? Dat doe je niet graag als website-eigenaar.
Maar het moeten wel goede partijen zijn die naar jou verwijzen. Een linkje van de hobby-website van je broer of van die vriend van je die in een hele andere business werkt, heeft niet zoveel effect.
Hoe je op zoek gaat naar de juiste partijen én hoe je ze benadert is een tactiek op zich. Niet voor niets besteed ik daar in mijn Google-workshop een groot deel van de tijd aan. Omdat links het verschil zijn tussen een lage en een hoge positie. Vooral omdat weinig mensen hier echt mee bezig zijn. Doe er je voordeel mee.
Leuk bijeffect
De blog staat al jaren bovenaan in Google, maar toch stegen de bezoekersaantal de afgelopen maanden nog harder. Hoe kan dat? Om de eenvoudige reden dat er vaker op de zoekterm gezocht werd.
Dat is natuurlijk niet iets waar je zelf invloed op hebt en het omgekeerde kan ook gebeuren natuurlijk. Maar het is wel lekker meegenomen. Een goede reden om nu alvast blogs te maken over opkomende trends. Misschien pak je nu nog niet de grote aantallen, maar later wellicht wel. En als je nu als een van de eersten erover blogt, heb je helemaal kans om hoog te komen.
Effectief leren bloggen = meer klanten
Wil je leren hoe je superkrachtige blogs schrijft die wel duizenden bezoekers per maand kunnen trekken? Blogs waar mensen niet alleen op klikken, maar die ook echt gelezen worden. Ik leer het je in mijn online cursus Bloggen als een BaasMeer informatie
"Ik ben nog niet eens halverwege, maar ik heb al een heleboel geleerd." (Annet)
"Ik krijg zoveel ideeën, waarom heb ik die niet zelf eerder bedacht?" (Ellen)
"Zit echt supervol tips, helder uitgelegd en toegankelijk." (Ivan)
"Ik bekijk iedere video met plezier en iedere keer leer ik weer iets bij." (Leo)
Leuk verhaal en herkenbaar! Heb dit zelf ook meegemaakt met mijn blog: https://www.b2bmarketeers.nl. Well done en; leuk geschreven ook! ?
Dank voor je reactie Marcel. En leuk om te horen dat je het ook zo hebt ervaren. Om welke blog ging het bij jou?
Ah ja deze bijvoorbeeld: https://www.b2bmarketeers.nl/marktbewerking/hoeveel-prospects-heeft-u-2/. Heel veel bezoekers gegenereerd in de loop der tijd en al jaren met een hoge positie op pagina 1.
Netjes! Best opvallend, omdat de blog zelf aan de korte kant is (Google houdt doorgaans meer van langere blogs). Maar ik zie dat je wel veel waardevolle backlinks hebt, dus daar pak je veel winst mee. Zo zie je maar weer hoe waardevol die ook zijn.